Declarații de presă susținute de Președintele României, domnul Klaus Iohannis
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Bună ziua! L-am primit în vizită oficială cu prezentarea scrisorilor de acreditare pe noul ambasador al Statelor Unite ale Americii, domnul Adrian Zuckerman. Am avut o primă discuție foarte bună. Suntem hotărâți să continuăm Parteneriatul Strategic foarte bun pe care îl avem. Domnul ambasador este foarte dispus să se implice total în dezvoltarea tuturor aspectelor acestui parteneriat. Am reiterat împreună, sigur, aspectele cele mai importante, întâlnirile pe care le-am avut cu Președintele Trump, faptul că România în NATO este un partener serios, credibil, care își alocă resursele promise. În partea de economie, am convenit să continuăm într-un ritm accelerat toate demersurile pentru a convinge investitorii americani să vină în România şi să continuăm, sigur, proiectele foarte bune care sunt în curs.
Jurnalist: Cuprind domeniul energiei?
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Evident că şi domeniul energiei face parte din domeniile care sunt de interes şi pentru noi şi pentru partea americană.
Jurnalist: Domnule Preşedinte, proiectul de buget este public, cum vi se pare?
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Este un buget bun. Este un buget care prevede sumele necesare la toate capitolele și cred că va fi un buget care poate să permită menținerea ritmului de creștere economică. Acest lucru este foarte important. Pe de altă parte, este un buget care permite continuarea unei politici pozitive în domeniul salarizării și al pensiilor, iarăși este un lucru foarte important. Este, sigur, cel puțin important să subliniem că, din păcate, din motive legate de guvernele pesediste eșuate, bugetul nu s-a putut încadra în deficitul de 3%, însă față de deficitul destul de mare pe care l-am înregistrat în anul în curs deja bugetul pentru anul viitor prevede o reducere și pentru anii care urmează se va reintra rapid în zona de deficit sub 3%. În rest, sigur sunt prevăzuți bani pentru investiții, bani care până acum au fost prevăzuți și au dispărut rapid din bugetele guvernelor anterioare și acest lucru acum nu se va mai întâmpla și consider că acest buget este unul care permite României să meargă înainte în anul 2020, dar deja deschide perspective foarte bune pentru anii viitori.
Jurnalist: Dacă Executivul îşi va asuma răspunderea pe proiectul bugetului, luaţi în considerare să aveți o discuție cu liderii politici pe această temă?
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Dacă Guvernul se hotărăște să promoveze bugetul, de exemplu din motive de calendar, prin procedura de angajare a răspunderii în faţa Parlamentului, mi se pare o variantă fezabilă. Şi nu cred că trebuie eu să vorbesc cu liderii politici. Toată lumea înțelege că mai este foarte puțin timp până intrăm în perioada sărbătorilor de iarnă. Vine Crăciunul, vine Anul Nou, şi există o promisiune fermă a guvernului de a realiza bugetul până la sfârşitul anului. Şi, atunci, deja, uşor-uşor, celelalte variante nu mai sunt fezabile, dar angajarea răspunderii este o variantă pe care aş sprijini-o.
Jurnalist: Cei de la PSD au anunţat deja că vor contesta la Curtea Constituţională, în cazul în care Guvernul îşi angajează răspunderea; nu va prelungi asta foarte mult adoptarea bugetului?
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Nu cred în așa ceva. Acum, vedeți, în această etapă există încercări din toate părțile de a se profila sau reprofila politic. Eu, totuși, cred că, până la urmă, ca prevala înțelepciunea, fiindcă toată lumea își dă seama, avem nevoie de buget pentru anul viitor. Şi, atunci, o contestare ce ar aduce? Ar aduce doar o întârziere în adoptarea bugetului, care nu ajută pe absolut nimeni.
Jurnalist: Sunt și ministere care pierd bani față de bugetul de anul trecut; spre exemplu, sănătatea sau Ministerul Dezvoltării. Cel puțin la sănătate, vi se pare justificată această reducere? Sunt aproape trei miliarde.
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Este un buget care a fost făcut în condiții foarte dificile. Şi, atunci, Guvernul, cu siguranță, a trebuit să țină cont de foarte multe restrângeri şi a avut foarte multe discuții Premierul, știu acest lucru, cu toți miniștrii. Nu vreau să intru eu acum în detaliile bugetelor pe fiecare minister, dar sunt convins că Guvernul o să vă ofere explicații pertinente pentru toate acestea. Şi sunt convins, pe de altă parte, că au fost prevăzuți bani pentru toate proiectele care sunt angajate şi necesare.
Jurnalist: Legat de ședința CSAT, v-au explicat de ce a fost nevoie de o majorare a serviciilor, a bugetelor serviciilor secrete?
Jurnalist: Și o reducere la SIE?
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Aici, la servicii, lucrurile nu au fost majorate semnificativ în nicio parte. Sunt bugete care se axează, în primul rând, pe satisfacerea nevoilor absolut normale de cheltuieli cu salariile. La partea de investiții de capital s-a mers aproape la un minim, cu speranța ca în anii următori să se poată reveni. Deci nu sunt bugete bogate, ca să mă exprim așa.
Jurnalist: Domnule Preşedinte, când ne aşteptăm să avem un ambasador şi în Israel?
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Această chestiune a fost în atenția mea tot timpul. Şi pot să vă spun astăzi că intenționez să îl promovez pe această poziție pe domnul Radu Ioanid, care va intra în procedurile diplomatice poate deja în această săptămână şi sperăm la începutul anului deja să avem ambasador al nostru în Israel.
Jurnalist: Cum vedeţi deciziile din dosarul Colectiv? Într-adevăr, este prima instanţă. Va urma cel mai probabil apel. Dumneavoastră considerați că sunt pedepsele așteptate de toți, de victime, de familiile victimelor, de opinia publică?
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Tragedia de la Colectiv în continuare este o tragedie pe care o resimțim cu toții de fiecare dată când vorbim despre asta şi sunt convins că victimele, rudele victimelor au așteptat cu sufletul la gură, cum se spune, această primă hotărâre judecătorească. Sigur, patru ani poate fi considerat un termen lung. Pe de altă parte, vedeți că avem dosare, chiar în această perioadă am vorbit despre ele, de exemplu dosarul Revoluției, care trenează de foarte mult timp. Sper să nu se ajungă la perioade așa lungi. Dar, una peste alta, avem în primă instanță hotărâri, nu vreau să comentez hotărârea judecătorească, fiindcă nu este rolul meu, dar important este să se facă dreptate. Deci, este foarte important, şi nu numai pentru victime şi rudele victimelor, este important pentru noi toți să se facă dreptate. Cei vinovați, cei real vinovați să fie pedepsiți şi în acest fel să știm de ce am avut acea tragedie şi, mai important poate, să ştim cum putem să prevenim alte asemenea tragedii.
Jurnalist: PSD a avut tot felul de inițiative în ultima perioadă, menite să împovăreze bugetul, micșorarea TVA de la 19% la 16%, care a fost votat astăzi în Comisia de buget sau o dublare a alocațiilor, măsuri pe care nu le-au susținut cât erau la guvernare. Cum vedeți aceste propuneri ale PSD?
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Da, acum vedeţi că şi PSD-ul încearcă să se reprofileze. Din păcate, merg dintr-o extremă în cealaltă extremă, în loc să se oprească la mijloc, unde ar fi înțelept. Sunt convins că în Parlament aceste chestiuni vor fi dezbătute și discutate și eu contez pe înțelepciunea politică a tuturor partidelor din Parlament. În final, pe cine să ajute să împovărezi un buget care deja are constrângeri semnificative?
Jurnalist: Vi se pare o măsură oportună în acest moment?
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Nu, în acest moment bugetul României pur și simplu nu își permite o reducere pe TVA. Deci în perspectivă sigur, în anii care vor veni este posibil să discutăm așa ceva, dacă economia crește în continuare și lucrurile merg bine. Dar acum așa, de azi pe mâine, să scădem TVA-ul nu mi s-ar părea un lucru bun.
Jurnalist: A fost un întreg scandal legat și de pensiile speciale. Care este punctul dumneavoastră de vedere, până la urmă ar trebui să fie eliminate pensiile speciale cu excepția militarilor sau și magistrații eventual ar trebui să fie exceptați de la lege?
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Da, cu aceste excepții, pensiile speciale trebuie la un moment dat eliminate, fiindcă nu putem să avem mai multe categorii de beneficiari de pensii după criterii diferite. Criteriul contributivității este un criteriu unanim acceptat și acolo trebuie să ajungem.
Jurnalist: A mai fost şi o discuţie cu privire la angajații din penitenciare, care ar putea să își păstreze aceste pensie de serviciu. Sunteți de acord cu această propunere?
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Aceste chestiuni trebuie foarte bine discutate în primul rând în Parlament, după care, sigur, putem să discutăm și mai departe.
Jurnalist: Şi aş vrea, dacă îmi permiteţi, referitor la situația de la ITM. Acolo este o situație pe care guvernul ar trebui să o rezolve de urgență. Cum vi se pare că a fost gestionată situația până acum?
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Şi vorbim despre, concret?
Jurnalist: Despre oamenii care nu și-au primit salariile la timp, din cauza unor solicitări care se pare că nu ar fi ajuns la guvern la timp.
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Sunt probleme birocratice pe care eu cred că trebuie să le rezolve Guvernul urgent, adică cei vinovați să fie eliminați din funcțiile respective și să se revină la normalitate.
Jurnalist: Dacă îmi permiteți, zilele trecute, premierul Ungariei, Viktor Orban, afirma la Timișoara, cu ocazia comemorării a 30 de ani de la Revoluție, că ar trebui construită o nouă Europă Centrală împreună cu România, evident, era o invitație lansată pentru țara noastră. Cum vi se pare această declarație?
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Eu mă implic pentru Uniunea Europeană, nu pentru altă entitate pe care am crea-o în plan mai mic și mai apropiat. Nu sunt de părere că trebuie să deschidem noi falii în cadrul Uniunii Europene, dimpotrivă, trebuie să ne implicăm, fiecare cât poate de bine, pentru a închide faliile existente. Avem în continuare încă falia Est-Vest, care are origini istorice. Se știe foarte bine, este o falie care vine pe fosta Cortină de fier și eu m-am implicat foarte mult și rămân foarte implicat pentru a o închide. Există, pe de altă parte, în cadrul Uniunii Europene anumite abordări, ca să zic, principial ușor diferite, între Nord și Sud și aici trebuie să intervenim. Eu nu o să mă implic niciodată pentru a crea subentități în Uniunea Europeană, care ar deschide noi și noi falii. Este o abordare pe care eu nu o voi sprijini.
Jurnalist: Referitor la investițiile din buget, cifra alocată este de doar 4,5%, mai mare decât anul trecut, ce-i drept. Voiam să vă întreb, întrucât avem un guvern liberal, vi se pare justificată această cifră? Putea să fie mai mare?
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: În condițiile constrângerii bugetare, cu care avem de-a face din motive obiective, este o propunere rezonabilă și pot să vă spun că a fost una din solicitările mele ca bugetul pe investiții, total investiții, să fie mai mare totuși decât anul trecut, fiindcă altfel cum am putea să dovedim investitorilor că suntem oameni serioși și vrem să mergem mai departe cu creșterea economică? Deci, o creștere față de anul trecut putem să constatăm, important iarăși este ca aceste proiecte să se realizeze, că bani prevăzuți în buget, puțini, dar au fost şi până acum, numai că investițiile respective nu s-au realizat. Acum îmi doresc foarte mult ca banii care sunt prevăzuți să fie şi investiți efectiv.
Jurnalist: Tot despre buget aș mai avea o întrebare, Administrația Prezidențială primește mai mulţi bani anul acesta şi acolo se explicitează că se dorește reabilitarea clădirilor din Palatul Cotroceni. Intenționați să faceți o reabilitare anul viitor? E nevoie?
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Da, este nevoie. Este un proiect mai vechi pe care îl avem din 2015. Toată lumea este de acord că e nevoie. E o clădire care nu poate fi folosită. Dar guvernele de până acum au considerat că Administrația Prezidențială nu are nevoie de bani, că noi putem să trăim şi așa, din simpatii. Doar că şi noi avem nevoi foarte concrete, iar creșterea este minusculă, ca să mă exprim așa. Vă mulțumesc!