Declarații de presă susținute de Președintele României, domnul Klaus Iohannis, înaintea participării la reuniunea extraordinară a Consiliului European
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Bună seara! Începem imediat o sesiune extraordinară dedicată Brexit. Mai exact, Marea Britanie a solicitat o prelungire pe Articolul 50. Vom lua în discuție această chestiune.
Din discuțiile care s-au purtat acum, chiar, în ultimele zile, ultimele ore, lucrurile arată că, în general, lumea este dispusă să accepte o prelungire. Și poziția noastră este că nu putem să acceptăm, în această etapă, o ieșire pe No Deal, adică fără acord, și cred că, până la urmă, se va accepta o prelungire.
Încă sunt discuții, și asta va fi tranșat doar în plen, dacă această prelungire va fi una mai degrabă scurtă sau va fi una mai degrabă mai lungă. Cu siguranță, se vor mai purta discuții și pe garanții, în funcție de perioada prelungirii. Sigur, avem nevoie de câteva lucruri foarte clare din partea Marii Britanii.
Jurnalist: Vor exista efecte pentru România în cazul în care vor merge pe o prelungire?
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: În această etapă, nu prevăd efecte de vreun fel special. Atâta vreme cât ne aflăm în perioada de prelungiri, cum se spune, avem speranța, și eu în continuare am speranța că vom avea un acord în final, și atunci lucrurile vor fi foarte bine lămurite.
Dar, cum am spus și data trecută, chiar în cazul nedorit, nefericit, de Brexit fără acord, noi suntem în stare, și în situația, să negociem interesul nostru, în special pentru românii din Marea Britanie, într-un mod corespunzător.
Jurnalist: Domnule Președinte, Summitul de la Sibiu urma să aibă loc după ce Marea Britanie ar fi ieșit din Uniunea Europeană. În aceste condiții, ce se va întâmpla pe 9 mai?
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Pe 9 mai se va întâmpla ceea ce este planificat, vom discuta despre viitorul Uniunii Europene. Sigur, cu această notă specială, cu sau fără prietenii noștri din Marea Britanie, dar discuția va fi oricum despre viitorul Uniunii, și, cu siguranță, într-o formă sau alta, Marea Britanie va face parte din viitorul nostru.
Jurnalist: Domnule Președinte, mâine și poimâine aveți consultări cu partidele pe tema situației din Justiție. Veți discuta cu reprezentanții partidelor întrebările la referendum? Cum vedeți faptul că ALDE și Liviu Dragnea au anunțat că nu vor participa la consultări?
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Este o consultare cu foarte multă deschidere din partea mea. Consider că, dacă am convocat un referendum, care are temă centrală Justiția, integritatea, lupta anticorupție, și situația din Justiție acum se tot discută și se tot discută, și, din păcate, multe chestiuni sunt chiar foarte negativ prezentate chiar de sistemul de justiție, atunci o discuție se impune. Dar, sigur, sunt dispus, în marja acestor consultări, să discut și alte teme cu care vin reprezentanții partidelor.
Și, probabil, unii mă vor întreba de referendum sau vor veni ei cu abordări proprii, dar, încă o dată, tema este situația Justiției.
Faptul că unii nu vor să vină la discuții cu Președintele României, ce să zic, mi se pare de-a dreptul ciudat. Sigur că nu oblig pe nimeni, este o ofertă. Să refuzi o ofertă la dialog parcă este, cel puțin, ciudat.
Deci, în continuare, chiar dacă unii au spus că nu vin, dacă se răzgândesc, sunt bineveniți. Eu îmi doresc un dialog real cu partidele parlamentare, și asta este important să subliniem, și vom avea un dialog, zic eu, foarte bun.
Jurnalist: Ce pași veți mai face după aceste consultări?
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Asta o să vă spun la momentul potrivit. Vă mulțumesc, o seară bună!