Declarații de presă susținute de Președintele României, domnul Klaus Iohannis, înaintea consultărilor cu partidele și formațiunile politice reprezentate în Parlamentul României
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Bună ziua! Ne pregătim de sesiunea de consultări cu partidele politice. Am convocat aceste consultări după ce a fost foarte clar că referendumul a fost câștigat de mine împreună cu românii și după ce am aflat cu toții rezultatele de la alegerile europarlamentare.
Acum este evident că ceea ce a decis poporul la referendum trebuie urgent implementat în practică, adică în legislație, însemnând în Constituție și în lege.
Avem, cu siguranță, cele două chestiuni care rezultă direct din răspunsul covârșitor afirmativ al românilor la cele două întrebări, respectiv introducerea interdicției de a acorda amnistie și grațiere corupților, iar a doua chestiune – interdicția dată Guvernului de a emite ordonanțe de urgență în domeniul legilor justiției, a politicii penale și, sigur, trebuie introdusă o prevedere care permite atacarea ordonanțelor de urgență și altor instituții decât Avocatului Poporului.
Și am putut să vedem chiar ieri ce bine ar fi fost să existe această cale de atac, fiindcă PSD, care a pierdut rușinos aceste alegeri europarlamentare, nu a știut să găsească răspuns mai bun la acest rezultat decât să se apuce de, ghiciți, iarăși ordonanță de urgență, și nu orice domeniu, chiar în domeniul alegerilor, mai exact alegerilor locale pentru Consiliile Județene, respectiv președinții Consiliilor Județene. O abordare fundamental greșită din partea PSD. Trebuia, PSD, după această palmă primită de la electorat să se abțină de la orice ordonanțe de urgență.
Acum, sigur, la consultări, pe lângă aceste două teme care sunt evidente, voi aborda și chestiuni legate de urmările politice ale votului pe referendum și pe europarlamentare. Este evident că trebuie să reluăm discuția despre statul de drept în România. Este evident că trebuie să reluăm discuția pe îmbunătățirea legilor justiției, care au fost adoptate cu opoziția largă a Președintelui, a Opoziției parlamentare, a asociațiilor de profil.
Este clar, pe de altă parte, că acest vot dat la europarlamentare, care a sancționat drastic discursul anti-european al PSD, înseamnă un vot clar pentru calea europeană, pentru integrarea României mai profundă în Uniunea Europeană. Și această chestiune trebuie discutată în cadrul consultărilor.
Iată că, în realitate, urmările acestui referendum sunt multiple, sunt pozitive pentru România și am de gând să convoc partidele și să discut atâta vreme cât reușim să implementăm total voința românilor.
Jurnalist: Domnule Președinte, ce veți cere concret puterii, mâine PSD-ului, legat de legile justiției?
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Aceste chestiuni le veți afla mâine, după consultări. Am chemat partidele la consultări reale. Să nu își imagineze cineva că aceste consultări sunt pro forma. Vreau să știu cum văd partidele parlamentare spațiul politic și evoluția de după referendum și europarlamentare. Vreau să văd în ce măsură au înțeles ce s-a votat, de fapt, aici, nu numai pe hârtie, ci conceptul care a fost votat, de România Europeană, și vreau să găsim împreună cele mai bune căi pentru a implementa aceste lucruri. Îmi doresc să lucrez împreună cu o largă majoritate parlamentară, care să fi înțeles aceste chestiuni și este dornică să implementeze aceste schimbări.
Jurnalist: În ce măsură considerați că se poate constitui o majoritate în Parlament, pentru ca rezultatele acestui referendum să fie transpuse în Constituție?
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Eu cred că se poate constitui o majoritate, fiindcă partidele au înțeles importanța votului dat la referendum. Eu sunt optimist în această privință. Iar dacă nu se întâmplă imediat, atunci cetățenii mai au la îndemână trei lecții pentru PSD: alegeri prezidențiale, alegeri locale, alegeri parlamentare.
Jurnalist: Sunteți de acord, domnul Președinte, cu o revizuire mai largă a Constituției României, la propunerea câtorva dintre formațiunile politice?
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Nu este neapărat de dorit să mergem pe o revizuire largă a Constituției în această configurație. Avem rezultatul foarte pozitiv al unui referendum și acest rezultat trebuie implementat acum. Dacă vrem o revizuire mai largă sau o modernizare, sau o nouă Constituție, atunci acest lucru trebuie discutat ulterior și trebuie găsită o largă majoritate politică care sprijină o astfel de revizuire amplă a Constituției. În acest moment, după părerea mea, condițiile pentru o amplă revizuire a Constituției nu sunt date.
Jurnalist: Când vedeți un referendum pentru revizuirea Constituției?
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Referendumul pentru revizuirea Constituției, pentru implementarea a ce s-a votat acum, trebuie organizat când se poate și cu cât mai repede, cu atât mai bine. Pe de altă parte, având în vedere că avem patru alegeri – primele le-am avut, avem încă trei - ar fi cel puțin ciudat să se organizeze referendumul între alegeri, fiindcă românii nu cred că agreează să vină la vot de patru ori, plus încă o dată. Nu este niciun fel de problemă ca referendumul de validare să fie suprapus peste una dintre alegerile care vor veni în următorul an.
Jurnalist: La alegerile prezidențiale, fiind primele?
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Prezidențialele sunt primele, dar nu este obligatoriu să venim cu referendum pe prezidențiale. Putem să venim la fel de bine pe alegerile locale sau chiar pe parlamentare.
Jurnalist: După votul dat ieri în Senat pentru Călin Popescu-Tăriceanu, considerați că PSD și ALDE au înțeles lecția dată de români la acest referendum și, mai ales, modificările în legile justiției care nu ar mai trebui să fie făcute?
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Cred că este atât de jalnic și denotă o atitudine de dispreț așa de profund din partea PSD-ALDE față de voința românilor, încât îmi este și să greu să găsesc o clasificare pentru votul din Senat. Practic, PSD și ALDE, cu acest vot pentru apărarea lui Tăriceanu în fața procurorilor, cu asta și-au dat arama pe față. PSD și ALDE nu au înțeles, în fond, nimic din ce le-au spus românii la vot. Au mers mai departe așa cum au fost obișnuiți și au făcut zid în jurul lui Tăriceanu, ca nu cumva marea valoare a politicii românești să fie atinsă de procurori. Jalnic. Jalnic. Rușinos.
Jurnalist: În privința propunerilor pe care vi le-a înaintat premierul, în legătură cu cei trei miniștri, ați luat vreo decizie?
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: O să iau o decizie în zilele următoare și o să v-o comunic. Vă mulțumesc, vă doresc o zi bună!