Declarații de presă susținute de Președintele României, domnul Klaus Iohannis, înaintea participării la reuniunea Consiliului European
Jurnalist: Domnule Președinte, ați reușit să vedeți Acordul? Ce înseamnă pentru românii din Marea Britanie?
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Bună ziua! Pentru românii din Marea Britanie înseamnă ce a însemnat și prima formă și ar fi foarte bine dacă de data aceasta am ajunge la o înțelegere care pe urmă se pune în practică. Vedeți că în Acord lucrurile care au fost negociate și acceptate de ambele părți nu s-au schimbat, ele au fost păstrate. Ceea ce s-a renegociat și s-a schimbat în unele părți este partea numită backstop, deci înțelegerea pe granița dintre Irlanda și Irlanda de Nord. Sunt foarte bucuros că s-au făcut progrese semnificate. Evident, acum trebuie să vedem dacă reușim în Consiliu, și sunt optimist, să aprobăm Acordul, pe urmă să vedem dacă și la Londra se va găsi o aprobare pentru acest acord. Repet ce am mai spus, cea mai bună variantă ar fi un Brexit cu acord, care, în cazul nostru, pentru românii noștri din Marea Britanie ar însemna să le fie asigurate toate drepturile.
Jurnalist: Pe Ursula von der Leyen am văzut-o ieșind chiar înaintea dumneavoastră. Veți avea o întâlnire?
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Da, adineaori am avut o întâlnire la intrare și o să mai avem cel puțin o întâlnire în marja Consiliului de astăzi și de mâine. Da, o să discut cu doamna von der Leyen.
Jurnalist: La ce vă așteptați în ceea ce privește Comisia Europeană? Așadar, este blocaj acum, se spune chiar că acest blocaj ar fi chiar inclusiv din partea României, desemnării comisarului. Ce facem?
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Da, este din partea noastră, din păcate, un blocaj care se numește guvernul Dăncilă. Am mai spus acest lucru și, din păcate, trebuie să repet...
Jurnalist: Un guvern interimar nu poate trimite o scrisoare....
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Nu, deci eu o să mă opun ferm la așa ceva fiindcă un guvern care a fost demis de drept în Parlamentul României nu poate să facă propunere în numele României pentru următorul mandat al Comisiei în care cu certitudine acest guvern nu va avea niciun rol.
Jurnalist: Veți discuta cu Ursula von der Leyen și posibilitatea unui nume avansat de către dumneavoastră și PNL?
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Nu, nu o să discut despre nume de posibile propuneri, dar îi voi spune foarte clar doamnei Președinte-ales că nu pot să accept ca un guvern demis să facă o propunere care să fie și acceptată. Iar despre portofoliu, sigur, eu am mai discutat cu doamna von der Leyen și m-a asigurat că portofoliul care a fost alocat pentru România rămâne valabil și nu am niciun motiv să cred că acum apar schimbări unilaterale.
Jurnalist: Se vorbea despre o rocadă în același timp...
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Da, aici la Bruxelles, de multe ori se vorbește pe coridoare despre multe lucruri. Nu există nici măcar o discuție, deci nici vorbă de o înțelegere pe o rocadă. Așa ceva ar implica cel puțin trei părți în discuție și așa ceva nu existat.
Jurnalist: Îi veți cere practic Ursulei von der Leyen să aștepte să se pună un guvern nou în România?
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Da, aceasta este varianta ideală și eu ...
Jurnalist: Ar putea dura procedurile...
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Da, eu sper să înțeleagă toate părțile implicate, în speță Parlamentul României că nu putem să ne jucăm cu regulile democrației. Cum ar fi asta, să existe un prim-ministru desemnat și să nu se discute în Parlament noul guvern, este un scenariu greu de imaginat, care sper să nu devină realitate.
Jurnalist: Conducerea Parlamentului ia în calcul un calendar cât mai prelungit, social-democrații încearcă să boicoteze voturile în Parlament. Există posibilitatea ca acest vot să aibă loc abia după primul tur al alegerilor prezidențiale.
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Da, acesta este un scenariu care sper să nu intre în vigoare, dar dacă vorbim despre PSD, în ultima vreme, din păcate, este greu de făcut previziuni.
Jurnalist: Există vreun progres în privința negocierilor pentru Cadrul financiar multianual? Pentru că sunt foarte multe opinii care se discută aici la Bruxelles, inclusiv perspectiva condiționării fondurilor europene de statul de drept și inclusiv alocările pe care statele membre vor să le dea. Știm că Germania sau alte state vor da mai puțin...
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Da, vom avea mâine o discuție pe așa-numitul MFF, Cadrul financiar multianual și pot să vă spun că am nemulțumiri aici. Președinția noastră a făcut progrese, cu bună-credință, cu parteneri împreună, s-au făcut progrese pe acest Cadru financiar multianual. Acum, Președinția finlandeză mi se pare că nu procedează corect fiindcă practic au solicitat să se meargă înapoi la ce a fost înainte de Președinția noastră și au venit cu niște propuneri pe care nu le agreez și nu le sprijin sub nicio formă. Nu pot să fiu de acord să avem reduceri pe politica agricolă și pe politica de coeziune. Aceste lucruri mi se par greșite, este o abordare pe care nu o sprijină România și acest lucru îl voi spune foarte clar când ajungem la acest capitol. În ce privește alocarea, de către state, dacă este 1% din PIB sau 1,1% sau cum a cerut Parlamentul 1,3%, care este greu de conceput, asta va rezulta din negocieri, dar, după părerea mea, nu putem să aruncăm pur și simplu, așa în spațiu niște cifre fără să ținem cont de statele membre și cam asta a făcut Președinția finlandeză.
Jurnalist: Cum catalogați determinarea USR de a cere alegeri anticipate și, totodată, discursul în spațiul public...
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Aici vorbim despre problemele Consiliului European și despre alte probleme, dacă doriți, vorbim acasă.
Jurnalist: Ursula von der Leyen va putea menține echilibrul negociat, inclusiv aici în Consiliu, între socialiști și PPE, în Comisie, având în vedere schimbarea despre care spuneți dumneavoastră, din România?
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Doamna von der Leyen până acum a făcut față la toate provocările și nu văd de ce nu ar continua tot așa.
Jurnalist: Aveți posibilitatea de a împiedica guvernul interimar să trimită o propunere Ursulei von der Leyen?
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Cred că v-am răspuns destul de exhaustiv la această întrebare.
Jurnalist: ... o propunere de fapt este trimisă în acest moment, nu există un răspuns la ea.
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Nu pot să împiedic fizic Guvernul Dăncilă să scrie o scrisoare, dar pot să intervin la modul să nu fie acceptată o propunere făcută de un guvern care și-a pierdut și legitimitatea politică, și legitimitatea constituțională.
Jurnalist: Spuneam că de facto este trimisă o propunere la care nu avem un răspuns. O veți împiedica înțeleg.
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Există din capul locului un răspuns la acea propunere, încă de prima dată persoana propusă a fost respinsă franc.
Jurnalist: (...) un termen mai bun pentru România să facă o propunere având în vedere că poate dura această procedură de învestire a noului guvern?
Jurnalist: Parlamentul tocmai ce a decis 1 decembrie pentru...
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Eu sper să nu ajungem în situația care este total de nedorit să nu se poată progresa pe formarea Comisiei din cauza României. Eu, totuși, sper să avem suficientă luciditate în parlament ca să mergem într-un ritm suficient de bun cu aceste proceduri de formare e noului Guvern. Vă mulțumesc! Vă doresc o zi bună!