Ion Ceban, candidatul PSRM la funcția de Primar al municipiului Chișinău: Sunteți gata? Cam departe este microfonul ăsta. Puteți să-l ridicați cumva? Așa mai merge. Se aude mai bine, apropo? Haideți să n-o întindem foarte mult. Încă o dată vă mulțumesc mult pentru că sînteți aici, alături de noi.
Astăzi vreau să discutăm despre viziunea privind implementarea conceptului- „Oraș confortabil”. Intenționat am ales acest loc, pentru că ceea ce se întîmplă la parcul urban de autobuze și, în general, în transportul public municipal, este cu regret, un dezastru.
Nu o să vin cu statistici, dar situația este foarte proastă la toate capitolele începînd cu dotarea parcului și finalizînd cu mișmașurile care se fac, inclusiv prin instituții cu caracter privat, salarizare și multe alte aspecte.
Dar, să trecem rînd pe rînd toate acele pe care am vrut să vă comunic în această conferință de presă.
Deci, stimați jurnaliști, vă salut la această nouă conferință de presă din ciclul tematic de expunere a viziunii mele și a echipei din care fac parte, asupra dezvoltării fiecărui domeniu de activitate important pentru Chișinău.
Astăzi, vă voi familiariza cu viziunea noastră privind implementarea conceptului- „Oraș confortabil”. Ce este pînă la urmă un oraș confortabil? Cred că fiecare dintre dumneavoastră urmăriți cu atenție topul orașelor lumii care se elaborează periodic, avînd la bază respectivă puterea. Evident că noi nu avem cum dintr-o dată să intrăm în acest top de elită, care include (indescifrabil) sau, dacă să privim din statele CSI-Minsk, Bacu, Moscova, Sankt Petersburg, Kievul, dar trebuie să tindem spre aceasta și să știm că vom avansa în realizarea respectivului obiectiv, cu atît mai bine se vor simți chișinăuenii în propriul oraș, cu cît mai mult vom avansa în această direcție, cu atît mai confortabil va fi orașul pentru fiecare locuitor al municipiului Chișinău.
Un oraș confortabil presupune în primul rînd străzi și trotuare de calitate. Știm cu toții că în fiecare an, în pofida faptului că Bugetul Municipal aprobat de Consiliul municipal Chișinău și în acest buget sunt alocate sume semnificative pentru reabilitarea drumurilor și trotuarelor, deseori aceste fonduri nu sunt cheltuite conform destinației. Anume aici se produc cele mai mari delapidări, după cele ce țin de patrimoniu și de pămîntul orășenesc. În rezultat, avem gropi de eroziuni, surpături și distrugerea asfaltului după ploaie, sau după anotimpul de iarnă.
Amintiți-vă de toate scandalurile din ultimii ani, care au vizat strada Alba-Iulia, bulevardul Negruzzi, Aleco Russo, bulevardul Grigore Vieru, bulevardul Ștefan cel Mare și multe alte artere importante din oraș. E de groază cît de mult s-a furat. Dacă se știe că pentru 1 kilometru de drum, în capitală se alocă mai mult decît pentru 1 kilometru de drum în Germania, iar starea carosabilului, este cea care este. Și nu doar că se alocă, problema nu este că se alocă, problema este că se cheltuie aiurea.
Sarcina mea primordială este să vin cu un plan de reabilitare al drumurilor, ce va fi elaborat în condiții de maximă transparență, prezentat public și supus dezbaterilor pentru a facilita, inclusiv implicarea cetățenilor în procesul decizional. Fiecare cetățean trebuie să cunoască ce drumuri vor fi reabilitate în primul rînd și de ce anume pentru ele s-a optat. Mai mult ca atît, noi dorim ca aceste decizii să fie luate de comun, sau în comun cu cetățenii, pentru ca să nu existe nici o suspiciune, privind prezența altor interese decît cele ale cetățenilor.
Stimați jurnaliști! Cunoașteți că atunci cînd se vorbește despre reabilitarea drumurilor, cel mai sensibil moment ține de companiile selectate pentru efectuarea lucrărilor. De regulă, aceste licitații, dacă ele există în general, le cîștigă companiile afiliate factorilor decizionali, sau cele care dau așa-numitele (indescifrabil) generoase. Dar aici nu e vorba numai de corupție și protecționism, ci și de calitatea lucrărilor, pentru că oferind bani celor care facilitează cîștigarea licitațiilor, companiile ce efectuează lucrări, economisesc anume pe calitate.
Noi ne propunem să desfășurăm, inclusiv și exclusiv, licitații publice pentru dreptul de a efectua reparația și reconstrucția drumurilor și trotuarelor și, cel mai important, o verificare specială independentă a calității executării acestor lucrări. Efectele, în urma unor lucrări necalitative, urmează a fi reparate din contul celor care au executat prost aceste lucrări. O prevedere în acest sens va fi inclusă în fiecare contract încheiat.
Da, lipsa de fonduri pentru construția și reparația străzilor, a trotuarelor este o problemă, dar, deloc mai mică este și problema utilizării iraționale a fondurilor existente. De aceea, noi vom merge concomitent pe 2 direcții: identificarea surselor suplimentare pentru străzi și trotuare și un control mai riguros asupra calității lucrărilor efectuate.
Onorată asistență, un oraș confortabil presupune și transport public modern. Astăzi, în acest domeniu, situația, cum am mai menționat mai sus, este deplorabilă. Chiar dacă ultimii ani s-au mai achiziționat, ori s-au reabilitat unele unități de transport public, apropo, tot nu fără scandal.
Noi ne-am propus drept obiectiv, extinderea parcului municipal de troleibuze cu 35 de unități, iar al celui de autobuze-cu 50 de unități. Cînd ziceam că adică intenționat am ales acest loc, suntem în preajma sau în fața parcului urban de autobuze. Vreau să știți că astăzi în municipiul Chișinău sînt 124 de autobuze cu o vîrstă medie de 16 ani și un parcurs mediu de 1 milion de kilometri aproximativ. Deci, aceste lucruri trebuie regîndite în regim de urgență, iar situația trebuie să fie soluționată cît mai curînd posibil.
De asemenea, vom lansa asamblarea de autobuze în Chișinău, ceea ce va contribui la reducerea costului, la creșterea anuală a efectivului parcului de autobuze, la crearea de noi locuri de muncă, iar, în perspectivă, ar permite livrarea de autobuze noi în alte orașe ale Moldovei, precum și eventuala lor exportare peste hotarele țării.
Sunt obiective cît se poate de realiste, care urmează să-și găsească realizarea într-un termen relativ scurt, după preluarea funcției de primar al capitalei.
Țin să menționez, și cu această ocazie, că oferta noastră electorală a fost elaborată cu suportul specialiștilor în diverse domenii și tot cu suportul lor va fi implementată.
Onorată asistență, evident vorbim despre transportul public, noi vom veni cu soluții adecvate pentru reprezentanții păturilor social-vulnerabile. Astfel, ne propunem ca și scop creșterea numărului beneficiarilor de înlesniri și compensații pentru călătoria cu transportul public, cu cel puțin 10%. Circa 80.000 de persoane vor beneficia de aceste înlesniri. Este o continuare a efortului nostru, îndreptat spre susținerea celor care au nevoie, inclusiv și de suportul municipalității. Efort pe care l-am depus constant în ultimii ani și la care m-am referit în detalii în conferințele de presă anterioare.
De asemenea, ne-am stabilit ca și obiectiv implementarea sistemului reanimat și propus de Partidul Socialiștilor, cu privire la achitarea, în regim online, pentru călătoria cu transportul public, tichetarea electronică, ceea ce va pune capăt furturilor de numerar necontabilizat, colectat de la orățeni, în transport. Sumele importante ce vor nimeri pe această cale în Bugetul municipal, urmează să fie îndreptate din nou spre îmbunătățirea situației parcului urban de troleibuze și celui de autobuze.
Stimați jurnaliști, dragi locuitori ai municipiului Chișinău, conceptul- „Oraș confortabil” presupune și astfel de elemente importante ca acces facilitat al persoanelor cu dizabilități, a mamelor cu copii în cărucioare în instituțiile publice și în transportul public, trotuare și carosabil adaptat pentru toate situațiile posibile, teritorii amenajate în conformitate cu standardele aplicate în urbele dezvoltate, etc. Toate aceste elemente, sunt parte a ofertei noastre electorale, la unele dintre ele m-am referit în conferințele anterioare, la altele mă voi referi în continuare, în alte conferințe, cînd voi expune viziunea noastră pe celelalte domenii conexe.
Însă, ceea de ce vreau să vă asigur și cu această ocazie este că avem voință și știm cum să transformăm Chișinăul într-uin oraș cu adevărat confortabil.
Da, ne va lua timp, dar, cu certitudine avem o viziune pe termen lung, avem o viziune pe termen scurt, avem o viziune pe termen mediu și știm ce trebuie să facem în primul rînd. Avem o echipă foarte bine pregătită și acești oameni sunt gata să vină chiar mîine în slujba orășenilor, astfel ca lucrurile să meargă bine, sau mult mai bine decît ele sînt pînă acum.
Sunt sigur că orășenii ne vor oferi posibilitatea să demonstrăm acest lucru. Eu vă mulțumesc pentru atenție și vă spun că mîine și poimîine vom discuta și vom prezenta alte subiecte legate de „Orașul confortabil”, infrastructura din oraș și multe alte nuanțe care sînt cu adevărat importante pentru fiecare chișinăueni.
Dacă sunt întrebări, sunt gata să vă ofer răspunsuri la aceste întrebări.
Eu vreau să mulțumesc echipei pentru acest suport și dacă tot sunteți, priviți ce fel de autobuze avem la momentul de față.
Sănătate să aveți!
Mai există o problemă pe care n-am menționat-o, dar am spus că există probleme foarte mari, referitor la salarizare. Acești oameni nici de Paști nu au reușit să primească salariile și primele pe care trebuiau să le primească, ceea ce este tot regretabil.
Vă mulțumesc mult și vreau să vă întreb dacă aveți întrebări.
Jurnalist: (Indescifrabil)
Ion Ceban, candidatul PSRM la funcția de Primar al municipiului Chișinău: Noi am zis că aici trebuie foarte minuțios analizate toate lucrurile, din punct de vedere a optimizării cheltuielilor, da. Din punct de vedere al optimizării procesului de planificare a transportului public, în general urban, da. Dar sunt alte nuanțe din care considerent nu. De asta am zis: nu trebuie nici un lucru făcut în grabă, trebuiesc analizate în detaliu toate aspectele, începînd cu resursele umane, cu infrastructura, cu patrimoniul care există și, dacă eventual, se gîndește să fie cumva utilizat, pentru că am mai auzit și faptul că cineva vrea să mai pună mîna pe niște hectare de pămînt care aparțin unor sau altor, deci uneia sau altei regii. De asta, aici trebuie să ne clarificăm în detalii. Noi avem și viziunea pro și viziunea contra, dar am zis, nu trebuie să fie făcută, argumente și pro și contra, dar nu trebuie făcut totul peste noapte.
Jurnalist: (Indescifrabil)
Ion Ceban, candidatul PSRM la funcția de Primar al municipiului Chișinău: La Minsk am discutat mai multe subiecte. Domnii sunt gata să ne ajute pe mai multe direcții, începînd cu tehnologiile noi pe care le au și mașinile noi pe care le au în elaborare. Vă reamintesc că avem și un acord preferențial cu Belarusul în acest sens. Astăzi știu că vor fi și discuții la nivel de stat, inclusiv între președinți și sper că putem găsi soluții optime absolut pentru toată lumea, începînd de la dotare, eventual întreprinderi mixte. Discutăm asupra formulelor, dar vam zis că sunt gata oamenii să ne ofere tot suportul în această privință.
Alte întrebări?
Vă mulțumesc mult și vă spun o săptămînă cît mai reușită. Le mulțumesc foarte mult colegilor pentru că sunt alături. Facem o echipă bună și mergem să învingem în această campanie electorală.
Săptămînă reușită!