Ion Terguță, membru al Biroului Politic Național, membru al Consiliului Național al PLDM, Purtător de cuvînt al PLDM: Doamnelor și domnilor, bună ziua. Vă salutăm la conferința de presă organizată de PLDM din Moldova. Programa pe care vrem s-o punem în discuție astăzi este situația autorităților locale din Republica Moldova și presiunea asupra primarilor întreprinse de PD. În conferința de presă de astăzi vor mai participa domnul Viorel Cibotaru-președintele PLDM și primarul or.Cimișlia-domnul Gheorghe Răileanu.
O să-i ofer cuvînt mai întîi domnului Ciubotaru, pentru a vă prezenta mai întîi situația pe această programă, după care vom discuta detalii.
Vă rog, domnule Cibotaru.
Viorel Cibotaru, Președintele Partidului Liberal Democrat din Moldova: Mulțumesc. Doamnelor și domnilor, astăzi am hotărît să ieșim în fața opiniei publice, pentru a continua de a ne exprima îngrijorarea noastră cu privire la starea administrației publice locale în Republica Moldova. În acest context, aș fi vrut să reamintesc că acum 1 lună, în ianuarie mai exact, PLDM a ieșit cu un apel către partidele politice, către instituțiile internaționale, către societatea civilă din Republica Moldova, pentru salvarea administrației publice locale-ca ultim bastion al democrației.
Astăzi, într-un fel, aș fi vrut să-mi exprim satisfacția privind susținerea și solidaritatea pe care au demonstrat-o și alte partide politice din Republica Moldova, cu orientare pro-europeană. Vreau să spuin că acest mesaj, am avut ocazia tot în ianuarie să-l aduc la Bruxelles, inclusiv și partenerilor noștri din cadrul PPE, inclusiv și membrilor Parlamentului European, de a susține apelul nostru, către Parlamentul European și Consiliul Europei, de a monitoriza situația din Republica Moldova și de a trimite misiuni de monitorizare de urgență, pentru a opri acest calvar și distrugerea administrației publice locale din Republica Moldova de către partidul de guvernare. Și cred că misiunea Parlamentului European, care urmează în zilele următoare să sosească în Republica Moldova, va avea posibilitatea să se documenteze, inclusiv și în cadrul acestei conferințe, dorim să aducem noi fapte și să reafirmăm îngrijorarea noastră vizavi de această situație, care, iată vedem că nu este remediată de către autoritățile din Republica Moldova.
Eu cred că există și un context în care suntem preocupați, inclusiv și concetățenii noștri din acele localități în care se vor desfășura alegerile locale anticipate, mă refer aici la municipiul Chișinău, Bălți și cîteva localități din diferite regiuni ale Republicii Moldova, care intră în acest proces de "descompunere" a administrației publice locale, de subjugare a autorităților publice locale alese în 2015 pe listele unor partide, PD și cred că, în acest context, vreau ca cazurile la care noi ne vom referi, să devină puncte de referire și puncte de sprijin în apelul pe care îl facem.
Ion Terguță, membru al Biroului Politic Național, membru al Consiliului Național al PLDM, Purtător de cuvînt al PLDM: Vă mulțumesc, domnule Ciubotaru. Domnul Răileanu, de astfel ca și membru al CALM-ului, cred că puteți să ne oferiți mai multe detalii despre situația autorităților locale și, în mod special a primarilor. Vă rog!
Gheorghe Răileanu, Primar al or.Cimișlia, Vicepreședintele Congresului Aleșilor Locali din Republica Moldova și delegat al CALM a Consiliului Europei de la Strasbourg: În primul rînd aș vrea să menționez un lucru cunoscut deja: la 1 februarie, de ziua autonomiei locale, domnul prim-ministru Pavel Filip, a pronunțat o cifră de 600 de primari care sunt primarii PD-ului-partidul de guvernămînt. Prcatic s-a dublat, mai mult decît s-a dublat cifra primarilor care au fost sau au fost învingători în scrutinul electoral pe lista partidului.
Ion Terguță, membru al Biroului Politic Național, membru al Consiliului Național al PLDM, Purtător de cuvînt al PLDM: Mai exact-280 de primari.
Gheorghe Răileanu, Primar al or.Cimișlia, Vicepreședintele Congresului Aleșilor Locali din Republica Moldova și delegat al Congresului Autorităților Locale a Consiliului Europei de la Strasbourg: Da. Ce înseamnă acest lucru? Aceasta înseamnă că prin diferite metode, pînă acum nu se recunoștea, dar acum s-a spus foarte clar: mulți primari au fost impuși, forțați, ademeniți, să treacă de la un partid la altul. Nu au trecut numai de la PLDM, au trecut și de la PL. Acum eu cunosc cazuri cînd trec și de la Partidul Nostru, Partidul Socialiștilor, PSRM poate mai puțin. Sunt metodele care cred că au fost practicate și de guvernele precedente, dar într-o măsură mai mică. Acum devine mai dură această politică, prin intimidare, prin dosare penale și a doilea prin ademenire cu bani. Ce se are în vedere? Nu numaidecît să fie corupt anume primarul, să i se deie lui personal bani, dar pentru localitate.
Iată ca pildă, avem chiar recent a fost publicată Hotărîrea de Guvern privind repartizarea banilor pentru drumuri, un program ambițios, drumuri bune pentru țară, unde se vorbea că fi cîte 1 milion pentru fiecare localitate. Pînă la urmă, iarăși: unele localități au primit 4 milioane, 3,5 milioane, 2,5 milioane, altele 1 milion și altcineva nimic nu a primit. Sunt localități care n-au primit nimic. Eu cunosc, că am studiat această Hotărîre de Guvern, se vede foarte bine că continuă să politizate finanțele publice și chiar cunosc primari care acum sunt în proces de trecere la partidul de guvernămînt și deja au fixate alte sume.
Nu m-aș mira dacă, peste o perioadă de timp, la fel, cum a fost anunțat acum, fără consultări, fără studii, s-a anunțat că nu vom mai avea recruți în armată. Tot așa putem să ne așteptăm că într-o bună zi va fi spus ca vor fi numiți primarii. De fapt, are loc o prejudiciere a dreptului suveran al cetățenilor, să-și aleagă aleșii locali care să-i reprezinte, pentru că principala funcție este reprezentativă și oamenii își aleg reprezentanții săi după anumite criterii, chiar și după opțiune politică. Și în cazul acesta, dreptul lor suveran este încălcat, este prejudiciat. Practic se întîmplă, se promovează un viciu, care afectează în întregime societatea. Societatea devine amorală, oamenii asupra cărora sunt niște speranțe, care alegătorii aleg, se ceartă, merge o luptă acolo, un proces, în localități. Un proces poate și chiar și de epurare, de transformări benefice, dar pînă la urmă ceea ce învinge pozitiv, pînă la urmă este detronat prin niște procedeie amorale, care descurajează întreaga societate. Și detronează mersul nostru spre idealurile europene, care sunt atît de mult expuse că ar fi idealurile, sau direcția de dezvoltare, sau încotro ne duce PD.
Iată aceastea sunt, eu cunosc foarte multe cazuri de intimidări. Chiar am solicitat și am materiale din dosarul penal al primarului de Basarabeasca, a președintelui raionului Dubăsari, care nu sunt de la partidul nostru și se vede foarte bine că nici nu se deranjează foarte mult să fie juridic corect. Adică nu prea își pun scopul să fie totul corect, argumentat. Chiar și faptele acelea care ar fi putut ei să le folosească, nu sunt expuse. Se vede că este comandă politică și este evident că este o comandă politică pe care nici nu o deranjează foarte mult finalul acestor procese, dar îi interesează anume intimidarea și nu numai intimidarea unei persoane anume, dar intimidarea în masă a primarilor.
Iată acum avem, cred că în vizor opinia publică, cazul Nicoletei Malai, o primăriță în primul mandat.
Ion Terguță, membru al Biroului Politic Național, membru al Consiliului Național al PLDM, Purtător de cuvînt al PLDM: O să ne referim puțin mai tîrziu.
Gheorghe Răileanu, Primar al or.Cimișlia, Vicepreședintele Congresului Aleșilor Locali din Republica Moldova și delegat al CALM a Consiliului Europei de la Strasbourg: Și sunt foarte multe cazuri, personal poate, nu știu, nu trebuia să spun, am și eu acum 2 dosare, sunt în judecată. Da, sunt permanent în, am adrenalină, nu mi-i somn la lucru. Mai glumim.
Sunt dosare care, am impresia că nici nu prea tare se contează numiadecît să te bagi. Merge, da, undeva poate se contează chiar să fie exclus cineva din viața politică, fabricîndu-i o acuzație. Este o situație destul de gravă și cred că în fiecare zi, în fiecare moment, societatea trebuie să se îngrijească de sănătatea morală a conducerii, a autorităților centrale, a partidelor politice, care, în viziunea mea, ne duc înspre, iarăși, ne readuc înspre un partid care să conducă societatea, cum a fost pe timpul Uniunii Sovietice.
Ion Terguță, membru al Biroului Politic Național, membru al Consiliului Național al PLDM, Purtător de cuvînt al PLDM: Vă mulțumesc. Eu în continuare, o să încerc să vă dau exemple la care se se refea domnul Răileanu. Sunt extrem de interesante. Și veți vedea că structura acestor conflicte, sau esența acestor conflicte sunt total diferite, de la alegeri pînă la proiecte de infrastructură, religie ș.a.m.d.
Deci, de curînd am primit o cerere de părăsire a PLDM din partea doamnei Elena Moșneguță-primar al satului Hansca, din raionul Ialoveni. Mi s-a și o postare pe facebook, probabil că ați observat-o cineva dintre dumneavoastră. Deci, care este motivul acestei demisii? Lucrurile sunt foarte simple. Domnul Răileanu a spus deja: PD anunțase acest megaproiect de 1200 km de drumuri. Iar doamna primar, fiind din partea PLDM, a fost pusă în fața faptului că dacă își dorește drum în sat, va trebui să părăsească PLDM. Și atunci ce nu face un primar pentru a contribui cumva la dezvoltarea satului dumneaei? Ca și bonus la această adecizie a dumneaei, a primit și o ofertă de a construi în sat, de către Fudația Edelweis, u unui teren de joacă pentru copii. Și acesta este motivul pentru care doamna Moșneguță părăsește PLDM.
O situație similară este în satul Șerpeni, Anenii-Noi, unde primarul este și el în proces de a părăsi PLDM, exact din aceleași motive.
Acum, haideți să ne oprim asupra satului Dereneu din Călărași. Un conflict pe care îl cunoașteți. Și primar în această localitate este doamna Elena Oaserele-membră a PLDM, care iarăși, se confruntă cu probleme serioase și o presiune enormă din partea PDM. Trecem peste faptul că i s-a făcut oferta de a adera la PDM. Dar problema este că această comunicată, este pur și simplu terorizată de organele de poliție, care înlănțuiesc și blochează accesul oamenilor la biserica din localitate. Chiar ieri dumneaei, împreună cu preotul din localitate ne-a vizitat, ne-a adus un dosar foarte voluminos, în care există cererile scrise de mînă, de majoritatea locuitorilor din satul Dereneu, prin care își doresc ca biserica din localitate și parohul bisericii să rămînă acelaș și să facă parte din Mitropolia Basarabiei. Și probabil că ați văzut și imginile pe internet, cum întreg satul, după adunearea generală, se îndreaptă spre biserica din localitate, iar detașamente ale poliției blochează accesul oamenilor în biserică.
Mi se pare un lucru absolut extraordinar, pentru că poliția nu are asemenea atribuții. Este o problemă strict religioasă. Vă amintiți că, pînă nu demult, se vorbea că principalii oameni ăn sat sunt primarul, preotul și directorul școlii. Iaca noi am avut, sau avem o situație ăn Dereneu, cînd preotul și primarul încearcă să facă voia comunității, dar este blocată de organele de poliție.
Nu prea înțelegem ce făceau acolo și mascații, într-un număr extraordinar de mare. Doar că lucrurile au degradat într-atît de mult, încît primărița, împreună cu preotul trebuie să facă turul Chișinăului, să alerge prin toate ministerele și departamentele din oraș, pentru a prezenta, inclusiv la securitate, dacă e nevoie de așa ceva, aceste dosare prin care oamenii din sat își doresc să poată să țină slujbe și să meargă și să se roage la Dumnezeu, în biserica lor din localitate. Deci, lor nu le-a rămas decît să aștepte să se încălzească afară, pentru a face slujbe în aer liber, un lucru care este de-a dreptul strigător la cer.
Și acum-cazul cel mai interesant al doamnei Nicoleta Mălai-nu este membră a PLDM.
Acest caz a ajuns în atenția noastră prin avocații dumneaei. Nu suntem interesați de mersul procesului, nu știm care este motivația pentru care dînsa a fost arestată. Nici nu este principial în această situație. Problema pe care vrem s-o punem în discuție, este una umană. Această femeie a fost arestată într-un mod incalificabil, pentru că în procedura juridică nu știu dacă poate să aibă loc o asemenea situație. Deci, dînsa a fost obligată să se prezinte în instanța de judecată, la ora 11, într-o zi X, pentru a se discuta despre prelungirea sau anularea termenului de arest la domiciliu și, în acelaș timp, dînsa avea o cerere din partea procurorului de a se prezenta la la aceeași oră...
Viorel Cibotaru, Președintele Partidului Liberal Democrat: O citație.
Ion Terguță, membru al Biroului Politic Național, membru al Consiliului Național al PLDM, Purtător de cuvînt al PLDM: O citație din partea procurorului de a se prezenta în biroul dînsului, pentru a-i prezenta anumite documente. Doamna Malai, din 2 rele, a ales-o pe cea mai puțin rea. Deci, a mers în instanța de judecată pentru a face dovadă a faptului că nu se eschivează. Bun. Judecătorul a luat decizia că dînsa nu trebuia să se prezinte în instanța de judecată, trebuia să meargă în biroul procurorului și pentru asta a fost plasată în arest la CNA.
Nu știm dacă aceasta este o procedură corectă, iarăși, mai puțin contează. Problema este în modul în care oamenii sunt plasați în arest la domiciliu, în arest preventiv.
Am fost acuzați, în special de purtătorul de cuvînt al PD-domnul Gămurari, că am fi mințit pe acest caz.
Vreau să vă prezentăm acum scrisoarea adresată CALM-ului, doamnei Tatiana Badan și domnului Viorel Furdui. Iată această scrisoare. Și veți observa că există aici semnătura Nicoletei Malai, prin care dînsa spune, și o să vă citez din această scrisoare. Vă reamintesc că o puteți găsi în arhiva CALM-ului.
Spune în felul următor:
"În ziua de vineri, 17 noiembrie 2017, am fost invitată la sediul PDM, unde mi s-a comunicat în mod deschis, precum că urmează să părăsesc PL și să ader la partidul de guvernămînt, astfel mă voi alege cu anumite cauze penale. Am refuzat acest lucru, iar în ziua de luni, 20 noiembrie 2017, am fost reținută deja la orele 7. Mesajul de aderare al partidului de guvernămînt, vine în contextul în care subsemnata are susținerea deplină a cetățenilor din regiune. Pe acest cont, se admite deținerea în arest abuziv a subsemnatei, doar pentru pentru a nu-i permite lansarea în campanii electorale pentru alegeri parlamentare."
Deci, vedeți că este o acțiune cu bătaie lungă. Probabil că această doamnă Malai, pe care eu personal nu o cunosc, vam zis și mai repet încă o dată: nu este membru al PLDM.
Probabil că această doamnă, o fi avînd o anumită reputație în teritoriu, probabil că este interesantă, din punct de vedere electoral, pentru partidul de guvernămînt și se folosesc aceste metode pentru a o convinge să treacă la PD.
Iarăși, și dacă vreți, mai repet încă o dată: nu ne interesează dacă doamna are sau nu probleme cu legislația, presa poate și apropo, este chiar un lucru interesant să mergeți acolo, să filmați în localitate, să vedeți dacă dînsa are sau nu probleme cu localitatea, ce cred locuitorii despre această primăriță.
Din cîte noi am auzit, ar fi dezvoltat mai multe proiecte de infrastructură în sat. Dacă este adevărat sau nu, vă rog să confirmață și să ne spuneți.
Problema mea este că nu prima dată PD încearcă să delegitimeze mesajele pe care noi le oferim. Am o cerere prealabilă, din partea domnului Andrian Candu, președintele Parlamentului Republicii Moldova, prin care dînsul mă acționează personal în judecată, pentru un mesaj pe facebook, prin care relatam despre o adunare a activului partidului din raionul Hîncești. La care primarul din Sărata Galbenă a cerut acestei adunări și, în mod special, probabil președintelui Candu și ministrului economiei-Gaburici, care participa, nu se știe în ce calitate la această adunare, să se ia măsuri concrete cu JurnalTV. Reacția sălii a fost descurajatoare pentru PD, sau, știu eu, pentru adunarea respectivă și domnul Candu îmi cere și îmi oferă și textul, pe care eu trebuie să-l public, sub formă de dezmințire.
Nu asta este problema. Problema este că domnul Candu știe foarte bine și noi avem imprimarea și repet: avem imprimarea unui oficial important din PD din raionul Hîncești, prin care confirmă acest lucru. Și această imprimare o are și JurnalTV, nu doar noi.
Și, în acelaș timp, domnul Candu ne acționează în judecată, știind că acest proces se poate sfîrși doar într-un singur mod: dînsului să i se facă dreptate. Este un mod ostentativ de a aborda justiția în Republica Moldova. Știu că nu mai pot să piardă nici un proces în instanțele din Republica Moldova și, din acest motiv, reacționează în acest fel.
Și mai este o problemă extrem de importantă. După cum a spus și domnul Răileanu, un număr extrem de mare de primari din Republica Moldova, au fost forțați prin diferite metode, inclusiv de ordin penal, să adere la PD. Acești primari nu au reușit să devină un tot întreg în acest mecanism al partidului de guvernămînt. Şi în momentul în care există o dovadă publică, că aceşti oameni reacţionează şi gîndesc altfel în PD, este un element periculos pentru acest partid. Și unul din motivele pentru care dînsul, Andrian Candu, încearcă să obțină această dezmințire de la noi, este anume pentru a dovedi că în PD nu există opoziție.
Să admitem. Nu este problema noastră. Problema noastră este că Republica Moldova a ajuns ostateca acestui partid, care încurcă democrația cu autoritarism.
Mai avem o situație extrem de complicată, sub aspectul alegerilor. Știți că există deja o dată-20 mai pentru alegerile locale. În satul Leușeni din raionul Hîncești, primarul Octavian Buță, sau Buța, a fost presat de PD să-și depună mandatul și în această localitate se organizează iarăși alegeri. Am avut o situație similară în Lăpușna, raionul Hîncești, în alegerile precedente din toamnă, prin care primarul din localitate a fost forțat de asemenea să-și dea demisia și, cu atît mai mult, nu i s-a permis să participe în alegerile locale. Și nici un reprezentant al PLDM-ului nu a avut dreptul să participe în aceste alegeri.
O situație similară se întîmplă și la Leușeni acum.
Dacă aveți întrebări, vă rugăm.
Gheorghe Răileanu: Dacă îmi permiteți, aș putea să mai spun ceva.
Ion Terguța: Vă rog.
Gheorghe Răileanu, Primar al or.Cimișlia, Vicepreședintele Congresului Aleșilor Locali din Republica Moldova și delegat al CALM a Consiliului Europei de la Strasbourg: Cineva spune că este o chestie de sistem, că se trage de la Uniunea Sovietică, într-adevăr, tot timpul s-au folosit niște metode ilegale pentru presiuni asupra autorităților alese, deputaților, primarilor, dar acum toate instituțiile de drept sunt în mîinile unui partid. Este lucru cunoscut de toată lumea, așa că da, poate și PLDM a făcut gafe, erori, a fost o practică cînd se treacea de la un partid la altul, dar acum, este o practică generalizată și vreau să spun că nici nu se urmăresc primarii, dacă au chestii penale, orice greșeală. Și toate instituțiile care efectuează controlul activității au dreptuul, nu au dreptul, încă poate cu timpul o să apelăm și la Curtea Constituțională în privința unor instituții. Toți caută greșeli, erori. Erori nu pot să nu fie. Că în orice lucru dacă faci ceva, numaidecît admiți niște erori. Personalul nu este suficient de calificat, nu toți sunt experți, salariile sunt foarte mici, așa că avem o situație cînd întotdeauna pot fi găsite careva erori. Și iată aceste mici erori, se transformă în dosare penale. Dacă ar fi o societate sănătoasă, ar trebuii să fie un filtru, prin care să treacă. Iată sunt petiții, este una alta, s-au filtrat, uite ăsta merită să fie dus mai departe ca dosar penal, restul...Practic este o teroare și, inclusiv și primarii din PD au de suferit. Noi cunoaștem multe cazuri cînd și ei au dosare penale. Ideea este aceeași: de ai ține în presiune tot timpul, ca nu cumva să pornească alte gînduri, alte idei în partid, sau să formeze fracțiuni, posibil chiar și acest lucru.
Iată aceasta este situația pe care o avem.
Ion Terguță, membru al Biroului Politic Național, membru al Consiliului Național al PLDM, Purtător de cuvînt al PLDM: Dacă îmi permiteți, aș mai adăuga la cazul Malai, știu că dînsa are acasă un copil de 9 ani, o fetiță, care are o problemă chirurgicală și din motiv că mama ei nu este alături, nu poate merge la medic. Și probabil că ar trebui să gîndească procurorii, judecătorii și la latura aceasta strict umană. Pentru că un copil la 9 ani nu poate sta singur acasă. Soțul dînseia, dintr-a doua căsătorie, este la muncă în Italia. Deci, este o problemă care a afectat, vedeți, nu doar familiile simple, dar și a primarilor, pentru că și familiile acestora sunt rupte de această problemă comună pe care o avem: migrația și sărăcia.
Gheorghe Răileanu, Primar al or.Cimișlia, Vicepreședintele Congresului Aleșilor Locali din Republica Moldova și delegat al CALM a Consiliului Europei de la Strasbourg: Dacă îmi mai permiteți...
Ion Terguța: Da, vă rog frumos.
Gheorghe Răileanu, Primar al or.Cimișlia, Vicepreședintele Congresului Aleșilor Locali din Republica Moldova și delegat al CALM a Consiliului Europei de la Strasbourg: Cazul Malai și alte cazuri, dacă ar fi elucidate public, poate chiar și judecate public, sunt mai multe cazuri care nici nu sunt aduse în instanța de judecată special, ca să nu să se vadă ce a fost acolo. O să arăte niște procese care au loc în societate, în practica ministerelor, în tot ce se numește autoritățile publice centrale și partidul de guvernămînt. O să arate niște vicii care îi pun pe primari în situații că el nu poate rezolva nimic. Dacă nu, ori tace, tacit acceptă niște condiții impuse de situație, dacă vrea să facă ceva. Și, ca regulă, cei mai energici primari, care au cele mai multe rezultate și poate mai puțină experiență, admit careva compromise, eu știu, dar asta nu este crimă. Crima trebuiește căutată la nivelul central. Eu cunosc și poate vom vorbi vreodată despre practica Ministerului Dezvoltării Regionale de a face achizițiile publice, practica Ministerului Mediului, cu fondul ecologic, cum se atribuiau acești bani. Sunt niște scheme, care eu cred că sunt în toate ministerele, niște scheme pe care ei le cunosc foarte bine și, poate chiar cîteodată le folosesc ca capcană pentru a prinde pe un primar nu prea comod.
Ion Terguță, membru al Biroului Politic Național, membru al Consiliului Național al PLDM, Purtător de cuvînt al PLDM: Doamna Nicoleta Malai, dacă nu greșesc, are titlul de cel mai bun primar al 2016, pe domeniul implementării proiectelor europene. Deci, această doamnă în momentul în care a fost premiată de Guvern, nu poate fi acuzată că furat bani. Ori Guvernul a greșit atunci și nu a fost suficient de pregătit, sau instituțiile sale nu au fost suficient de abile, sau există o altă problemă. De asta și am zis, este foarte important ca presa să meargă acolo, să încerce. Nu este un capăt de țară și o prea mare irosire de bani, pentru că Strășeni este aproape de Chișinău și ne puteți oferi tuturor un tablou real a ceea ce se întîmplă în această localitate.
Da, domnul Cibotaru.
Viorel Cibotaru, Președintele Partidului Liberal Democrat din Moldova: Aș fi vrut și eu să trag niște concluzii din faptele pe care astăzi le-am adus în fața atenției opiniei publice și vreau să afirm că în pofida acestor învinuiri venite din partea purtătorului de cuvînt al PD, cum că noi am încerca să obținem niște dividende politice din faptele pe care le aducem în atenția publică, este una perversă și extrem de periculoasă. De fapt, chiar nu urmărim nici un fel de interes politic egoist pentru partidul pe care îl reprezentăm. Este o problemă care afectează fiecare cetățean în parte și, de fapt, vreau să fac un apel. Noi nu avem prea multe resurse la dispoziția noastră, nu avem televiziuni, nu avem, eu știu, agenți de influență și unicele instrumente pe care le avem este cuvîntul, este adevărul și vreau să fac un apel față de toți primarii, consilierii, pentru că din discuțiile personale, aflăm niște fapte oribile și el nu sunt fapte unice. Practic, este o situație care afectează fiecare localitate din Republica Moldova. Să folosiți aceste instrument, deci să faceți postări pe facebook, să faceți postări pe alte rețele de socializare, să spuneți adevărul, pentru că mai ales avînd în vedere caracterul acesta antidemocratic al modului cum s-a inversat sistemul electoral din Republica Moldova, fapt confirmat recent de ultimul document al Comisiei de la Veneția, ne pune întreaga societate, fiecare cetățean în parte în fața unui hău și putem să ne trezim după alegerile și aceste alegeri anticipate și viitoarele alegeri parlamentare, într-o țară absolut autotitară, cu o dictatură într-un stat transformat într-un stat-tampon dintre Est și Vest și, de fapt, să devenim, într-adevăr să reconfirmăm această reputație negativă de o gaură neagră a Europei. În care dispar valorile, dispar resursele și dispar oamenii, deci, este un pericol absolut iminent pentru fiecare cetățean și facem apel inclusiv și la societatea civilă, la fiecare cetățean. Democrația nu este un dar, pentru democrație trebuie de luptat în fiecare zi, inclusiv și Republica Moldova este un exemplu în acest sens.
Gheorghe Răileanu: Dacă îmi permiteți să mai spun ceva.
Ion Terguța: Vă rog frumos. Sigur.
Gheorghe Răileanu: Eu sunt invitat. Vreau să spun că acum, cred că toată lumea cunoaște, nu putem evita acest moment. Foarte multe primării adoptă declarații privind aderarea sau unirea cu România. Foarte multe primării, sau autorități publice, au fost mobilizate de altă președinție, să declare antiunionism. Eu cred că aceste procese sunt stimulate și de comportamentul amoral al autorităților centrale. Oamenii nu mai văd cum s-ar putea reface ordine în această republică. Ei simt pericolul dictaturii, simt că suntem într- situație fără ieșire. Nu văd, oamenii nu mai văd. Și atunci sunt în căutarea altei căi de rezolvare a problemelor interne care sunt în Republica Moldova.
Primul lucru este migrația masivă. Aici, la Chișinău, poate chișinăuenii nu observă acest lucru, dar satele devin depopulate.
Ion Terguță, membru al Biroului Politic Național, membru al Consiliului Național al PLDM, Purtător de cuvînt al PLDM: Și la Chișinău, problema este inversă. Este migrația internă-lumea din sate vine la Chișinău.
Gheorghe Răileanu, Primar al or.Cimișlia, Vicepreședintele Congresului Aleșilor Locali din Republica Moldova și delegat al CALM a Consiliului Europei de la Strasbourg: Da, vine la Chișinău o parte, iar pe urmă foarte mulți procură apartamente la Chișinău și pleacă mai departe peste hotare la lucru.
Eu cred că și procesul unionist este, într-o oarecare măsură, stimulat. Iată trezirea conștiinței naționale, de aceste procese negative și, în primul rînd, din cauza imoralității autorităților centrale și, în primul rînd, a unui partid care face tot posibilul pentru a se perpetua la putere cu orice preț și prețul este amoral.
Ion Terguță, membru al Biroului Politic Național, membru al Consiliului Național al PLDM, Purtător de cuvînt al PLDM: Exact. Și o să vă mai aduc încă un exemplu. Organizația teritorială de la Leova, a PLDM, este forțată de o persoană sus-pusă în PD să treacă la PD, iar dacă nu, o trece la o altă filială a lor, care este PPEM. Deci, sunt lucruri pe care PD le privește în contextul electoral. Și în modul acesta se organizează alegerile în Republica Moldova.
Gheorghe Răileanu, Primar al or.Cimișlia, Vicepreședintele Congresului Aleșilor Locali din Republica Moldova și delegat al CALM a Consiliului Europei de la Strasbourg: Avem și pilda președintelui raionului Cimișlia-Mihai Olărescu, care poate nu s-a vorbit atît de mult, dar era în PPE. Este un tînăr cu viziuni foarte moderne, un bun manager și ceva nu încăpea în scheme și a fost impus forțat să demisioneze diferite metode s-au aplicat.
Ion Terguță, membru al Biroului Politic Național, membru al Consiliului Național al PLDM, Purtător de cuvînt al PLDM: Exemplul președintelui raionului Căușăni, domnul Ciontoloi, care a cîștigat în instanță. Faptul că a fost demis ilegal din această funcție, iarăși, nu poate reveni în Republica Moldova, pentru că este amenințat cu dosare penale. Sunt o groază de oameni care sunt sub o presiune enormă a acestei mașinării, care se numește PD. Din păcate Republica Moldova, acum nu mai este guvernată politic. Republica Moldova este guvernată prin forme care sunt departe de cele ale statului de drept, ale logicii, dacă vreți.
Gheorghe Răileanu, Primar al or. Cimișlia, Vicepreședintele Congresului Aleșilor Locali din Republica Moldova și delegat al CALM a Consiliului Europei de la Strasbourg: Domnul Ciontoloi nu are încredere în instanțele de judecată. El a obținut cîștig de cauză în Curtea de Apel, dar și eu nu cred deloc, că Curtea Supremă nu ar fi politizată, că nu ar mai exista: în limba rusă "телефонная правo" în Republica Moldova. Cred că este foarte interesant și cazul președintelui raionului Ialoveni, care și-a dat demisia. Îi drept că mi-a promis să-mi povestească care a fost motivul. Nu am mai avut posibilitate să discutăm.
Ion Terguța: În contextul procesului acesta de...
Jurnalist: Se poate o întrebare domnului Răileanu?
Gheorghe Răileanu: Da.
Jurnalist: Că ați anticipat răspunsul, dar eu vreau totuși mai concret. Adică ați spus că oamenii migrează, dar autoritățile locale au ceva căi de rezolvare a acestei probleme? Adică ce trebuie de făcut?
Gheorghe Răileanu: De a stopa migrația peste hotare?
Jurnalist: Nu, nu. Nu migrația. De fenomenul despre care vorbim: intimidarea primarilor ș.a.m.d., impunerea. Ce trebuie să facă autoritățile locale și inclusiv societatea? Care ar fi acțiunile? Și o întrebare domnului Terguță, ca jurnalist.
Ion Terguța: Inactiv.
Jurnalist: Știți că de 1 ianuarie trebuia să întrerupă emisia prin unde. Asta nu se referă la tema de astăzi, dar dacă este posibilitate. Adică dacă vreți răspundeți, vreți, nu.
Trebuia să întrerupă emisia prin unde și să treacă la emisia numai prin cablu. Și iată acum au rămas emisii, televiziunile numai ale lui Plahotniuc: Prime, TV2, Canal2, Canal3 și N4, nu știu cui aparține. Adică iarăși este un șiretlic de a manipula societatea în partea unde trebuiește guvernării.
Gheorghe Răileanu, Primar al or.Cimișlia, Vicepreședintele Congresului Aleșilor Locali din Republica Moldova și delegat al CALM a Consiliului Europei de la Strasbourg: Bine, dacă îmi permiteți. Se înțelege că este o soluție foarte grea. În primul rînd să fim organizați toți primarii și noi avem organizația, asociația localităților CALM-ul. Acolo sunt membri din toate partidele, inclusiv și din PD, oamenii imit care inconștient, care intuitiv, că este o salvare, este o instituție foarte necesară. Al doilea lucru este promovarea moralității, lucrul cu cetățenii, trezirea lor, dar asta ține de toată intelectualitatea noastră, de elita politică, de elita în devenire, politică care eu sper că sunt factori care ar impulsiona apariția acestei elite. Este necesară moralitatea, se simte peste tot. Eu am marea speranță că tot mai mulți oameni vor avea curajul să spună direct ceea ce se întîmplă, să se implice în politică nu numai din cauza că li se promite o funcție. Că așa și a făcut politica tradițional, sau niște beneficii vor fi puse într-un loc, unde pot abține niște beneficii materiale. Vor veni politiceni care vor să facă carieră politică, care vor să servească poporul lor.
Și mai spun că mai este o sluție, în viziunea mea: Partidul am înțeles că nu este de acord cu poziția mea-unirea cu România!
Iată eu văd așa o soluție. Alta nu văd. Pesonal, vă spun sincer. Domnul Ciubotaru mi-a făcut odată observație că nu ar fi cazul să fiu atît de activ în promovarea unionismului, dar în situația amorală în care a nimerit țara noastră, ori unirea imediat cu UE, ca să cădem sub niște instrumente europene care ne-ar ajuta să facem ordine, dar unirea imediată, cea mai scurtă cale este unirea cu România, eu fiind delegat la Congresul Puterilor Locale la Strasbourgh, am pus întrebarea, am auzit și de la alți delegați: problema instituirii unui tribunal internațional pentru corupție, pentru lupta a lupta cu corupția. Cum sunt tribunale pentru drepturile omului, sunt mai multe tribunale. Insist și tot timpul o să insist că acolo se vorbește nu numai în ședințele plenare, sunt pe infracțiuni, pe comitete și eu tot timpul vorbesc și în culise se discută foarte mult, cred că avem nevoie și de așa un tribunal, pentru că în Republica Moldova este o corupție, sunt niște structuri formate, care cred că e foarte complicat pe cale democratică, cu forțele interne de afi readusă la normal. E foarte complicat.
Ion Terguța: Dacă se face un asemenea tribunal, sperăm să înceapă cu Moldova.
Gheorghe Răileanu, Primar al or.Cimișlia, Vicepreședintele Congresului Aleșilor Locali din Republica Moldova și delegat al CALM a Consiliului Europei de la Strasbourg: Să sperăm, dar chiar a fost ascultat 2 ani în urmă un raport foarte interesant privind corupția și chiar raportul în explicații a atins, că chiar vă spun, vroiam să iau cuvîntul atunci, la prima ședință unde s-a abordat acest subiect, și chiar el a spus că da, posibil că este necesar de creat un tribunal internațional. Crima, corupția, a trecut hotarele, a trecut peste hotare, e foarte complicat un stat s-o prindă în teritoriul administrat de el și atunci sunt așa situații. Dar, nu știu, UE dacă vedeți, tot este într-un proces de căutare a soluțiilor, de reformări. Are probleme. Eu privesc foarte pozitiv la UE și spre deosebire de unii, că mai citesc, mai urmăresc ce se spune despre UE. Cred că are perspective, are viitor și cred că va servi un model pentru întreaga Planetă.
Ion Terguța: Domnul Ciubotaru.
Viorel Cibotaru, Președintele Partidului Liberal Democrat din Moldova: Eu vreau să-i mulțumesc domnului Răileanu că a făcut această remarcă și într-adevăr noi discutăm inclusiv și în partid, nu putem să fim în afara acestor probleme pe care le-a enunțat și domnul Răileanu și vreau să vă spun că e problema unirii sau reunirii Republicii Moldova cu România, este atît de mare, atît de importantă, atît de profundă, că ea nu poate fi lăsată în mîinile unor profitori, care au promis pe parcursul acestor ani niște efecte imediate și care au dicreditat lumea și au făcut mai mare rău acelei mișcări de renaștere națională și inclusiv și unionismului, decît cei mai efervescenți. Deci, încă o dată spun: există mai mulți profitori, mai mulți doritori de a profita de moment, inclusiv și de ceea ce le numim lucruri sfinte și sacre și aceea ce a spus domnul Răileanu este o bună expresie a modului democratic pe care le abordăm în orice problemă, inclusiv și problemele care de fapt țin de dăinuirea noastră, țin de existența noastră, dacă doriți.
Ion Terguță, membru al Biroului Politic Național, membru al Consiliului Național al PLDM, Purtător de cuvînt al PLDM: Eu un singur lucru vreau să adaug la această temă și după asta trecem la întrebările dumneavoastră.
Vreau să fiți conștienți și atenți la faptul că prima localitate care a votat această declarație de unire a fost localitate cu...
Viorel Cibotaru, Președintele Partidului Liberal Democrat: Mircea Snegur.
Ion Terguță, membru al Biroului Politic Național, membru al Consiliului Național al PLDM, Purtător de cuvînt al PLDM: Iar primul oraș care a votat declarația respectivă a fost Cimișlia, un oraș cu primar PLDM-ist. Astfel că această problemă nu este străină PLDM-ului.
La întrebarea dumneavoastră.
Eu nu vreau să intru în istorie cu probleme. Vreau să vă spun doar că PD nu se limitează doar la atît. Consiliul raional Nisporeni, angajează acum, pentru o firmă privată și veți vedea pe site-ul respectivei instituții: reporteri și în general personal pentru un post de radio și televiziune, pe care îl deschide PD în mod urgent. Ori, existau 2 colegii foarte importante, sau complicate în viitoarele alegeri din Republica Moldova. Asta este colegiul sau circumscripția uninominală Orhei și circumscripția uninominală Nisporeni, acolo unde 2 oameni se vor bate cu bani foarte mari pentru aceste colegii. Iar ceea ce ține de televiziunea digitală, e o problemă care depășește strict cadrul legal, dacă vreți. Este o problemă de afaceri, în primul rînd, pentru că în felul acesta PD controlează și piața de publicitate și piața de distribuție, iar posturile de televiziune din Moldova, ați văzut că vau oferit și exemplu: lunile trecute prin care s-au asociat pentru a denunța o asociere de cartel din partea holdingului PD-ului și al PSRM, prin care controlează piața de publicitate.
Nu vreau să stărui mai mult asupra acestei probleme. S-ar putea ca noi atunci cînd vom trece la digital, țările care au trecut deja la acest sistem, să caute altă soluție. S-ar putea ca noi, iarăși, să fim foarte mult în urma carului. S-au făcut niște investiții din partea radiocomunicații, s-au făcut investiții foarte mari. Este vorba de 50 de milioane de lei, poate chiar și mai mult, bani pe care această instituție nu-i poate recupera. Și în primul rînd s-a adus prejudiciu bugetului statului.
Nu știu care a fost raționamentul cheltuirii acestor bani, dar s-ar putea să ne pomenim și revin la ceea ce spuneam, că atunci cînd vom trece la digital, să nu mai fie nevoie, pentru că lumea va trece deja la altceva. Mulțumesc. Alte întrebări?
Jurnalist: Mulțumim
Gheorghe Răileanu, Primar al or.Cimișlia, Vicepreședintele Congresului Aleșilor Locali din Republica Moldova și delegat al CALM a Consiliului Europei de la Strasbourg: Aș vrea să mă refer și eu la televiziunea digitală, la lumea cum se nasc alte tehnologii, sunt alte politici, ca toată planeta să fie acoperită, inițial UE cu internet gratuit. China are și ea un proiect foarte ambițios privind internetul gratuit, care să acopere tot teritoriul, dar să fie izolat de altă lume. Se vruse ceva discutînd în acest context.
Dacă îmi permiteți, nu știu, puțin deviem de la temă, dar cred că totuși e în context.
Eu întîlnesc mulți cetățeni care cred că și Plahotniuc o să ne ducă înspre România. Eu nu cred, sincer și nici nu cred că nici în UE nu o să ne ducă. De ce? Eu am mai comparat barca lui Plahotniuc, ca o barcă spartă, care nu o să ne ducă nici la un mal nici la altul. O să ne ducă spre o pieire inevitabilă, adică o depopulare a țării, o catastrofă națională, iată în acest teritoriu. Nu au interes. O să mimeze cînd o să ne apropiem spre UE, o să-i forțeze pe separatiști, pe găgăuzi, pe alolingvi. Presunem că înving alte forțe, o să vizeze pe altcineva. Așa soartă o să avem. Deja avem 27 de ani de cînd umblăm ca Moise cum a dus evreii prin pustiu și avem posibilitatea să mai mergem încă foarte mult, numai din faptul că cineva vrea să beneficieze de bunuri materiale. Eu presupun că mergem, încă o dată spun, mergem pe calea unei dictaturi, instalarea unei dictaturi, a unei persoane, ori a unui grup de persoane.
Ion Terguță, membru al Biroului Politic Național, membru al Consiliului Național al PLDM, Purtător de cuvînt al PLDM: Mulțumsc. Vă reamintesc că tema conferinței noastre de presă a fost: Situația autorităților locale din Republica Moldova. Sperăm să ne revedem crînd și ca ultim enunț:
PD are ca obiectiv ca în luna august să controleze toate autoritățile locale din Republica Moldova. Va trebui să ne opunem din toate puterile ca acest lucru să nu să se întîmple. Vă mulțumim! La revedere!