Alocuțiunea Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, susținută în cadrul evenimentului dedicat Centenarului Marii Uniri și aniversării a 205 ani de la înființarea primei clase de inginerie în limba română
„Domnule rector,
Domnule rector al Agenției Universitare a Francofoniei,
Dragi profesori și studenți,
Domnule primar,
Domnule președinte al Consiliului Județean,
Domnule prefect,
Distinși invitați,
Îmi face o deosebită plăcere să particip, în anul Centenarului, la evenimentul de aniversare a 205 ani de la prima clasă de inginerie în limba română, înființată de Gheorghe Asachi cum am auzit și de la domnul rector, în 1813 aici, în orașul celor șapte coline. Astăzi, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” este una dintre principalele universități din România, un veritabil portdrapel al învățământului tehnic românesc.
Absolvenții instituției dumneavoastră au contribuit de-a lungul timpului la desăvârșirea unității naționale înfăptuite pe plan politic în 1918. Inginerii formați aici au avut un rol semnificativ în construirea infrastructurii necesare pentru a transforma Unirea într-o realitate trăită.
Au ajutat la străpungerea Carpaților cu șosele și căi ferate, o chestiune devenită aparent insurmontabilă acum, în secolul XXI.
Tot ei au contribuit și la diversificarea economică a unui stat care se născuse eminamente agrar, facilitând astfel industrializarea, eficientizarea activității economice și modernizarea agriculturii.
Învățământul tehnic este, din multe puncte de vedere, una dintre principalele componente ale unui sistem educațional conectat la piața muncii și conectat la realitățile economice.
Absolvenții universităților tehnice sunt foarte căutați de marile companii, iar existența unei universități de acest profil constituie de multe ori un element care atrage investițiile într-o regiune.
Drept dovadă, marii poli de dezvoltare economică se concentrează în orașele universitare precum București, Cluj, Timișoara și, da, din ce în ce mai mult, Iași.
La nivel național este însă nevoie de o implicare mai mare a autorităților locale pentru a crește corelarea dintre oferta de specializări în învățământul superior tehnic și piața muncii.
Astăzi, există o cerere ridicată de absolvenți ai universităților tehnice în aproape toate ramurile economiei.
Între altele, sper că absolvenții instituției dumneavoastră vor avea ocazia să participe la dezvoltarea infrastructurii rutiere, feroviare, energetice și agricole de care Nord-Estul țării are atâta nevoie pentru a putea reduce în ritm accelerat decalajele acumulate, din păcate, mai ales în ultimele decenii.
De asemenea, sper că o parte cât mai mare a lor vor avea inițiativa de a-și dezvolta propriile afaceri, punând astfel bazele unor întreprinderi mici și mijlocii sau chiar ale unor start-up-uri de succes.
Una dintre cele mai importante misiuni ale universităților este aceea de a genera idei noi, iar dumneavoastră v-ați asumat acest rol cu toată responsabilitatea, luând parte activ la una dintre conferințele regionale din cadrul proiectului „România educată”, desfășurată chiar aici.
Salut contribuția tuturor celor implicați în educația tehnică, care și-au prezentat opiniile și evaluările legate de potențialele reforme din acest domeniu.
De altfel, domnul rector a participat, din partea Consiliului Național al Rectorilor, și la grupul de lucru pe tema educației profesionale și tehnice din cadrul proiectului „România educată”.
Vă asigur că prioritățile și problemele puse în discuție au fost tratate cu toată seriozitatea și sper ca universitatea dumneavoastră să rămână un actor important în procesul de reformă a educației.
Îi mulțumesc, din nou, domnului rector Cașcaval pentru tot sprijinul oferit „României educate”, pentru activitatea sa și pentru ideile pe care le-a adus în dezbaterile despre viitorul învățământului tehnic.
Sunteți o instituție de învățământ superior de elită și formați studenți cărora le urez cariere de succes în țară! Mai ales în această perioadă, este mare tentația de a pleca în străinătate după terminarea facultății, dar, dragi studenți, România nu se poate transforma în bine sau în mai bine decât cu implicarea noastră, a tuturor, aici, în țară.
Sunt convins că, dacă puneți în practică competențele dobândite aici, veți reuși să faceți diferența în ceea ce privește modul în care va arăta România de mâine.
Nu am nicio îndoială că îi veți avea alături, să vă încurajeze și să vă îndrume spre performanță, pe profesorii și cercetătorii care își folosesc toate resursele și creativitatea pentru a excela în sălile de curs, în laboratoare, în ateliere sau, foarte important, în proiecte de cercetare.
Iașiul a fost mereu un reper în educația și cercetarea românească, inclusiv în domeniul tehnic. Sunt convins că această tradiție va fi purtată mai departe de comunitatea academică de aici, de la „Gheorghe Asachi”.
Vă doresc mult succes și un an universitar foarte bun! Mulțumesc!”