Andrei Năstase, Președintele Partidului Politic „Platforma Demnitate și Adevăr”: Bună ziua reprezentanți ai mass-media din Republica Moldova, bună ziua tuturor celor care ne privesc în momentul de față fie pe pagina de facebook a mea personală, fie pe pagina Platformei Demnitate și Adevăr sau pe privesc.eu. Îi salut și pe cei care deseară o să ne vadă la știri și noi trăim cu speranța că toate televiziunile care sunt prezente astăzi aici vor da știri de la această conferință de presă. Prilejul cu care am organizat această conferință este legat de o inițiativă a noastră prevăzută și în documentele noastre programatice, în documentul de constituire a Platformei Demnitate și Adevăr. După mai multe inițiative de ordin social, de ordin economic, cele care vizau combaterea corupției, apărarea drepturilor omului, inclusiv dreptul la libera exprimare, libera informare, venit și timpul ca să venim cu această inițiativă a Platformei Demnitate și Adevăr legată de lustrație, altfel spus de curățare a clasei politice din Republica Moldova.
Este unul din principalele obiective pe care și le-a asumat Platforma Demnitate și Adevăr - curățarea din temelii a clasei politice, pentru că doar o clasă politică nouă care reprezintă emanația voinței populare exprimată în cadrul unor alegeri parlamentare libere și corecte, are dreptul legitim și moral să guverneze țara și nicidecum o majoritate oligarhică create prin fraudarea voinței populare. Procesul de curățare a clasei politice și a întregului sistem administrativ al Republicii Moldova va fi realizat concomitent pe două căi: în baza legislației naționale ajustate la directivele adoptate de Parlamentul European în acest sens. Iată prima cale constă în asigurarea condițiilor pentru organizarea unui amplu proces de înfăptuire a justiției asupra tuturor celor care au uzurpat instituțiile statului și care au comis crime ce au dus la sărăcirea populației. După reformarea sistemică și curajoasă a justiției care va fi realizată imediat după venirea Platformei Demnitate și Adevăr la guvernare, vom începe marele procese de judecată a persoanelor care au comis crime împotriva economiei naționale și a instituțiilor statului, inclusv prin utilizarea mecanismului de confiscare extinsă a averilor dobândite ilicit.
Printre cele mai importante dosare în care instituțiile anticorupție vor face lumină, iar o justiție indepedentă va face dreptate se numără furtul miliardului, concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău, spălarea miliardelor rusești prin sistemul bancare și justiția din Republica Moldova, distrugerea Băncii de Economii prin oferirea creditelor neperformante, pierderea controlului statului asupra BEM și alte activități, devalizarea sistemului bancar, atacurile raider, preluarea afacerilor prin acte grave de corupție săvârșite de elita politică a țării, licitații frauduloase organizate la nivelul administrației publice centrale și locale, organizarea schemelor criminale care au dus la devalizarea întreprinderilor de stat, prejudicierea bugetului statului prin organizarea unor scheme, la fel, criminale.
Cea de-a doua cale are drept scop asanarea clasei politice și a sistemului administrativ și se referă la lustrația clasei politice. Lustrația clasei politice reprezintă o modalitate complementară de eliminare din viața politică și din organele de conducere a statului, a persoanelor care, în virtutea funcțiilor de rang înalt au contribuit direct la uzurparea puterii și menținerea regimului antipopular. Au participat la distrugerea mecanismelor statale, democratice, fapte care deși nu toate pot fi încadrate penal, au facilitat capturarea instituțiilor statului și încălcarea masivă a drpeturilor omului. Subminarea securității economice a statului și a stabilității macro-financiare.
Lustrația va fi realizată prin intermediul aprobării și implementării stricte a legii care va interzice pe viață ocuparea unor funcții publice, de demnitate publică și elective de către aceste categorii de persoane precum și a persoanelor din domeniul politic și administrativ care au fost complicii poliției politice în perioada sovietică. În acest context, vom cere desecretizarea arhivelor securității și asigurarea unui acces neîngrădit al cetățenilor la documentele respective.
În vederea implementării acestor propuneri va fi creată Comisia Națională pentru Lustrație, care av reprezenta autoritatea responsabilă de implementarea Legii lustrației. Comisia va evalua conformitatea cu realitatea și a declarațiilor de lustrație a persoanelor care urmează să ocupe un grup de funcții publice și demnități publice în baza noii legi. Membrii acestei Comisii vor fi persoane cu o înaltă autoritate morală, fiind din afara sferei politice și având o reputație ireproșabilă. O activitate de importanță aparte va fi crearea unei comisii naționale pentru investigarea crimelor regimului oligarhic în cele două faze ale sale, comunistă și pretins proeruopeană. În urma prezentării publice a raportului acestei comisii, vom insista asupra condamnării oficiale a regimului oligarhic. O componentă importantă a procesului de lustrare în care un rol aparte îl va juca cetățeanul-alegător, va fi adoptarea și implementarea sistemului de vot proporțional preferențial, cu liste deschise, inițiativă lansată de Platforma Demnitate și Adevăr încă la data de 26 iunie 2017.
Acest proiect al nostru, această inițiativă cuprinde și un grup de persoane care vor fi vizate de această lege. Despre acest lucru vom vorbi cu altă ocazie. Cuprinde și mecanismele, astăzi am ținut să aducem la cunoștința opiniei publice naționale dar și a partenerilor noștri externi despre inițiativa Platformei Demnitate și Adevăr de curățare a clasei politice, altfel spus, de lustrare a acesteia, de lustrație.
Am să-l rog pe domnul Slusari să se refer puțin. Prezentările cred că sunt de prisos deja. Domnul Slusari este vicepreședintele Platformei Demnitate și Adevăr, domnul Chiril Moțpan secretar general al partidului, vă stăm la dispoziție pentru întrebări, la temă dar și la alte teme sau la alte subiecte care subiecte care vă interesează sau interesează opinia publică. Până atunci domnul Slusari.
Alexandru Slusari, Vicepreședintele Partidului Platformă Demnitate și Adevăr: Stimați cetățeni, stimați reprezentanți ai mass-media, noi timp de 26 de ani am asistat la un proces de jefuire a statului Republica Moldova. În ultimii 8 ani acest proces a fost în proporții imense și cu cinism cras și una din cele mai mari probleme ține de faptul că niciodată, nimeni din persoanele factori de decizie și factori de influență în această perioadă din istoria contemporană a Republicii Moldova nu a fost trasă la răspundere. Este o mare mare problemă pentru țara noastră. Iată noi prin această declarație vrem să venim cu poziția foarte tranșantă, poziția francă, când Platforma Demnitate și Adevăr ajunge la guvernare, noi vom avea justiție independentă. Dar dacă vom avea justiție independentă și voință politică, noi suntem absolut siguri că în republica Moldova va avea loc un proces de amploare, un proces judiciar care va viza capturarea statului Republica Moldova și cele mai odioase crime economie împotriva populației Republicii Moldova care au contribuit în mare parte la sărăcirea, genocid social, exodul masiv, corupția imensă și justiție nefuncțională în Republica Moldova. Este datoria noastră, datoria altui partid, partid antisistem, altei generații de politicieni dacă doriți, să curățim clasa politică. Și desigur acest proces, acest un fel de Nurnberg pentru toți cei care au încălcat flagrant legislația națională și au adus țara la acest dezastru, este din punctul nostru de vedere, inevitabil. Noi trebuie să asigurăm acest proces echitabil, cu respectarea tuturor drepturilor fundamentale ale oamenilor, în condițiile umane, adică altfel decât ceea ce se întâmplă acuma în Republica Moldova în statul lui Plahotniuc.
Dar dincolo de aspectul final al problemei, noi suntem conștienți că va fi o categorie de oameni așa au fost în mai multe țări, care formal nu au încălcat legislația în vigoare, sau pentru care nu vor fi suficiente probe pentru a-i trage pe dânșii la răspunderea penală. Așa au fost, noi avem exemple din istoria nouă a Europei, a țărilor post-sovietice și iată pentru dânșii, pentru dânșii, va fi aplicat procesul de lustrație. Noi vrem foarte clar să menționăm că acest proces va fi aplicat pentru un grup de persoane cu funcții de rang înalt, care în virtutea funcțiilor au avut posibilitatea să stopeze, să oprească procesul de capturare, procesurile de furturi, dar nu au reacționat, sau au reacționat cu rea-voință. Și iată acest grup de oameni, de funcționari înalți, procurori înalți, judecători înalți, dacă nu va fi posibil de tras la răspunderea penală pe ei, atunci pentru dânșii așa cum a fost în Polonia, așa cum a fost în Ucraina, iată pentru dânșii va fi aplicat procesul de lustrație. Noi din start menționăm că toți procurorii, funcționarii publici, demnitari de stat care onest au îndeplinit obligațiunile sale chiar și în perioada regimului Plahotniuc, sunt zeci de mii de funcținari care au lucrat cinstit: în ministere, în procuratură, în diferite autorități. Acest lucru lustrația nu-i va atinge pe dânșii. Lustrația este destinată anume pentru un grup restrâns de funcționari publici de rang înalt, repet încă o dată acest lucru, care erau obligați în virtutea funcției să se opună proceselor de capturare a statului și proceselor de furturi imense care au avut loc mai ales în ultimii 8 ani. Iată mesajul nostru și noi reiterăm încă odată poziția noastră, să avem voință politică plenară, avem și cunoaștem mecanismele cum trebuie de curățat clasa politică și promitem că acest Nurneberg pentru cei care au capturat statul Republica Moldova va avea loc atunci când Platforma Demnitate și Adevăr ajunge la guvernare.
Chiril Moțpan, Secretar General al Partidului Platforma Demnitate și Adevăr: Trebuie să înțelegem cu certitudine că o asemenea lege este absolut obligatorie. Dacă ne dorim ca țara noastră să aibă un viitor prosper în cadrul legilor europene, obligatoriu va trebui să revenim la legea lustrației, la adoptarea acestei legi. Din 90 încoace s-au perindat la guvernare zeci de guvernări. au fost câteva încercări ale unor personalități pe parcursul acestei perioade să încerce implementarea acestei legi. Nu s-a reușit pentru că nu a fost dorința politică a celor care reprezentau țara atunci. Iată că în lipsa acestei legi, dar și a bunului simț a guvernanților de până acuma a dus Republica Moldova la impactul groaznic la care s-a ajuns astăzi, la un punct zero din care țara noastră ori se dezvoltă sau moare. Platforma Demnitate și Adevăr va insista plenar pe adoptarea acestei legi și implementarea prevederilor ei ulterioare, legea în definitiv va mai fi și adoptată timpurilor pe care le trăim noi, dar obligatiriu va cere ca țara să fie reprezentată de către personalități curate, personalități demne, oameni care țin la această palmă de pământ și nu se gândesc doar cum să fure, cum să se îmbogățească pe spatele oamenilor simpli. Este una dintre acțiunile valoroase ale Platformei Demnitate și Adevăr pentru care noi ne asumăm obligațiunea s-o promovăm și cu siguranță ne va reuși acest lucru atunci când obligatoriu vom ajunge la guvernare pentru că altă formulă nu mai există pentru viitorul acestei țări. Doar ca la guvernare să vină forțele proeuropene adevărate, competente, cu dragoste pentru țară, cu dragoste pentru adevăr.
Andrei Năstase: Nimic nu împiedică actuala guvernare să pună în aplicare inițiativa noastră. Vă dați seama că dacă ar îndrăzni s-o facă pur și simplu am rămâne fără Parlament, fără Guvern, fără alte instituții. Ei ne-au demonstrat-o și prin această inițiativă a lor recentă cu ANI-ul, sau cum se zice, Autoritatea Națională pentru Integritate, ați văzut că a fost suficient ca doi dintre ei să treacă testul poligraful și deja sistemul s-a prăbușit. A dat eroare. Bine, o să vorbim probabil și la această temă, dar acuma... cert este că inițiativa noastră de purificare, de curățare a clasei politice, inițiativa noastră cu privire la lustrație nu este o inițiativă pe care, n-ar fi așteptat-o oamenii sau ceva ieșit din comun, nu este nimic ieșit din comun, s-a mai produs și în alte state. La toate mitingurile la care am participat pe parcursul ultimilor 2 ani de zile existau foarte și foarte mulți oameni care au vorbit în permanență că avem nevoie de o lege a lustrației. O lege a lustrației extinse nu doar pentru perioada sovietică, nu doar pentru cei care făceau poliție politică, dar și până în prezent. Și față de cei care au adus Republica Moldova ca astăzi să se afle printre țările Africii, la aproape toate capitolele ce ține de drepturile omului, ce țin de justiție, ce țin de demnitate dacă vreți. Și ieri am văzut un clasament iarăși ne aflăm undeva în topul țărilor care trăiesc din remitențe. M-am uitat acolo, din Europa suntem pe primul loc. Republica Moldova trăiește din remitențe. Este un lucru foarte și foarte grav pentru că în Republica Moldova în loc să se facă locuri de muncă, în loc să se facă și să se dea salarii bine meritate, să se dea pensii bune, să se dea niște burse bune, în Republica Moldova instituțiile statului se preocupă de cum mai repede oamenii să plece din țară. Ați văzut deja, instituții importante, de la Ministerul Muncii până la Agenția Muncii se ocupă în momentul de față de exodul masiv al populației. Deci le organizează totul, bilet într-o direcție, contracte de muncă, numai să plece din Republica Moldova, să muncească acolo, să contribuie la bugetele statelor europene sau al Rusiei și de acolo să trimită acasă remitențe pe care să le folosească după bunul lor plac guvernanții de aici. Bun, să trecem, dacă sunt întrebări.
Jurnalist: Ați vorbit aici despre importanța trecerii la sistemul electoral proporțional preferențial. Vrem să știm dacă aveți un răspuns la solicitarea de organizare a unui referndum privind anularea... Dacă aveți un răspuns, care este acesta?
Andrei Năstase: Da. Noi am venit cu aeastă inițiativă a sistemului proporțional preferențial și trebuie, toată lumea trebuie să înțeleagă că acestsistem ar face parte din procesul de purificare a clasei politice. În acest sistem, cetățenii Republicii Moldova ar avea posibilitatea să pledeze pentru un loc în listă a celor care sunt propuși de către partid și credeți-mă că în această situație partidele, chiar și partidele existente ar trece printr-un proces de purificare și tot felul de Plahotniuci, Ghimpi, Lenci nu vor mai ajunge niciodată în Parlament sau în Guvern pentru că cetățenii ar face așa încât ei să rămână undeva la coadă și oamenii buni din aceste partide să acceadă în funcții publice. Sistemul nostru, sistemul propus de noi, este aplicat în mai multe âări euroepene, mai ales în țările mici, cum este Republica Moldova. Un exemplu elocvent în acest sens este Estonia, acolo unde funcționează aproape perfect. Și iată că este și reprezentativ, este un sistem în beneficiul poporului, în beneficiul alegătorului, și nu în beneficiul unor partide cocoțate într-un anumit moment la guvernare, cum este sistemul mixt propus de Plahotniuc și de către Dodon.
Acuma cât privește solicitarea noastră către guvernare de a organiza în termen de cinsprezece zile din momentul în care i-am sesizat de a organiza acel referendum legislativ, să se țină cont de acest lucru, nu un referendum oarecare, așa cum ne propunea nouă Dodon sau ar fi preferat, probabil, și Plahotniuc. Dar noi vorbim despre un referendum legislativ, care să-și producă efecte juridice în mod imediat. Altfel spus, să mergem la popor să ne spună populația Republicii Moldova își dorește un sistem mixt Plahotniuc-Dodon sau își dorește un sistem proporțional, așa cum există în momentul de față cu îmbunătățirile de rigoare. Cu eliberarea CEC-ului din captivitatea politică, cu eliberarea instituțiilor care ar trebui să vegheze asupra bunei desfășurări a legilor, iarăși, din captivitate, cu purificare a ceea ce însemnă Moldova 1 și media publică, cu intervenâii serioase la nivel de Consiliu Coordonator al Audio-vizualului, care s-a transformat într-o bâtă politică a guvernării și așa mai departe. Până în momentul de față, nu avem un răspuns, deși nu era necesar să facem o scrisoare sau o notă scrisă către guvernare, era suficient că am făcut o conferință de presă și într-o lume civilizată ar fi fost suficientă acest lucru, noi, totuși, am dublat conferința noastră de presă și inițiativa noastră, noi am dublat-o cu o notă scrisă. S-a făcut pe data de cinci octombrie. Așteptăm... Noi ne-am făcut calculele noastre, așteptăm cele cinsprezece zile în care, potrivit legii, ar fi putut să... mai ales că sunt în ședință, ar fi putut numi datat referendum-ului. După asta vom veni cu o reacție legată de acceptul sau refuzul lor. Noi, prin această inițiativă a oastră, am demonstrat încă o dată cetățenilor că avem încredere în oameni, avem încredere că cetățenii noștri au suficient discernământ să aleagă între bine și rău și să nu ne mai ascundem după povești din astea, să nu ne ducem cu poporul nu știe, populația nu știe. Nu, știu foarte bine. Dacă au înțeles cine a furat miliardul, cine le-a făcut viața atât de tristă și de săracă, credeți-mă au săînțeleagă. Oamenii noștri înțeleg ce înseamnă, în momentul de față,c e înseamnă un sistem mixt sau un sistem uninominal și au înețels cu toții că acesta nu este decât un colac de salvare al guvernării și, în principal, al lui Plahotniuc. Așteptăm. Deocamdată nu avem un răspuns la această inițiativă.
Alexandru Slusari: Dacă guvernarea nu va accepta propunerea noastră, dar, deocamdată nu avem niciun semn în privința că guvernarea va da curs inițiativei noastre, asta va fi un semn elocvent că atunci când Dodon și Plahotniuc spuneau că majoritatea populației dorește schimbarea sistemului electoral, ei, din nou, au mințit și, în realitate, având nouăzeci la sută din resursele mediatice, toate resursele administrative, resursele financiare imense, ei, oricum, se tem să meargă la popor, lucru de care noi, fiind așa cum suntem noi, nu ne temem și suntem convinși că câștigăm.
Jurnalist: Dorim să vă mai întrebăm despre referendum de dmitere a primarului Dorin Chirtoacă. În presă au apărut mai multe speculații că Platforma nu știe dacă va participa sau nu și vrem să știm dacă (indescifrabil).
Andrei Năstase: Da, au apărut mai multe... mai multe titluri, am văzut și eu în presă. Desigur că este și asta o... este o campanie bine pusă la punct, la holding-ul lui Plahotniuc. Am avut... am văzut la un anumit moment o știre, chiar m-a prins știrea asta și m-a...Andrei Năstase are o altă opinie decât Plahotniuc și Maia Sandu. Și.. ce pot să comentez la asemenea? Acuma cât privește poziția Platformei Demnitate și Adevăr cu privire la referendumul de demitere a lui Chirtoacă. Poziția noastră rămâne fermă și am spus-o, spre deosebire de alte partide care și-au asumat, nu că și-au asumat, au susținut sau nu au susținut referendumul, fără măcar a și-l asuma. Pentru că atunci când spui că boicotezi referendumul, trebuie să te apuci să faci o campanie în acest sens. Fac o campanie, implic aici resurse umane, financiare, mediatice. Deci, faci campanie.
Alexandru Slusari: Mă înregistrat la CEC.
Andrei Năstase: Mă înregistrez. Nu, pur și simplu, ieși la televizor și spui eu boicotez alegerile sau eu boicotez cu tare. Nu, nu, nu. Implică-te, demonstrează că decizia ta de a boicota este una în interesul cetățeanului. Doi, cel care vine și susține o asemenea referendum, trebuie să-și asume acest lucru și să vină și să facă tot posibilul ca acest referendum să se producă. Da? Am văzut ambele tabere. Au ieșit și au spus la televizor că... ia să vorbesc puțin pe facebook, au spus la televizor că boicotează și au plecat înapoi la facebook. Alții au ieșit, după asta l-am văzut pe Ciobanu ieșind și aruncând cu tot noroiul de prin Chișinău, aruncând în celelalte partide. Neapărat trebuiau să atace și Platforma Demnitate și Adevăr că uite, domnule, boicotează și din cauza asta nu va trece referendumul. Păi, dacă ți l-ai propus să treacă, asumăți-l, implică resurse, implică oamenii, implică... Angajează-te și rezolvă această problemă. Platforma Demnitate și Adevăr a spus foarte, foarte clar. În momentul de față, cea mai bună soluție pentru Chișinău este demisia Domnului Chirtoacă din această funcție. Uitați-vă ce se întâmplă cu această justiție selectivă. Îl poară pe la televizoare, îi mai dau treizeci de zile la domiciliu. Și după referendum, să admitem că referendmul nu va trece. Dorin Chirtoacă rămâne suspendat și urbea noastră, Primăria Chișinăului va rămâne sub controlul lui Plahotniuc prin persoane obscure și prin mijloace obscure. Chiar ne facem că nu vedem acest lucru? De asta am spus, Platforma Demnitate și Adevăr și-a ales calea, a propus-o și celorlalți, am făcut o scrisoare cât se poate de decetă domnului Chirtoacă. Nu aș vedea niciun fel de problemă să comunicăm cu cei de la Partidul Liberal, poate... poate și ei vor înțelege care ar fi soluția cea mai bună și odată demis... odată ce și-a dat demisia domnul Chirtoacă, forțele anti-oligarhice democratice din această țară, să vină cu un candidat comun, să se organizeze niște alegeri în orașul Chișinău, la care noi să veghem ca ele să nu fie trucate, să nu fie fraudate, astfel încât cetățenii să-și poată alege un primar detsoinic, un primar care le-ar faceviața mai bună în orașul Chișinău. Tot același lucru și cu privire la referendum. Cetățenii, locuitorii orașului Chișinău sunt lucizi, sunt oameni, poate cei mai informați oameni din Republica Moldova și sunt în stare să decidă cu privire la participarea sua neparticiparea la acest referendum, cu privire la votul pro sau contra în cazul în care vor participa. Să fie clar și rugămintea față de presă este să nu ni se interpreteze mesajul, să nu ni se interpreteze inițiativele, dar să se dea publicului consumator exact așa cum îl prezentăm.
Jurnalist: Dar referitor la justiție și la faptul că Uniunea Europeană a anunțat că nu mai dă bani pentru reformarea acestui sector, țara noastră nu și-a îndeplinit obligațiunile asumate. Cum vedeți această situație?
Andrei Năstase: Asta dumneavoastră vorbiți despre decizia care a devenit publică, a devenit una oficială. Despre această decizie de a nu mai da Republicii Moldova aproape treizeci de milioane de euro noi am vorbit de ea încă atunci când ea nu era făcută publică. Dacă vă amintiți, pe facebook, dar și în discuțiile noastre cu presa, am atenționat atunci că din cauza uni guvernări proaste, din cauza unei guvernări care nu se preocupă de starea justiției, care nus e ocupă de starea drepturilor omului,în sensul îmbunătățirii acestor domenii, ci, în continuare, mențin justiția sub control politic, drepturile omului sunt încălcate, se atentează la existența unor organizații non-guvernamentale, se atentează la existența unei prese libere, este cazul Jurnal TV și a TV8. Deci, în aceste condiții era absolut clar că Republica Moldova nu a beneficiat de suportul financiar al partenerilor noștri de dezvoltare și am anunțat acest lucru. Cu tristețe spun acest lucru pentru că, din păcate, procesul... un proces care trebuia să se producă încă cinsprezece, douăzeci de ani în urmă va fi întârziat încă pentru zece ani încolo, din cauza unei guvernări oligarhice, o guvernare care se preocupă doar de capul mafiei Plahotniuc și de tot felul de fini ai săi, nănași de prin Parlament, Guvern și de prin alte părți. Și justiția noastră rămâne la nivelul o sută treizeci și patru din o sută treizeci și șapte măsurate. Dacă nu greșesc, undeva în zona... ca să nu jignesc alte... chiar într-o zonă foarte și foarte joasă. Păi, era absolut normal ca acest lucru să se producă. Un lucru foarte important pe care trebuie să-l menționăm este iată că Filip, care împreună cu Candu și cu Plahotniuc spuneau pe la toate televiziunile controlate de ei, la holding-ul public-privat, de azi încolo o să-i spun holding-ul public-privat, din care face parte o nouă aripă, aripa publică Moldova1, iată la acest holding toată lumea spunea că opoziția face tot posibilul ca Republica Moldova să nu primească finanțare. Vă amintiți o asemenea campanie de denigrare a întregii opoziții. În ultima perioadă de timp văd că Platforma DA este scoasă din această... probabil trebuie ignorată, asta este campania pe care o organizează astăzi Plahotniuc. Ignorarea platformei Demnitate și Adevăr, poate cumva a fi să moară. Nu moare Platforma atunci când vrea proxenetul. Dar, revenind la această chestiune, iată că, pe final, totuși, domnul Filip a venit și a recunoscut: Republica Moldova nu va primi finanțare din cauza că nu au fost implememntate reformele la care s-a angajat această guvernare. Iată adevăratul motiv pentru care Republica Moldova, cetățenii țării noastre, nu vor mai beneficia de suportul financiar al partenerilor de dezvoltare. Cauza este guvernarea proastă, managementul prost al acestei țări, venind din partea unei guvernări oligarhice, criminale, anti-populare, a unui guvern instalat în patru minute, într-o noapte.
Și... numai... la același... vă rog să păstrați întrebarea. La același capitol, păi, vă dau un exemplu doar. Vorbim despre reformarea justiției. Republica Moldova are în cadrul său legisltiv, în cadrul său normativ are prevedere clară cu privire la admiterea în sistemul judecătoresc a oamenilor care au trecut testul cu poligraful, da? Simulatorul. Deci, în momentul de față acest lucru nu se... nu se realizează. În pilonul patru de refomare a justiției, la care Republica Moldova s-a angajat, este inclus acest lucru. E adevărat. Au exclus judecătorii vechi. Eu vorbesc acum doar de un segment ca să fie înțeles și... cu privire la altele. Dar judecătorii vechi nu vor trece prin acest poligraf. Dar judecătorii noi trebuiau să treacă prin acest poligraf. Nu s-a făcut acest lucru și toți judecătorii de care a avut nevoie Poalelungi să-i aibă în sistemul său putred de corupt, au acces în acest sistem. Testul cu poligraful este unul dintre obiectivele noastre. El este conform cu cadrul comunitar. El trebuie, pur și simplu, implementat. Pentru că am văzut ce s-a întâmplat în momentul în care acest test s-a produs cu doi... două persoane care au deținut funcții importante sau au avut statute importante. Unul de la CSM. Iată primul trecut prin testul cu poligraful, a căzut testul. Toți cei de la CSM, în momentul de față, după ce un coleg de al lor a trecut testul, trebuie să fie trecuți prin acest poligraf. Exact același lucru s-a întâmplat cu un membru al acestei autorități naționale de integritate, care, unul a trecut p acolo, și acela a căzut testul, pe de o parte. Pe de altă parte trebuie să veghem, să fim atenți ca testul cu poligraful să nu devină și el o bâtă în mâna politicienilor. Cine stă de partea cealaltă a acestui aparat? Cine stă? Să vedem dacă nu cumva este, la fel, cum stă în Parlamentul Republicii Moldova, stă nănașa lui Plahotniuc, la fel cum stă finul acolo, poate și la testul cu poligraful stă vreun cumătru de-al lui Plahotniuc sau vreun coleg de clasă. Sau de facultate? Ce sunt? Ce au fost ei cu Filip? Am impresia că au fost ceva colegi acolo.
Deci, trebuie să fim atenți două lucruri: să nu orpim procesul de reformare a justiției, pe de altă parte, să nu transformă acest lucru în... iarăși, într-o bâtă politică.
Jurnalist: Întrebam referitor la Maia Sandu. A fost sesizată la Curtea Constituțională că este pasibilă de răspundere penală dacă denunțul său împotriva lui Plahotniuc se va dovedi fals. În același timp...
Andrei Năstase: Nu. Cred că este o procedură. În primul rând, nu știu dacă este cazul să comentez acțiunile politice pe care noi nu le... sau acțiunile pe care noi nu le împărtășim. Noi nu ne-am adresat la Procuratura lui Plahotniuc din motive lesne de înțeles. Procuratura este capturată, și nu mergem să-l reclamăm pe Plahotniuc la structura care îi aparține lui. Noi l-am reclamat pe Plahotniuc în Statele Unite, l-am reclamat în Europa, acum mă bucur că în anumite state europene va fi implementată o legislație foarte bună... bună și pentru... ca într-o bună zi Plahotniuc să poată fi anchetat, să fie arestat, iar adelele ilicit dobândite să fie confiscate. Cât privește... aceasta este o procedură ordinară atunci când cel care face un denunț, sigur că trebuie să fie preîntâmpinat de răspunderea penală pe care o poartă în cnformitate cu legislația pentru un denunț calomnios sau un denunț fals. De asta, nu aș vrea să comentez aceste lucruri. Platforma Demnitate și Adevăr nu se adresează la instituția lui Plahotniuc pentru a-l investiga pe Plahotniuc și am să vă spun... ca și jurist, am să vă spun un motiv lesne de înțeles pentru juriști și poate mai puțin pentru publicul larg. Atunci când Plahotniuc va pleca, și el va pleca de la putere, să știți, el va avea zeci, sute de ordonanțe de neîncepere a urmăririi penale pe numele său, pe toate capitolele. Atunci când vom vorbi despre uzurparea puterii în stat, va avea o ordonanță de neîncepere a urmării penale făcută de Harunjen sau sau de către Gurin, sau de toți ei luați împreună, pe rând o să tot facă câte una. Atunci când e vorba de capturarea media, de atacurile raider din media, din sistemul bancar și așa mai departe, el iarăși, va avea câte o ordonanță. De asta, eu nu vreau să-i facilitez acest drum al lui Plahotniuc cu care... în care el va veni atunci când se va schimba puterea în Republica Moldova și va flutura, iată, am ordonanță a unei justiții, pentru că CEDO va trebui să țină cont atunci și de asemenea ordonanț și va fi mult mai complicat procesul de punere a lui Plahotniuc sub acuzare după ce el își va croi tot felul de asemenea ordonanțe. Plaforma Demnitate și Adevăr nu face acest lucru conștintă de faptul că, de fapt, i-ar face un bine lui Plahotniuc atunci când l-am reclama la instituțiile reclamate de el.
Acum, pe de altă parte, din cealaltă parte a tandemului Plahotniuc-Dodon, vin dodoniștii. L-am auzit ieri pe Țârdea acuzându-ne la un post de televiziune, la postul Jurnal TV de televiziune acuzându-ne „Platforma Demnitate și Adevăr s-a adresta la Procuratură împotriva lui Dodon.” Este un lucru fals. Noi am venit cu o inițiativă și am cerut, am spus foarte clar că Dodon este pasibil pentru răspunderepenală pentru acte de corupție, nu pentru jocul geopolitic pe care îl face cu plahotniuc, declarații de tot felul, că este cu Putin, că nu este cu Putin, că este cu Uniunea Europeană, că nu este cu Uniunea Europeană, că denunță Acordul de Asociere, că nu denunță. Este un bufon, este un circar și pentru circ nu se face pușcărie. Dar iată pentru evaziuni fiscale, iată pentru spălătorie de bani, iată pentru abuz în serviciu, pentru faptul că a construit, nu a contruit, a reparat, au făcut reparație și la vila prezidențială, și la președenție cu bani obscuri spunându-ne tuturor că banii ăștia au venit... de unde? Din Turcia, paremi-se. Asta a fost sursa. În lipsa unui acord cu Turcia, în lipsa unei legislații sau respectării legislației în acest sens. Iată pentru asemenea acte, Dodon trebuie să facă pușcărie și apelul nostru a fost făcut nu către Procuratura lui Plahotniuc, pentru că și aici, i-am da... pur și simplu, i-am da satisfacție lui Dodon. Plahotniuc va veni și va spune: „Vezi, Igor Dodon, iată eu, Năstase te reclamă la Procuratura mea, iar eu îți scot o ordonanță de neîncepere a urmăririi penale. Ia mai dă-mi un ambasador, ia mai semnează, te rog, pentru câțiva judecători.” Înțelegeți? Eu târgul lui Plahotniuc și Dodon, personal, nu-l fac și colegii mei di Platforma Demnitate și Adevăr au spus același lucru ori de câte ori a fost nevoie. Ne-am adresat și apelul nostru a fost făcut către unul dintre procurorii pe care noi sperăm că încă nu i-a luat în brațe Plahotniuc. Am sperat și mai sperăm în sistemul judecătoresc mai există oameni buni, că în sistemul procuraturii mai există oameni capabili să-și asume o astefl de responsabilitate. Dacă astăzi eram procuror, și unul, și altul aveau dosare penale intentate și puteau să-și... și finaliatatea lor o știam. Finalitatea lor era un rechizitoriu trimis în instanța de judecată. Din păcate, trebuie să mai așteptăm până când, totuși, un Procuror sau un judecător își va asuma o asemenea, mai degrabă un procuror își va asuma o asemenea, mai degarbă un procuror, își va asuma un asemenea exercițiu.
Dacă mai sunt... A, domnul Secretar General are grijă de banii partidului.
Bine, eu vă mulțumesc foarte mult prezență la această conferință. Cu alte ocazii, așteptăm să vină și cei din partea privată a holding-ului lui Plahotniuc, de la holdingul toxic al criminalului, să vină să asculte inițiativele noastre, să se preocupe de inițiativele noastre și mai puțin de hainele noastre, mai puțin de... eu știu, de vehiculele pe care mergem, vehiculele noastre de lux, unele dintre ele second handdin 93 sau din cât? Bine, vă mulțumim foarte mult și vă așteptăm cu drag și altă dată. Urmăriți-ne pe parcursul zile. Astăzi tinerii nostri vor avea și ei niște activități, așa că, urmăriți-ne în permanență.