Valeriu Munteanu, candidatul Partidului Liberal la funcția de primar general al municipiului Chișinău: Bună ziua. Ce faceți? N-ați obosit încă?
Vedem că e răcoroasă așa, un pic, de la începutul săptămînii. Vom vedea dacă va fi și fierbinte în continuare.
Ok, toată lumea este gata?
Tema conferinței de presă de astăzi este: „Cine-i dirijorul Siviei Radu, Ion Ceban și Andrei Năstase, cîntă aceiași partitură.”
Sîntem pe ultima sută de metri a campaniei electorale. A mai rămas o săptămînă. Respectiv, toți candidații au spus ce au avut de spus și-au publicat programele electorale și este timpul să facem o comparație calitativă a acestor programe. Și, cu această ocazie, invit toată lumea care nu a reușit să studieze încă, sau chiar să critice programul meu electoral, să facă așa cum am făcut eu cu programele celorlalți candidați electorali. Am făcut această analiză pentru a vedea foarte clar care sînt din aceste programe euroconforme, care din contra, sînt de sorginte sovietică sau euroasiatică.
Din păcate, am constatat cu întristare că la marea majoritate a candidaților lipsește o viziune clară, proprie și asumată, cimentată cu convingere pentru Chișinău și pentru chișinăuieni. Marea majoritate a candidaților au un program, dar și un comportament de campanie care s-ar încadra mai degrabă pentru un candidat care aspiră la funcția de șef a întreprinderii municipale „Spații verzi”, „Lum-Teh”, „sau Exdrupo” și nicidecum un primar cu viziune pentru capitală și pentru chișinăuieni.
Din cei 11 sau 10 candidați, în afară de mine, care au rămas în cursa electorală, am reținut decît 3 programe și 3 candidați. Vorbesc aici de Silvia de la Partidul Democrat, susținută puternic de toate intrumentariul din paleta domnului Plahotniuc, de Ion Ceban, cei de la Partidul Socialiștilor, primii 2 fiind „vîrful de lance” al binomului Plahotniuc-Dodon și cel de al treilea candidat și program pe care l-am analizat și vreau să discutăm toți împreună. Este domnul Andrei Năstase de la Platforma DA. Cu tot respectul pentru ceilalți candidați, dumnealor știu că nu contează în această campanie electorală.
Constat cu întristare și voi repeta pe tot parcursul conferinței de presă acest lucru pe care îl simt profund. Toți cei 3 candidați despre care am vorbit și-au făcut programele în mare grabă și, într-un fel, au fost catalizate aceste programe de programul pe care l-am prezentat eu și i-a obligat într-un fel, să vină și dumnealui nu doar cu declarații la mitinguri și la alte ocazii.
Este ușor să proiecteze slogane, dar să ai o viziune, să vii cu programe și să răspunzi pentru aceste programe cuvînt cu cuvînt, este mult mai complicat.
Așa se întîmplă că doi dintre acești 3 candidați: Ion Ceban și Andrei Năstase, au avut tocmai două lansări. Prima dată și-au lansat persoana și au crezut că este suficient, după care, citind cel mai probrabil programul meu, au considerat că trebuie să vină cu o replică adecvată și, la mult timp, foarte chinuit, au venit și cu lansarea a doua, în care au lansat programul. Domnul Ceban a vrut să mă imite și a făcut în acelaș loc, în fața primăriei Chișinău, dar domnul Năstase a făcut lansarea programului foarte și foarte greu, la 3 săptămîni de la sfîrșitul campaniei electorale. Nu cred că vreodată ați mai găsi vreun candidat care vine cu programul său, la 3 săptămîni de la încheierea campaniei, ceea ce mă duce la vorba personajului Nae, dar nici în ziua în care a lansat programul, programul nu era gata în sămbăta acelei zile și abia peste 4 zile l-au publicat pe site-ul partidului. Ceea ce vă spuneam, mă duce la gîndul personajului lui Ion Luca Caragiale-Nae Cațavencu, care spunea că „programul era sublim, dar lipsea cu desăvîrșire”.
Ori, aceste inadvertențe, mă duc la gîndul că programul domnului Năstase a fost făcut în grabă, de ce? Declar cu toată responsabilitatea că abundă în enormități care, din păcate, în tumultul campaniei electorale, nu a fost supus unei critici și unei analize profunde. Chiar dacă cei 3 candidați reprezintă forțe politice diferite, opuse, cu doctrine diferite și vectori geopolitici diferiți, Silvia Radu de la PD, care nici doctrină nu are, Ion Ceban de la Partidul Socialiștilor, care este exponentul imperialismului velico-rus și Andrei Năstase de la Platforma DA, care se vrea candidatul comun a 3 partide pro-europene. Aceștia 3 au programe foarte asemănătoare. Mai mult decît atît, Năstase și Ceban chiar s-au acuzat reciproc că, în proporție de 60%, unul ar fi copiat de la celălalt programul.
Probabil ambii au dreptate. Haideți să le luăm pe rînd și să vedem care este conținutul, sau lipsa de conținut a acestor programe.
1. Primul lucru. Sînt unicul candidat din această campanie, din această cursă electorală ,care vine să facă o evaluare clară a lipsei de autonomii financiare a Chișinăului și acest lucru îl cunosc profund nu doar din studierea legii, ci și în calitatea mea de fost deputat, fost ministru, fost primar, dar și membru al Comisiei Administrare Publică. Știu foarte exact că în lipsa banilor, bani proprii pe care trebuie să-i aibă municipalitatea, nimic nu se va putea rezolva în Chișinău.
Or, eu vreau să repet cu această ocazie, Chișinăului trebuie să-i rămînă toți banii pe care îi cîștigă: cele 10 miliarde de lei, or, în Găgăuzia rămîne impozitul pe venit al persoanelor fizice, impozitul pe venit al persoanelor juridice (TVA și accize), iar la Chișinău decît 50% din impozitul pe venit al persoanelor fizice. Iată că ceilalți candidați nu au văzut această disparitate, nu i-a deranjat și nu vor ca pentru Chișinău și pentru celelalte localități să fie respectată carta europeană a autonomiei locale. Iată că la domnul Ceban lipsesc aceste prevederi privind finanțarea, pentru că la dumnealui este foarte simplu. În Uniunea Sovietică, pentru care jinduiește dumnealui și toți părtașii dumnealui, spunea că după socialism va veni comunismul, comunismul vor dispărea banii și de aceea, banii au dispărut și din programul domnului Ceban, de aceea nu are nici o sursă de finanțare și este de înțeles acest lucru.
Silvia Radu totuși are o propoziție despre bani. Dumneaei scrie în felul următor, că va primi bani de la Gabriela Filea-primarul Bucureștiului, care i-a promis bani, citez: „pentru reparația liceului Mihai Eminescu”. Nu comentez acest lucru.
Sursa de finanțare a lui Andrei Năstase este, citez: „mai bună admnistrare a patrimoniului municipal”. Adică, atunci cînd dumnealui va deveni primar al Chișinău, va fi mai puțină risipă, iar cu banii economisiți, astfel, s-ar putea realiza proiecte mai mari.
În toate țările, candidații care au un discurs populist și demagogic, spun acest lucru, dar în practică nu s-a întîmplat niciodată acest lucru. În plus, programului domnului Năstase în această privință, este copiat dintr-un raport al Curții de Conturi din 2013, care era un instrument de presiune și de hărțuire a primarului general Dorin Chirtoacă, iar cele expuse în acest raport al Curții de Conturi, nu s-a dovedit niciodată, prin nici un fel, în nici o instanță respectiv, rămîn doar a fi declarații.
Din păcate, pentru domnul Năstase, dar și din păcate pentru chișinăuieni, nici un finanțator internațional, niciodată nici pînă acum și nici de astăzi înainte, nu va accepta să finanțeze Chișinăul dacă i se va arăta pe diferite proiecte și programe, că va întoarce banii din împrumuturi pe care se vor baza pe sursa „mai buna gestionarea a patrimoniului”.
Vreau să vină cineva să-mi arate un astfel de exemplu.
2. Cel de al doilea lucru mare, fundamental, sînt unicul candidat în această cursă electorală, care se îngrijește de facturile locuitorilor municipiului Chișinău, or, am venit cu o soluție care ar rezolva problema facturilor la energia electrică și termoficare, care sînt „îngreunate” de schemele prin intermedierea unor firme offșor pe care le face guvernarea lui Plhotniuc cu transnistrenii. Ceilalți au tăcut și nu au vorbit despre acest lucru, ceea ce mă duce la gîndul că fie nu cunosc subiectul, fie sînt de acord cu schemele pe care le aplică ieri și astăzi guvernarea.
3. Cel de al treilea subiect pentru comparație.
Niciodată, pînă la această campanie electorală, Aeroportul Internațional Chișinău nu a fost subiect de discuție pentru tema alegerilor locale. După ce am scris în programul meu electoral și cred cu tărie în acest lucru că Aeroportul Internațional Chișinău trebuie scos din ghearele lui Șor, care este protejat pe acest subiect de Plahotniuc și adus în proprietatea municipiului pentru ca să demonstrăm că contractul de concesiune este ilegal și, respectiv concesiunea trebuie anulată, iată că anumite prevederi apar și, mult mai tîrziu desigur, în programul nr.2 al domnului Ceban și în progranul nr.2 al domnului Năstase, numai că într-o abordare diferită.
Citez din programul domnului Ceban: „ Lucrările de modernizare a aeroportului trebuie susținute, iar modernizarea să continue”.
Știți de ce acest lucru? De ce spune domnul Ceban că Șor trebuie să-și continue contractul de concesiune? Pentru că domnul Dodon îi este datornic lui Șor, iar acesta a declarat în repetate rînduri, că a finanțat de mai multe ori, persoana domnului Dodon, inclusiv în alegerile locale din 2011, cînd Dodon a vrut să ajungă primar și nu a ajuns, așa cum nu a ajuns nici doamna Greceanîi și nu va ajunge nici domnul Ceban.
Subit, descoperim o prevedere similară cu cea a domnului Ceban în programul domnului Năstase, care scrie în felul următor: ”mobilitatea internațională va fi susținută prin aducerea de concurenți în transportul aerian, identificîndu-se posibilitatea construcției unui terminal aeroportuar, în proprietatea municipală, dedicat rutelor low cost.
Nici un cuvînt despre întoarcerea, despre rezilierea contractului sau încetarea contractului de concesiune, despre alungarea lui Șor de pe aeroport, ci doar o participare a primăriei în această schemă mare a oligarhilor de aici și de dincolo.
Eu știu că domnul Năstase are o experiență minimă în domeniul aeroportuar, că a activat o perioadă în acest sens și mai știu că dacă nu îi ajunge experiență, poate să fie consultat de niște prieteni de la Frankfurt, care au experiență mai mare în acest sens. Dar nici dumnealui și nici ceilalți domni, nu vor putea să-mi arate o experiență europenă, unde o primărie, o municipalitate vine pe un contract existent pe o concesiune și face investiții. Acest lucru, și eu îmi doresc acest lucru, va putea să fie făcut și să-l contribuim prin banii municipalității la dezvoltarea aeroportului, numai atunci cînd aeroportul va fi întors sau reziliat acest contract păgubos care există astăzi la aeroport pe numele domnului Șor, insist, protejat de Vladimir Plahotniuc.
Nu vă pot spune mai multe despre programul doamnei Silvia Radu, că este atît de „subțirel”, mai ușurel decît un referat pentru un elev de clasa a 4-a. Spun acest lucru, în calitate de tată, care are copil în clasa a 4-a. Referatele pentru clasa a 4-a sînt mai serioase, pe care le fac copiii, mai profunde și cu mai multă înțelegere a substanței decît „programul” doamnei Silvia Radu, de unde putem să reținem doar că dumneaei va face curățenie în parcuri. De ce atunci nu s-a angajat să nu participe la concursul de șef al întreprinderii „Spații Verzi”, care este liberă.
La domnul Ceban și mai puțin. Putem să reținem din programul dumnealui doar că funcționarii din primărie vor fi „epurați” pe criterii etnice. Cei care nu vor cunoaște limba rusă și care nu vor dori să întocmească documente în limba rusă, vor fi alungați din primărie, iar suburbiile din Chișinău, cele 18 suburbii, așa i-a poruncit domnul Dodon domnului Ceban, să fie alungate din Chișinău, pentru ca socialiștii să-și poată face mendrele.
De aici încolo voi discuta în special despre programul domnului Năstase, care, declar cu toată responsabilitatea și am expertiza necesară să fac această analiză și iarăși, voi folosi „constat cu întristare” acest lucru, este cel mai neeuropean program, care alternează cu încălcarea Acordului de Asociere al Republicii Moldova cu Uniunea Europeană. Trădează o necunoaștere profundă a „bucătăriei” municipiului Chișinău, sau vine cu chestiuni iluzorii pentru municipiul Chișinău, pentru locuitorii municipiului Chișinău. Chestiuni care se regăsesc în paleta de preocupări a unor suburbii, de exemplu din Germania, nu și din Republica Moldova:
1. Conform art.107 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene și a instrumentelor de interpretare adoptate de instituțiile UE, inclusiv jurisprudența relevantă a Curții de Justiție a Uniunii Europene, dar și Acordul de Asociere al Republicii Moldova cu Uniunea Europeană, în special art.341, Legislația privind ajutoarele de stat și autoritatea în acest domeniu-municipalitățile nu pot să acorde ajutoare de stat, precum nu pot acorda ajutoare de stat nici guvernele fără o comunicare în prealabil la Comisia Europeană. Și acest lucru se realizează pentru editarea denaturării, citez: „denaturării concurenței prin favorizarea anumitor întreprinderi”.
Or, programul domnului Năstase abundă de ajutoare de stat. Nici domnul Ceban, care este potrivnic Acordului de Asociere cu tot cu Dodon în spate, nu are atîtea prevederi contrare Acordului de Asociere, pe cîte le găsim în programul domnului Năstase.
Și spun acest lucru în calitate de fost deputat care nu doar a votat cu mîna în sus Acordul de Asociere, ci l-a studiat cu (indescifrabil) conținutul acestui Acord.
O să vă dau doar cîteva exemple, deși sînt foarte multe care demonstrează că acest program depășește limitele Tratatului Uniunii Europene, Acordul de Asociere, or, vă spuneam, dacă ar fi venit de la domnul Ceban este de înțeles, dar nu pot să cred că candidatul comun a 3 partide care spun că sînt pro-europene, nu au găsit specialiști care să vadă aceste inadvertențe. Citez:
1. „Voi lansa un program de granturi pentru antreprenorii din suburbii și antreprenorii din domeniul businessului mic și mijlociu”.
Nu poate o municipalitate face acest lucru și nu-l face nicăieri în Uniunea Europeană.
2. „Voi crea politici de subvenționare directă și indirectă agenților economici, care vor construi clădiri verzi”.
Nicăieri în Uniunea Europeană acest lucru nu se face. Republicii Moldova îi este interzis, dacă vreți, prin Acordul de Asociere.
3. „Voi crea politici de subvenționare directă și indirectă la procurarea abonamentelor la sălile de sport”.
Iarăși, o chestiune interzisă să subvenționeze agenții economici.
4. „Voi sprijini mediul de afaceri pentru integrarea panourilor fotovoltaice în acoperișurile blocurilor de locuit”.
Este regretabil că un program al unui candidat care se vrea pro-european, abundă în atîtea încălcări ale Acordului de Asociere.
Mergem mai departe pe alte aspecte.
Citez din programul domnului Năstase:
„Vreau un parteneriat public-privat pentru o linie de sortare/prelucare/reciclare a deșeurilor pentru a produce energie electrică și termică”.
Comentez acest punct din program și, în calitatea mea de fost Ministru al Mediului, care nu am mîncat pîine degeaba la stat și cunosc în profunzime normele legale, normele comunitare, dar și mecanismele instituționale și de finanțare a acestor proiecte. Nici un oraș european nu a găsit vreun investitor care să facă o astfel de investiție pe dimensiunea publică-privată, așa cum își dorește domnul Năstase, în domeniul deșeurilor. Investiția ar costa aproximativ 500 de milioane de euro pentru Chișinău, iar în momentul în care primăria ar coparticipa, ar trebui ca fiecare locuitor sau o familie din Chișinău, să plătească aproximativ 50 de euro lunar, pentru ca omul de afaceri să-și recupereze banii investiți.
Spun acest lucru, pentru că am avut prin scurtul meu mandat de 1 an și 10 luni de la Ministerul Mediului, suficiente modele după care să vedem care ar fi soluția cea mai corectă pentru Republica Moldova și pentru Chișinău. Nu doar de construcție ci și de întreținere corectă a acestei infrastructuri. Mai mult decît atît, descoper la acest punct o necunoaștere profundă a domnului, sau de către domnul Năstase a „bucătăriei” actuale a primăriei, a proiectelor care există în derulare, ori, primăria Chișinău, sub conducerea lui Dorin Chirtoacă, a muncit cel puțin de 3 ani de zile la un proiect de management european al deșeurilor, unde, pentru 25 milioande de euro, este dezvoltat un proiect privind redimensionarea sistemului de colectare a deșeurilor din Chișinău și reconstrucția depozitului de deșeuri de la Țînțăreni. Dacă ar fi știut acest lucru domnul Năstase, cu siguranță nu scria ceea ce a scris în programul dumnealui. Mai mult decît atît, vreau iarăși să-l informez pe domnul Năstase, dar și pe locuitorii municipiului Chișinău, că pe mandatul meu de Ministru al Mediului, am dezvoltat în Chișinău un proiect de cel puțin 1000 de platforme de deșeuri, mii de tomberoane, nu de tombleroane și un proiect-pilot pentru 10 platforme subterane de depozitare a deșeurilor, care este un proiect în derulare și trebuie să prindă viață în viitor.
Cunoașterea mai profundă a realităților de la Chișinău i-ar fi ajutat să nu scrie acest lucru.
Citez mai departe din programul domnului Năstase:
„O prioritate este renovarea și reutilarea stațiilor de epurare și pompare a apei, împreună cu partenerii de dezvoltare”.
Trebuie să-l anunț pe domnul Năstase, dacă nu cunoștea acest lucru, primăria Chișinău a dezvoltat un parteneriat mai vechi în acest sens, care a prins viață și a ajut primăria să prindă un proiect consistent în acest sens, în paritate din partea BEI și BERD, de 62 de milioane de euro. Un proiect al cărei început este în decembrie 2017, iar în 900 de zile de la această dată va fi dată în exploatare de către o companie din Germania care a cîștigat licitația „O nouă stație de epurare” și vor mai fi construiți și 190 kilometri de apeduct și alții de canalizare.
Nu poți să vii să pretinzi la funcția de primar al Chișinăului, în momentul în care nu cunoști acest lucru și vii să spui că vei căuta soluții în momentul în care proiectul este deja în derulare și nu mai are o cale de întoarcere.
Alt punct din programul domnului Năstase. Citez:
„Izolarea temică a blocurilor”.
Și aici trebuie să-l anunț pe domnul Năstase că nu cunoaște „bucătăria”primăriei și vine cu inventarea unor soluții pentru probleme care și-au găsit deja rezolvarea, or iarăși, un proiect dezvoltat timp de mai mulți ani de zile de către primăria Chișinăului, înghețat ce-i drept pe perioada cînd Dorin Chirtoacă a fost înlăturat de la primărie. Un proiect iarăși de la BERD și BEI în prima instanță, în prima etapă, de 25 de milioane de euro, prevede termoizolarea a 119 instituții publice: școli, grădinițe și spitale. Au fost deja selectate, proiectul trebuia să deruleze. Iată că a venit „mașina de făcut dosare” a lui Dodon și a lui Plahotniuc și a „înghețat” acest proiect, dar el va fi reluat după ce voi cîștiga primăria Chișinău.
Iarăși, spre informare domnului Năstase. Citez din programul lui:
„Își dorește ecologizarea rîului Bîc”.
Vreau să-i amintesc, sau să-i spun dacă nu cunoaște. Pe mandatul meu de Ministru al Mediului, am insistat ca 10 milioane de euro din banii României, donații, să ajungă anume în Chișinău, anume pentru ecologizarea, curățarea rîului Bîc și acest proiect este în derulare și va prinde viață și eu voi asigura celeritate acestui proces și proiect, după ce voi deveni primar al Chișinăului.
O altă chestiune și cu asta, de fapt sînt două. Am mai văzut în programul domnului un crîmpei din programul domnului Năstase, pe care le-a prezentat în data de 23 aprilie, cînd ne vorbește despre parcări ecologice în suburbiile municipiului Chișinău. Iarăși, repet, am fost primar într-o suburbie a Chișinăului (la Floreni). Cunosc de-a lungul și de-a latul fiecare și toate din cele 18 suburbii ale municipiului Chișinău. Numai de parcări ecologice europene nu au nevoie oamenii de la Trușeni, de la Grătiești, de la Bubuieci sau de la Condrița. Iată într-o suburbie a Frankfurtului, da, acolo lumea are nevoie. Nu încap toate mașinile în curte și mai lasă cîte un Mercedes și pe la poartă și acolo tot trebuie să fie neapărat parcare ecologică.
Nu poți să vii să pretinzi că vrei, sau poți să conduci în beneficiul oamenilor capitala, în situația în care tu vii cu chestiuni rupte din realitatea Republicii Moldova.
Și ultima care chiar mi-a părut foarte durută, pentru că sînt un adept fervent al sistemului de educație, consider cu tărie că toate problemele din Republica Moldova, vor putea să fie rezolvate prin intermediul educației, sau nimic nu vom putea să rezolvăm în acest stat, în momentul în care educația va deveni o „Cenușăreasă”, așa cum, din păcate, se dorește de anumite sau în anumite etape de diferite guvernări autoritare, care vor să țină lumea în lipsă de lumină, pentru că e mai ușor să-i prostești cu sondaje, cu alte chestiuni și dacă lumea îi neștiutoare de carte, îi mai ușor să-i prostești.
Deschid în program, sau citez cu stupefacție în programului domnului Năstase că acesta pentru sistemul educațional își propune, citez: „45 de milioane de lei anual pentru mărirea salariilor, cadrelor didactice din școli, grădinițe și licee”.
E simplu, haideți să vedem ce înseamnă asta. Timp de 5 ani de zile, sub conducerea lui Dorin Chirtoacă, primăria Chișinău a asigurat 20% adaos la salariu pentru profesori, pentru învățători și eu cred că este bine și trebuie să continuăm acest lucru, iar guvernul trebuie neapărat să se străduie ca salariul de bază să fie mărit mult mai mult, ca acești oameni care dăscălesc copiii noștri, să poată să-și facă lucrul cu abnegație.
În Chișinău avem 21.000 de angajați cu un buget total anual, care sînt transferuri, apropo în acest sens, 1,4 miliarde de lei. Dacă punem cele 45 milioane pe care le propune domnul Năstase, avem decît o creștere decît 3,2% la salariul fiecărui învățător. Din punctul meu de vedere, este o desconsiderare totală sau o necunoaștere a materiei.
De mai multe ori domnul Năstase a spus că programul dumnealui a fost scris de specialiști, de echipă. Probabil numai de echipă și de „specialiștii” a fost scris, pentru că dacă scria dumnealui 2-3 propoziții pe care le știe și 2-3 lucruri pe care le simte, nu ar fi atîtea lucruri care sînt în primul rînd, și spun acest lucru, necunoașterea o lăsăm pe obrazul unor oameni care vor să guverneze Republica Moldova, dar niște chestiuni simple nu le știu. Dar în momentul în care jumătate din program este în afara, sau pe contrasens cu Acordul de Asociere, acest lucru nu poate fi trecut cu vederea. Vedem că a fost trecut cu vederea de comentatori, de oameni care chipurile sînt atenți la aceste lucruri.
Pentru cei care au îndoieli, vreau să verifice prevederile din Acordul de Asociere pe care le-am prevăzut, să le contrapună cu ceea ce-și propune domnul Năstase.
Și în încheiere.
Sîntem pe ultima sută de metri pînă la campania electorală. Toată lumea știe că binomul încearcă să-și ducă ambii candidați în turul 2. Dar nu va reuși acest lucru, pentru că oamenii din Chișinău sînt atenți, oamenii din Chișinău sînt educați, oamenii din Chișinău știu să aleagă grîul de neghină și pentru ei există și noi avem diferite măsurători. Există oameni care ne dau informația corectă din teren și noi știm foarte exact care este această informație.
Eu știu foarte exact că zi de zi la o televiziune care este apropiată domnului Năstase, mi se cere ca să mă retrag în favoarea dumnealui. Nu se dorește ca noi să ne întîlnim în dezbateri. Nu se dorește ca noi să dezbatem împreună problemele locuitorilor municipiului Chișinău. De aceea, și telefonul meu se rupe uneori, se înroșește în acest sens.
Eu fac o invitație personală domnului Năstase, pentru că să ne întîlnim împreună, doar eu și dumnealui, la o dezbatere atîta timp cît va fi nevoie, 2 sau 3 ore. Să vedem ce programe avem, să vedem ce matur au aceste programe, care sînt euroconforme sau care este euroconform și care este cu încălcarea Acordului de Asociere. De aceea, eu îl invit și ca să nu bat apa în piuă, sau ca să nu fiu inexact în abordările mele, pentru mîine la ora 12:00, am invitație pentru domnul Năstase, la Agenția de presă „Info-prim Neo”, care are și sală suficientă. Invit în acest sens toți formatorii de opinie: jurnaliști, oameni interesați, analiști politici, economici și toată lumea care vrea să vină să pună întrebări, să facem o dezbatere vie. Eu voi veni cu mîinile în buzunar, fără telefoane, fără (indescifrabil), fără programul electoral. Eu îl am tot în cap. Fără ajutori, fără suită, fără suflori, fără absolut nimic. Și pe domnul Năstase îl invit să vină în aceeași manieră. Să ne așezăm alăturea și, respectiv, atît cît va fi nevoie: 1 oră, 3, 3, să dezbatem programele care sînt, să vedem foarte exact cine cunoaște „bucătăria capitalei”, cine nu cunoaște, cine de unde vine și încotro pleacă.
Iar după acest lucru, eu cred că lucrurile vor deveni și mai clare și oamenii vor înțelege că anume eu trebuie să devin primar al Chișinăului.
Mulțumesc! Vă aștept pentru mîine la ora 12:00, la „Info-prim Neo”.
În situația în care deschiderea mea este atît de mare încît în situația în care domnul Năstase îmi va comunica că nu poate din careva motive să vină mîine la ora 12 la „Info-prim Neo”, accept orice alt format de dezbateri pe care îl va indica domnul Năstase în condiții clare, în afară de televiziunea dumnealui. Solicit să îmi spună ora, locul și condițiile dezbaterilor și eu voi veni, în aceleași condiții în care am spus: cu mîinile goale, fără ajutori, fără suflori, fără absolut nimic, să vadă oamenii foarte exact cine se acoperă după anumite paravane iluzorii și cine cu adevărat vine și știe cum să rezolve problemele Chișinăului.
Insist asupra acestor detalii. Îl aștept mîine la 12 la „Info-prim Neo” pe domnul Năstase, sau accept o invitație similară din partea dumnealui în altă parte, unde consideră dumnealui că este, în aceleași condiții de transparență și corectitudine, o dezbatere.
O zi bună!