Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova
Andrei Năstase, Președintele Platformei Demnitate și Adevăr: Bună ziua stimați reprezentanți ai mediadin Republica Moldova, bună ziua tuturor celor care ne privesc pe privesc.eu, pe realitatea.md, pe pagina de facebook a Platformei Demnitate și Adevăr, pe pagina mea personală. Vă mulțumesc foarte mult pentru că ați dat curs invitației noastre de a participa la această conferință de presă, dedicată unor lucruri foarte grave care se produc în momentul de față la nivelul administrației public centrale. Cunoașteți foarte bine că luni am venit cu o conferință de presă legată de descentralizare, iar această descentralizare vizează atât administrație publică locală cât și administrația publică centrală.
Astăzi vom vorbi despre ceea ce se întâmplă în cadrul administrației publice centrale, în așa-zisa reformă a administrației publice centrale demarată de această demarată de această guvernare.
Platforma Demnitate și Adevăr constată cu mare regret că în cadrul așa-zisei reforme a administrației publice centrale se produce de fapt distrugerea funcționalității statului. Tot mai mulți angajați ai administrației publice centrale, indiferent de segmentul pe care-l reprezintă, fie că este educație, medicină, agricultură, infrastructură, transporturi etc. semnalează abuzurile, haosul și arbitrariul care domnesc în Guvern. În cadrul așa-zisei reorganizări a administrației publice centrale, toți funcționarii au fost disponibilizați în mod arbitrar, iar în procesul de reangajare selectivă aceștia sunt inferiorizați și umiliți fără barem un minim de transparență și criterii clare de eligibilitate. Sunt expulzați din sistem funcționari onești, cu o vastă experiență și cariere administrative remarcabile, iar în locul acestora sunt numite în funcții persoane loiale Partidului Democrat, membri ai acestuia sau indivizi din clientela oligarhului. aceștia, pe bani publici, vor face activitate de partid și cmapnaie electorală, în loc să facă reforme, să elaboreze politici și inițiative benefice cetățeanului. Niciodată în istoria Republicii Moldova, nici o guvernare nu și-a bătut joc în asemenea hal de corpul de funcționari și familiile acestora.
Din surse demne de încredere, Platforma DA a aflat că multe decizii cu privire la cadre nu sunt luate de către Guvern, Primul-ministru sau miniștri, ci personal de către pretinsul coordonator- Plahotniuc. Managementul în cadrul ministerelor se realizează de la distanță dintr-un centru unic de comandă. Miniștrii au devenit niște marionete de fațadă și în comunicarea cu subalternii, recunosc că mafia a pătruns adânc în nucleul sistemului administrativ și ruinează metodic administrația publică centrală. Formațiunea noastră a subliniat, în repetate rânduri, necesitatea unei reforme reale a administrației publice, acest lucru trebuie realizat însă cu maximă responsabilitate, grijă și respect față de cei care reprezintă în mod onest, temelia administrativă a statului. Orice reformă trebuie să se bazeze pe o analiză funcțională solidă a interconexiunii instituție-sector.
În ultimii ani statutul de administrație publică de orice nivel a fost profund devalorizat, iar acum este chiar desconsiderat. Politizarea excesivă, favoritismul, criteriile dubioase de promovare în carieră, slariile mici, fluctuația cadrelor din cauza lipsei stimulării funcționarilor, corupția endemică, i-a demotivat profund pe oamenii de stat cu adevărat responsabili.
Aceste fenomene au descalificat simțitor prestația instituțiilor noastre publice. În acest sens, una din prioritățile Platformei Demnitate și Adevăr este modernizarea profundă a instituțiilor statului, în special a administrației publice locale. Avem nevoie de un management statal eficient și responsabil, în strategia noastră de reformare și edificare a administrației publice centrale se înscrie în primul rând creșterea calificării profesionale a corpului de funcționari. acest lucru poate fi stimulat prin stimularea celor mai buni funcționari, eliminarea din sistem a funcționarilor corupți și incompetenți prin desfășurarea unui proces riguros de recrutare. Este imperios necesar ca în foarte scurt timp să fie creat un sistem robust de motivare în baza meritocrației și a performanței funcționarilor publici.
O prioritate a noastră o constituie îmbunătățirea condițiilor de muncă, creșterea semnificativă a salariilor ca urmare a implementării reformelor economice veritabile, a detenebrizării, debirocratizării și deoffshorizării țării precum și prin eliminarea multiplelor scheme de însușire a banilor publici. Exprimându-și profundul nostru respect față de marea majoritatea a funcționarilor onești, Platforma DA optează pentru depolitizarea de jure și de facto a sistemului de administrare publică, pentru stabilitate, remunerare demnă a corpului managementului de stat. totodată, vom asigura inițierea unui proces de lustrație a administrației publice locale și responsabilizarea penală de către o justiție independentă a celui număr restrâns de funcționari de rang înalt corupți care prin acțiunile sau inacțiunile lor au contribuit la capturarea statului, uzurparea puterii și distrugerea economiei țării printr-un jaf de proporții fără precedent.
Aceasta a fost declarația Platformei Demnitate și Adevăr pe care o vom transmite și presei scrise, presei electronice.
Am considerat că trebuie să ieșim cu această inițiativă a noastră având în vedere mai multe semnale venite din interiorul administrației publice centrale. Oameni onești, oameni demni care iată au ajuns să fie inferiorizați, să fie desconsiderați de către o guvernare politizată până în măduva oaselor și care se preocupă în mod esențial de viitoarea campanie electorală. Oamani din afara sistemului, oameni care nu au absolut nimic cu administrația publică centrală sunt puși în locul unor oameni onești, iar aceștia sunt eliminați din sistem în mod arbitrar, în mod selectiv, fără un minim de transparență și fără a fi aplicate criterii de eligibilitate.
Cred că colegii mei ar putea să suplimenteze cele afirmate de mine și după ce vom epuiza discursul nostru vă îndemn să ne puneți întrebări la acest subiect dar și la alte subiecte care vă frământă. Vă mulțumesc.
Alexandru Slusari: Bună ziua, stimați cetățeni, bună ziua stimați reprezentanți ai mass-media. În orice țară normală când se face reformă se urmărește scopul principal- schimbarea spre bine pentru cetățeni. Altfel sunt implementate reforme într-un stat capturat, într-un stat cu regim oligarhic. Aici în primul rând se urmărește scopul cumva să reformăm în ghilimele țara astfel încât să nu schimbăm nimic. Pentru asta se face tot posibilul de a mima procesul reformării, de a tergiversa și avem exemple multiple. Vedem ce se întâmplă în reforma justiției, am văzut cum 2 ani la noi se reformează Autoritatea Națională de Integritate, asta în cadrul luptei combaterea corupției. Mai mult ca atât, în țara așa cum este Republica Moldova, reformele se fac nu pentru cetățeni, dar di contul cetățenilor și noi am văzut acest lucru iarăși în ultima reformă pensionară, reforma sistemului de pensii, când în loc să gândească la majorarea pensiilor până la minimul de existență pentru toți pensionarii și executarea articolului 47 din Constituție, toată reforma s-a redus la majorarea vârstei de pensii și promisiuni deșarte despre valorizarea pensiilor pentru unor categorii de pensionari cu 37 de procente și în realitate nici nu au fost măcar indexate pentru mai mulți pensionari.
Acuma avem încă un exemplu elocvent cum să nu facă reforme în Republica Moldova, asta e reforma administrației publice centrale unde la toate momentele, toate criteriile unui stat oligrahic la care eu deja m-am referit se mai adaugă încă un element important. Se face așa-zisă reforma astfel încât să fie consolidată resursa administrativă, aparatul administrativ în preajma alegerilor, iată asta este scopul prinicpal al acestei reforme. Re regulă, reforma administrației publice centrale, reforma Guvernului se face în primul an după alegeri. Asta e regulă în toate țările. Nu a fost făcută reforma nici în 2014, nici în 2015, nici în 2016 și iată cu un an înainte de alegeri, fără o analiză profundă privind fncționalitatea, necesitatea reformării, interconexiune diferitor ministere și agenții, a fost trăsnită această reformă care urmărește un singur scop- eliminarea funcționarilor neloiali din sistemul de administrației publice centrale și angajarea unor persoane fără merite, dar loiale nici nu Partidului Democrat, dar în mare parte regimului oligarhic, GBC. Și sarcina lor este că în anul electoral acest resurs administrativ să fie folosit la maximum pentru promovarea unui regim nepopular cu antirating de minus 97% pentru a ajuta unui partid care a uzurpat puterea în stat să rămână cu orice preț la guvernare.
Noi nu avem nevoie de astfel de reforme, când Platforma Demnitate și Adevăr ajunge la guvernare această reformă va fi făcută pe alte criterii, meritocrație, profesionalismul, integritatea și marea majoritate a funcționarilor publici onești se vor regăsi în cadrul ministerelor și agențiilor, dar chiar și o bună parte care nu se vor regăsi că este procesul firesc și noi demult insistăm la ideea reformării administrației publice centrale, oricum e nevoie o atitudine mai normală față de acești oameni. Trebuie de gândit în privința reperfecționării, recalificării acestor angajați, ei au familii și categoric reforma administrației publice centrale care va fi implementată de Platforma Demnitate și Adevăr va fi una depolitizată și va fi una în interesul cetățenilor și pentru a îmbunătăți serviciile publice și nu pentru a consolida resursul administrativ partidelor de guvernământ. Asta noi vă promitem și avem voință politică să implementăm o reformă veritabilă a administrației publice centrale precum și alte reforme despre care noi nu o dată am vorbit și o să mai vorbim și aceste reforme vor fi implementate concomitent, asta este foarte important că aceste reforme nu pot fi rupte și 5-6 reforme noi în 2-3 ani vom face ordine în țară.
Chiril Moțpan: O întrebare care s-ar cere pusă, cum poate să progreseze o țară dacă la guvernare sunt aduși oameni incapabili să producă această schimbare spre bine despre care vorbim noi toți?
Eu am impresia că Partidul Democrat în special Plahotniuc deja a dat startul campaniei electorale pnetru că ceea ce se întâmplă la nivel local, la nivel central înseamnă de fapt amplasarea unor persoane obediente, unor persoane devotate doar acestui grup obscur care ulterior să pedaleze pe promovarea partidului în alegeri, a oamenilor Partidului Democrat. este trist ce se întâmplă pentru că noi ne dorim o schimbare așa cum spunea și colegul meu care să se producă pe criterii de profesionalism, intergitate și transparent. Ceea ce se întâmplă este o farsă a guvernanților și acest lucru din păcate duce și mai mult această țară într-un impas din care vom ieși cu greu. Platforma Demnitate și Adevăr și-a propus permenent și va susține cu fidelitate acest deziderat de a promova doar oameni de calitate, oameni care vor contribui la schimbarea spre bine a țării, la shcimbarea vieții cetățenilor. Nu poți să faci progrese, să faci reforme cu niște oameni care nu au idee pe ce lume trăiesc, nu sunt profesioniști, nu-ș cunosc obligațiunile de serviciu ci doar sunt devotați unor elemente.
Dacă ne dorim schimbare, va trebui să insistăm cu toții nu doar Platforma ci toate forțele antioligarhice va trebui să insiste vehement pe promovarea oamenilor de claitate, altminteri rămânem la nivelul unei societăți primitive.
Andrei Năstase: S-a făcut în ultima perioadă de timp s-a vorbit foarte mult despre inițiativa noastră cu privire la lustrație. Despre lustrația extinsă noi am vorbit acum 2 săptămâni în urmă. A existat și un curent în cadrul administrației publice centrale în care oamenii holdingului, oamenii clanului oligrahic transmiteau mesaje iată dacă vin ăștia la guvernare vă face lustrație extinsă, oamenii care muncesc de foarte mult timp vor fi trecuți prin acest purgatoriu. Trebuie să asigurăm oamenii că lustrația extinsă va viza judecătorii, procurorii, funcționarii de rang înalt, toți corupți, va viza pe cei care fie în mod direct, fie în mod indirect au fost complicii acestei crime odioase de uzurpare a puterii în stat. Să nu umble nici holdingul și nici ceracii lui Plahotniuc să sperie lumea, ei vor fi vizați de această lege a lustrației. Noi vom aborda problema reformării administrației publice centrale dar și a celei locale cu grijă, cu responsabilitate, cu atenție față de oamenii care stau la baza administrației publice, ne vom gândi la familiile acestora și nu vor fi niciunul dintre acești oameni nu vor fi batjocoriți în halul în care se întâmplă în momentul de față atât la Guvern cât și în structurile acestuia. Un lucru foarte important, indiferent din ce domeniu se află acești funcționari publici, îi îndemn să acumuleze orice informație, să strângă fiecare hîrtiuță care le vine oficial sau neoficial, pentru că toate aceste lucruri vor sta la baz aunui probatoriu împotriva celor care astăzi fac abuz de putere, abuzează de pozițiile pe care le au fie în Guvern fie în instituțiile subordonate acestuia. Va veni timpul cand toți cei care își bat joc de oameni nevinovați, de oameni onești vor fi trași la răspundere de către o justiție dreaptă, de către o justiție corectă, vor fi anchetați de către un procuror liber de politic și de mafie. Și încă un lucru pe care vreau să-l transmit și în interior dar și în exteriorul țării: minciunile pe care le promovează Plahotniuc, Lupu, Candu, în exterior este că sunt legate de o eventuală alianță cu această grupare criminală. Platforma Demnitate și Adevăr a spus-o în mai multe rânduri, le reiterează și astăzi, nu va face niciodată o alianță cu un partid mafiotizat, cu o grupare criminală condusă de Plahotniuc. Și ieșirile lui Candu deja ați văzut cât de ridicole sunt, ați văzut și comentariile pe facebook, oamenii cred că înainte de emisiune Candu chiar a luat ceva pe nas. ar fi bine să se stăpânească, să nu mai facă apel la partidele europene, la partidele democratice, antioligarhice, nu stăm de vorbă și nu facem alianță cu penalii. Penalii trebuie să stea de vorbă cu procurorii și din cand în cand cu cei careactivează la penitenciare.
Noi vă mulțumim și vă stăm la dispoziție pentru întrebări.
Jurnalist: [indescifrabil].
Andrei Năstase: Nu am primit un răspuns în acest sens, deși am făcut o solicitare și scrisă, chiar dacă nu era cazul, nu era nevoie, din presă doar am aflat că guvernarea a spus că încă examinează acest demers, deși li s-a solicitat ca în termen de 15 zile să numească un referendum prin care Legea cu privire la votul mixt să fie expusă atenției electoratului, cetățenilor, dânșii exită să facă acest lucru, nu o vor face niciodată pentru că au demonstrat-o deja- se tem de populație, se tem de popor. Au scos în spațiul public niște hârtii, au spus că au 850 de mii de semnături în sprijinul sistemului uninominal, mixt și așa mai departe. Dacă ar avea așa ceva, nu le-ar fi frică să meargă la popor. Ce înseamnă 850 de mii de semnături? Asta înseamnă aproape o treime din numărul populației.
Alexandru Slusari: Și chiar majoritatea alegătorilor care de regulă vin la alegeri.
Andrei Năstase: Da, este majoritatea, de obicei cam un miliona șase sute, un miliona șase sute și ceva participă la alegeri, deci n-ar avea niciun fel de probleme. Deci acest lucru, sau ezitarea lor de a numi un asemenea referendum demonstrează faptul că cele 850 de mii de semnături sun false și aceasta este o dovadă în plus la tot ce s-a făcut ce s-a spus în spațiul public, când s-au arătat acele liste întregi cu semnături făcute de aceeași mână pe de o parte, pe de altă parte dmeonstrează frica acestui regim de populație. Mai devreme sau mai tarziu oricum va trebui să vină în fața populației. Vor veni alegerile parlamentare, vor veni alegerile locale, apoi și prezidențiale și ei oricum vor trebui să de socoteală. Și n-o să-i ajute absolut nimic, nici frauda, n-o să-i ajute nici manipularea, n-o să-i ajute nici intoxicarea populației la televizor. vedeți că lume anu-i mai crede. Orice eforturi ale lor de a-i spăla imaginea lui Plahotniuc nu dau roade și orice efort de-al lor de a ne denigra pe noi, cei de la Platforma Demnitate și Adevăr, de a ne arăta într-o ipostază urâtă, nu au nicio șansă, pentru că oamenii noștri sunt tot mai informați și mai informați, noi mergem, continuăm campania noastră „o strângere de mână din inimă”, mergem prin satele noastre, mergem prin orașe, mergem prin blocurile din orașul Chișinău, așa că nu ne mai pot opri. Orice ar face nu mai pot opri schimbarea. Acum este de datoria noastră, a forțelor antioligarhice democratice, emergente, să facem front comun și să decidem de comun acord cum procedăm de acest regim, cum scăpăm de el mai repede și cum relansăm țara, reanimăm țara, pentru că lucrurile merg tot mai prost și mai prost, tot mai multă lume pleacă din țară, tot mai multă lume nu-și găsește un rost aici acasă, merge să-și găsească n loc de muncă în străinătate, să-și găsească securitate, să-și găsească siguranța acolo și dacă înainte își luau copiii, acum lucrurile iau o cu totul altă amploare- acum și părinții sunt luați și duși în străinătăți. Uitați-vă noi mergem prin sate și discutăm cu oamenii. Deja oamenii în vârstă sunt luați și ținuți acolo mai aproape de ei pentru că oamenii nu se mai întorc încoace. Ei și-au instalat copiii la școli la grădinițe acolo, și-au găsit un job acolo și își aduc părinții aproape de ei. Imaginați-vă ce o să se întâmple cu această țară peste o jumătate de an sau peste un an cu o asmenea guvernare antipopulară.
Jurnalist: În acest context pentru că vorbim și de ..., șeful delegației UE a anunțat că asistența macrofinanciară va fi cand se vor înregistra și rezultate pozitive. Ce puteți spune despre acest lucru?
Andrei Năstase: Este o declarație diplomatică. Noi am văzut declarația tripartită a Consiliului, a Parlamentului European, a Comisiei Europene. Am văzut care au fost declarațiile Comisarului, ale domnului Dombrovschi. Recent știți că ne-am întors de la Bruxelles și cunoaștem în mod cât se poate de aproape dispoziția de acolo. Din păcate guvernarea nu dă ascultare nici Comisiei de la Veneția, nici acestor structuri pe care le-am menționat și cel mai important lucru este să ne concetrăm pe propriile noastre forțe. Am discutat în ultima perioadă de timp cu societatea civilă, nu am încetat să discutăm cu partidele emergente, eu cred că încă mai este o șansă ca acest sistem mixt să fie anulat, apelând la mecanisme constituționale, legale, în interiorul țării, sigur că da, cu sprijinul instituțiilor europene și inclusiv a deciziilor pe care le ia Comisia de la Veneția. A fost și o misiune din câte am înțeles a fost recent atunci când noi lipseam, eram la Bruxelles, a fost o misiune de la Comisia de la Veneția, s-au întâlnit colegii noștri cu ei. Să vedem care vor fi rapoartele lor, să vedem care va fi activitatea ulterioară a guvernării. Dar repet, orice ar face guvernarea, important rămâne a fi ce facem noi? Și noi avem obligația ca oameni politic, ca oameni care ne-am implicat în acest proces să dăm dovadă de maturitate, să dăm dovadă de responsabilitate, să ne grădim pentru că nu a mai rămas multe până la alegeri și să nu ajungem cu o săptămână-două înainte de alegeri și să ne preocupe imaginea lui Plahotniuc și ce are de făcut el. Nu, Plahotniuc este de domeniul trecutului, de domeniul viitorul este o nouă clasă politică. O nouă clasă politică formată pe principiul integrității, a profesionalismului, a transparenței în procesul decizional și asta ar trebui să ne preocupe. Întâi de toate trebuie să ne preocupe unitatea noastră și ceea ce livrăm, furnizăm, dăm noi cetățenilor noștri. Doar prin unitate putem fruniza politic noi, un cadru normativ bun, de ce nu reforme adevărate și nu mimate.
Alexandru Slusari: Eu nu vă de unde pot fi rezultate pozitive în continuare dacă din start a fost flagrant și cras încălcate recomandările Comisiei de la Veneția și noi acuma vedem aproape aproape spre final sunt rezultatele așa-numitului grupul de lucru care a fost creat pentru a croi, pentru a crea circumscipțiile și noi deja probabil că așa rezultat va fi degrabă aprobat de către Guvern. Evident că diaspora este marginalizată, pentru diasporă și Transnistria au rămas 5 circumscripții, deși în diasporă locuiesc doar oficial peste 800 de mii de alegători, ceea ce înseamnă că ar trebui să fie create minimum 13 circumscripții, poate chiar și 14, dar cu tot cu Transnistria vor fi 5, cel mai probabil diaspora va avea 3 circumscripții, în rest celelalte circumscripții sunt alcătuite în așa mod încât să fie mai convenabil pentru Plahotniuc și Dodon să participe în alegeri. Mai mult de jumătate din raioane sunt ciopârțite, sunt divizate, adică mai multe localități sunt de la un raion mutate la alt raion. Schema etse făcută în așa mod încât să fie convenabil pentru regimul oligarhic, pentru guvernarea Dodon-Plahotniuc. Nu ne putem aștepta la rezultate pozitive de la un regim care din start și-a pus scopul menținerea la guvernare cu orice preț, chiar și cu prețul izolării de la civilizație.
Andrei Năstase: Este evident că guvernarea cunoaște foarte bine cine are sprijinul diasporei, se știe foarte bine Platforma Demnitate și Adevăr are cel mai mare sprijin în diaspora noastră indiferent unde se află oamenii noștri. De asta a făcut tot posibilul ca aceștia să rămână doar cu un vot în Europa, unul în Rusia și altul în America, în rest. Dacă vorbim totuși acolo este mai multă concentrare. Și uitați-vă ce se întâmplă cu Telenești. Cu Teleneștiul, care potrivit legii trebuia să aibă o circumscripție întrucât se încadra în cele 55 de mii prevăzute de Cod. Ce-au făcut ei? au mărit la acea comisie a lor, au mărit numărul necesar și au distrus această cricumscripție, au ciopârțit-o așa astfel încât să nu mai aibă nimic, să nu mai avem... se cunoaște foarte bine Teleneștiul sprijină Platforma Demnitate și Adevăr în cea mai mare măsură și le mulțumim și pe această cale. Și nu numai Teleneștiul. Uitați-vă ce au făcut la Orhei, au împărțit-o iarăși de asemenea manieră încât partenerul de hoție a lui Plahotniuc să poată trece în viitorul Parlament pentru că Plahotniuc are nevoie de Dodon în Parlament, are nevoie de Șor, are nevoie de toți penalii pe care îi controlează prin intermediul unei justiții aservite. Noi avem nevoie în următorul Parlament de o nouă clasă politică, de oameni cinstiți, de oameni onești, de oameni care indiferent unde s-au aflat nu au pus mâna și nu și-au băgat mâna în banul public. Au muncit onest, și-au făcut cariere, și-au făcut averi în mod cinstit și corect.
Asta este direfența dintre noi. Viitorul aparține nouă și trebuie să ne gândim în viitor, mai puțin la Plahotniuci, Șori și așa mai departe pentru că de ei se va ocupa o justiție dreaptă, trebuie să ne consolidăm eforturile cu societatea civilă, cu partidele emergente și eu sunt sigur că vom reuși la următoarele alegeri dacă vom decide de comun cu toții că participăm la aceste alegeri și nu există o altă soluție mai bună.
Alexandru Slusari: Apropo, salutări mari îi transmitem lui Igor Nicolaevici Dodon, care promitea pentru diasporă și Transnistria 25 de circumscripții, deja copiii din grădinițe se râd de promisiunile lui. El a devenit ridicol. Deja toată lumea înțelege că cuvântul lui nu costă niciun ban, nu că doi bănuți, dar niciun ban nu costă.
Andrei Năstase: Aici m-aș îndoi domnul Slusari. La câte parale a făcut băiatul...
Alexandru Slusari: Apoi promisiunea față de popor... Eu nu vorbesc de alte promisiuni...
Andrei Năstase: Amintiți-vă numai când a votat pentru președinte cât a luat, amintiți-vă cât a luat atunci când a fost scos în piață, în Piața Marii Adunări Naționale la proteste, vă amintiți, câte un milion de lei în fiecare săptămână... așa că totuși costă, costă ceva acest...
Alexandru Slusari: Costă, dar nu în raport cu poporul.
Andrei Năstase: L-a costat pe Plahotniuc ceva această achiziție. Da, este evident că cea mai bună aafcere a lui Plahotniuc de până acum rămâne a fi Igor Dodon. Nicio afacere mai profitabilă nu a avut acest individ decât afacerea Dodon. Dar asta este o cu totul altă chestiune.
Bine, vă mulțumim foarte mult pentru participare, salutări tuturor celor de acasă și din diasporă și vă rog să ne urmăriți pe toate canalele sigure, nu vă băgați pe cnaale dubioase cum ar fi Publika, Canal1, Canal 2, 3, Prime și așa mai departe. Vă mulțumim foarte mult.