Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Alocuțiunea Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, susținută în cadrul Forumului Global „Drepturile Omului și o Lume fără Tutun”

„Domnule Comisar European,
Alteța Voastră Regală,
Excelențe,
Stimați organizatori,
Distinși invitați,

Mă bucur să vă revăd după aproape 3 ani tot aici, în Sala Unirii, uniți în jurul aceluiași obiectiv – să oferim generațiilor prezente și viitoare șansa unei alegeri informate privind menținerea propriei sănătăți și evitarea factorilor de risc precum fumatul.

Demersul nostru s-a bucurat de consecvență, de implicarea societății civile, a asociațiilor profesionale, cât și a factorilor de decizie, iar rezultatele nu au întârziat să apară.

Interzicerea fumatului în spațiile publice închise a fost o decizie matură și responsabilă, care a propulsat România în rândul țărilor preocupate de protejarea cetățenilor în fața riscurilor produse de fumat. România a devenit chiar un model de bune practici pentru Republica Moldova. Am convingerea că putem avea mai multe exemple de acest fel în România, că putem replica demersul și în alte domenii. Fără îndoială că acest lucru presupune viziune pe termen lung, asumare și implementare, dar și tenacitate, pentru a depăși obstacolele. Vă felicit, așadar, pe toți cei implicați, inițiatori ori susținători, și vă asigur de tot sprijinul meu!

Țara noastră a ratificat Convenția Cadru a Organizației Mondiale a Sănătății pentru Controlul Tutunului încă din 2005, fumatul, așa cum bine știm, fiind un factor de risc important pentru cancerul pulmonar ori pentru bolile cardiovasculare.

Politicile de control al tutunului sunt cu atât mai importante pentru protejarea dreptului la ocrotirea sănătății, iar rolul prevenției devine, în acest context, fundamental.

Tocmai de aceea, una dintre prioritățile mandatului meu în materie de sănătate este promovarea prevenției și a educației pentru sănătate. Un sistem de sănătate sustenabil are la bază prevenția.

Avem deja certitudinea că cele mai răspândite boli ale societății moderne pot fi evitate dacă se iau din timp măsurile adecvate.

Conștientizarea importanței prevenției încă din copilărie și adoptarea unor comportamente și a unui stil de viață sănătos vor avea, pe termen lung, un impact major asupra îmbunătățirii stării de sănătate în România. Și, credeți-mă, avem nevoie de asta!

Este îmbucurător că tot mai mulți români înțeleg de ce este absolut necesar să adoptăm un stil de viață sănătos și să fim permanent informați cu privire la efectele pe care obiceiurile nocive, cum este fumatul, le au asupra propriei sănătăți.

Această responsabilizare individuală trebuie însă dublată și încurajată de efortul autorităților. Din păcate, guvernarea PSD a eșuat și în ceea ce privește prevenția, care nu reprezintă o prioritate pentru actuala guvernare.

De fapt, în pofida promisiunilor făcute de guvernanți, nu vedem campanii eficiente de informare menite să le explice oamenilor care sunt riscurile la care se expun. Și dacă asta ar fi singura problemă! Dar nu vedem nici mult promisele spitale regionale, nu vedem nici îmbunătățirea infrastructurii sectorului sanitar, și, cel mai grav, nu vedem niciunde grija pentru oameni.

Vedem, în schimb, ignorarea problemelor reale din sănătate, pacienți nemulțumiți, medici demotivați, crize și noi, și noi scandaluri televizate.

Sănătatea generației de acum și a celei viitoare trebuie să fie mai presus de orice obiectiv care aduce câștiguri electorale sau politice pe termen scurt! Chiar dacă rezultatele programelor de sănătate care promovează prevenția nu sunt vizibile imediat, ele generează beneficii pe termen mediu și lung.

Prevenția în sensul tematicii forumului de astăzi înseamnă comunicarea riscurilor fumatului, transmiterea informației prin canale avizate, de către experți, politici de combatere a consumului de tutun coerent implementate, legislație adecvată și aplicată consecvent, protejarea și respectarea drepturilor omului!

Vă mulțumesc pentru atenție și vă doresc succes în dezbateri!”