Ion Ceban, candidatul PSRM la funcția de Primar al municipiului Chișinău: Stimați jurnaliști, stimați prieteni, stimați colegi, bună ziu încă o dată.
La această conferință de presă, vă mulțumesc că ați dat curs invitației noastre. Ca și în alte cazuri, am ales în mod intenționat această locație, ținînd cont de faptul că astăzi, conferința noastră de presă ține nemilocit de subiectul privind infrastructura din municipiul Chișinău. Iată, mai la vale, aproximativ 200 de metri, este renumitul teren de 51 de ari, care a fost vîndut pe nimic de către municipalitate și, respectiv incasat nimic practic, de către această municipalitate. Bani care ar fi putut să meargă la multe alte lucruri importante cum ar fi politica socială, gospodărie comunal-locativă și tot așa mai departe. Reamintesc că aici a fost cedat un teren în valoare de 37.000 de dolari, echivalentul în lei, pentru 51 de ari. Ori, 1 ar în această zonă, costă de 2 ori mai mult. Prețul de piață a acelui teren valora aproximativ 4 milioane de euro, bani pe care nu i-a încasat municipalitatea, bani care ar fi putut să ajungă pentru a achita sau dubla compensațiile în perioada rece a anului, pentru categoriile dezavantajate sau social-vulnerabile din municipiul Chișinău. Tot aici, vedeți în spate, este o construcție la limita parcului „Dendrariu”, care, după părerea noastră, tot nu se înscrie în normativele legale, începînd cu insolația și finalizînd cu zona în care este construită această clădire. În spate avem parcul „Dendrariu”, care este și un model cum ar trebui pe de altă parte să arate un parc în municipiul Chișinău, doar că iată, este invadat în partea cealaltă de Dendrarium Park Rezidence, aici de această clădire. La intrare, unde este Codreanca și unde avem un dosar în care ni se solicită pentru oprirea acelor construcții-20 milioane de lei de la partid. Iarăși, toate aceste lucruri țin de abuzurile care se întîmplă în municipiul Chișinău, de ceea ce se întîmplă la Direcția arhitectură, de ceea cum un primar, nu contează că este general în funcție, sau interimar ilegal aflîndu-se în funcție, pur și simplu nu face nimic în această privință.
Stimați jurnaliști! În cadrul acestei conferințe de presă, vă voi expune tezele din programul meu electoral, care se referă la dezvoltarea infrastructurii în municipiul Chișinău. După cum bine cunoașteți, acest domeniu face parte din sfera preocupărilor constante ale Partidului Socialiștilor, noi venim cu numeroase propuneri și inițiative în acest sens, pe parcursul ultimilor ani. Astfel, imediat după preluarea funcției de primar general al capitalei, vom purcede la implementarea a 3 programe municipale inițiate de Partidul Socialiștilor, încă din decembrie 2017 și pentru acest an sunt planificate foarte multe acțiuni. Noi le vom extinde, poziția noastră este să extindem aceste acțiuni avînd la bază, în primul rînd, solicitarea din partea locuitorilor municipiului Chișinău:
1. Este vorba despre (indescifrabil), care să fie amenajate confortabil și care prevăd reparația bordurilor, a căilor de acces, a trotuarelor, a sistemelor de iluminat, amenajarea parcărilor, a spațiilor verzi, etc.
2. Terenuri de joacă pentru copii în fiecare curte. Noi am lansat și deja astăzi sunt implementate aproximativ 50 de unități în diferite curți de blocuri, în municipiul Chișinău. Ne propunem să extindem cu cel puțin 100 de terenuri de joacă și acești bani sunt planificați prin programe cu destinație speciale, la propunerea fracțiunii Partidului Socialiștilor și acest lucru tot îl vom extinde pe parcurs, astfel ca fiecare curte din municipiul Chișinău, să aibă amenajate un teren de joacă pentru copii, pentru că acest lucru este normal.
3. Modul sănătos de viață. Pentru prima dată în istoria municipiului Chișinău, anul trecut noi am propus un astfel de program cu destinație specială și sunt planificate în această perioadă, pînă la finele anului 2018, instalarea a 100 de complexe sportive, începînd cu barele orizontale, bare paralele, scări de sport, multe alte momente care sunt importante pentru practicarea modului sănătos de viața pentru toate categoriile de cetățeni. La fel, acest program va fi extins și ne propunem ca în termen mediu, în fiecare curte, să existe o astfel de abordare-un complex sportiv pentru practicarea modului sănătos de viață.
De asemenea, am planificat în acest an, foarte multe adrese care să urmeze a fi reabilitate: infrastructura, amenajate curțile de bloc. Pe întreaga durată a acestui mandat, pînă la anul viitor, ne propunem ca 600 de curți de bloc din Chișinău, să fie amenajate, asta ar însemna că Primăria, în mod constant, va raporta cu regularitate despre lucrările efectuate și nu așa cum avem în prezent, fără ca să știm exact cine și ce face. Avem un plan foarte bine determinat, avem adrese foarte concrete, ele vin din baza solicitărilor oamenilor și vom purcede acolo unde, în primul rînd este nevoie.
O altă preocupare de bază a mea și a echipei mele, va ține de crearea condițiilor necesare pentru ca orășenii să se poată odihni, să poată petrece timpul plăcut, timpul liber. Astfel, pînă în noiembrie 2018, va fi prezentat programul municipal complex de salubrizare și amenajare a tuturor parcurilor din Chișinău. Vor fi salubrizate și amenajate în modul corespunzător:„„ zonele de recreere din scuarul catedralei și grădina publică „Ștefan cel Mare și Sfînt”, vor fi amenajate aleile pietonale centrale din sectorale Chișinăului. De asemenea, vom duce la bun sfîrșiot toate lucrările de amenajre a parcului „Valea Morilor”, care este aici, nu departe, scările, iluminatul adecvat, reparația WC-urilor publice, organizarea pistelor separate pentru atletism și pentru ciclism.
Și în parcul „Dendrariu” urmează să efectuăm lucrări complexe de amenajare, dar și să construim 2 noi intrări de pe strada Vasile Lupu, iată de aici și eu cred că este și o responsabilitate socială pe care trebuie să și-o asume orice agent economic, care iată construiește astfel de „istorii” în preajma parcurilor și, eu cred că în baza acestor discuții, pentru că nu cred că mai există o posibilitate să demolăm aceste construcții, dar să obligăm acești „constructori” să participe sau să coparticipe la lucrări sociale, este în puterea noastră.
Un alt parc cu care intenționăm să efectuăm lucrări importante, este „Valea Trandafirilor”, acestea vor ține de asigurarea unei infrastructuri adecvate pentru recreere și sport, dar și de sistemul de iluminat. Vreau să menționez că foarte multe proiecte au trecut prin comisia comunal-locativă, în ceea ce ține nemijlocit de amenajarea parcului „Valea Trandafirilor” și aceste lucruri sunt planificate parțial în Bugetul Municipal, urmează să fie extins astfel ca parcul să fie cu adevărat amenajat foarte bine.
De asemenea, ne propunem ca să lărgim zonele de recreere, dar și să amenajăm parcurile „La Izvor” și „Dumitru Rîșcanu”.
În context, țin să menționez că un alt proiect pe care îl avem în vedere, îine de reparația a 3 havuzuri orășenești din parcuri, asigurînd astfel condiții de agrement mult mai bune pentru locuitorii capitalei. În acest an, aceste lucrări vor fi proiectate și parțial ințiate.
Dragi locuitori ai municipiului Chișinău! Vorbim de zonele verzi și de locurile de agrement, nu pot trece cu vederea nici controlul ecologic dur pe care intenționăm să-l instituim în municipiu. Intenționăm să introducem institutul de controlori municipali, care vor avea grijă de curățenie în oraș și vor aplica amenzi entităților ce vor încălca cerințele în domeniu. Vreau să vă spun că ceea ce se întîmplă în parcurile din capitală, în zonele verzi, în spațiile din preajma acestor zone, este pe de o parte regretabil, pe de o parte este și lipsa de cultură, dar, pe de altă parte este și lipsa de grijă a autorităților față de ceea ce ar trebui în mod nemijlocit să se facă.
Vom acorda o atenție deosebită soluționării problemelor animalelor domestice și fără de adăpost. La baza problemei soluționării problemei animalelor fără adăpost, vom pune 2 principii: securitatea oamenilor pe de o parte și umanismul de cealaltă parte. De aceea, vom veni cu mai multe acțiuni cum ar fi: sprijin acordat azilurilor pentru animalele fără adăpost, lansarea unui program amplu de sterilizare, realizarea, cu ajutorul activiștilor civici, a programului umanitar „Adoptă un animal de la azil”. Toate animalele de companie vor fi înregistrate și le vor implantate microchipuri în mod obligatoriu, iar plimbarea cîinilor fără lesă și a cîinilor ce fac parte din rase periculoase fără botnițe, va fi interzisă.
Stimați jurnaliști, onorată asistență! Cînd vorbim de infrastructură, nu putem trece cu vederea faptul că una dintre cele mai mari probleme, ține de construcțiile ridicarea cărora e însoțită de conflicte cu locuitorii capitalei. Avem și aici un model de construcție care este la limita legalității și care a impus într-un fel sau altul anumite probleme. Dacă mergem 1 kilometru mai la vale, sau 1 kilometru mai deal, 1 kilometru pe Coca, vom vedea aceleași probleme care persistă continuu în municipalitate. Noi ne propune drept scop să revizuim toate autorizațiile și să demarăm verificări repetate a actelor ce au stat la baza eliberării acestor autorizații pentru construcțiile unde există conflicte între beneficiarii de construcții și locatarii din casele învecinate.
Vor fi contestate în Organele de judecată superioare, inclusiv Curtea Europeană a Drepturilor Omului, toate deciziile în urma cărora beneficiarii de construcții au obținut cîștig de cauză, cu ignorarea opiniei locatarilor și fără organizarea dezbaterilor publice.
O altă direcție importantă în activitatea noastră pe care am stabilit-o ca urmare a monitorizării stricte a situației din capitală, dar și a contactului direct și permanent cu cetățenii, ține de amenajrea blocurilor locative. Ne propunem reparația curentă și cea capitală a 70 de blocuri, iar lucrările vor cuprinde: reparația acoperișurilor, izolarea termică, reparația utilităților, înlocuirea geamurilor vechi cu geamuri termopan, etc.
Noi știm că este puțin, dar acest lucru trebuie început și extins la o scară largă. Un program de reabilitare a gospodăriei comunal-locative trebuie să fie prezentat tuturor locuitorilor municipiului Chișinău și o vom face în cel mai scurt timp posibil.
Tot în acest context, vrem să spunem că vom demara un program de înlocuire a ascensoarelor vechi. La concret, timp de 1 an, 200 de ascensoare din blocurile din Chișinău, vor fi modernizate sau înlocuite cu ascensoare moderne și calitative.
Onorată asistență! Acestea sunt reperele de bază ale viziunii noastre privind reabilitarea și dezvoltarea infrastructurii municipiului Chișinău, însă, după fiecare din reperele enunțate sunt proiecte și programe la elaborarea cărora echipa noastră a lucrat și lucrează în continuare, asistată de specialiști în domeniu. Suntem gata să punem în aplicare toate aceste programe imediat după alegeri și sunt sigur că implementarea lor va face ca orașul nostru Chișinău, să fie un oraș cu infrastructură dezvoltată, în care să-ți fie plăcut să trăiești, să lucrezi și să te odihnești.
Vă mulțumesc pentru atenție și dacă sunt întrebări, încerc să vă răspund la ele.
Nu sunt?
Vă mulțumesc și vă spun o zi frumoasă. Le mulțumesc foarte mult colegilor pentru suport și ne cerem scuze că atîta praf, apropo, tot sunt norme de construcție, care ar trebui să fie respectate, dar nu se respectă. Asta e o altă latură care va deveni, în mod normal, preocuparea noastră de bază.
Vă mulțumesc mult și toate frumoase!