Declarația de presă susținută de Președintele României, domnul Klaus Iohannis
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Bună seara!
În această seară, domnul Ludovic Orban și-a depus mandatul de prim-ministru desemnat. Motivația este pe cât de simplă, pe atât de clară. Regulamentul activităților comune din Parlament, pentru Cameră și Senat, prevede un termen de 15 zile, termen în care trebuie să se pronunțe Camerele reunite asupra propunerii de Guvern. Aceste 15 zile s-au epuizat fără să se fi votat. În esență, știm, am spus și ieri - se datorează, această situație, PSD-ului.
Din cauza PSD-ului, care a boicotat ședința de ieri, nu s-a putut da un vot.
În acest mod, riscăm să intrăm într-un blocaj, or un blocaj este ultimul lucru pe care ni-l dorim în această situație. De aceea, am acceptat această depunere de mandat din partea domnului Ludovic Orban.
În consecință, voi convoca consultări cu partidele parlamentare, consultări care vor începe mâine, la ora 16:00, și se vor termina tot mâine, în jurul orei 20:00, după care voi veni în fața națiunii și voi face o declarație prin care informez ce s-a discutat și care sunt concluziile mele.
Dacă dumneavoastră aveți întrebări, poftiți!
Sesiune de întrebări și răspunsuri:
Jurnalist: Domnule Președinte, această epuizare, de care ne vorbiți, a celor 15 zile și, automat, o nouă serie de consultări și o nouă propunere de premier se consideră a fi a doua propunere de premier? Mergeți în continuare pe acel plan pentru alegeri anticipate?
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Constat că propunerea pe care am făcut-o și solicitarea de învestitură s-a finalizat fără rezultat. Deci, n-are rost să începem să numărăm. Însă noi nu dorim să intrăm într-un blocaj. Noi vom merge mai departe, fiindcă lucrurile trebuie să se miște și România trebuie guvernată. După ce terminăm întreaga procedură, la un moment dat, dacă cineva va face un calcul de câte solicitări de învestitură au fost sau nu au fost, este altă problemă.
Jurnalist: Intenția dumneavoastră, la acest moment, este de a forma o nouă majoritate parlamentară, care să dea un nou guvern României?
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Intenția Președintelui întotdeauna este de a da țării un guvern.
Jurnalist: Domnule Președinte, mâine, după ce veți epuiza consultările cu partidele, ar trebui să anunțați un premier desemnat. S-a zvonit în spațiul public de posibile nume. Vorbim de Nicolae Ciucă, Raluca Turcan sau domnul Bogdan Aurescu. Luați în calcul, aveți în vedere unul dintre aceste trei nume sau vreun alt ministru PNL? Pentru că ați spus deja că nu veți nominaliza un premier din partea PSD și nu vreți nici un guvern de uniune națională.
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Asta veți afla mâine, după ce se încheie consultările.
Jurnalist: Domnul Ludovic Orban și-a depus mandatul de premier desemnat, dar, după alegerile parlamentare, la termen sau anticipate, cum vor fi ele, domnul Orban rămâne principala dumneavoastră opțiune pentru a fi premier?
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Domnul Ludovic Orban rămâne prima mea opțiune pentru premier.
Jurnalist: Domnule Președinte, luați în calcul să desemnați un nou premier înainte de motivarea Curții Constituționale?
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Această chestiune este independentă de procedura care este în curs de desfășurare la Curtea Constituțională. Parlamentul nu s-a putut întruni, nu s-a putut vota propunerea de prim-ministru și guvern. Ca atare, se găsește această soluție, pentru a debloca întreaga chestiune.
Jurnalist: Deci sunt șanse să avem un nume înainte de motivare.
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Sunt șanse ca una și cealaltă să nu fie legate.
Jurnalist: Domnule Președinte, Dacian Cioloș, liderul PLUS, spunea astăzi că este gata, că este pregătit să intre la guvernare. Din noul guvern vor face parte doar miniștri PNL sau vă gândiți să cooptați și USR la guvernare?
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Acum mă întrebați ceva ce sper să aflu, cel puțin opiniile partidelor, mâine la consultări.
Dar regula nu este ca Președintele să adune o majoritate, ci regula este ca Președintele să nominalizeze, să desemneze o persoană pe care o consideră capabilă să meargă și să-și adune o majoritate în Parlament.
Jurnalist: Deci nu excludeți din start posibilitatea ca USR și PNL să formeze împreună un nou guvern.
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Eu nu fac niciodată consultări pro forma. Eu fac consultări ca să aflu opiniile partidelor politice parlamentare. Pentru asta îi voi invita mâine, îmi vor spune opiniile dumnealor și eu voi trage o concluzie.
Jurnalist: Domnule Președinte, aș vrea să vă întreb dacă la aceste consultări, sau în urma acestor consultări, în momentul în care veți desemna un premier, veți ține cont și de numărul de parlamentari pe care partidele sau alianțele politice le vor pune pe masa dumneavoastră.
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Eu voi ține cont de toate informațiile pe care le primesc de la partidele parlamentare, dar, evident, o majoritate se probează prin vot, nu prin alte proceduri, nu prin proceduri de calcul pe hârtie sau semnături înainte de vot. Există un singur mecanism prin care se probează votul în Parlament, prin vot. Prin votul exprimat în ședință.
Jurnalist: Deci, dacă cei din PSD și Pro România, alături de parlamentari din ALDE, vor veni cu o listă de semnături, așa cum a făcut și Liviu Dragnea în trecut, ale parlamentarilor care ar susține un nume de premier, sunt șanse să nu-l numiți.
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Singura posibilitate prin care se poate testa existența sau inexistența unei majorități este votul exprimat în Parlament.
Jurnalist: Domnule Președinte, permiteți-mi să insist puțin pe o întrebare. Tot circulă în spațiul public această informație conform căreia Nicolae Ciucă ar putea fi o variantă optimă de propunere de premier, și pe care și dumneavoastră o preferați. Puteți să ne confirmați sau să ne infirmați o variantă că este luat în calcul Nicolae Ciucă pentru propunere de posibil premier?
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Varianta optimă pe care o văd eu o veți afla imediat după ce mă hotărăsc.
Jurnalist: Pentru faptul că domnul Ludovic Orban s-a retras din această variantă de premier desemnat, știm foarte bine, rămâne în continuare liderul Partidului Național Liberal, se apropie alegerile locale, iar liberalii au făcut un sondaj în urma căruia vor stabili cine este candidatul pentru alegerile locale. Voiam să vă întreb: este Ludovic Orban o variantă pentru Primăria Capitalei?
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Nu mă implic în selecția candidaților și nu voi da nici PNL-ului, nici altcuiva, sfaturi pe cine să desemneze, și, în consecință, această întrebare vă rog să o puneți acolo, la partid.
Jurnalist: Spuneți-mi dacă după consultările de mâine ați fi dispus să desemnați un premier independent, crescând astfel șansele ca el să fie susținut în Parlament, inclusiv de PSD.
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Nu pot să mă pronunț înainte de consultări despre ce va fi după consultări. După ce consult toate partidele parlamentare, ei îmi vor prezenta opiniile, opțiunile, poate unii vin chiar cu propuneri de candidați, voi face o analiză și dacă reușim să ne lămurim, mai exact dacă reușesc eu să mă lămuresc ce este posibil, s-ar putea să avem mâine deja o desemnare.
Jurnalist: Vă veți asigura de data aceasta că aveți susținerea din partea partidelor care au boicotat ședința de învestire a guvernului - în afară de PNL și USR care s-au prezentat – pentru a asigura un nou premier?
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Eu voi sonda opiniile partidelor parlamentare și voi încerca să fac o desemnare care va duce la o procedură care se finalizează.
Jurnalist: Și față de Ludovic Orban ar fi o diferență principală în privința noii propuneri? Vă veți asigura de acest lucru?
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Mă voi asigura că fac o desemnare bună.
Jurnalist: Voiam să vă întreb, pentru că premierul Ludovic Orban nu a făcut acest anunț înainte și l-ați făcut dumneavoastră: aveți ceva să-i reproșați premierului pentru acest blocaj care s-a produs după trei luni de guvernare și poate dacă nu ar fi fost mai bine să-și dea demisia pentru a se ajunge la anticipate și nu această moțiune de cenzură care a dus la un blocaj în Parlament, ținând cont că nu au o majoritate cei de la PNL?
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Dimpotrivă, sunt foarte mulțumit de munca depusă de domnul Ludovic Orban, în calitate de premier, după aceea în calitate de premier interimar. A reușit acest guvern să facă într-un termen foarte scurt – doar sfârșitul anului trecut și începutul acestui an – lucruri care au fost absolut necesare pentru țară, mă gândesc doar la bugetul pe anul 2020, la reglementări foarte importante în multe domenii, la chestiuni care au tot fost amânate de guvernele dinainte, deci subliniez, nu doar că nu aș avea ce să-i reproșez, chiar aș avea pentru ce să-l laud!
Iar procedura în Parlament nu s-a blocat fiindcă Ludovic Orban a făcut sau nu a făcut ceva anume, fiindcă el a făcut ce trebuie, a întocmit o listă, s-a prezentat în Parlament. Însă întreg blocajul s-a produs din cauza PSD, care mai întâi a tras de timp cu audierile, care altă dată se făceau într-o zi sau într-o zi jumătate, s-au făcut într-o săptămână jumătate. După care termenul la care s-a pus votul pentru învestitura a fost termenul maximal admis în Regulamentul comun al celor două Camere. Deci se vede clar intenția de a bloca acest demers. Deci PSD a încercat să blocheze acest demers parlamentar. Pentru a debloca întregul demers domnul Ludovic Orban și-a depus mandatul de premier desemnat și mergem mai departe. România nu are nevoie de blocaje, România are nevoie să meargă înainte. Sunt suficiente probleme care trebuie rezolvate, nu avem nevoie de astfel de blocaje.
Vă mulțumesc!