Alocuțiunea Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, susținută în cadrul festivității de aniversare a Colegiului Naţional „C.D. Loga”
„Domnule director,
Distinși parlamentari,
Domnule primar general,
Dragi elevi, profesori și absolvenți,
Stimați invitați,
În primul rând, urez La mulți ani! Colegiului Național Constantin Diaconovici Loga și tuturor elevilor, profesorilor și absolvenților acestei instituții!
Celebrați un centenar de excelență, dedicare și implicare civică, într-un an cu o simbolistică specială, și mă refer, desigur, la aniversarea a 100 de ani de când Timișoara a devenit parte a României.
Loga reprezintă expresia idealurilor Marii Uniri, a acelui început efervescent al națiunii noastre, când educația a fost fundamentul care a făcut posibilă unirea reală a românilor și dezvoltarea noului stat.
Oamenii politici ai acelor vremuri au înțeles importanța strategică a învățământului și nevoia imperioasă de a pregăti tineri și de a cultiva talente. România unită a putut progresa pentru că școala românească a pregătit administratori, avocați și notari, medici, profesori, ingineri, cercetători și politicieni de valoare.
Din nefericire, multe dintre generațiile formate în primii ani de existență ai colegiului nu au avut ocazia să își folosească întregul potențial din cauza regimurilor dictatoriale de la sfârșitul anilor ’30, care au culminat cu dictatura comunistă.
Chiar și atunci, spiritul civic a fost, însă, viu. Elevii din Loga au protestat față de tendințele autoritare ale noului regim comunist, iar directorii colegiului au fost închiși în lagărul de la Caracal.
În perioada întunecată a dictaturii, colegiul – sub diversele sale denumiri – a rămas o instituție de frunte a Timișoarei și a continuat să formeze generații de absolvenți care au făcut cinste învățământului bănățean.
Așa se face că, grație unui corp profesoral de excepție și a unor absolvenți meritorii, tradiția de excelență specifică Loga a supraviețuit vicisitudinilor istoriei și vă felicit pentru acest lucru!
Am ținut să subliniez toate aceste realizări ale dumneavoastră pentru că tocmai de excelență în educație are nevoie România. Dacă nu o obținem, suntem condamnați, ca națiune, la stagnare și chiar la subdezvoltare.
Mă întâlnesc permanent cu români care sunt revoltați de problemele din educație. Fiecare an de întârziere în rezolvarea acestor deficiențe majore este un an pe care îl plătiți voi, elevii României. Ca societate însă, ar trebui să vă încurajăm și să vă susținem pentru că voi sunteți cetățenii de mâine ai României și ai Europei.
Am văzut de atâtea ori implicarea voastră și sunt optimist pentru că viitorul nostru este pe mâini bune. De altfel, unul dintre motivele pentru care am demarat proiectul România Educată este nevoia de regândire a învățământului din țara noastră în acord cu evoluțiile europene actuale.
Ne apropiem de sfârșitul unei perioade de trei ani de consultări în cadrul acestui proiect și mă bucur să constat că elevii, prin reprezentanții lor, au fost printre cei mai activi și mai creativi participanți la grupurile de lucru.
Sunteți o generație informată, o generație, cum se zice, tare și una pe care o încurajez să se implice în construirea României de mâine.
Dragi profesori, dragi colegi profesori,
Sunt convins că multe dintre realizările colegiului dumneavoastră nu ar fi fost posibile fără un corp profesoral dedicat.
Știu că meseria de dascăl nu a beneficiat mereu de sprijinul de care ar fi avut nevoie. Faptul că reușiți să faceți performanță denotă că putem vorbi, dincolo de toate, de vocația de profesor.
Stimați participanți,
Astăzi sărbătorim 100 de ani de excelență.
Sărbătorim marea familie Logană, compusă din mii de absolvenți. Sărbătorim o comunitate școlară activă. Dar, în același timp, marcăm un scurt popas într-o poveste lungă, care va continua și care – sunt convins – va da absolvenților acestei instituții noi și noi motive de a se mândri atunci când spun cuiva am absolvit la Loga.
La mulți ani!”