Este un subiect, așa cum spuneam, prioritar pentru PDA, aflat în permanență într-un dialog cu autoritățile publice locale, așa cum spuneam în toate studiile, acestea se află în topul credibilității cetățenilor, o credibilitate șubredă, dar totuși, anume autoritățile locale: primarii și consilierii locali sunt cei care se mai bucură încă de credibilitatea sau de încrederea cetățeanului.
Din nou atrag atenția, atît cetățenilor cît și partenerilor externi că iarăși avem de a face cu mimarea reformelor europene. Sub paravanul lozincelor și cuvintelor frumoase, se ascund acțiunile profund anti-europene. Ceea ce face Plahotniuc și regimul lui la nivelul admnistrației publice locale, nu are nimic comun cu principiile europene, cu valorile de descentralizare, cu cartea europeană a consolidării autonomiei locale din 1985, care a fost ratificată de Republica Moldova, în 1998. Noi vedem lucrurile foarte clar.
Și, totodată spunem cu fermitate: cînd Platforma DA va veni la guvernare, toate aceste lucruri vor fi schimbate cardinal. Descentralizarea este prioritate pentru formațiunea noastră.
Noi, în primul rînd vrem ca marea majoritate a serviciilor, cetățenii, să obțină acolo la fața locului, să nu meargă în centrul raional, regional, în capitală, dar să apropiem puterea și serviciile cît mai aproape de cetățeni. Cetățeanul este pe primul loc și descentralizarea, în rimul rînd, urmărește acest scop.
Deznădejdea, este ceea ce se așterne astăzi peste Republica Moldova. Iai omului voința și încrederea în propriile forțe, în ziua de mîine și îl transformi într-o legumă. Asta Plahotniuc se pare că a înțeles-o demult, înaintea tuturor, în această țară, dar și a partenerilor noștri, care se lasă amăgiți, am spune chiar că unii dintre ei se lasă amăgiți de aura aceasta, să zic eu așa, a democrației, a statului democratic din Republica Moldova și a ceea ce face guvernarea, care se ascunde în spatele unor acțiuni populiste, încercînd să-ți demonstreze autenticitatea și că este un partener de nădejde al europenilor. Din păcate nu se întîmplă acest lucru.
Reiterez: deznădejdea este ceea ce se așterne peste Republica Moldova. Pentru că la Platforma Demnitate și Adevăr am avut mai mulți oameni din Cimișlia, în special ziceam de Cimișlia, pentru că acolo este un dezastru toatal, haos coordonat, așa s-ar numi operațiunea pe care a lansat-o Plahotniuc și Partidul Democrat. Și efectele acestui haos coordonat se vor răsrînge asupra vieții și viitorului acestei țări.
Împreună am putea să ne opunem. Haideți să o facem împreună.
Andrei Năstase, Preşedintele Partidului Demnitate şi Adevăr: În paralel cu ceea vorbeau colegii mei, trebuie să vă spunem că acest proces de intimidare, de la acțiunile practice deja și la acțiuni de aiurea, în ce privește Platforma Demnitate și Adevăr, care cunoașteți, este un partid tînăr, nu a participat la scrutinele electorale anterior, fie locale, fie parlamentare, dar avem reprezentanți importanți în teritoriu. Acolo, oamenii noștri sunt persecutați în continuare, sunt linșați mediatic la nivel local și central. Organele, care în mod normal ar trebuie să fie de drept, dar rămîn a fi coercitive, îi persecută, se ocupă de represiuni politice. Cazul lui Sergiu Olișevschi de la Cărpineni, este unul strigător la cer, iată de ce, vom sesiza instituțiile internaționale cu privire la acest caz, dar vorbesc despre acest caz, pentru că este unul mai recent. Intentarea de dosare penale, acolo unde nu există, umilirea lui și a familiei sale. Ajunge omul în spital cu stare precară a sănătății, din cauza unor represiuni venite din partea organelor coercitive ale Republicii Moldova, și, care în mod normal ar trebuii să apere drepturile și libertățile omului și nă să persecute oamenii pe criterii politice.
Despre acest caz vom vorbi ulterior. Săptămîna aceasta voi avea întrevederi cu ambasadori, acreditați în Republica Moldova, cărora le voi aduce la cunoștință aceste derapaje, dar și unor instituții de apărare a drepturilor omului.
Un alt subiect la care aș fi vrut să mă opresc și dv, probabil, fiind sesizat de presă, nu am urmărit prea bine ceea cu ce se ocupă Guvernul sub aspectul PR-lui, a PR-lui ieftin, dar, am fost sesizat de niște colegi de ai dvoastră din presă, cum această guvernare perfidă, una antipopulară, a ajuns deja, după ce ne-a furat inițiativele noastre populare, inițiative bazate pe studii serioase, inițiative pe care, în cîteva zile le-au și profanat. O să vă duc în discuție, spre exemplu, inițiativa noastră cu privire la protecția drepturilor producătorului autohton, pe care această guvernare pur și simplu le-a profanat. Am venit cu o serie de inițiative, cu o serie de propuneri, pe care, dacă le implementa, astăzi producătorii autohtoni ar fi fost protejați în interesele lor economice și țara ar fi făcut un pas înainte, pe drumul prosperității.
Au ajuns deja să ne fure și sloganurile. Eu chiar vorbeam cu niște colegi de ai mei: mai ridicoli decît ăștia eu nu am văzut. Și nu numai aici, nu am văzut nicăieri, nici în țările mai subdezvoltate. Aflat la guvernare, să vii cu o inițiativă, Moldova-2030, aflat la o guvernare de la care n-ai lipsit o zi, timp de cel puțin 8-9 ani, da? Din 2009-2010 încoace, PD nu a lipsit de la guvernare nici măcar 1 zi. Și vii în 2018 și lansezi o inițiativă Moldova-2030, o țară în care să vrei să trăiești.
La auzul acestui slogan "O țară în care să vrei să trăiești", îți amintește neapărat de Platforma Demnitate și Adevăr, care l-a folosit, atît în campania prezindențială, pînă în momentul în care m-am retras, în sprijinul unui candidat comun, l-am folosit de fiecare dată și o să vedeți declarațiile noastre, pe parcursul timpului le-am scos aici la printer, o să vi le pot arăta și d-voastră, dar le puteți găsi pe pagina PDA. Nu a fost o declarație a noastră, noi am venit cu inițiativa noastră, în care să lipsească acest slogan "O țară în care să vrei să trăiești" și acest lucru se poate realiza imediat ce accezi la guvernare. Acest lucru se va realiza în momentul în care, în 2018, PDA, împreună cu aliații săi, va ajunge la guvernare și va transforma această țară, într-o țară în care să vrei să trăiești, într-o țară din care care oamenii nu pleacă, într-o țară în care ai locuri de muncă, ai siguranță, ai bunăstare,ai demnitate.
Întrebarea firească a fiecărui cetățean, trebuie să fie de ce în 2030 ar trebui să avem o țară în care să vrei să trăiești, guvernare? De ce în 2030? Oameni, viața noastră trece. De ce nu astăzi, de ce nu ieri? De ce nu din 2010 încoace să fi avut o evoluție benefică, bună. Să nu să se furat miliardul, să nu să se pus pe umerii cetățenilor acel miliard în mărime dublă, să fie restituit bugetului public. Iată un model de hoție. Au ajuns, după ce au furat băncile, după ce au furat bugete naționale și locale, după ce au furat rezervele valutare, după ce au furat inițiativele noastre legislative. Aici chiar putem vorbi ideea referendumului, cînd a venit cu 4 inițiative legislative, de modificare a Constituțieei și ați văzut ce au făcut: au profanat-o într-o noapte prin intermediul Curții Constituționale. Au ajuns astăzi să ne fure sloganul. O țară în care să vrei să trăiești, poate fi un slogan al opoziției, iată din opoziție noi putem să lansăm sloganul și să facem dovada, că atunci cînd vom accede la guvernare, vom transforma această țară în țara în care să vrei să trăiești. Fiind la guvernare, trebuie să faci din această țară o țară în care oamenii să nu vrea să plece, oamenii să aibă locuri de muncă, oamenii să aibă salarii, să aibă burse, să aibă pensii decente, să aibă siguranță.
Uitați-vă ce se întîmplă în orașele și satele noastre, unde în fiecare seară se produce cîte un furt. Azi noapte la Ciocana au fost furate de la o mașină, asta se plîng cetățenii, eu nu sunt Ministerul de Interne, eu nu sunt Procuratura Generală. Mi se plîng cetățenii spunînd că nu mai sunt în siguranță, li se fură roțile de la mașini. Deci, iată țara lui Plahotniuc. El ne vrea ca să trăim în această țară în 2030. Nu se va întîmpla asta. Vom accelera acest proces și se va vrea a trăi în această țară mult mai devreme.
Iată de ce îndemn toți cetățenii țării, să renunțe a se mai uita la posturile de televiziune a lui Plahotniuc, la care sunt mințiți pe banii noștri. Spotulețul de 1 minut, sau de 2-3 minute cîte are, a fost făcut pe banii contribuabililor, pe banii cetățenilor. Acum, cred că toată lumea s-a sezizat cum prietenul lui Plahotniuc pleacă peste hotare și își face vacanțe de la sîptămînă la săptămînă. Întrebați-vă pe ce bani și cu a cui clemență merge acest individ, Dodon, peste hotare.
Îndemn toată presa liberă, să urmărească aceste subiecte, să vadă care este activitatea opoziției extraparlamentare a opoziției reale, a opoziției antioligarhice proeuropene și să reacționeze de fiecare dată, pentru că acesta este rolul presei. Nu putem lăsa o guvernare care a monopolizat și presa publică și presa privată și publicitatea în presă. UItați-vă ce se întîmplă celor 4 postori de televiziune, aflate în afara holding-ului comun Plahotniuc-Dodon. Nu mai beneficiază de publicitate. Pur și simplu sunt lăsate să moară din punct de vedere economic, iar fără o presă liberă, Republica Moldova pur și simplu nu are viitor.
Șansa noastră este în unitate și în solidaritatea noastră. Invit toți cetățenii să se pătrundă de acest lucru și să nu lăsăm această guvernare să perpetueze și după 2018.
Cam asta am avut de spus, dacă aveți întrebări, vă rog!
Jurnalist: (indescifrabil)
Andrei Năstase, Președintele Partidului Demnitate şi Adevăr: Personal nu am numărat și nu numar banii nimănui.
Jurnalist: (indescifrabil)
Andrei Năstase, Președintele Partidului Demnitate şi Adevăr: Personal nu am numărat și nu numar banii nimănui, dar ceea ce se întîmplă în Republica Moldova, dezmățul la care se dedă atît Plhotniuc, care zboară peste ocean, cu banii furați de la cetățenii Republicii Moldova. Marele beneficiar al furtului de 1 miliard, dar problema este că nu s-a furat doar un miliard, s-au furat zeci de miliarde din vistieria statului, este Plahotniuc. Iată pe banii cetățeanului, trebuie să înțeleagă fiecare cetățean: orice cursă făcută de Palhotniuc și Dodon, sunt banii furați de la cetățeni. Acești 2 criminali trebuie să stea astăzi la pușcărie, nu să se plimbe prin Altai, sau prin alți munți din lume. Dar, întrebare pe care trebuie să ne o punem fiecare dintre noi și mai ales votanții lui Dodon: pentru ce l-au votat ei pe Dodon? Ca Dodon să-și facă de la o săptămînă la alta deplasări, împreună cu familia, să-și facă vacanțe de la o săptămînă la alta, sau l-au votat pentru ca să întoarcă miliardele furate, l-au votat pentru un procuror general liber, așa cum promitea el și nu a anulat acel Decret, prin care a fost instalat Harunjen. Au votat pentru legi drepte, pe care Dodon, în mod normal ar fi trebuit fie să le lanseze ca inițiative legislative, fie să le blocheze pe cele nedrepte față de cetățenii noștri, dar să le blocheze în mod real, nu arbitrar, așa cum o face cu miniștrii. Deci, sunt multe multe lucruri la care ar trebui să răspundă acest indivin, în primul rînd față de alegătorii săi.
Ce s-ar fi întîmplat? Oamenii care l-au votat pe Dodon, trebuie să înțeleagă sau să-și pună întrebare, ce s-ar fi întîmplat dacă nu era Dodon președinte? Ar fi fost acel candidat sau contracandidat al lui Dodon ar fi făcut același lucru? Eu nu aș fi făcut același lucru.
Primul lucru pe care l-aș fi făcut, era instalarea acelui procuror general liber, dacă se putea și sunt sigur că se putea cu voință populară și aici, prietenii știu de ce. S-ar fi instalat un procuror general liber, dacă vreți, unul european. Iar după asta, se făceau demersuri internaționale pentru recuperarea miliardelor furate, inițiative legislative benefice cetățenilor Republicii Moldova.
Ceea cu ce se ocupă azi Dodon, este o sinecură, el și-a transformat funcția de președinte într-o sinecură, acolo unde stă nu face absolut nimic, se plimbă pe unde poate, a prins acești 4 ani de zile în care o sa-l vedem "plimbat" peste tot în lume, fără nici un folos pentru cetățenii noștri. Iată prima întrebare pe care trebuie să și-o pună cetățeanul: de ce acest individ nu le rezolvă problemele, așa cum le-ap romis în campania electorală? În rest, instituțiile coercitive ale statului trebuie să le verifice, pe ce bani pleacă, care sunt sursele acestor bani. N-au făcut-o în campania prezidențială atunci cînd se știe foarte clar că Dodon a fost finanțat din exteriorul țării, ceea ce este contrar legislației moldovenești, nu a facut-o în cazul în care Dodon a afirmat public, personal, că reparația edificiilor statului, a președinției și a reședinței prezidențiale, s-au făcut din bani externi, zice el din Turcia, iarăși, nu a fost o investigație, pentru asemenea lucruri, Dodon trebuia astăzi să stea la pușcărie, dar nu să se plimbe prin Altai, sau prin alte părți.
Alexandru Slusari: Cînd Platforma Demnitate și Adevăr va veni la putere, cu certitudine vom avea justiție liberă, independentă și eu sunt ferm convins că printre primele dosare penale răsunătoare, paralel cu "jaful secolului", sau (indescifrabil), mai multe scheme criminale a lui Plahotniuc. Voi știți că independența neapărat va intenta mai multe dosare penale pe individul Igor Dodon, începînd cu art.330, prin îmbogățirea ilicită. Noi avem acest articol în codul penal, el i se aplică foarte simplu, așa cum a răsunat și în întrebarea dumneavoastră. Se contrapun veniturile persoanei de demnitate publică, cu cheltuielile lui. Dodon toată viața a lucrat la stat, așa el spune, a fost deputat, adică nu a fost în bussines. Dar, acest domn are cheltuieli de mare șeic, el se plimbă de 10 pe an în concediu. La Comrat recent a donat din numele lui, a promis că donează 1 milion de lei, el trebuia atunci să manînce numai pîine cu lapte și tot nu ar fi ajuns. Să meargă cu troleibusul la lucru și pe jos înapoi. Plus la asta, sunt alte multiple articole, deja s-a referit domnul Andrei Năstase la reparația reședinței. Acolo este încălcarea crasă Legii cu privire la asigurarea activității președintelui, unde este expres prevăzut că toate finanțările se fac din bugetul de stat. Orice ban, pentru reparație, pentru nu știu ce, urma să fie dacă din Turcia, din Pakistan, din Bangladeș nu contează. Urma să fie un acord internațional, ratificat în mod stabilit în Parlament, banii trecuți în buget și după asta să aloce pentru orice tip de cheltuiele președințiale. Cu aplicarea tenderului și legislației cu privire la achizițiile publice din Republica Moldova, ceea ce nu s-a făcut.
Sunt 4 sau 5 articole din Codul Penal, car au fost încălcate aici. Plus, schema cu energia electrică. Noi știm că societatea civilă, deja s-a adresat, în 2008, la inițiativa lui Dodon, au fost modificate regulile de procurare a energiei electrice. Iată, ceea ce nu am vazut cu Energocapital în timpul lui Palhotniuc.Prima dată a fost testat în 2008, cu firma "Procladca", tot făcută în Kiev, după care, consumatorii noștri au început să plătească mai scump pentru lumină și prejuduciul a fost de zeci de milioane de dolari pe an. Asta vam spus schemele pe care le cunoaște toată lumea deja și, în mod normal, demult ar trebui să fie destituit din funcție Dodon, nu pentru acțiunile lui geopolitice, nu pentru a face ca să devină el mai popular în această luptă sterillă geopolitică, dar pentru niște acte de corupție, pentru încălcări ale codului penal, pentru crimele economice.
Dar cîte scheme și lucruri noi nu le cunoaștem? Cu certitudine cunoaște stăpînul lui Dodon-Plahotniuc, dar se sechimbă puterea, venim noi și toată lumea o să cunoască toate crimele economice comise nu doar de Plahotniuc, dar și de vasalul lui-Dodon.
Vă promitem acest lucru!
Andrei Năstase, Președintele Partidului Demnitate și Adevăr: Alianța dintre Plahotniuc și Dodon, este tot mai evidentă. În discuțiile noastre cu oamenii și mă refer aici, la zonele în care Dodon a fost votat în mod preponderent. Oamenii înțeleg foarte bine că Dodon este vasalul lui Plahotniuc. Este un om vulnerabil, pe care, Plahotniuc, cu atîta forță, cu atitea structuri pe care le are, trebuia să-l bage deja la pușcărie și să-l lase acolo pentru mulți ani inainte. Plahotniuc are nevoie de una semenea vasal, Plahotniuc are nevoie de oameni vulnerabili, cum este Dodon, cum este Șor, cum este GHimpu, cum este Leancă, toți cei care l-au slujit pînă acuma, care s-au pătat și care sînt gata să-l slujească la infinit, doar să nu-și piardă libertatea și averile ilicit dobîndite. Iată de ce societatea civilă, societatea în întregime, trebuie să facă front comun, împreună cu opoziția extraparlamentară reală, proeuropeană, pentru ca la viitorul scrutin să scăpăm de acestă făcătură, acest regim, acest binom Plahotniuc-Dodon și să-i aducem la locul pe care îl merită-pe banca acuzaților, iar apoi în pușcărie, cu confiscarea extinsă a averilor ilicit dobîndite.
Cînd vorbesc de confiscarea extinsă, vor fi confiscate toate averile pe care le-au ascuns, fie după rude, fie după prieteni, fie în offshor-uri, fie în țară. În scurt timp, vor ieși la suprafață foarte multe scheme de "spălare" a miliardelor furate de către Plahotniuc. "Spălare" nu în exterior, "spălare" în interioriul țării, a acestor scheme. Dar, să avem puțină răbdare.
Și un lucru foarte important pe care vreau să-l spun, iarăși întrebat de către cetățenii noștri, la întîlnirile cu ei, sau în rețelele de socializare:
Care este motivul pentru care Dodod, pînă în prezent, nu a apelat la cei peste 500.000 de mii de oameni care l-au votat? Dacă ar fi avut un angajament ferm, dacă ar fi avut un angajament sincer față de acești oameni, dacă le-ar fi respectat drepturile și năzuințele acestor oameni, astăzi am fi avut o guvernare dată jos, am fi avut un cu totul alt deznodămînt în Republica Moldova. Dodon a trădat interesele alegătorului său. Acest lucru trebuie să-l înțeleagă și pensionarul și cel care vorbește altă limbă și cel care ne vorbește limba. Nu este cu nimic mai batjocorit, unul care vorbește în rusă, ucraineană, găguză, decît cel care vorbește în romînă. Deci, toți au fost păcăliți de un individ vulnerabil în fața guvernării și în fața unei justiții: fie ea capturată, fie ea una liberă.
Iată de ce, în anul care urmează, acești oameni trebuie să înțeleagă că nu mai pot vota în continuare pe cei care de 10 ani de zile le-a pîngărit viața, le-au furat tot ce se mai putea fura în această țară, astăzi trăiesc din remitențe, din remitențele Diasporei, o Diasporă care este pur și simplu nedreptățită, batjocurită, cînd li se aruncă pentru Europa un candidat, pentru SUA un candidat și pentru Rusia un alt candidat. Acolo, în Diasporă, se află 1/3 din populația Republicii Moldova. Să-ți bați joc atît de mult de ea, în condițiile în care trăiești, te menții la guvernare, la putere, prin remitențele venite de acolo, este pur și simplu o crimă împotriva propriului popor, pe care trebuie să o taxăm la următoarele alegeri. Pînă atunci, însă, să depunem toate eforturile pentru ca acest sistem de vot mixt, să fie anulat. Noi, în continuare, suntem alături de societatea civilă, în demersul lor cu privire la anularea acestei legi și suntem alături în tot ceea ce fac ei, mai ales după ce Comisia Electorală Centrală, capturată de Plahotniuc, a respins demersul lor de inițiere a referendumului legislativ.
Chiril Moțpan: Acest imperativ, este, cu atît mai mult valabil, avînd în vedere că țara este pur și simplu vlăguită din punct de vedere economic, dar nu numai aceasta este problema. Este și secătuirea acestei țări de vlăstarele tinere, de tineri, de oameni care ar putea munci acasă și produce, aduce bani în bugetul statului. Cunoașteți foarte bine că peste 140 de oameni, astăzi pleacă zilnic, din Republica Moldova. Eu nu știu de ce, pînă în toamnă, noi nu o să avem cu cine ieși la vot, oameni buni! Este una dintre tacticile, probabil, a lui Plahotniuc și a Partidului Democrat, de a secătui această țară de forța tînără, de a-i lăsa pe cei care depind în totalitate de bunul lor plac: bătrînii, oamenii aduși la sărăcie lucie, care se lasă măguliți și cumpărați cu te miri ce acolo, de către actualii guvernanți.
Astfel, ei își pregătesc existența în viitor, astfel ei își pregătesc eternitatea lor aici. Dacă le vom permite acest lucru, sau dacă veți miza doar pe partidele de opoziție și nu vă veți implica fiecare cetățean, fiecare ziarist, fiecare om cu demnitate, nu prea avem șanse de izbîndă. Cu toții trebuie să nu unim forțele și să ne opunem. A fost doar o problemă azi despre descentralizare, dar vedeți cîte apar. Și, dacă ar fi să discutăm, cu siguranță că am avea și alte subiecte.
Jurnalist: (indescifrabil)
Andrei Năstase, Președintele Partidului Demnitate și Adevăr: O delegație a Platformei Demnitate și Adevăr, a avut ieri o întrevedere cu misiunea Comisiei de la Veneția, anume pe acest subiect, a tot ceea ce a făcut guvernarea prin implementarea acestui vot mixt și dacă guvernarea a ținut cont de recomandările Comisiei de la Veneția. Este clar, de la bun început că guvernmarea a călcat în picioare recomandările Comisiei de la Veneția, cea mai importantă dacă vreți, sau esențială și anume că sistemul mixt nu poate fi implementat în Republica Moldova, el fiind unul păgubos, fiind unul care generează fraude ș.a.m.d.
Dar, cu mai multe detalii, poate veni domnul Alexandru Slusari, care a prezentat poziția Platformei Demnitate și Adevăr în acest sens.
Alexandru Slusari: Noi am avut o discuție foarte bună, cu misiune tehnică, au fost experții de la Comisia de la Veneția, ei nu au venit cu recomandări, ei au venit să acumuleze opiniile partidelor parlamentare, extraparlamentare, societatea civilă, referitor la modalitatea de implementare a acestui vot mixt, promovat de binomul Plahotniuc-Dodon. Pe 17 martie, ei urmează să vină cu un aviz. Eu cred că acest aviz va influența și asupra deciziei UE referitor la acordarea asistenței macro-financiară, cel puțin asta eu am realizat ieri în urma discuțiilor. Noi am prezentat succint punctul nostru de vedere, am reiterat încă o dată cît de antidemocratică și antieuropeană este acea lege, care a fost încălcată cu încălcarea cras a recomandărilor Comisiei de la Veneția și am specificat acest lucru, că cum putem noi vorbe despre guvernare pro-europeană, care, în mod flagrant, a spune demonstrativ, ignoră recomandările celei mai abilitate instituții UE, în domeniul democrației. Mai departe, noi am atras atenția experților asupra faptului că chiar această lege care a fost aprobată cu încălcări, cu abateri de la normele europene, chiar și realizarea acestei legi, se face cu încălcări, adică ei nu respectă propria lege. Am atras atenția în primul rînd la situația cu circumscripțiile, care au fost croite, evident, în interesul celor 2 partide: Partidul Democrat și Partidul Socialiștilor. În special, am menționat că deși legea prevede că are o singură circumscripție, trebuie să revină între 55 și 60.000 de alegători, comisia, făcută la GBS, pentru croirea circumscripțiilor, a decis arbitrar, că iată, pentru o singură circumscripție în Republica Moldova, să revină 65.000 de alegători: Totodată, în Chișinău a rămas acest principiu, între 55-60.000, în restul Moldovei au fost 65.000 și 64.000 de mii de alegători. În Diasporă, care a fost discriminată cel mai mult, aproape 1 milion de alegători sunt în mare discriminare, acolo au fost aruncate 3 circumscripții. Făcînd calcule matematice, putem să constatăm că dacă în țară pentru o circumscripție revine de la 55-65000 de mii de alegători, în Diasporă avem minim 250.000 de mii de alegători pentru o singură circumscripție. Dacă mai adăugăm și Transnistria, vedem că acolo, pentru 220.000 de mii de alegători, deschise vor fi 2 circumcripții, acolo 10.000.
Se încalcă cras, principiul proporționalității, adică dreptul de vot pe principiul de proporționalitate, adică noi vom avea deputații aleși de la caz la caz, de diferit număr de alegători, ceea ce este ieșit din comun. Noi am dat ieri întrebarea, nu știu dacă în orice altă țară europeană ar fi posibilă implementarea acestui sistem.
Am mai atras atenția și la alte elemente foarte importante, cum ar fi crearea consiliului de circumscripție, desemnarea componenței consiliului de circumscripție, deoarece codul electoral a rămas ca aceste lucruri se fac în raza unităților admnistrativ-teritoriale de nivelul 2, dar noi știm că aproape toate raioanele, unităților admnistrativ-teritoriale de nivelul 2, au fost ciopîrțite și cuprind 2-3 sau mai multe raioane și nu este clar cum vor fi constituite aceste consilii, cum vor fi delegați judecătorii, din care judecătorie, cum vor fi examinate litigiile, în care judecată trebuie să meargă cetățenii dacă circumscripția cuprinde 3-4 raione?
Legea spune că în jedecată, în centrul unde este circumscripția, dar dacă sunt 4 raione cum o să fie? dar dacă circumscriția este creată în Chișinău, unde 11 circumscripții, dar dacă circumscriția creată în sat: Sărata Galbenă sau Ivancea?
Adică sunt multiple probleme, ceea ce a spus și domnul Moțpan, este un haos organizat, haos controlat, special aruncat de către această guvernare, asfel încît să nu înțeleagă nimeni ce se petrece la nivel legislativ și atunci totul depinde de abordarea arbitrară a organelor capturate, consilii de circumscriție, CEC-ul, CNA, procuratura, care vor primi indicații, vor fi admnistrate în regim manual și desigur că rolul principal în procesul electoral îl va juca banul. Iată toate aceste elemente, noi în formă așa, mai structurată, mai succintă, ieri am încercat să aducem la cunoștință experților Comisiei de la Veneția.
Andrei Năstase, Președintele Partidului Demnitate și Adevăr: Dacă nu mai sunt întrebări, vă mulțumim foarte mult pentru prezența la această conferință. Au dat busna "trolii" pe pagina mea de facebook. Le spun bine au venit! Demult nu ați fost! Dar e bine, acesta este un semn bun ca să unească altădată agonia și delirul acestei guvernări, sunt determinate anume de șansa noastră reală pentru schimbare. Și noi vom face această schimbare, iar o Moldovă în care să vrei să trăiești, nu se va realiza în 2030, așa cum vrea Plahotniuc și Filip, atunci cînd progeniturile lor vor cheltui banii furați de la cetățenii Republicii Moldova, pe undeva, prin străinătăți. Acest lucru trebuie să se realizeze cît mai curînd. O țară în care să vrei să trăiești, se poate realiza și astăzi, dacă ar exista voința politică. Atăta timp cît la guvernare se află acești criminali, este imposibil.
Motiv pentru care, vî îndemnăm cu toții ca să ne pătrundem de această realitate și să facem tot posibilul ca Moldova, o țară în care să vrei să trăiești, să se producă cît mai curînd!
Mulțumesc foarte mult și vă așteptăm și la alte conferințe de pesă ale noastre!
Alexandru Slusari: O zi bună!
Chiril Moțpan: O zi reușită!