Maia Sandu, Președintele Partidului Acțiune și Solidaritate: Bună ziua, astăzi vrem să readucem în atenția publicului subiectul finanțării partidelor politice. Avem un motiv serios să facem acest lucru pentru că banii mulți și murdari reprezintă cel mai mare pericol pentru procesul democratic și acest lucru poate fi observat în special în Republica Moldova. Astăzi o să vă prezentăm scheme prin care demonstrăm că Plahotniuc nu finanțează Partidul Democrat, Partidul Democrat este finanțat din bani publici, obținuți pe căi ilegale și inclusiv acești bani ajung nu doar pentru a finanța Partidul Democrat dar mai departe ajung tot în buzunarul lui Vlad Plahotniuc și a finului său Candu. Înainte de a prezenta aceste scheme, vrem să vorbim puțin, să reamintim despre subiectul celor 47 de milioane de lei, bani care au fost adunați de către Partidul Democrat cu încălcarea cadrului normativ și bani pe care acest partid nu vrea să-i verse în bugetul de stat așa cum spune legea, iar Comisia electorală Centrală, mai bine zis unii membri ai Comisiei Electorale Centrale fac jocul PD-ului și nu insistă ca acești bani să fie transferați în bugetul de sta, dimpotrivă încearcă să găsească tot felul de soluții. O să-l rog pe colegul meu Sergiu Litvinenco să vorbească despre acest subiect.
Sergiu Litvinenco: Bună ziua. Într-adevăr eu mă voi referi nuștiu a câta oară referitor la acea datorie pe care Partidul Democrat o are față de bugetul de stat. Conform calculelor noastre, banii pe care Partidul Democrat trebuie să-i verse în bugetul de stat întrucât au fost colectați cu încălcarea regulamentului cu privire la finanțarea activității partidelor politice se ridică la 47 de milioane de lei. Ca să fiu mai explicit...
Continuăm... voi începe de la început.
Întra-devăr voi vorbi în cele ce urmează despre acea datorie pe care Partidul Democrat o are față de bugetul de stat, conform calculelor noastre, suma de bani pe care Partidul Democrata încasat-o contrar prevederilor regulamentului Comisiei Electorale Centrale care stabilește interdicția banilor în numerar, reprezintă 47 de milioane de lei. În ianuarie 2016, Comisia Electorală Centrală a aprobat regulamentul prin care a stabilit interdicția referitoare la încasarea în numerar a banilor care depășesc cuantumul unui salariu mediu pe economie. S-a stabilit totodată în același regulament că toți banii care se încasează cu încălcarea acestei interdicții, se varsă în bugetul de stat. În septembrie 2016, se emite prima decizie judecătorească prin care această prevdere din regulamentul Comisiei Electorale Centrale este anulată. Ulterior, în mai 2017, Curtea de Apel menține decizia judecătoriei Chișinău, iar în septembrie 2017 Curtea Supremă de Justiție menține în vigoare decizia Judecătoriei Chișinău. Facem abstracție de modul cum s-au adoptat aceste decizii, dar cu toate acestea, cu toate că există aceste decizii judecătorești, conform legii, o hotărâre judecătorească produce efecte juridice față de un act normativ sau față de o parte dintr-un act normativ din momentușl în care această hotărîre devine irevocabilă, adică din septembrie 2017. Până la această dată se prezumă că actul normativ este legal, valabil și aplicabil. Mai mult decât atât, legea spune express, că pentru ca o hotărîre judectoarească să aibă efecte retroactive, adică să se aplice pentru trecut, este nevoie ca o prevdere de acest gen, adică tretroactivitatea hotărârii judecatorești să apară express în textul actului judecătoresc. Or, niciuna din hotărîrile judecătoresti pe care le-am menționat nu prevede un astfel de caracter retroactiv.
Astfel constatăm că interdicția încasării banilor în numerar a fost în vigoare în ianuarie 2016 și până în septembrie 2017, ceea ce face ca Comisia Electorală Centrală să fie obligată, potrivit propriului regulament să someze Partidul Democrat să verse în bugetul de stat banii încasați cu încălcarea acestei prevderi, adică 47 de milioane de lei. Din păcate, Comisia Electorală Centrală ignoră propriile reglementări normative și refuză să someze Partidul Democrat să restituie această sumă. Am aici o întrebare către doamna Alina Rusu, președinta Comisiei Electorale Centrale. Doaman Rusu, când a fost emisă prima hotărâre judecătorească de anulare a prevderii punctului 32 din Regulamentul comisiei electorale centrale? Oare nu în septembrie 2016? Dar de când Partidul Democrat a început să încalce această prevdere? Oare nu din ianuarie 2016? Admitem că Comisia Electorală Centrală ia ca bază această decizie a primei instanțe, adică a judecătoriei Centru din septembrie 2016. Cu toate acestea, cum se face că în perioada ianuarie 2016- septembrie 2016, Partidul Democrat a încălcat regulamentul Comisiei Electorale Centrale și în raport cu această perioadă nu există absolut nicio hotărâre judecătorească. Deci care ar fi măcar motivul formal de ce Comisia Electorală Centrală refuză să someze Partidul Democrat să încaseze suma de bani de bani încasată în numerar pentru perioada ianuarie 2016- septembrie 2016.
Noi sperăm ca măcar în ceasul al 12-lea, Comisia electorală Centrală își va face meseria, va începe să aplice cadrul normativ pe care ea însăși la aprobat. Pentru că în caz contrar, mai devreme sau mai târziu va trebui să răspundă, dar suma de 47 de milioane de lei nu este nicidecum o sumă mică pentru bugetul de stat, de altfel dacă s-ar încasa de la Partidul Democrat și de la alte partide care au încălcat sau care au admis aceste încălcări toate sumele care trebuie să fie vărssate în bugetul de stat, am putea ajunge la o sumă care ar acoperi aproape în totalitate cheltuielile pentru următoarele alegeri parlementare. Până în momentul în care Comisia Electorală Centrală nu va avea o reacție adecvată rferitor la acest caz în sensul în care să pună în plicare propriile sale reglementări și să someze Partidul Democrat să verse în bugetul de stat suma de 47 de milioane de lei, nu avem niciun motiv să nu considerăm că instituția respectivă nu ar fi în totalitate subordonată Partidului Democrat. Mulțumesc.
Maia Sandu: În continuare colegul nostru Igor Grosu va vorbi despre cum banii publici prin căi ilegale, ajung întâi la Partidul Democrat, după care în buzunarele lui Plahotniuc.
Igor Grosu: Bună ziua stimați colegi. Așa cum a menționat Sergiu, prin deciziile instanțelor de judecată, are loc practic legalizarea aducerii la partid a banilor cu sacul sau cu sacoșa dacă doriți. spre deosebire de donațiile făcute prin transfer, unde noi putem urmări originea, deci de unde vin banii, unde merg, în cazul donațiilor în numerar lucrul ăsta este practic imposibil. Astfel lipsa unui plafon a donațiilor în numerar, permite partidelor oligarhice de la putere, să adune bani de proveniență obscură de regulă din economia tenebră prin intermediul otcaturilor și să-i legalizeze în partid.
În cele ce urmează vom prezenta cum intuim noi că funcționează schema respectivă în cazul Partidului Democrat, de altfel în cazul acestui partid banii de proveniență neclară nu doar că, după cum se pare ajung la partid, dar sunt curățați acolo, dar ajung în buzunarul proprietarului de facto al acestui partid Vladimir Plahotniuc și a finului său, Andrian Candu. Aceasta este schema în formă de infografic, care intuim noi că funcționează în cadrul Partidului Democrat. Deci, autoritățile statului desfășoară licitații publice. Aceste licitații sunt câștigate de companii care sunt apropiate de Partidul Democrat. companiile după ce câștigă licitația la rândul lor transmit sub formă de otcaturi persoanelor cu funcție de răspundere din instituțiile de stat care sunt membri ai Partidului Democrat, ulterior acești bani se transmit la partid prin sacoșe, saci, dacă doriți, în dependență de sumă, iar acolo, prin intermediul unor persoane, care de regulă sunt funcționari publici sau angajați ai instituțiilor de stat, care nu au nicio legătură cu finanțarea reală a partidului, rolul lor fiind redus doar în a pune semnătura pe declarația de donator. Deci acești bani de proveniență neclară, devin oficial banii Partidului Democrat. A scris și presa anterior, există persoane care figurează în lista donatorilor Partidului Democrat care habar nu au că au ajuns să doneze.
Noi de exemplu, la rândul nostru, la fel am găsit astfel de cazuri, întâmplător, așa cum un donator PD, care se numește Diacenco Rita, ea figurează în lista donatorilor pentru Partidul Democrat la poziția 900 și poziția 2393. dumneaei este printre altele șefa femeilor democrate din Strășeni. Deci această persoană a donat Partidului Democrat în anul 2016, pe 30 mai o sumă de 50 de mii de lei. Tot în același an în 2016, la 31 octombrie mai donează o sumă de 70 de mii de lei. Deci în total o sumă de 120000 de lei. Când căutăm declarația de avere a acestei persoane și observăm, aflăm că deține o funcție de șef de direcție în Inspectoratul Ecologic, care în anul în care a făcut donația aceasta generoasă, a câștigat la locul de muncă, atenție, 101 000 lei. Păi dacă scoatem impozitele și taxele din această sumă, deducem că venitul acestei persoane nu a depășit suma de 80 de mii de lei în 2016. Astfel o persoană care a câștigat în total 80 de mii de lei în 2016, a donat Partidului Democrat 120 de mii de lei. Deci a donat cu 40 de mii de lei mai mult decât a putut câștiga în acel an. Înțelegem că Partidul Democrat este foarte iubit de proprii membri, însă chiar și așa, ne întrebăm, dincolo de dragostea nemărginită față de partid, cum o persoană cum poate dona mai mult decât a câștigat cu 40 de mii de lei, pentru că omul mai trebuie să și mănânce, să se îmbrace, să plătească facturile, să se deplaseze acasă de la serviciu și așa mai departe.
Apropo, guvernarea, tocmai din acest motiv nu dorește să fie făcut public și locul de muncă al donatorilor pentru că asta ar complica și complică lucrul presei de investigație, sau părților interesate care vor să analizeze cum se finanțează unele partide politice. Și o observație pentru domnul președinte al Partidului Democrat domnul Plahotniuc să aibă grijă când semnează lista donatorilor Partidului Democrat pentru că sunt o groază de greșeli, spre exemplu: un donator marcant al Partidului Democrat pe nume Tudor Copaci, șeful Agenției Proprietății Publice care a contribuit cu o sumă semnificativă la bugetul partidului este notat cu numele de Copoci, sau primarul de Căușeni Repeșciuc Grigore la fel este trecut ca domnul Repesciuc. Deci trebuie să aibă grijă la greșeli, s-ar putea ca anul viitor să nu mai vrea să doneze bani la partid.
Dar să revenim la schema partidului de finanțare a Partidului Democrat. Cireașa de pe tort. După ce banii ajung la partid, partidul cumpără servicii de publicitate și promovare. De unde credeți că le cumpără? Exact! Le cumpără tot de la canalele de televiziune care sunt în proprietatea domnului Plahotniuc. Deci prin aceasta domnul Plahotniuc înregistrează o dublă performanță: pe de o parte adună bani prin schema care v-am descris-o și finanțează partidul, finanțează campaniile de manipulare și intoxicare a mediului public și totodată face și un ban ca persoană juridică și ca propritar, pentru el și pentru finul dânsului, președintele Parlamentului, domnul Andrian Candu.
Maia Sandu: Ca și în alte cazuri de spălări de bani și aici instanțele de judecată au fost folosite de către autorități pentru a legitima abuzul. Ceea ce fac Republica Moldova, ceea ce face guvernarea este de neîntâlnit în țările europene, n-o să găsiți nici o țară în care să nu fie plafonată suma donațiilor în numerar pentru partide politice. Doar Republica Moldova și-a permis să schimbe legislația astfel încât la partide politice să poată fi aduse mijloace bănești cu sacul. Asta înseamnă că e foarte greu să urmărești de unde vin acești bani, cine a adus acești bani și așa mai departe. Din acest motiv noi venim astăzi cu o inițiativă legislativă prin care propunem ca în lege să fie stabilită limita de sus a mărimii donației în numerar care poate fi făcută unui partid politic, noi propunem să fie o sumă nu mai mare de 2 salarii medii pe economie pe an. Asta ar însemna în jur de 10 mii de lei, 10-11 mii de lei și sperăm că se vor găsi în Parlamentul Republicii Moldova deputați care vor prelua această inițiativă și o vor promova. De asemenea, vom transmite această propunere Comisiei de la Veneția și vom solicita sprijinul celor de acolo pentru a discuta și pentru a convinge autoritățile republicii Moldova să preia această inițiativă pentru că finanțarea partidelor politice cu bani aduși cu sacul cărora nu poți să le urmărești proveniența, este o cale sigură către dezastru, așa cum am spus mai devreme cel mai mare pericol pentru democrație sunt banii mari și murdari și asta se întâmplă astăzi în cazul Partidului Democrat dar și în cazul altor partide. O să vorbim cu alte ocazii despre finanțarea Partidului Socialiștilor.
Asta am vrut să vă spunem astăzi. Dacă aveți întrebări.
Jurnalist: [indescifrabil].
Sergiu Litvinenco: Aceștia au fost bani achitați în numerar peste plafoanele stabilite de regulament. Deci plafonul a fost în 2016 5050, în 2017 este 5350, da? Deci suma care depășește... peste acste limite maximale este suma totală de 47 de milioane de lei. Conform regulamentului Comisiei Electorale Centrale acești bani trebuie să fie vărsați în bugetul de stat de către partidul care a admis încălcarea actelor normative ale Comisiei electorale Centrale.
Jurnalist: Și în cazul ăsta doar CEC-ul se ocupă ca banii ăștia să vină în bugetul de stat?
Maia Sandu: CEC-ul este prima instanță care trebuie să sesizeze Partidul Democrat și chiar dacă noi am făcut nenumărate scrisori la Comisia Electorală Centrală și am întrebat de ce acest lucru nu se întâmplă. Răspunsurile au fost întotdeauna evazive, după care a apărut acest proces de judecată, această decizie a judecății și CEC-ul face referință la această decizie a judecății. Chiar dacă noi considerăm că această decizie nu este una corectă, chiar și așa această decizie nu este una retroactivă, e anu poate fi aplicată pe perioada până să se discute subiectul și până să se ia decizia în instanța judecătorească. Deci există o perioadă pe care sigur Partidul Democrat trebuie plătească pentru că a încălcat legea. Comisia Electorală Centrală nu are independență și vorbim aicea de anumiți membri care din păcate constituie majoritatea, nu au independența să-și facă treaba. Dacă nu au independența să-și facă treaba, atunci să plece, pentru că ei vor răspunde pentru faptul că nu cer punerea în aplicare a legii.
Jurnalist: Referitor la schema asta pe care ați prezentat-o. Ați încercat să sesizați unele instituții ale statului, pentru că banuiesc că banii ăștia îs colectați de la agenți economici....
Igor Grosu: Deci acum este o ocazie foarte bună așa cum Procuratura Generală și Centrul Național Anticorupție de la o vreme tot se autosesizează s-o facă și în cazul nostru, în cazul acestei conferințe de presă, să preia schema, dacă sunt unele probleme noi putem să le explicăm mai în detaliu și să vină cu un răspuns foarte clar. Mai suplimentar la aceasta pot doar să adaug că suma este foarte mare, este vorba de 47 de milioane de lei. Deci noi am făcut un clacul, la fiecare leu pe care PD-ul îl primește de la bugetul de stat, deci ei prin schema asta mai capătă încă 4 lei. Deci este, cum să vă zic, o bătaie de joc de tot ce se numește finanțarea partidelor politice în Republica Moldova.
Sergiu Litvinenco: dacă pot să adaug eu. ...Procuraturii Generale ca inclusiv astăzi să facă o citație către de exemplu doamna care a câștigat 101 mii lei în 2016, dar totodată a donat 120 de mii de lei Partidului Democrat, s-o chemes-o întrebe de unde? De unde banii ăștia?
Igor Grosu: Și cazurile nu sunt singulare...
Sergiu Litvinenco: Ați caștigat 101 mii lei, ați donat 120 mii lei. Deci este o problemă din start.
Jurnalist: ... președintele Partidului Liberal domnul Mihai Ghimpu a făcut un îndemn către Partidele din opoziție proeuropene ca să boicoteze referendumul de demitere a lui Dorin Chirtoacă. PAS-ul a luat vreo decizie, a hotărât cum veți merge?
Maia Sandu: Noi mai puțin ascultăm îndemnurile domnului Mihai Ghimpu, noi am luat o decizie la Biroul Permanent și am anunțat-o și considerentele le-am explicat. Noi nu participăm la acest referendum pentru că-l considerăm un joc al Partidului Democrat și celui Socialist. Mai degrabă sau potențial o răsplată pe care o oferă Partidul Democrat Partidului Socialiștilor pentru votul dat în vară pentru schimbarea sistemului electoral. Noi nu participăm la aceste jocuri, chiar dacă spunem că municipiul Chișinău are nevoie de un administrator, are nevoie de un prima care să înceapă să rezolve problemele serioase cu care se confruntă municipiul Chișinău de atâția ani, dar asta trebuie să fie făcută în cadrul legii și cu cheltuieli minime, nu cu bani pentru referendum, după care să urmeze un alt joc al celor doi: PD- PSRM.
Mulțumim și o zi bună.