Mihai Ghimpu, Președintele Partidului Liberal din Moldova: Bună ziua! Mulțumim că ați dat curs invitației noastre. Arșiță peste tot. Fierbinte și în suflet, și în casă. și afară, dar viața continuă. V-am invitat, stimați reprezentanți ai mass-media, să aducem la cunoștința opiniei publice despre alte acțiuni abuzive, fără precedent în istoria Republicii Moldova, care demonstrează încă o dată, în plus, că dosarul Dorin Chirtoacă este unul politic.
După cum cunoașteți, vineri Procuratura a plasat pe pagina sa un comunicat, că dosarul penal intentat împotriva lui Dorin Chirtoacă este înaintat în instanța de judecată. Credeam că este o glumă sau o joacă de-a lor, așa cum se joacă cu soarta oamenilor, dar ne-am convins că acest comunicat a fost unul pe adevăratelea. Numai nu înțelegem de ce. Pentru că în data de optsprezece Procurorul anunță că a încheiat urmărirea penală și l-a invitat pe Dorin Chirtoacă și avocații săi să facă cunoștință cu doasarul. Optsprezece. Iar pe douăzeci și unu, după cum v-am spus, comunicatul despre transmiterea dosarului în judecată, cu toate că vineri, pe data de douăzeci și unu, la ora 12.00, Dorin Chirtoacă și avocatul său, al treilea, fiindcă acei doi încă nu s-a hotărât instanța de judecată, nu a examinat plângerea de înlăturare a lor, s-a prezentat la invitația Procurorului petru a face cunoștință cu materialele dosarului. Având în vedere că avocatul al treilea, avea dosar penal la Leova, dumnealui a scris cerere că nu poate să fie prezent în această zi, au convenit cu Procurorul să se întâlnească luni, la ora 09.00. Luni, la ora 09.00 era deja data de... azi la noi e douăzeci și patru, da? Douăzeci și cinci, ieri adică, prezentându-se ieri, împreună cu avocatul lui, Dorin Chirtoacă, Procurorul care e altul deja, e doamna Furtună care a instrumentat dosarul Iurie Chirinciuc, și ne-a zis că dosarul e transmis în judecată. Deci, fiți atenți, optsprezece, încheierea urmăririi penale, douăzeci și unu - transmiterea dosarului la judecată, fără a permite învinuitului și avocaților să facp cunoștință cu toate... cu tot dosarul. Este vorba de o mie și ceva de foi. Și judecătorul îndată și numește dosarul pe treizeci și unu. Nu știu, n u vreau aici să mă expun, dar experineța pe care o am, și nu numai eu, să numești un dosar de o mie și ceva de foi necunoscându-l, nu știu... Poate și va reuși să îl studieze.
Ce s-a întâmplat? Ce se întâmplă, de fapt? Această transmitere rapidă cu viteza pe care a pornit-o Procurorul, iar aici și motive de intrare a avocaților, că ei vroiau într-o noapte, cum l-au arestat, instrumentat dosarul, și cum am zis eu, arestat, fără probe și judecat. Așa s-a dorit. Nu putem constata decât o gravă încălcare revăzută, o gravă încălcare de către Procuror prin transmitere dosarului în judecată, a Codului de procedură penală, care prevede dreptul bănuitului, învinuitului de a face cuinoștință cu toate materialele dosarului. Ne întrebăm din ce considerente, din ce motive - e clar că merg... acest dosar merge pas în pas cu referendum-ul, care deja e decis de instanța de judecată, rămâne doar Consiliul Municipal să numească data. Adică ceea ce spuneam, cât mai repede de-l înlăturat pe Dorin chirtoacă din funcția de Primar General și să preia Primăria de către cei care au dat comandă ca Dorin Chirtoacă să fie arestat.
O să-l rog pe domnul Ion Casian să vorbească despre prevederile Codului de procedură penală, care au fost încălcate de la bun început și în mod special prin transmiterea dosarului în judecată fără a oferi dreptul clientului, avocaților și clientului său în studierea materialelor. Poftim, domnule Casian.
Ion Casian: Bună ziua! Eu, la fel, vreau să constat cu regret despre o nouă încălcare sau un nou abuz, o ilegalitate în practica organelor de justiție din Republica Moldova. De rând cu pornirea ilegală a urmăririi penale, de rând cu arestarea ilegală a lui Dorin Chirtoacă, de rând cu înlăturarea de la apărarea drepturilor lui Dorin Churtoacă, a avocaților săi, de rând cu prelungirea deținerii în stare de arest la domiciliu a lui Dorin Chirtoacă, eu le consider ilegale și acestea, deci, fiindcă ele vin într-un context, după cum a menționat și domnul Președinte, așa mai, mai adânc și acesta este următoarea ncălcare, următorul abuz care s-a comis în privința lui Dorin Chirtoacă, este trimiterea așa, cu viteza luminii, a dosarului în instnța de judecată. Deci, legea stabilește: procesul penal sau urmărirea penală, faza de urmărire penală, ăsta nu este pur și simplu, să zicem, o cumătrie la Condrița sau nu știu ce acolo, organizată. Nu, sunt niște reguli clare stabilite și, deci, garantate de respectarea lor de Convenție, de Constituția Republicii Moldova, de Codul de Procedură Penală. Și vorbind de, și nu poate fi o ambiție a cuiva. Dar faptul că această grabă, această presiune asupra avocaților de a semna procesulv erbal, deci, de a semna cât mai degrabă, fără a lua cunoștință de toate materialele cauzei penale, dneotă acel interes ascuns, care se face în jurul acestui dosar, dosarul Dorin Chirtoacă.
Articolul 22, alineatul doi, punctul 22, articolul 66, am vrut să precizez, deci, alineatul doi, punctul 22 stabilește că după terminarea urmăririi penale, învinuitul are dreptul să ia cunoștință de toate materialele cauzei și să noteze în ele datele necesare. Să înainteze cerere de completare a urmăririi penale. Deci, toate acestea în cazul lui Dorin Chirtoacă s-au făcut cu grave încălcări de procedură, atât articolul 94, 95, 96, 97, deci, practic un cumul de încălcări, fiindcă învinuitul, eu spun, el nu este pur și simplu, o figură, așa, formală. El are niște drepturi și aceste drepturi trebuie să fie respectate. Din câte cunosc avocatul a solicitat, deci, din această perioadă, de pe data de optsprezece, când i-a fost adus la cunoștință despre terminarea urmăririi penale și despre începerea de luare de cunoștință cu materialele dosarului, deci, au avut loc, fiindcă nu a putut să fie de la orele nouă până la orele cinci, cât poate să lucreze, cu întrerupere. Deci, avocatul a fost ocupat în alte ședințe, deci, avocata a avut alte dosare. Plus la aceasta, însăși Dorin Chirtoacă și avocatul său au participat în instanța de judecată unde urma să se examineze plângerile avocaților, doamnei tatiana Iovu și Ghoerghe Malic de înlăturare a lor din proces, care Dorin Chirtoacă urma să participe.
Au fost, deci, ecaminate contestațiile asupra ordonanței de pornire a urmăririi penale, pornirii ilegale a urmăririi penale, care tot cu participarea lui Dorin Chirtoacă, din 2015, au fost examinate deci auto-refuzarea judecătorului examina, urma să examineze aceste plângeri și, deci, chiar așa fel, cu participarea lui Dorin Chirtoacă și a avocaților, urma și a avut loc examinarea recursurilor avocaților asupra încheiereii de prelungire a mandatului, de prelungire a deținerii arestului la domiciliu a lui Dorin Chirtoacă. Deci, puteți să observați câte dosare, deci, câte au fost în examinte cu participarea lui Dorin Chirtoacă când el era lipsit de posibilitatea de a participa, de a lua cunoștnță cu materialele dosarului și aici nu poate fi, deci, ceea ce se vehiculează, procurorii acolo că chipurile li s-a părut că se tergiversează, așa cam am înțeles eu, se vorbește prin târg. Chipurile au spus că: „ni s-a făcut impresia că se tergiversează”. Cum se tergiversează dacă avocatul este ocupat? El nu poate fi, nu poate în zece locuri să participe. Și însăși procedurile care au fost contestate, care urmau să fie cu participarea lui Dorin Chirtoacă, deci, iarăși, la fel, deci fizic nu putea să participe. Deci, era vorba că câteva ore pe zi.
Deci, avocatul a făcut cerere ca să amâne pe vineri, să zicem. Pe douăzeci și unu a făcut cerere ca să amâne pe luni, așa și a fost înțelegerea. Procurorul, mai mult ca atât, este foarte important să menționez, în caz vă, să zicem, i se pare procurorului că nu știu ce acolo, că se trage din timp saus e tergiversează cumva, el stabilește un grafic. El spune, iată de la ora cutare, la ora cutare să fie. Nu este stabilit un astfel de grafic nici pentru Dorin Chirtoacă, nici pentru avocatul său, domnul Valentin Guțu. Deci, observăm așa nu știu cum poți să numești, decât o șmechereală așa, curată, când vineri se înțeleg să prelungească, deci mai aveau de studiat înregistrările, deci, conturile delicte, să formuleze cereri, demersuri, martori poate să audieze suplimentari, documente să prezinte pe ceea ce, ca să, pentru completarea urmăririi penale și la care Procurorul urma să se pronunțe. Iar, la fel, nu au fost examinate cum poți să trimiți în instanța de judecată dosarul când nu au fost examinate contestațiile și foarte important în ceea ce este de încălcare gravă a dreptului la apărare, înlăturarea avocaților: doamna Iovu și domnul Malic din proces, deci avocații aleși de Dorin Chirtoacă, ceea ce este, am spus o gravă încălcare a dreptului la apărare, a drepturilor omului și alte proceduri foarte importante anume pe contestarea ordonanței de pornire ilegale, eu o consider, a urmăririi penale din douăzeci și cinci septembrie 2015. Cum poți permite? Fiindcă, în caz dacă instanța stabilește că a fost pornită ilegal, au fost desfășurate acțiuni de urmărire, deci, în baza acestei ordonanțe ilegale, atunci toate sunt lovite în nulitate. Cum poți trimite dosarul în judecată.
Deci, vădit, grave încălcări s-au comis și numire chiar, stabilirea datei fulger de așa, una, trimiterea conspirativă, îi spui una, sau s-au înțeles, au stabilit pe luni să prelungească practic jumătate mai rămsese din materialele dosarului să ia cunoștință cu multe documente, multe, deci, date care urmau să ia cunoștință Dorin Chirtoacă cu avocatul său. Deci, și vine luni și îi spune dumneata, deacuma gata, s-a dus trenul s-a trimis în judecată, deci grozav, e strigător la cer de ceea ce se intâmplă, de ceea ce se face, ce se petrece în jurul domnului primar general Dorin Chirtoacă.
Mihai Ghimpu: Apropo de tergiversare. Pe ce dată a fost reținut Dorin Chirtoacă?
Jurnalist: 25 mai.
Mihai Ghimpu: Și azi ce dată avem?
Jurnalist: 25 iulie.
Mihai Ghimpu: 2 luni. Vedeți cât e de simplu pentru ei privirea sau atitudinea față de viața unui om, de libertatea lui. Două luni, adica dosarul intentat fără a avea loc infracțiunea în 2015, a stat pe poliță 2 ani de zile. Și acuma în 2 nopți și 2 zile, 48 de ore sau 72 au vrut deja să aibă dosarul gata, tyransmis în judecată. Iată și motivul înlăturării avocaților tot din acest considerent, că chipurile tergiversau.Pentru ei nu există respectarea normelor prevăzute de Codul de procedură penală. Pentru ei a existat și există în acest dosar și cred că nu numai, comanda. Executarea cat mai repede. Adică dus pe malul rîpei, pus pistolul la tâmplă și împușcat. Și acuma vara cand toată lumea nu e acasă, europenii nu-s acasă, păn se va trezi satul, gata, badea Ion îi mutat la altă casă, la cimitir. Metode vechi, staliniste, comuniste. Oare toate aceste nu e o dovadă cum spuneam în plus că e un dosar politic?
Eu cred că vom ajunge noi ca să fie trași la răspundere și acei care instrumentează aceste dosare, anume acei care ei încalcă Codul penal savrașind infracțiuni, iată astfel de abuz din partea procurorilor, procurorului înseamnă abuz, se folosește de funcția pe care o are, că el decide pe cine să aresteze, el decide pe cine să închidă, el decide când și cum, câte vorbe să spună omul, să citească o foaie sau două din dosar. Tergiversare. O mie și ceva de foi, o mie și ceva de foi.
Iată de ce noiv-am invitat și în afară de asta venim cu o declarație pe care domnul Munteanu o să-i dea citire.
Valeriu Munteanu: Mulțumesc, declarație cui privire la dosarul politic intentat împotriva primarului general al municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă:
„Arestarea Primarului General al municipiului Chișinău, prim-vicepreședinte al Partidului Liberal, vicepreședinte al Camerei Regiunilor din Consiliul Europei, Dorin Chirtoacă, a avut loc fără probe, cu grave încălcări a Codului de Procedură Penală, inclusiv, înlăturarea abuzivă a avocaților, chiar de la bun început, ceea ce constituie o încălcare a dreptului la apărare garantat de Constituția Republicii Moldova și de Convenția Europeană pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale, iar în data de 21 iulie 2017, în mod conspirativ, dosarul a fost transmis în judecată de către procurori, privând învinuitul Dorin Chirtoacă și avocații, de dreptul de a face cunoștință, în mod nestingherit, cu toate materialele dosarului penal (de a formula cereri, demersuri, prezenta documente care ar demonstra nevinovăția sa, conform prevederilor Codului de Procedură Penală a Republicii Moldova).
Având în vedere cele menționate, Partidul Liberal solicită:
1. Publicarea integrală a dosarului, pentru a demonstra opiniei publice că acest dosar este umplut cu lipsă de probe, iar poza cu motanul din Germania este principala piesă de rezistență a procurorilor.
2. Examinarea dosarului de către instanța de judecată, în ședință deschisă/publică. Considerăm că examinarea în ședință închisă a acestui dosar va fi un nou abuz împotriva lui Dorin Chirtoacă.
3. Delegarea de către Parlamentul European și de către Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, a unor experți în drepturile omului, pentru a monitoriza procesul de judecată, care, după cum se observă, va fi examinat în același ritm alert, dat de Procurorul de la Procuratura Anticorupție.
4. Examinarea dosarului în strictă conformitate cu Codul Penal și Codul de Procedură Penală fără a admite ingerințe și comenzi politice în actul de justiție.”
Mihai Ghimpu: Mulțumesc. Vreau să vă săpun că a mai apărut un motan în calitate de probă. Aici mai este adusă o probă, marturiile unui cetățean care a fost în Austria și n-a găsit sediul acestei firme care a câștigat licitația. În Viena. A mers de la casă la casă, de la om la om și n-a găsit-o. Dar cum s-o găsești dacă firma e din Ungaria? Dar cum poți să aduci ca probă mărturiile unui, că a fost și n-a găsit sediul acestei firme? Pe când este cunoscut că această firmă a inaintat ân judecată cerere și a flost examinat dosarul de judecată că ei nu înțeleg de ce nu se aprobă, de instanțele noastre nu se aprobă contractul de către Consiliul municipal. Uitați-vă până la ce am ajuns noi. Păcat că motanii nu pot vorbi. Mai ales cel din Germania, ca tare-i frumușel.
Și oare chiar pot dormi cei care au dat comandă și cei care o execută? Oare cred căDorin Chirtoacă și alții nu numai el nu au părinți, sau părinții nu au copii sau ei nu au copii și părinți, cum își închipuie ei că atît de ușor poți să compromiți, să distrugi de fapt viața unui om. Numai pentru faptul că deții puterea? Numai pentru faptul că ești procuror? Numai pentru faptul că vrei să lucrezi procuror? Stimați cetățeni, stimați mai bine zis procurori, judecători, nimic nu e veșnic. Și veți purta răspundere dacă nu azi maine, dacă nu maine poimâine pentru aceste fărădelegi, pentru faptul că nu vă conformați prevederilor Constituției care scrie că Republica Moldova este un stat de drept și democratic și cea mai mare valoare este libertatea, drepturile și libertățile fundamentale ale omului. Este indirect legate de valorile democratice. Noi sperăm gtotuși că se va pune punct acestui ritm, acestei viteze pornite ca în 2 luni deja să fie și judecata lui Dorin Chirtoacă de către instanța de judecată. Să vedem. Prima, a doua, a treia, este și Curtea Europeană. Dar eu sunt convins stimați cetățeni că trebuie să punem punct, unindu-ne toți împreună asupra astfel de fărădelegi. De a trăi la comanda cuiva, în frică că mâine dimineață te poți trezi cu CNA la poartă sau la fereastră. Dacă n-o să oprim această pohtă înseamnă că nu ne mai putem considera un stat de drept și democratic, nu ne putem considera cetățeni care pledăm și luptăm să fim și noi alături de acele state civilizate care trăiesc în baza valorilor unde legea și omul este prioritar. Mulțumesc. Întrebări doar la acest subiect.
Jurnalist: Spuneați de comanda cuiva [indescifrabil].
Mihai Ghimpu: Nu, eu sunt omul care am condus și conduc Partidul Liberal și-n opoziție, și la guvernare. Începând cu 2009 și până în ziua de azi am fost câțiva ani la guvernare, câțiva în opoziție. Înseamnă că eu cunosc toate subtilitățile. Și oamenii care au fost alături de mine și eu alături de ei în această perioadă la guvernare. Știu cum au fost numiți, aleși în funcții și știu că nimeni nu putea să ridice mâna, nici cel mai isteț procuror, noi din ăștia nu avem, că ei sunt selectați personal, folosind mecanismul de concurs, de alegere prin concurs și puși în funție. Nimeni n-ar îndrăzni să aresteze un ministru și un primar general, membri ai Partidului Liberal în perioada cand partidul este la guvernare. Fiindcă asta poate duce la destrămarea majorității parlamentare, adică la pierderea puterii de pertidele care au obținut -o în decembrie 2015 și ianuarie 2016, PL și PD. Și odată ce PL-ul are13 mandate avea la început și restul erau a PD-ului, este clar cine deține puterea în această coaliție și în stat. Așa cum a fost cand a fost PL, PLDM și PD, întrucât PLDM avea mai multe mandate deci puterea în afară de procuratură, era în mâinile PLDM-ului. Astăzi toată este în mâinile PD-ului. Și stimați colegi, membri ai PD-ului, mă scuzați că n-am vorbit până acuma, am să vorbesc astăzi, îmi pare rău că acei care am fost alături și am mers și am pus cuvânt pentru cu un partid democrat alături de PL, la Strasbourg, Bruxelles, peste tot că vrem să construim un stat democratic, că vrem să îndeplinim angajamentele Acordului de Asociere, că am înțeles greșelile făcute în timpul AIE 1 și AIE 2 care au dus la furtul mililardului, adică am făcut și niște lucruri bune și astăzi toți stați și vă temeți de șeful vostru. Și nimeni n-a îndrăznit măcar o dată sau macar să mă sune cineva să mă întrebe, să zică domnul președinte sau Mihai, ce s-a întâmplat, cum acolo, cum stau lucrurile? Știți de ce? Pentru că în cadrul coaliției doar eu puteam să am un cuvânt. Mai mult, doar coordonatorul. Iată și cine este nașul acestor comenzi, este clar că este Vlad Plahotniuc în conlucrare cu Dodon și Anatol Șalaru, care a anunțat colegii mei încă la sfârșitul anului 2016, după alegerile prezidențiale că dacă Ghimpu nu se conformează cerințelor lui de a-mi da demisia, anul viitor, adică anul acesta vor fi arestați concret a spus Iurie Chirinciuc și Dorin Chirtoacă și alți membri. Și e clar și poziția președintelui PMR-ului, Igor Dodon, care timp de 2 ani de zile a obținut ca eu să nu ajung niciodată în funcția de speaker, cu toate că i-a rveenit cum am spus PL-ului de 3 ori, după alegerile din 2010, 2014 formarea majorității parlamentare în 2016. De 3 ori și ați văzut că am trecut peste toate astea numai ca să schimbăm lucrurile, să facem în sfârșit ceva și pentru cetățeni, dar n-a fost să fie așa, după ce au făcut tot posibilul ca eu să nu ocup această funcție și au înțeles că următorul președinte al PL-ului poate fi Dorin Chirtoacă, s-au apucat de capul lui. Și după alegerile din 2015 îndată, poate nu îndată, în cateva luni s-au unit PPEM-ul cu socialiștii și cu motani de eștia care au fost prin Viena și alții, apropo ei au trecut prin Partidul Liberal, prin organizația de tineret. Dorin Chirtoacă e rău, nu face nimic, corupție. dar știți că unii funcționari de la primărie au luat mită și CNA-ul deține imagini video prin a primit mită inclusiv pare că sau până la 70000 de euro. Și ei nu sunt judecați.
Jurnalist: Cine a luat?
Mihai Ghimpu: Este vorba de fostul șef al Direcției funciare, nu mai țin minte cum îi zice. Pentru că este neam cu procurorul general. Dar și mulți alții care legați de furtul miliardului, care au fost președinți ai Consiliului de administrație la Banca de Economii, dar nu e deschis dosar penal și dacă noi am făcut interpelare guvernatorului Băncii Naționale, care bănci au transferat înainte de a veni banii de la Banca Națională către Banca de Economii sume Băncii de Economii, în ce mărime, și unde s-au dus banii ăștia care au fost apoi compensați, transferați Băncii prin intermediul Băncii Naționale și întorși de către Banca de Economii acestor bănci care au transferat bani. Adică a fost o spălare și încă nu am răspuns. Mă tem că o să fie același răspuns ce ține de anchetă. Dar vedeți problema cu miliardul în genere. Dosarul Vlad Filat și Ilan Șor nu este pe furtul miliardului. Furtul secolului până astăzi nu este încheiată urmărirea penală. Nu știu dacă e începută. Și Dorin Chirtoacă în 2 luni de zile pentru că a făcut declarații pe un subaltern de-al său, declarații făcute de un învinuit, principalul învinuit în acest dosar. Clar comanda? Nu aici sunt mai multe lucruri, noi o să vorbim treptat, mai târziu. Încet-încet eu am să deschid unele paranteze. De ce și cum, că nu e legat numai de, chiar și legat de politica partidului. Partid unionist, partid care președintele căruia a juns președinte de Parlament și interimar și a emis niște decrete. Președintele căruia toți anii aceștia a cerut tragerea la răspundere penală a celor care au furat miliardul și apropo vă amintiți domnul Iurie Chirinciuc a fost unul din membrii comisiei care a avut un raport de alternativă în Parlament la furtul miliardului și Dorin Chirtoacă permanent a vorbnit de tragerea la răspundere și a cerut și acum de la procurorul general și de la guvernatorul Băncii Naționale și am pregătită încă o interpelare, de ce nu se finalizează dosarul cu Banca de Economii, furtul miliardului. Mai multe chestii sunt. Dar cred totuși că această comandă nu vine doar pentru răzbunarea față de mine, de primarul general, de partid, de ceilalți colegi. Cred că totuși este o decizie luată pe placul Moscovei. Pentru că niciodată nu ne-am împăcat și nu ne vom împăca cu politica Kremlinului. Cu socialiștii votează votul mixt, pe de altă parte a doua zi se ceartă și au părăsit sala pentru că PD-ul vine cu o declarație ce ține de retragerea armatei ruse.
Jurnalist: În contextul declarației, ce veți face? Cui o adresați sau...?
Mihai Ghimpu: Deci este clar că prin această declarație pe de o parte este atitudinea partidului față de acest dosar penal. Publicarea integrală a dosarului deja transmis în judecată deja nu o mai poate face procurorul, ci instanța de judecată. Permisiunea. Să vedem, nu o să vrea, o s-o publicăm noi.
Jurnalist: Urmează să expediați o solicitare în acest sens?
Mihai Ghimpu: Sigur, o s-o facă avocații așa cum prevede totul absolut. Examinarea dosarului de către instanța de judecată în ședință deschisă- noi am văzut deja și eu am spus mai devreme că necunoscând dosarele celor multora care au fost în anii aceștia închiși, băgați la dubă, prin ședință închisă și cunoscând avceste dosare instrumentele lor în dosarul Dorin Chirtoacă și celorlalți dă de bănuit. De ce anume în ședințe închise? Păi dacă ai probe, dacă ești convins că tu ai prins hoțul, păi demonstrtează deschis la oameni, dar nu spune cetățenilor că în sac ai mâță albă când acolo nici albă nu-i.
Delegarea de către Parlamentul European și Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. Vom face demers către aceste instituții, de fapt am și vorbit când am avut o vizită la Strasbourg, Berlin și Bruxelles și chiar când am avut aici când a fost în vizită domnul secretar general Iagland, am vorbit la acest subiect și examinarea dosarului trebuie să fie în conformitate cu Codul Penal și Codul de Procedură Penală, fără a admite ingerințe și comenzi politice în actul justiției este un apel către judecători. Fiindcă dacă admiți azi fărădelegile față de un cetățean, păi mâine aceste fărădelegi pot veni și peste tine. Și eu nu vreau ca în Republica Moldova puterea a treia judecătorească să fie înlocuită cu puterea procuraturească, nuștiu cum s-o numesc. Mulțumesc, alte întrebări?
Jurnalist: Ce credeți despre apelul lui Andrei Năstase prin care...
Mihai Ghimpu: Am spus că doar la acest subiect. La acest apel i-a dat răspuns primarul general și punctum.
Jurnalist: Dar vorbeați despre referendumul inițiat împotriva domnului Chirtoacă și anterior ați venit cu un răspuns prin inițierea unui grup pentru demiterea domnului Dodon. Vrem să știm și noi la ce etapă este...
Mihai Ghimpu: Mâine Curtea Constituțională examinează sesizarea deputaților PL privind decretul președintelui vostru. Sorry, îl numesc. Ne place, nu ne place, el este președintele republicii, l-au ales cetățenii. Și mâine o să vedem răspunsul. noi am sesizat Curtea Constituțională, am adus dovezi că acest decret este neconstituțional. Cerințele președintelui sunt neconstituționale și nu pot fi organizate referendumuri și maine o să primim răspuns de la Curtea Constituțională.
Jurnalist: Dar semnăturile pe care le colectează PL-ul, la ce etapă sunt? au fost colectate suficiente?
Mihai Ghimpu: Păi deja avem colectate mii, zeci de mii care noi lucrăm, continuăm să colectăm semnături, acumulăm probe despre încălcarea Constituției de către președinte și vom veni din nou ca deputați cu o inițiativă de suspendare și de organizare a referendumului. Iată aici da, aici trebuie referendum.
Jurnalist: Cam de câte aveți nevoie?
Mihai Ghimpu: Avem nevoie de mintea moldovenilor de pe urmă. Indiferent din Parlament sau din afara Parlementului. Aici nu este vorba de semnături cât de votul deputaților, dar pentru a încuraja Parlamentul, noi am hotărît să atragem și puterea suverană, pentru că cetățenii sunt puterea suvernă a statului. Deputații reprezintă această putere. Alte întrebări?
Jurnalist: Domnule Ghimpu, anterior, așa o întrebare cu alt aspect, cred că ultima pentru dumneavoastră, anterior ați cerut dacă nu greșesc eu ca domnul Rogozin să fie declarată persoană non-grata. Acuma acesta urmează totuși să vină la Chișinău, e și o petiție online care insistă că dumnealui este o persoană non-grată în Republica Moldova. Cum comentați această vizită și insistența dlui Dodon de a-l aduce totuși pe Rogozin?
Mihai Ghimpu: Eu vreau să vă spun că în toți acești ani cât am fost împreună la guvernare cu foștii colegi, niciodată poziția PL-ului în problema relațiilor Republicii Moldova cu Federația Rusă nu a găsit susținere în cadrul AIE-ului, nici AIE-2 și nici după. Tot timpul au găsit motive și amintiți-vă cum m-a impus pe mine prin hotărârea majorității parlamentare în 2010 ca să trimit câțiva ostași de-ai noștri pe Piața roșie ca să defileze pe 9 mai de sărbătoarea... și aici în genere demonstrează încă o dată că nu avem demnitate, că nu ne respectăm. Rogozin care a anunțat că el a luptat cu arma împotriva cetățenilor Republicii Moldova care își apărau integritate, independența și suveranitate și să fie invitat de șeful statului vă dați seama câtă rușine și câtă obrăznicie din partea lui, dar încă să mai vorbim de decorare. Despre asta o să vorbim cu altă ocazie. Nu, ce să vă zic. Iarăși am să repet gândurile marelui scriitor în romnaul „Ion” de către Liviu Rebreanu: erităm ceea ce avem și avem ceea ce merităm. Am vrut un astfel de președinte- îl avem! iată încă o dovadă în plus că PL-ul a luat o decizie una dintre cele mai bune decizii favorabile prezentului și viitorului când a acceptat această coaliție în ianuarie 2016, că am fi avut azi nu doar un președinte care emite decrete și se joacă cu soarta cetățenilor, dar și o guvernare în frunte cu acest Dodon, că el ar fi fost Prim-ministru acuma, dacă PL-ul nu accepta această guvernare în 2016 și conducea și cu Guvernul și cu Parlamentul, fiindcă avea să aibă o majoritate parlamentară.
Păcat, înseamnă că ne mândrim cu Ștefan cel Mare, dar trăim cu capul lui Ecaterina a II-a.
Jurnalist: Domnule Ghimpu, dar dumneavoastră când ați avut ocazia, ați dat petreceri la vila de la Condrița?
Mihai Ghimpu: Eu nici o noapte n-am dormit acolo, nici o oră, care petreceri? eu nu aveam timp să mănânc, ceai și covrigi. Un singur lucru ce am făcut eu acolo, am oferit posibilitate Comisiei care am format-o prin decret pentru elucidarea și studierea regimului totalitar comunist și încă atunci Filat a refuzat să aloce bani și am dat bani din buzunarul meu ca acei care lucrează acolo experții, istoricii să aibă apă și un covrig și tot datorită foștilor mei colegi din coaliție nu avem astăzi cartea cu crimele regimului totalitar comunist, tot din cauza lui. Adică încă o dovadă în plus, nu a avut și nu are în afară de Partidul Liberal din Republica Moldova partide care cu adevărat să apere acest pământ, demnitate acestor cetățeni, stăm și vrem să ne hrănească Europa, dar să defilăm pe Piața Roșie. Din păcate.
Jurnalist: Dar avea dreptul domnul Dodon să organizeze această petrecere? La Condrița...?
Mihai Ghimpu: Această reședință este dată președintelui pentru activitatea sa, asta înseamnă că poate să organizeze cumetrii cu președinții altor state, înțelegeți? Dar aici cumetrii au alt statut. Iarăși e o noutate pentru noi, în genere cred că pentru Europa când au auzit așa ceva, s-au gandit, „Doamne, pe cine vrem să luăm alături de noi, cum șeful statului să orgnizeze la reședința de stat cumetria copilului său?” Asta demonstrează ce e în capul acestui om. Că el ca Stalin consideră că dacă el e președinte lui i se permite tot. Iată de ce el trebuie suspendat din funcție și eliberat cât mai repede. Iată unde trebuie referendum, nu demiterea lui Dorin Chirtoacă. Nu împuterniciri, el neavând împuterniciri iată ce face el, ce decrete emite și ce cumetrii orgnizează, dapoi încă să mai aibă împuterniciri pe care le are Putin? ehehe, rămîne Putin în urma lui peste mări și oceane. O zi bună, ajunge pentru azi. Dar sper că n-o să luați ca bază răspunsurile pe care le-am dat la întrebările voastre, dar conferința o să rămână cu tema anunțată de noi, adică știrile voastre. ... păi vedem maine, la 10 îmi pare că... Mulțumim. O zi bună!