Igor Dodon, Președintele ales al Republicii Moldova: Vi s-o făcut dor? domnișoara de la ProTV spune că da. Asta cine-i, N4 ori cine-i? reacția este, mai departe cum se spune?
Așa, stimați reprezentanți mass-media, știu că și dumneavoastră aveți mai multe întrebări, tema conferinței de presă de astăzi este ”de ce se tergiversează decizia și Curții Constituționale convocarea ședinței și care este poziția noastră și care este mesajul nostru”. Eu zilnic am zeci și sute de adresări din partea cetățenilor Republicii Moldova, din partea celor care ne-au susținut, care mă întreabă: domnul Dodon dar când intrați în funcție? când începeți veniți deja cu mai multe soluții pentru problemele cu care ne ciocnim noi în fiecare zi?
Vreau să vă spun că Curtea Constituțională conform legislației în vigoare are 10 zile la dispoziție pentru a întări, a lua o decizie referitor la rezultatele alegerilor însă Codul electoral presupune foarte clar că 10 zile dar doar la expirarea și examinarea tuturor constestărilor depuse. Zece zile termenul a expirat săptămâna trecută. Eu am discutat cu președintele Curții Constituționale și ieri și dumnealui m-a informat că la moment nu toate contestările care au fost depuse au trecut toate procedurile legale. Ele trebuie să fie dezbătute până la decizia finală a Curții Supreme de Justiție. Și se primește că direct sau indirect oponenții mei politici Andrei Năstase și Maia Sandu tergiversează examinarea și luarea deciziei finale privind rezultatele alegerilor. Eu nuștiu ei conștientizează sau nu, dar ei fac jocul guvernării. De ce? Ce se întâmplă în această perioadă. Da, ca să fie foarte clar. Evident că fiecare are dreptul să se adreseze în instanțele de judecată și este corect. Dar atunci când se utilizează termenii legali pentru a tergiversa, explic, de exemplu se ia decizia în instanța de judecată aici la Judecătoria sectorului Centru. Decizia poate fi atacată în decurs de 3 zile, poate fi atacată și azi și mâine, iar oponenții ce fac o atacă în a 3-a zi la orele 16:45 minute ca să nu poată fi examinată. Intenționat tergiversează luarea deciziei finale. De ce fac oponenții mei politici acest lucru? doar este clară situația deja. Și acum haideți să vedem ce face guvernarea în această perioadă. Eu cred că acest lucru se face pentru ca eu să nu votez unele reforme antisociale care sânt promovate de actuala guvernare. Mă voi referi la 3: reforma sistemului de pensionare. Dumneavoastră știți care este poziția mea.
Eu am spus că voi bloca majorarea vârstei de pensionare pentru cetățenii Republicii Moldova. Și dacă ar fi fost validat mandatul de președinte deja și eu eram în funcție, eu aveam să blochez această reformă. Cetățenii Republicii Moldova nu ajung la vârsta de pensionare. Da, eu am auzit niște argumente din partea domnului Filip, care spune uite se va majora pensiile la cei care iese în anul 2017 și la cei care au ieșit până atuncea. Vom vedea. Chiar mi-i interesant, eu am avut o discuție cu domnul Prim-ministru la acest subiect. L-am sunat și am rugat să-mi spună totuși unde vă grăbiți. De ce acuma în decembrie vă grăbiți să aprobați această reformă. Au venit cu unele argumente: uite o să fie majorări de pensii de 30-40%, vreau să văd acest lucru. Alt lucru: deschiderea oficiului NATO la Chișinău. Unde vă grăbiți acuma în luna decembrie? înțelegeți că eu voi bloca această inițiativă? da, eu sunt categoric împotrivă. Șalaru, Ghimpu, apropo, am înțeles că Ghimpu a scris o scrisoare lui Timofti să-l scoată pe Șalaru din funcție. Știți este o vorbă în limba rusă Ghimpu mne vrag, a instina daroje. Ghimpu pe 17 decembrie am înțeles că face consiliul Național al Partidului Liberal, vrea să-l fugărească pe Șalaru. Ghimpu, măcar aicea o să spun că macar un lucru bun fă în toți anii iștea. Fugărește-l și pe dânsul și pe alții care fură prin Guvern pe-acolo și pe urmă du-te și mata după dânșii.
Procurorul General. Dumneavoastră știți care este poziția mea, eu consider că niciunul din cei 6 sau 7 din cați au ales ei nu este demn să fie Procuror General al Republicii Moldova. Înțelege oare Năstase Andrei și Maia Sandu că prin tergiversarea intrării mele în funcție ei dau șansă guvernării să numească procurorul prin Timofti? Și pe urmă să nu spuneți că n-ați știut acest lucru. Voi tergiversați. Voi în fiecare zi vă gândiți cum să mai întindem cu 2-3 zile? Ce vă dă lucrul ăsta vouă, oponenților mei politici? al cui faceți? al guvernării? atunci ieșiți și spuneți foarte clar. Sau cine v-a dat idnicații, cei din Occident care v-au susținut la alegeri? v-au spus ia blocați oleacă intrarea în funcție a domnului Dodon ca să deschidem oficiul NATO sau care-i sensul? oponenților politici, eu altă argumentare aici nu am. Poziția mea este una foarte clară și eu vreau s-o expun încă o dată. Eu sunt categoric împotriva reformelor așa numitor și numirilor în funcții promovate în regime de urgență în luna decembrie de către actuala guvernare. Ei înțeleg că președintele a fost ales de popor, are legitimitate mai mare decât majoritatea parlamentară și încearcă să promoveze toate aceste lucruri până la intrarea în funcție. Iar așa-numita opoziție de dreapta le face jocul prin adresările în judecată. Și ei profită de acest lucru: încă 3 zile, încă 3 zile. În legătură cu aceasta eu vreau să cer oponenților mei politici în primul rând celor care au pierdut aceste alegeri să conștientizeze jocul care-l fac, să-și asume inclusiv responsabilitatea de toate numirile și reformele care vor fi promovate în luna decembrie și care nu pot fi blocate de președintele nou ales deoarece ei se adresează prin judecată și întind râzina.
Eu vreau să cer Curții Constituționale, în regim de urgență, imediat ce legislația le va permite, eu îi înțeleg pe cei de la Curtea Constituțională, ei nu pot să convoace ședința pentru că ăștia se joacă și cel mai interesant și judecătorii spun, s-o apropiat ăștia de la Năstase și Maia și au spus nu vă grăbiți că noi o să ne adresăm în ultima zi, ultima jumate de oră o să ne adresăm pentru ca să mai întindem încă 3 zile. Pentru ce? ce vă dă lucrul acesta? de aceea, Curtea Constituțională, imediat cum vă permite legislația, cer să fie convocată ședința pentru a lua decizia referitor la rezultatele scrutinului prezidențial. Constituția presupune că în decurs de 45 de zile după data alegerilor, președintele ales alegerea căruia a fost validată de Curtea Constituțională, trebuie să depună jurământul. Aceasta înseamnă că nu mai târziu de data de 27-28 decembrie jurământul va fi depus, va avea loc inaugurarea și vom intra în drepturile în funcția de președinte.
Eu vreau să mă adresez celor care în fiecare zi ne sună și ne întreabă, stimați colegi, stimați prieteni, stimați concetățeni, eu înțeleg îngrijorările dumneavoastră. Unii spun că hai să ieșim la proteste. Nu vă grăbiți. Mai sunt câteva săptămâni și vom începe să ne îndeplinim acele angajamente pe care le-am asumat în fața cetățenilor, în interesul tuturor cetățenilor Republicii Moldova. Acuma poftim, dacă sunt întrebări sunt gata să răspund.
Jurnalist: [indescifrabil].
Igor Dodon: Eu am spus cum. Alte întrebări?
Jurnalist: Care este scopul? spuneați la un moment dat că...
Igor Dodon: Păi eu tot îmi pun mie întrebarea, pentru că de la tergiversare are de profitat doar guvernarea. Ei singuri înțeleg că adresările în judecată care au fost deja luate decizii finale, nu finale, bine la diferite instanțe. Scopul lor este doar unul- să tergiverseze intrarea în funcție, iar de această reținere profită cine? profită guvernarea care-și face jocul mai departe. Înțeleg ei sau nu înțeleg? răspuns și la întrebarea care a fost adresată de cei care știm. Eu înțeleg foarte clar de ce ce se întâmplă, dar ei înțeleg ei oare sau eu aș spune altfel, dar o să supere. Lipsa de maturitate politică. Oameni buni, voi ați pierdut alegerile. Eu în 7 ani am avut mai multe, în 7 ani eu am avut 11 campanii electorale. Unsprezece. Am avut motive să fiu nemulțumit de mai multe ori decât voi. S-a luat decizia, a fost respectată, am recunoscut-o în unele cazuri, am felicitat oponenții, am mers mai departe. Ce faceți voi? cu ce scop? jocul cui îl faceți? Sau mânia asta oarbă sau poate vă roagă cineva din Occcident. Nu exclud. Cuiva îi trebuie să fie deschis oficiul NATO la Chișinău. Dar cum să fie deschis? Cum să fie deschis? Trebuie să nu intre în funcție noul președinte care va bloca această inițiativă. Și iată se adresează în judecată și întind și ăștia o să aprobe acuma, ați văzut au semnat, au aprobat în Guvern, acuma o să meargă în Parlament și nu o să reușesc să blochez pentru că Timofti o să semneze. Mâine- poimâine Timofti o să semneze procurorul general și atuncea cei de la presa indepedentă și cei care luptă tare cu oligarhii și fac emisiuni foarte interesante să puneți întrebarea. Eu sunt categoric împotriva numirii în funcție a oricărei dintre aceste candidaturi. Să fie foarte clar. Și dacă aș fi în funcție eu nu aș semna decretul.
Jurnalist: De ce?
Igor Dodon: Pentru că eu consider că trebuie să fie un concurs nou, trebuie în conformitate cu legislație un nou consiliu de procurori, am adus aceste argumente în plenul Parlamentului, care presupune că trebuie să fie reprezentanți în acest consiliu din partea societății civile, pe urmă se numește de președintele țării, așa prevede legea. Dar acum, datorită tergiversării o să vedem ce o să se întâmple în următoarele săptămâni și o să vă aducem aminte stimați oponenți politici de acest lucru. Și nu o faceți pe marii eroi, știm noi ce fel de eroi sunteți voi. Mai sunt întrebări?
Jurnalist: Credeți că până la anul nou o să reușească validarea scrutinului?
Igor Dodon: Dar nu sunt alte soluții. Constituția presupune foarte clar că în decurs de 45 de zile după data alegerilor, data alegerilor 13 noiembrie plus 45 de zile e 27-28 decembrie, mai tarziu nu se poate, până pe 27-28 trebuie să fie sau validarea și intrarea deja în funcție sau nevalidarea și alegeri repetate. Dar vreau să văd cine va risca în aceste condiții nevalidarea. Eu nu vreau să fac careva declarații așa prea dure, dar eu cred că toți înțeleg și nu vor risca pentru că nu sunt motive.
Jurnalist: [indescifrabil].
Igor Dodon: [indescifrabil].
Jurnalist: Domnule Dodon, totuși ați pregătit un mesaj de felicitare pentru toți cetățenii de anul nou sau de revelion?
Jurnalist: Păi iată vrem să vă întrebăm, dumneavoastră vreți să citiți mesajul de felicitare sau...
Igor Dodon: Eu în fiecare an felicit cetățenii Republicii Moldova cu Anul Nou, pe parcursul ultimilor 7-8 ani și acest an nu va fi o excepție. Nu este atât de principial acuma să reușim să citim sau nu. Este Constituția Republicii Moldova și este legea care trebuie respectată de toți. Și de noi și de oponenții mei politici, și de guvernare. Constituția trebuie să stea în capul mesei și așa va fi. Cât timp va fi Dodon președinte, Constituția va fi legea supremă, așa cum trebuie să fie. Dar nu interpretările și cine vrea aceea face.
Jurnalist: Dumneavoastră veți bloca și proiectul de lege privind reforma pensiilor?
Igor Dodon: Dacă nu va fi promulgată până atunci. Or, poate să fie așa situație că datorită oponenților mei politici care se adresează în judecată și tergiversează, eu nu reușesc să intru în funcție, ăștia aprobă în Parlament, Timofti semnează și s-a promulgat. Mai departe deja trebuie să vin cu inițiative cum să oprim lucrul ăsta. Este mai dificil mai târziu decât acuma.
Jurnalist: Domnule Dodon, potrivit constituționaliștilor, ei spun că oricum un președinte ales de popor are o mai mare autoritate în societate și dacă vrea tare, poate să inițieze, să facă niște modificări la unele proiecte. Dumneavoastră veți insista ...
Igor Dodon: Vreți să mă întrebați dacă voi vrea tare sau nu?
Jurnalist: Dacă se poate, dacă veți face acest lucru...
Igor Dodon: Stimați reprezentanți mass-media, stimați concetățeni. Eu mi-am asumat anumite angajamente în fața cetățenilor. În caz dacă majoritatea parlamentară va bloca sau va încerca să facă din președinte un personaj sau cetățean care trebuie să stea la Condrița și să nu se vâre în treburile lor așa cum au fost ultimii patru ani, lucrul ăsta nu se va întâmpla. Ați spus foarte corect și este un mesaj și către oponenții mei politici. Președintele ales de popor are legitimitate mult mai mare și drept moral mult mai mare decât cei care acuma se consideră majoritate parlamentară. Noi știm cum a fost creată această majoritate. Toți știm. Și ei știu. Și partenerii externi. Sunt niște angajamente și este o agendă foarte clară. Eu o să vin cu această agendă imediat după ce voi fi învestit în funcție, voi merge la Guvern, voi convoca, voi propune celor din Parlament care-s cu majoritate parlamentară haideți să ne așezăm, iată este agenda 1,2,3,4,5, începând cu miliardul și terminând cu restul întrebărilor. Ce facem pe aceste întrebări? Și o să fie inițiative din partea Președintelui. Prima inițiativă, adou, a treia, apatra. Și o să vedem ce face majoritatea parlamentară, dpă care vom lua decizii. N-o să meargă ceea ce a fost în ultimii patru ani. Ne praideot. Și ei știu lucrul ăsta. Și noi știm lucrul ăsta. Și poporul așteaptă lucrul ăsta. Am răspuns la întrebarea dumneavoastră?
Jurnalist: Mai în glumă, mai în serios, domnul Ghimpu la 1 decembrie a amenințat cu o sabie.
Igor Dodon: El încă n-a ieșit din vârsta copiilor. Se joacă cu săbiile, cu... ba ieșea din tanc, ba se joacă cu sabia. I-am spus, Mihail Fiodorovici, cu Șalaru afară iaca aici ești bravo. O dată să spun și eu un lucru bun de Ghimpu, dar lăsați-l pe Mihail Fiodorovici. Știți de.. este o vorbă bună la moldoveni, de cadavrele politice se vorbește de bine sau deloc nu se vorbește. Haideți să nu vorbim deloc.
Jurnalist: Păi, dar acolo era o sabie mare...
Igor Dodon: Eu vă mulțumesc și o zi bună.