Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova
Mihai Ghimpu, Președintele Partidului Liberal: Ori trebuie noi să facem o masă mai mare, ori voi microfoane mai mici. CUm procedăm?
Jurnalist: Masă mai mare.
Mihai Ghimpu: Mulțumesc pentru că ați dat curs invitației noastre. Această conferință este dedicată unui subiect foarte important. Noi, cei care ne aflăm în fața dumneavoastră, suntem aleșii poporului și conform Constituției, suntem obligați nu doar să rezolvăm probleme prin adoptare legilor sau prin guvernare, dar și să stăm de veghe asupra respectării Constituției din partea tuturor celor care dețin funcții și în primul rând, a Președintelui ales.
Cunoașteți că și în campania electorală, și după campanie, până la intrarea în funcție, Președintele Dodon a făcut multe declarații, declarații care, în oarecare măsură, au stârnit nemulțumirea multor cetățeni, fiind că Șeful statului trebuie să fie un președinte echilibrat, un președinte care, dă dovadă de respectarea Constituției, garantează respectarea, în primul rând, a drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, și unitatea statului.
Una din cele mai importante declarații ale Președintelui Dodon, a fost felicitarea așa-zisului Președinte a Auto-proclamatei Republici Nistrene și această acțiune contravine Constituției. În conformitate cu prevederile Articolului 73 al Constituției Republicii Moldova, și Articolul 47, Regulamentul Parlamentului, se înaintează cu titlul de inițiativă legislativă, Proiectul de hotărâre privind suspendarea din funcție și dispunerea desfășurării Referendumului Republican privind demiterea Președintelui Dodon din funcția de Președinte al Republicii Moldova.
Care sunt argumentele... Să începem de la jurământul pe care l-a dat actualul Președinte. „Jur să-mi dăruiesc toată puterea și priceperea propășirii Republicii Moldova, să respect Constituția și legile țării, să apăr democrația, dreptul și libertățile fundamentale ale omului, suveranitatea, independența, unitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova”.
Felicitând așa-zisul Președinte al Republicii Transnistriene, dumnealui a încălcat acest articol, fiindcă clar a jurat pentru integritatea Republicii Moldova. Prin acțiunile sale, a încălcat articolul 77, alineatul doi, și alineatul doi, articolul 79, alineatul doi, și ca dovadă dăm citire ceea ce prevede Constituția:
Articolul 77: „Președintele Republicii Moldova reprezintă statul și este garantul suveranității și independenței naționale, unității și integrității teritoriale a țării. Iată când vorbim de independență, de unitate și integritate teritorială, Președintele nu are dreptul să îl felicite, pentru că prin felicitarea sa, dumnealui a recunoscut această auto-proclamată Republică Nistreană, care nu a fost recunoscută de nimeni și nimeni din șefii de stat, inclusiv și Președintele Federației Ruse, niciodată nu a felicitat un președinte ales ilegal în stânga Nistrului.
Conform Codului Penal, Președintele trebuia să se intereseze dacă Procuratura Generală a deschis dosar penal, odată ce actualul Președinte, în ghilimele, din stânga Nistrului, a acceptat să participe la alegeri și a devenit președinte, fiidncă dumnealui a încălcat Constituția noastră și Codul Penal, care prevede că toți cei care luptă pentru separarea teritoriul Republicii Moldova, poartă răspundere penală. În loc să facă acest lucru, dumnealui l-a felicitat. Este prima dată în istoria statului Republica Moldova, fiindcă această republică auto-proclamată, există de la începutul formării statului Republica Moldova, chiar din ziua conflictului armat, apoi din ziua când a fost recunoscută de către ONU ca stat independent.
Potrivit articolului 77 al Constituției, „Președintele Republicii Moldova este șeful statului și în această calitate reprezintă statul și este garantul unității și integrității teritoriale a țării.” În sens strict juridic, Președintele reprezintă și acționează în numele statului, având pentru aceasta girul întregii societăți. Întrebăm, de ce a făcut acest lucru? Cu atât mai mult cî noi cunoaștem că a făcut și declarații ce țin de federalizarea Republicii Moldova. Și ideea este că nu le-a făcut intrat în funcție, a devenit Președinte, le-a făcut în campanie, dar și în perioada de când este Președinte, în interviul dat... acordat Agneției de presă Interfax, „Dodon a declarat că Republica Moldova dacă își va pierde statalitatea și neutralitatea, Transnistria și Găgăuzia ar trebui să aibă dreptul la auto-determinare.” Poftim, cum a început șeful statului, care a garantat și a jurat pe Constituție, cum și-a început activitatea.
Iată de ce, noi, deputații fracțiunii Partidului Liberal, inițiem procedura de suspendare și de realizare a Referendumului. Conform Constituției, procedură de inițiere de suspendare îi revine a o treime din deputați, adică treizeci și patru. Noi, fracțiunea Partidului Liberal nu avem treizeci și patru, dar inițiem acest Proiect de Hotărâre și sper că colegii noștri în Parlament vor susține inițiativa noastră. Fiindcă dacă noi nu oprim această activitate anti-constituțională a actualului Președinte, lucrurile se pot complica și mai mult. Iată dovadă, prin semnăturile deputaților fracțiunii Partidului Liberal și, cu această zi, cu această zi noi începem, din acest moment, noi începem solicitarea susținerii din partea colegilor din Parlament. Eu cred că ar semna și deputați din fracțiunea socialistă, fiindcă și ei sunt aleșii poporului, și ei reprezintă acest stat. Puterea suverană aparține poporului, dar puterea suverană este delagată deputaților. Noi nu putem să permitem să avem un Președinte ales de cetățenii Reublicii Moldova, dar care promoveză interesele Federației Ruse, fiindcă, cu toții cunoaștem că această auto-proclamată republică a fpst fromată de către fosta Uniune Sovietică, care astăzi este reprezentată ca succesor de Federația Rusă.
Eu vreau să mai vorbesc de faptul că a sfidat, a sfidat dragostea față de patrie a celor care au luptat în acest conflict militar, depunând flori la monumentul cazacilor, celor care au venit de pe Don, din toată Rusia pentru a împușca chiar în frații lor, fiindcă în conflict nu a fost un conflict între moldoveni, ruși și ucraineni, sau de altă etnie, a fost un conflict organizat, un război între cetățenii Republicii Moldova de diferite naționalități: ruși, ucraineni, moldoveni, bulgari și alții, și de partea cealaltă, și de parte aslaltă. Este o mare rușine să vprbești de dragoste față de popor, de dragoste față de Republica Moldova, de dragoste față de acest pământ ca urmaș al lui Ștefan cel Mare, și îndată cum vii, să pornești activitatea în favoarea... Aici e problema. Tot ce a pornit și a declarat, și a început să facă, este în defavoarea Republicii Moldova. Conform Constituției, articolul unu, Republica Moldova este un stat unitar, independent, suveran și integru. Nimeni nu are dreptul să încalce, cu atât mai mult Președintele, care este garantul Constituției. Odată ce și-a permis acest lucru, înseamnă că el reprezintă interesul altui stat și noi nu avem nevoie de un astfel de președinte. De aceea, am inițiat procedura de suspendare și realizarea referendumului. Mulțumesc. Cine dorește să mă completeze.
Jurnalist: V-ați asigurat de susținerea colegilor din Alianța pentru subiectul ăsta?
Mihai Ghimpu: Nu am discutat în cadrul alianțeim, dar vreau să vă spun că noi suntem partid politic și fracțiune independentă și suntem în drept să inițiem orice proiect de inițiativă legislativă, inclusiv și suspendarea din funcție a Președintelui Dodon.
Jurnalist: Sunteți..
Mihai Ghimpu: Eu sper că noi vom găsi susținere. Poftim?
Jurnalist: Vreți să spuneți că veți avea susținere, ținând cont că anterior ați mai avut o astfel de inițiativă și colegii din alianță nu v-au susținut.
Mihai Ghimpu: Vă amintiți că atunci ei spuneau că nu este Președinte, că nu a depus jurământul. Acum, poftim, a depus jurământul, este Președinte în funcție și eu sper că ne vor susține. O să vedem. Oricum, noi fracțiunea Partidului Liberal nu avem de gând să luăm decizii în funcție de ne vor susține sau nu alții. Noi suntem... Avem cetățeni care au votat pentru noi, pentru Partidul Liberal și suntem obligați să ne îndeplinim angajamentele asumate în fața alegătorilor noștri. Alta e problema dacă, cu adevărat, cum spuneți dumneavoastră, ne vor susține. Eu sper că ne vor susține.
Jurnalist: Deci, aveți dubii?
Mihai Ghimpu: Nu... Dubii, știți, este la noi o vorbă? La moldoveni, ca la nimeni.Există. Sunt la noi probleme aici, că... poate să apară că încă e prea devreme, că abia a intrat în funcție, că declarații, că vrea să rezolve problema unei terțe statului. Dar nu așa. Nu prin astfel de declarații. Felicitarea, spun, asta înseamnă recunoașterea acestui președinte, în ghilimele, ales, dar dacă vorbești de un președinte, îl feliciți pentru că el a câștigat alegerile, înseamnă că tu recunoști acest stat auto-proclamat, ceea ce este inadmisibil. Nu are dreptul să facă nimeni, cu atât mai mult, Președintele.
Jurnalist: La Procuratură este un dosar privind uzurparea puterii în stat? Și amintiți-vă că acum ultimii patru ani, Șevciuc a circulat liber pe teritoriul Moldovei, era la aeroport. Deci, el nu era acuzat de separatism? Dacă da, de ce nu a fost reținut? Erați la putere?
Mihai Ghimpu: Noi și acum suntem la putere, dar vă rpg să nu uitați că puterile sunt separate la noi în stat. Noi suntem deputați. Partidul Liberal reprezintă Guvernarea prin patru miniștri, un Vice-Prim-ministru și votul în Parlament. Și atât. Noi nu suntem... Nu avem Procuror General, pe care noi să îl conducem cu dânsul. Ele sunt separate.
Jurnalist: Întrebam dacă este cauză penală sau nu? Cunoașteți?
Cauză penală, nu cunosc. Dar eu cred că ea trebuie să fie, cum am spus și acum, trebuie să fie deschis dosar penal pentru faptul că dumnealui a acceptat politica de separare a acestui teritoriu.
Jurnalist: Domnule Ghimpu, cum vedeți dumneavoastră în continuare lucrurile? Veți propune acest proiect în Parlament? De exemplu, aveți găste acele treizeci și patru de voturi, cum mai departe veți proceda?
Mihai Ghimpu: Deci, în cazul în care semnează cel puțin treizeci și patru, cum prevede Constituția, Proiectul Hotărârii, acest Proiect al Hotărârii, iată pe care îl vedeți, se va înregistra în Cancelarie și va fi dezbătut în ședința în Plen al Parlamentului și Parlamentul va lua o decizie, îl suspendăm din funcție sau nu îl suspendăm și în cazul în care este susținută inițiativa noastră, înseamnă că este suspendat din funcție și se organizează Referendum pentru eliberarea din funcție.
Dar cu Proiectul Hotărârii privind suspendarea din funcție și dispunerea desfășurării referendumului republican privind demiterea lui Igor Dodon din funcția de Președinte al Republicii Moldova pentru încălcarea prevederilor articolului unu, alineatul unu, articolul 77, alineatul doi, articolul 79, alineatul doi, din Constituția Republicii Moldova și jurământului depus, având în vedere declarațiile și faptele cu caracter anti-statal făcute în adresa Republicii Moldova, de către Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, în temeiul articolului 89 din Constituția Republicii Moldova, Parlamentul adoptă prezenta hotărâre:
Articolul unu: Se suspendă din funcție Președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon.
Articolul doi: Se declară pentru data, Parlamentul va hotărî data cutare, desfășurarea Referendumului republican privind demiterea lui Igor Dodon din funcția de Președinte al Republicii Moldova.
Jurnalist: Când veți propune Parlamentului acest document?
Mihai Ghimpu: Când vom avea semnăturile, treizeci și patru de semnături.
Jurnalist: Dar adică, când veți începe să solicitați semnăturile?
Mihai Ghimpu: Chiar acum. Îndată. Iată ieșim de aici și începem să discutăm cu colegii.
Jurnalist: În acceptul dumneavoastră, când ar trebui să se întâmple acest referendum?
Mihai Ghimpu: Noi nu putem să vorbim acum despre o dată până nu avem semnăturile. Semnăturile deja vorbesc de o... al doilea pas. Dacă ai semnăturile, înseamnă că poate fi o hotărâre a Parlamentului. Dacă tu nu ai semnăturile, de ce să te mai gândești la al doilea pas? important acum este să rezolvăm primul pas, să avem treizeci și patru de semnături și apoi vedem. Eu cred cu cât mai repede, cu atât mai bine. Fiindcă mai puține trăsnăi o să facă omul acesta și o să ne facă de rușine în toată lumea. Asta e problema.
Jurnalist: Domnule Ghimpu, Igor Dodon a început astăzi prima sa vizită oficială în Federația Rusă. Cum comentați faptul că a alșes să-și facă prima vizită oficială anume în Rusia?
Mihai Ghimpu: Da eu nici nu mă gândeam că se poate duce și în altă parte. Era clar unde se va duce, pentru toată lumea. Eu ma spus și repet nu știu a câta oară. Dodon reprezintă interesele Federației Ruse, nu a Republicii Moldova. Alta e, de ce cetățenii l-au votat. Acum fiecare dintre ce-i care i-au dat vot trebuie să se gândească, pentru ce i-au dat votul acestui om? Ca să vină, să distrugă viața lor, statul lor? Aici e problema. Prima vizită el, de fapt, a făcut-o... cum îl cheamă pe actorul, președintele ilegal din Transnistria? Nici nu știu cum îl cheamă, Krasnoselskii. Vedeți ce român? Krasno... e roșu...
Jurnalist: Dar, tot astăzi Igor Dodon, i-a cerut oficial Prim-ministrului să îl recheme din funcție pe Ambasadorul Republicii Moldova, Mihai Gribincea. Cum comentați acest lucru?
Mihai Ghimpu: Slavă Domnului că și-a dat seama că a călcat în străchini, cum zic moldovenii. Că la început a spus că îl va demite. El nici nu cunoștea că nu poate să îl demită. Deci, numai la propunerea Guvernului. Guvernul trebuie să discute, să adopte o hotărâre. Același lucru ca despre, depunerile de flori în ziua când Eminescu s-a născut. El a spus că se duce să depună flori în ziua când a murit. Ian întrebați-l de Pușkin, deodată o să vp spună, alde Lermontov. Dar nici acolo nu știe, că ăștia-s oameni rătăciți, prăpădiți, care amăgesc oamenii, folosesc situația în care au nimerit cetățenii și ei vin cu macaroane, tăițeii cum se cheamă? Spagheti. Pun spagheti, și pun, și pun. Alte întrebări?
Jurnalist: Domnule Ghimpu, Dumneavoastră vreți să inițiați un referendum, dar iată chiar astăzi, acuma dimineață, înainte de conferința dumneavoastră, Asociația Sociologilor și demografilor a prezentat un sondaj în care arată că dumnealui se bucură de cea mai mare încredere și popularitate în rândul cetățenilor și vroiam să vă întreb... era o întrebare, că dacă duminica viitoare se vor organiza alegeri, atunci partidul dumneavoastră nu mai intră în Parlament.
Mihai Ghimpu: Eu nu știu a câta oară mai aud întrebarea aceasta.
Jurnalist: Acum doar un procent, cel puțin așa arată sondajul acesta.
Mihai Ghimpu: Faptul că Dodon are cea mai mare popularitate demonstrează că decizia noastră luată la începutul anului de a participa la guvernare a fost una corectă și bună. Și e clar că pentru aceasta este nevoie de timp pentru ca oamenii să înțeleagă. Că dacă noi nu am fi decis cum am decis, astăzi noi am fi avut nu doar un președinte pro-rus, ati-european, anti-român, anti-Republica Moldova, dar și un Parlament și un Guvern. Asta e. Somdajele sunt sondaje. Noi nu am venit în politică pentru ca să ne uităm câte sondaje avem și cât de frumoși suntem. Noi avem o cauză. Și cauza noastră o cunoașteți foarte bine. Toate acestea demonstrează că până nu ne unim cu România, noi nu scăpăm de vipera asta roșie cu stea în frunte. Aici vedeți, au deja și președinte, au deja o auto-proclamată republică, mai au alta. Toate fac. Toate se demonstrează că Republica Moldova nu are viitor ca stat independent. Așa cum au luat Krimeea, au ocupat Lugank-ul, Donbas-ul, așa ne vor ocupa din nou, cum ne-au ocupat în 1812, 1940 și în 1944. Și în 1992, teritoriul din stânga Nistrului. Este clar. Ceea ce sondaje, ce vorbesc, ce scriu, eu știu cum se fac aceste sondaje. A fost Crăciunul, Revelionul și au umblat cu uratul și cu colindatul. Nicio problemă. Ei își fac treaba lor, noi ne facem datoria noastră. Repet încă o dată, Partidul Liberal nu este un partid care activează în funcție de conjunctură, să-i fie bine, comod. Noi avem o cauză, românească. Unirea cu patria mamă, de acolo, de unde am fost rupți. Și ceea ce scriu alții, am fost doar un an și trei luni în funcție. Restul anilor ce am făcut? Nu am stat ca alții în tufari să aștept să mi se dea o funcție de Prim-ministru. Toți anii am luptat, indiferent, în stradă, în Parlament, la guvernare, în opoziție, eu așa consider că e corect. Așa că pe noi puțin ne interesează. Vă interesează sondajul ăsta?
Jurnalist: Dar cum credeți, o să ajungeți în viitorul Parlament?
Mihai Ghimpu: Sigur că da. Da. Aceste sondaje special fac acest lucru. Uitați-vă cu câtă dârzenie se luptă cu Partidul Liberal. Abia am scăpat de anii 2013, de cei șapte, da? Am venit și am dat votul pentru formarea majorității parlamentare și a guvernului actual, ca să nu admitem o guvernare pro-rusă și iar atac asupra Partidului Liberal, Iudă, Liudă, ce vrei, milă, tula, bula și așa mai departe. Am liniștit și aici puțin spiritele. Lumea a înțeles. Desigur. Încet, nu mulți, au înțeles că Partidul Liberal a luat o decizie corectă. Și noi tot timpul am fost pe această linie, pe linia cât mai departe de Federația Rusă, că așa numai poți să scăpi, să nu te muște vipera. Sau să nu te rupă ursul, să mergi mai departe de el. Și aici au începu să se clarifice lucrurile. Când au văzut că se clarifică, iar atac din interiro. Jos Ghimpu, Congres. Vrei să fii Președinte? Na, dute și te fă președinte.
Jurnalist: Păi despre asta și vroiam să vă întreb...
Mihai Ghimpu: Nu mă mai întrebați că e epuizat subiectul ăsta. V-am spus, îmi pare că la dumneavoastră la televiziune am spus că serialul sau cum îl cheamă, Sultan, s-a terminat. Gata. Aici nu mai răspund la întrebări. La subiectul acesta. La acest subiect nu mai răspund. Îl vedeți diseară, vă uitați, și îl priviți, ascultați-l, admirați-l, da? Treaba voastră.
Jurnalist: Vorbiți tot mai des că unirea este singura soluție. Da cum vedeți? N-ar trebui să fie întâi reformate structurile de stat în așa fel încât să fie atractivă Moldova pentru România? Sau mergem așa, cu corupții noștri?
Mihai Ghimpu: Nu contează cum este Republica Moldova. România trebuie să fie țara oe care o îmbrățișează cetățenii Republicii Moldova. Și astăzi avem dovezi destule. Și Germania când s-a unificat, nu a așteptat să se ridice Republica Democrată Germană, să devină și ea un stat democratic și să apoi să se unească două (nedescifrabil). Au înțeles că... Dar ei niciodată nu au recunoscut Germania democratică. Așa și aici. Care-i problema? Oare e nevoie de capital social între mame și copii, între soți și soții? Sau sunt alte valori? România a fost, este și va fi gata întodeauna pentru a accepta ca acest teritoriu ocupat de Federația Rusă, fie ea Rusia sovietică, țaristă, nu contează, Rusia a ocupat, să se întoarcă acasă, înapoi la mamă. Care mamă nu-i deschide ușa copilului, spuneți-mi vă rog? Indiferent dacă au fost chiar și certați. Când vine copilul, ușa se deschide, fiindcă e sângele său. Asta e. De noi depinde acum. Aici cetățenii trebuie cât mai mult să conștientizeze că aflarea noastră în continuare ca stat independent este nefiricirea noastră. Noi când am votat Declarația de Independență, inclusiv și eu, n-am votat pentru ca să existe statul Republicii Moldova, pe hartă să apară. Așa a fost situația politică. Nu era posibil să unești Republica Svietică Socialistă Moldovenească în cadrul URSS cu România, că înseamnă cu uneai URSS-ul cu România, nu? Deci trebuia să ne rupem de acolo, să formăm un stat independent, primul pas, și al doilea, să facem unirea, care, vedeți, că la noi vin la putere nu pentru interesele cetățenilor, vin să fure banii, miliardul, banca, contrabandă, să devină bogați, concurenții, care oligarh mai mare, care oligarh mai mic. Asta-i. Noi, liberalii, avem acest scop, această cauză nobilă. Și venim în Parlament, încă o dată vă răspund, venim, draga mea. Stați liniștită.
Jurnalist: Domnule Ghimpu, apropo despre unire și... Iată cetățenii, (indescifrabil), ați trimis o solicitare domnului Cioloș, cu cetățenia așa și nu s-a mai rezolvat. Oamenii se plâng că așa și nu își pot perfecta pașapoartele.
Mihai Ghimpu: Nu... dumneavoastră cunoașteți că eram noi în campanie electorală, după care a început campania electorală în România, s-a schimbat puterea. Noi o să revenim la subiectul ăsta. Noi o să revenim, liberalii, la problema aceasta, pentru că deja e alt Prim-ministru, alt Guvern, o să revenim la subiectul ăsta.
Sunt întrebări? O zi bună. Sunteți pentru suspendare? Mulțumesc. La revedere.