Declarațiile de presă comune ale Președintelui României, Klaus Iohannis, cu Președintele Republicii Polone, Andrzej Duda, la finalul Summitului Formatului București 9 (B9)
Bună ziua!
Domnule Președinte Duda, dragă Andrzej,
Doamnelor și domnilor,
Am avut deosebita onoare de a găzdui, din nou, la Palatul Cotroceni, după reuniunea de anul trecut și cea din 2015, Summitul Formatului București/B9, format pe care l-am lansat împreună cu Președintele Republicii Polone, domnul Andrzej Duda.
Doresc să îi mulțumesc, în mod special, Președintelui Duda că a fost prezent la București astăzi pentru a prezida împreună cu mine această reuniune importantă, precum și celorlalți șefi de stat care au venit azi la București sau care din motive obiective au participat online.
În mod regretabil, domnul Secretar General Stoltenberg nu a mai putut fi astăzi prezent fizic alături de noi, la București, din motive pe care le cunoașteți, dar participarea sa online și implicarea sa constantă și activă în discuțiile B9 reprezintă un indicator clar al atenției și al angajamentului NATO față de aliații săi, precum și o dovadă a relevanței și a utilității acestui Format pentru întreaga Alianță.
București 9 este un format care a devenit cu atât mai necesar în aceste momente în care ne confruntăm, la granița Alianței Nord-Atlantice, cu un conflict deschis care generează pierderi de vieți omenești și propagă instabilitate și insecuritate în regiune și în întregul spațiu euroatlantic.
Încă de la începutul ostilităților, la 24 februarie, aliații din Europa Centrală și de Est, parte a Formatului B9, au menținut un dialog și o coordonare strânsă, iar seria de reuniuni desfășurate până în prezent demonstrează în mod categoric valoarea adăugată a Formatului B9.
B9 este un cadru esențial pentru coagularea și proiectarea unor poziții comune, articulate, privind teme importante pentru securitatea Flancului Estic și cea euroatlantică.
Este, alături de partenerii noștri din Statele Unite și împreună cu aliații NATO, o evidență că asigurăm un dialog aplicat cu privire la implicațiile profunde ale invaziei militare ruse pentru securitatea noastră, pentru stabilitatea euroatlantică și pentru ordinea internațională bazată pe reguli.
Președintele Statelor Unite, domnul Joe Biden, ne-a transmis mesajul său de apreciere față de Formatul nostru, reiterând angajamentul de neclintit al Statelor Unite pentru securitatea tuturor aliaților, inclusiv, evident, a celor din B9, precum și pentru articolul 5 al Tratatului de la Washington.
Astăzi ne-am concentrat pe ceea ce trebuie să facem pentru a asigura și livra, în mod concret, securitate pentru cetățenii noștri, în această realitate fundamental schimbată. Așadar, am avut astăzi un schimb de opinii de substanță cu privire la evoluțiile recente de securitate, dar și privind răspunsul aliat la acestea – mai ales în pregătirea deciziilor de la Summitul NATO de la Madrid.
Dialogul de astăzi a evidențiat, o dată în plus, angajamentul nostru ferm de a contribui activ la realizarea obiectivelor NATO.
Am subliniat, și în acest context, necesitatea ca viitorul Concept Strategic al NATO să reflecte, cât mai adecvat și realist, noii parametri de securitate, să acorde prioritate apărării colective, să definească Rusia ca amenințare și să consolideze Alianța pe toate palierele, pentru a face față tuturor provocărilor din prezent și din viitor.
Apărarea colectivă este și trebuie să rămână sarcina fundamentală prioritară a NATO. Legătura transatlantică și Articolul 5 al Tratatului de la Washington fac din NATO cea mai puternică alianță politico-militară din istorie, iar în contextul actual acestea sunt mai relevante ca oricând.
Am examinat stadiul de implementare a deciziei pe care am luat-o la întâlnirea liderilor NATO de pe 24 martie cu privire la transformarea posturii Aliate pe Flancul Estic.
Am reiterat că amplul proces de adaptare a Alianței pentru viitor trebuie să înceapă cu regândirea profundă a posturii NATO de descurajare și apărare, dar pe termen lung.
Trebuie să ne asigurăm că NATO este capabilă și pregătită să răspundă în mod eficient și calibrat amenințărilor cu care se confruntă. Este necesar ca Alianța să fie capabilă să apere fiecare centimetru din teritoriul său, din teritoriul aliat.
Rezultatul pe care îl urmărim este o prezență NATO consolidată pe Flancul Estic, unitară și coerentă, robustă, credibilă și sustenabilă, în special la Marea Neagră – cea mai expusă amenințărilor Rusiei. Acționăm pentru adoptarea de elemente concrete în acest sens la Summitul NATO de la Madrid, care va avea loc la sfârșitul acestei luni.
Regiunea Mării Negre are o importanță strategică pentru securitatea euroatlantică, iar viitoarele măsuri de descurajare și apărare trebuie să trateze cu prioritate nevoile de securitate ale zonei.
În același timp, un alt subiect important abordat în cadrul discuțiilor a fost acela al consecințelor multiple pe care războiul le generează, nu doar din perspectiva de securitate, ci și în plan umanitar și economic.
În acest sens, un accent deosebit a fost pus pe nevoia de a sprijini, în continuare, Ucraina și poporul ucrainean.
Am reiterat, cu această ocazie, faptul că România a depus eforturi susținute pentru a sprijini umanitar Ucraina, dar și Republica Moldova. Am subliniat, și în acest context, importanța demersurilor pentru asigurarea securității alimentare, domeniu în care România deja oferă un sprijin consistent.
De asemenea, am susținut perspectiva consolidării relațiilor NATO cu partenerii din regiune, profund expuși la presiunile și agresiunea Rusiei.
Totodată, am exprimat susținerea fermă a României pentru politica NATO a „Ușilor Deschise” și pentru aderarea Suediei și a Finlandei la Alianță.
Aderarea acestor state va contribui la întărirea securității Alianței în ansamblul său, printr-o postură de descurajare și de apărare mai eficientă, inclusiv pe Flancul Estic.
Pe baza viziunii noastre comune privind schimbările din mediul de securitate și a imperativului ca Alianța să aibă o reacție pe măsura acestora, vom continua coordonarea strânsă pentru a identifica și promova cele mai bune soluții pentru consolidarea NATO pe termen lung.
La finalul Summitului nostru am adoptat o Declarație Comună care reflectă poziția noastră.
Domnule Președinte Duda, dragă Andrzej, ai cuvântul.