Declarațiile de presă susținute de Președintele României, domnul Klaus Iohannis
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Bună seara!
Am considerat că această zi tristă, comemorativă, poate fi subliniată, celebrată cel mai potrivit decorând instituții și persoane care fie au fost victime ale unor tragedii pe care le-am evocat în discursul meu, fie sunt instituţii care s-au dedicat cercetării Holocaustului.
Sesiune de întrebări și răspunsuri:
Jurnalist: O întrebare referitoare la scena politică. Având în vedere ca au trecut aproape trei săptămâni de când Prim-ministrul a stabilit împreună cu dumneavoastră că va merge pe varianta alegerilor anticipate și nu s-a făcut nici măcar primul pas în declanșarea acestei proceduri, credeţi ca ar trebui să ia în considerare Ludovic Orban să-și dea demisia? Pentru că nu pare dispus.
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: În această etapă, chiar în această săptămână se desfășoară o sesiune extraordinară a Parlamentului, și aștept cu mare interes să vă ce decide Parlamentul.
Jurnalist: Guvernul a pus astăzi în dezbatere publică ordonanța de urgență privind alegerea șefilor din Consilii județele din rândul consilierilor. Cât de democratică vi se pare această metodă, întrucât cetățenii nu mai au practic dreptul să-și voteze șeful de Consiliu Județean.
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Este foarte corect așa. Legislația a prevăzut până în vara anului trecut că așa se aleg președinții consiliilor județene, la momentul respectiv prin ordonanță total neinspirată. Guvernul PSD a schimbat regula, și acum ce face guvernul este doar să se întoarcă la legislația existentă înainte. Personal, mi se pare că așa este cel mai corect: președintele consiliului județean, care nu este o persoană care reprezintă o comunitate, este un administrator în treburi ale județului, să fie ales dintre consilierii județeni.
Jurnalist: Mâine ar urma ca în ședința de Guvern să între această Ordonanță de urgență. Considerați că ar fi trebuit să fie mai transparent și să fie pusă în dezbatere publică cu câteva zile înainte și nu doar cu o zi înainte de ședința de Guvern?
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Eu cred că Guvernul procedează foarte corect.
Jurnalist: PSD a anunțat deja moțiunea de cenzură până la sfârșitul acestei săptămâni. Ce șanse dați acestui demers și cât de aproape ar fi Guvernul de obiectivul anticipatelor?
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Asta vom vedea. Povestea cu moțiunea o auzim de când a anunțat Guvernul că dorește să își angajeze răspunderea. Să vedem practic.
Jurnalist: Dacă moțiunea va trece, cu ce variante de premier veți veni? Tot cu premierul Ludovic Orban?
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Da, îmi place că mă întrebați de fiecare dată. Da, și de data aceasta, și de data viitoare, tot pe domnul Ludovic Orban îl voi propune premier.
Jurnalist: În cazul în care domnul Orban refuză să își dea demisia, în cazul în care nici moțiunea nu va trece, aveți vreun plan B prin care să îl determinați să părăsească Guvernul, să își dea demisia?
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Fiți asigurat că întotdeauna există un plan B.
Jurnalist: Ministrul Florin Cîțu, ministerul de Finanțe, s-a împrumutat din nou în această săptămână. Nu vă este teamă de o creștere a deficitului bugetar?
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Nu, fiindcă ministerul Finanțelor face exact ce este prevăzut în Legea bugetului și, evident, dacă există un deficit bugetar, și încă nu suntem în situația să îl eliminăm, diferența trebuie acoperită din împrumuturi. Ceea ce au făcut toate Guvernele, nu este absolut nicio noutate.
Jurnalist: Cum vedeți măsurile luate de autorități legate de acest coronavirus și ce se întâmplă în China?
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Înțeleg că astăzi a avut loc o discuție interministerială. Aștept acum să aflu care sunt concluziile și tehnice. Eu cred că trebuie să luăm această chestiune foarte, foarte în serios. Pare a fi un virus foarte agresiv și eu sunt de părere că ne vom pregăti cât se poate de bine.
Jurnalist: Se poate ajunge și la o discuție în CSAT?
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Nu știu dacă este cazul să se ajungă în CSAT. Dacă Guvernul își face treaba la modul cel mai serios, și nu am motive să cred că nu va fi așa, nu este nevoie. Dar, evident, sunt deschis dacă se impune.
Jurnalist: Potrivit unor informații din ministerul de Finanțe, deficitul pe anul 2019 ajunge la 4,6% și nu 4,4%. Ar urma ca această cifră să fie publicată mâine în execuția bugetară de pe luna decembrie. Voiam să vă întreb dacă știați despre acest lucru, de această modificare.
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Să așteptăm publicarea și pe urmă vedem.
Jurnalist: Autoritățile din Wuhan și-au propus să construiască un spital pentru pacienții afectați de coronavirus într-o săptămână, în șase zile am înțeles. Cum ar fi posibil ca statul român să grăbească procedurile de construcție a unui spital, având în vedere că la noi durează ani de zile?
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Sunt proceduri total diferite. În China, după cum poate știți, funcționează un sistem autocrat care dispune și execută, iar la noi funcționează un sistem democratic, cu reguli europene, care pregătește documentația, după care se fac licitațiile și se caută finanțările respective. Și în acest fel la noi durează mai mult. Recunosc că pentru spitalele regionale a durat prea mult până acum și sper să găsim forme de accelerare a procedurii.
Jurnalist: Potrivit unor informații, liberalii și-au făcut niște calcule și ar urma ca moțiunea de cenzură să nu treacă. Considerați că ar trebui ca PNL să își angajeze răspunderea pe alte proiecte, astfel încât PSD să fie silit să depună o altă moțiune?
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Asta o să vă spună Guvernul, ce va gândi.
Jurnalist: Domnule Președinte, ministerul Sănătății a pus în dezbatere publică o lege care liberalizează accesul la programele naționale de sănătate și pentru spitalele private. PSD amenință deja cu o moțiune de cenzură și a spus că se opune total unei asemenea măsuri. Cum o vedeți?
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Serviciile medicale trebuie asigurate de stat, toate, dar în România avem și un sistem privat care funcționează la parametri buni. Și fiindcă avem acest sistem privat, care funcționează la parametri buni, eu cred că este corect ca și sistemul privat să intre în colaborare cu sistemul de stat și împreună să realizeze servicii medicale în beneficiul populației. Am văzut acea abordare pesedistă, mi se pare cel puțin ciudată. Din moment ce avem medici foarte buni la stat și medici foarte buni la privat, eu cred că trebuie să avem înțelepciunea să deschidem calea și unora, și celorlalți, către pacient, în beneficiul pacientului.
Jurnalist: Considerați că ar trebui anulată scutirea impozitului celor care lucrează în domeniul IT? Domnul Orban a declarat că toți cetățenii ar trebui să beneficieze de același tratament fiscal.
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: În esență este adevărat, orice câștig în România se impozitează. Însă trebuie să vedem și cealaltă parte. Aceste scutiri care s-au făcut în sectorul IT au făcut ca sectorul, în doar zece ani, să crească de la ceva nesemnificativ la 6% din PIB, și atunci trebuie să gândim dacă dorim acum să introducem impozitările sau progresiv. Este o discuție care se va purta.
Jurnalist: Vă temeți de o creștere a deficitului dacă pensiile vor fi majorate cu 40% de la 1 septembrie? Pentru că, de altfel, acesta este și avertismentul Consiliului Fiscal.
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Da, aud foarte bine avertizările și de la Consiliul Fiscal, și de la BNR. Pentru acest an banii sunt prevăzuți, dar cu siguranță este o discuție care se va purta și în lunile următoare.
Jurnalist: Pentru siguranță, ar trebui ca pensiile să fie majorate eșalonat, de exemplu, cu un procent de 20%? Se vehiculează acest procent în ultima perioadă.
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Nu cred că în această seară lămurim chestiunea cu pensiile. Este o discuție mai lungă și, altfel decât cei care au guvernat fără analize și fără studii, eu îmi doresc foarte mult ca acest guvern să analizeze profund, să studieze cu mare, mare responsabilitate întreaga chestiune. Sigur, împreună și cu Casa de Pensii, cu reprezentanții pensionarilor, cu sindicatele, și așa mai departe, fiindcă, până la urmă, este în interesul tuturor să se găsească cele mai bune soluții, și pentru autostrăzi, dar și pentru pensionari.
Vă mulțumesc! Vă doresc o seară bună!