Declarație de presă susținută de purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, comisar-șef de poliție Monica Dajbog: „Doamnelor și domnilor, mai sunt două ore până la închiderea oficială a secțiilor de votare și până în prezent, nu au fost înregistrate incidente deosebite sau situații grave care să afecteze procesul de vot.
Potrivit centralizării de la acest moment, de la deschiderea procesului de votare au fost înregistrate 182 de sesizări de contravenții sau infracțiuni electorale. În urma verificărilor, peste 50 la sută dintre sesizări nu s-au confirmat
Cele mai multe sesizări au fost înregistrate în București și în județele Dâmbovița, Dolj, Giurgiu și Olt.
Efectivele MAI au aplicat 17 amenzi în valoare de 16.200 de lei, precum și 16 avertismente scrise.
De asemenea, sunt în cercetare 25 de posibile infracțiuni, printre care coruperea alegătorilor, violarea confidențialității votului, fraudă la vot, vot multiplu, acces ilegal la un sistem informatic.
Permiteți-mi să vă prezint câteva exemple:
Polițiștii din Mangalia au sancționat cu avertisment un bărbat care a continuat propaganda electorală în mediul online.
În Brăila, a fost întocmit dosar penal pentru abuz în serviciu pe numele unui bărbat în vârstă de 68 de ani, angajat al primăriei care s-a deplasat cu microbuzul instituției având afișate două postere electorale. De asemenea, bărbatul a fost amendat cu 1.500 de lei pentru continuarea propagandei electorale.
Polițiștii din județul Gorj efectuează cercetări față de o femeie și un bărbat care au depus cerere pentru a vota cu urna mobilă în numele unor rude mai în vârstă, semnând în fals cererile cu numele acestora. În baza cererilor, persoanele în vârstă și-au exercitat dreptul de vot prin intermediul urnei speciale.
În județul Bacău, un bărbat a fost amendat cu 1.500 de lei pentru că sfătuia alegătorii să voteze un anumit candidat.
În județul Prahova, s-a întocmit dosar penal pentru vot multiplu pe numele unui membru al biroului electoral al unei secții de votare. Acesta a votat pe listele suplimentare la secția de votare unde își desfășura activitatea, iar ulterior s-a prezentat și la secția unde era arondat de drept. Cercetările continuă sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Vălenii de Munte.
În județul Olt, se fac cercetări după ce la o secție de votare s-a prezentat o persoană care în evidențele de stare civilă figura ca fiind decedată.
Polițiștii din Sibiu fac verificări ca urmare a unei sesizări cu privire la faptul că o persoană a votat de două ori. Și în județul Mehedinți, poliţiştii au deschis dosar penal pentru fraudă pe numele unui bărbat, de 50 de ani care a votat în două secţii de pe raza judeţului.
La o secție din municipiul Iași a fost nevoie de intervenția jandarmilor după ce o femeie ar fi agresat un membru al biroului electoral al secției de votare. Femeia a fost internată la Institutul de Psihiatrie Socola.
Referitor la informațiile apărute în spațiul public cu privire la faptul că o tânără a fost răpită din fața unei secții de votare din Baia Mare, precizez că în urma apelului la 112, polițiștii s-au mobilizat rapid și au depistat în trafic mașina în care martorii spuneau că tânăra a fost introdusă cu forța. Tânăra a declarat că nu este în nici un pericol ci pur și simplu a avut o discuție mai aprinsă cu prietenul ei.
În numele conducerii ministerului, mulțumim tuturor cetățenilor care și-au exercitat dreptul la vot într-o manieră civilizată, cu respectarea normelor legale, și reprezentanților presei care au transmis pe tot parcursul zilei rezultatele misiunilor noastre.
Ministrul afacerilor interne, Ion Marcel Vela, apreciază modul în care cei 39.000 de angajați ai MAI mobilizați astăzi și-au îndeplinit atribuțiile și, mai ales, promptitudinea dovedită în soluționarea fiecărei probleme sesizate, inclusiv pentru acordarea primului ajutor persoanelor care au avut diferite probleme medicale. De la deschiderea secțiilor de vot și până la această oră, au fost raportate peste 30 de cazuri medicale în municipiul București și la nivelul a 16 județe.
Efectivele MAI vor rămâne în dispozitiv până la încheierea procesului de votare pentru a asigura măsurile de ordine și siguranță, mai ales în zona secțiilor de vot.
De asemenea, conform legii, după finalizarea operațiunilor din secțiile de votare, vor însoți transporturile materialelor rezultate în urma votării până la sediile birourilor electorale județene și al Biroului Electoral Central.”