Mihai Ghimpu, președintele Partidului Liberal: Iată că se încheie campania electorală, a mai rămas o zi, doar astăzi și mâine ca cetățenii să decidă ce doresc: sărăcie și corupție sau libertate și prosperitate. Mulțumesc pentru prezență.
Stimați cetățeni, vă anunț că mă retrag din cursa electorală pentru funcția de președinte al Republicii Moldova fără a condiționa. Singura rugăminte este doar una: să preia candidatul unic un singur punct, doar unul din programul meu: unirea Republicii Moldova cu România. Dar sânt sigur că doamna Maia Filat, pardon, Maia Sandu nu va face acest lucru. Oricum, rămân în așteptare. Până a primi răspuns vreau încă o dată să duc la cunoștința cetățenilor drumul spre România noastră, spre România Mare. Menționez că acest proiect este unul complicat, dar benefic și necesar și acest proict va fi pregătit așa cum am spus de Consiliul Înțelepților, pentru a proiecta de la a pîn la zet, toate problemele ce țin de domeniul economic, social, politic și alte domenii. Principiul de bză a proiectului meu este unul necesarla ziua de azi și trebuie asumat de la bun început de clasa politică de la Chișinău și de la București, așa încât să producă efecte maximale și definitive ale apartenenței la structurile euroantlantice și de securitate NATO. Punerea teritoriului Republicii Moldova sub guvernarea integrală a legilor românești, legi europene. Aceasta este calea cea mai corectă. Orice altă abordare nu ar face decât să complice procesul reunirii și să-l pună în pericol. România are o legislație europeană. O practică deja ca stat membru UE și membru NATO. România are economie, ceea ce noi nu avem din păcate decât pământ, bun și oameni harnici dar pământul nu e de ajuns să ofere locuri de muncă, salarii și pensii bune. Și munca lor a celor care lucrează la pământ este furată de cei care timp de 25 de ani tot promit fericirea și prosperitatea. Întrarea întregului teritoriu al actualei Republici Moldova sub jurisdicția integrală românească adică acceptarea integrală a legislației românești actuale, repet încă o dată, este singura cale corectă. Astfel teritoriul Republicii Moldova va redeveni din nou teritoriu al României, teritoriu care a fost rupt în 1940 la 28 iunie de către bolșevici.
Ce trebuie să facem? trebuie să validăm acest proiect de ambele parlamente de la Chișinău și de la București. Capitala desigur că rămâne la București, nu poate nicicum fi la Tiraspol sau la Chișinău că Chișinăul este aproape de Tiraspol 200 de kilometri și foarte ușor e posibil să fie ocupat. Drepturile minorităților prevăzute în actuala legislație a României vor reprezenta garanția celor care locuiec împreună cu noi pe acest teritoriu și este cunoscut că în Uniunea Europeană drepturile minorităților sunt cele mai apărate și garantate. Aducerea tuturor salriilor funcționarilor publici și a pensiilor din actuala republică Moldova la nivelul României este un punct foarte important întrucât diferența între pensii și salarii de la noi și din România este de aproape 5 ori, așa cum diferența dintre produsul intern brut de la noi și din România. Unificarea intituțiilor statului precum Curtea Constituțională, Consiliul Concurenței, ANRE-ul, Casa Națională de Asigurări în Sănătate, Casa Națională de Pensii la fel trebuie să fie unificate. Eu cred că vor decide specialiștii de la noi, din București, din Europa care vor fi incluși în Consiliul Înțelepților și o să vedem, poate la început o perioadă să facă parte din aceste instituții și reprezentanți din acest teritoriu, până când procesul de unificarea sau viața după unire să fie una așa cum prevedere astăzi Constituția României. România este un stat de drept și democratic pentru toți cetățenii. Și pentru pensii, și pentru salarii, și pentru locuri de muncă și pentru viață. Putem după imediat după unire să delegăm și în Guvern și în Parlament, dar odată ce se va produce unirea, sigur că ambele parlamente de la Chișinău și București trebuie să se dizolve și să aibă loc alegeri în care Parlamentul de la București să aibă întreaga putere inclusiv și pe teritoriul Republicii Moldova. Mulți oameni se întreabă dar cum va fi cu afacerile? cu legile? eu cred că mulți dintre oamenii de faaceri s-a convins că în România un om de afaceri este mai sigur că ceea ce face și nu este șantajat, nu este pus să plătească corupție. Oricum garantez și acest lucru. Pentru a dezvolta acest teritoriu care timp de 25 de ani nu are investiții, propun să fie alocat cel puțin 1/6 din fondurile structurale europene puse la dispoziția României pentru infrastructura și proiectele de dezvoltare de pe teritoriul actualei Republici Moldova. Garantarea alocării pentru o perioadă de timp a investițiilor la nivel național pentru proiectele de pe teritoriul actualei Republicii Moldova. Unitatea administrativ-teritorială trebuie să revină la județe. Aceste raioane care le avem astăzi rup din salariile și pensiile cetățenilor pentru că noi de fapt ar trebui să avem câteva județe, amximum 6. Noi avem 30 și ceva de unități teritoriale. Bani cheltuiți.
Doi, cheltuim foarte mulți bani pentru traducerea în limba rusă a tuturor documentelor, ceea ce iarăși afectează salariile și pensiile și fără supărare din partea celor vorbitori de limba rusă, dar e timpul să cunoască limba oficială, limba română a acestui stat. Așa cum în Rusia se vorbește limba rusă. Crearea unui fond de investiții în valoare de minim 2% din produsul intern brut al României reîntregite pentru o perioadă plus minus 10 ani, destinat atenuării diferențelor de dezvoltare din stânga, respectiv dreapta Prutului. România e capabilă să facă acest lucru. Cunoașteți că începând cu anul viitor, sau la anul viitor România va avea cea mai mare creștere economică din toate țările membre ale Uniunii Europene 5%, ceea ce înseamnă foarte mult. Și multe alte puncte, dar cel mai important este punctul că noi trecem sub legile românești, jurisdicția. Și aici, toată lumea cunoaște că legile sunt bune, sunt ajustate la standardele europene și nimeni nu trebuie să aibă frică de viața pe care o vom trăi împreună în România. Diferența de aici și de dincolo o cunoaștem cu toții. Aici e sărăcie, mizerie, corupție, clasă politică bogată și cetățeni săraci, dincolo cetățenii primesc pensiile și salariile după cum am spus, de 5 ori mai mari.
Cum se va implementa acest proiect, care a spus, are încă câteva puncte? Vom crea Ministerul Reunificării, care își va asuma și dincolo și aici procesul unificării. Toate problemele ca să fie soluționate, rezolvate la timp, fără ca să afecteze viața cetățenilor, ba din contra, să o îmbunătățească. Avem o problemă: problema transnistreană. Din păcate nu există o altă soluție decât a declara acest teritoriu ocupat de Federația Rusă. Fapt confirmat că în acești 25 de ani cu ajutorul OSCE, Uniunii Europene, Statelor Unite ale Americii noi nu putem mișca nici un șurub sau o frunză în calea reîntregirii teritoriului de azi al Republicii Moldova, deoarece Rusia din start a știut ce să facă și a creat această republică transistreană moldovenească, fiți atenți republică transistreană moldovenească, nu rusească, dar moldovenească. Dar de fapt ea e rusească pentru că acolo sunt 3 limbi care funcționează, de stat, cum le place la ai noștri de la Chișinău să spună lucrul acesta, dar de jure, dar de facto este limba rusă limba oficială și grafia este chirilică. Și eu sunt sigur că peste un timp, cetățenii în comparație vieții pe care o trăiesc ei și vor trăi-o în afara României vor solicita și ei reunificarea și vor veni la țara mamă. Fiindcă avem 40% de români moldoveni care suferă în urma ocupației rusești și nu de 25 de ani dar de 200 de ani, așa cum am suferit și noi cei din partea aceasta a Nistrului.
Vreau să bucur cei care pledează pentru unire, cetățenii Republicii Moldova că campania noastră, a mea personală în calitate de candidat la funcția de președinte al Republicii Moldova a spars gheața. În sfârșit, președintele României, Klaus Iohanis s-a pronunțat și dumnealui în această problemă. Deci au înțeles și România, și europenii că unirea Republicii Moldova cu România este inevitabilă. Și acest program și l-a asumat nu doar un președinte de partid, dar un ex-președinte al Parlamentului și un ex-președinte al Republicii Moldova, cunoscut de politicienii din Europa și din multe țări democratice. Și președintele Senatului, la fel, domnul Tăriceanu a vorbit și a spus că trebuie să ne gandim, să ne planificăm, să pregătim un proiect, așa cum președintele României Klaus Iohanis. Așadar, stimați cetățeni după cum vedeți, Partidul Liberal și mei ca președinte al partidului și în calitate de candidat ne-a reușit să readucem lupta pentru prosperitatea și dreptatea noastră. Lupta pentru unificarea tuturor românilor. Sondajul care este comandat de cei care au bani și sunt împotriva unirii, pe mine nu mă interesează. Pe mine mă interesează că tot mai mulți cetățeni pledează pentru unire. Uniți pentru unire, țineți minte 3 cuvinte: Mihai Ghimpu președinte.
Acuma câteva cuvinte despre întâlnirile pe care le-am avut. Această campanie electorală a decurs chiar mai bine decât mi-am imaginat în momentul în care m-am înscris în cursă. Un număr impresionant de persoane m-au întâlnit în fiecare colț al Republicii Moldova. Interesați de programul meu electoral, de unirea Republicii Moldova cu România. M-am bucurat cu atât mai mult că cu cât în fiecare din localități am observat o creșetere abundentă a numărului de unioniști, cu atât unirea etse mai aproape. Cetățenii spun că au obosit să trăiască în mizerie și sărăcie. Ei au o viață și ea este scurtă și merită s-o trăiască. Și de aceea astăzi avem două categorii de oameni care-și doresc unirea: ci care-s consideră români și cei care vor să trăiască și au pus în prim plan proiectul social- pensii, salarii, stabilitatea zilei de maine, fiindcă aderând unindu-ne cu România, obținem umbrela NATO, și știți cum e în Nato, unul pentru toți și toți pentru unul. Asta înseamnă asigurarea și securitatea zilei de maine. În această campanie eu și cu colegii mei am avut sute de întâlniri cu alegătorii din aproape toate localitățile Republicii Moldova, la care au participat zeci de mii de cetățeni. Ați văzut pe pagina mea că am avut întâlniri și cu 200 de oameni, și cu 400 și cu 600 și cu o mie inclusiv. Deci asta demonstrează că oamenii nu mai vor să tolereze această clasă politică care i-a mințit timp de 25 de ani și i-a sărăcit. Ce-i drept nu toți, foarte mulți încă mai cred în promisiunile celorlalț candidați, dar eu sunt sigur că nu va trece nici jumătate de an și vor înțelege că acești oameni, vor înțelege acești oameni că au greșit.
Nu poate fi nimeni fericit pe acest teritoriu, să aibă locuri de muncă, să aibă salariu bun, să aibă pensii, să aibă bursă, să aibă indemnizații, fără unire cu România. Și notați-vă că o să ne întâlnim și atunci o să vorbim de acest subiect. Subiectul unirii nu mai este unul tabu, nu mai poate fi ascuns și neglijat, este pentru prima dată după anul 1918 cand despre unire se vorbește în fiecare casă, pe stradă, pe rețelele de socializare, la radio și TV și asta datorită echipei Partidului Liberal, pentru ce le mulțumesc foarte mult, că au fost și sunt alături de mine în această luptă sfântă și nobilă. Și pentru binele cetățenilor. Le mulțumesc tuturor voluntarilor, membrilor încă o dată, simpatizanților pentru unificarea, implicarea în campanie mea și pentru promovarea idealului neamului românesc- unirea. Odată ce avem un procent de 30% de unioniști cu ei voi avea o discuție aparte. La 18:30 voi face un apel către unioniști. Pe pagina mea de facebook voi avea o transmisiune live în cadrul căreia voi face un apel către confrații mei de luptă. Nimic dragii mei nu se câștigă fără luptă. Ce ne-a dat Dumnezeu, ne-a dat, restul trebuie noi să facem. Vă rog, că nu reușesc să.. cade microfonul.
Ultimul subiect și apoi trecem la întrebări. Maia Sandu, contracandidatul meu a zis că nu vrea să muște din mărul otrăvit. Adică a respins sprijinul membrilor și simpatizanților Partidului Democrat. Stimați membri ai Partidului Democrat, dumnevoastră sunteți cetățenii Republicii Moldova. Cu dumneavoatsră împreună și cu cetățenii în afara partidelor noastre, am început din 2009 să schimbăm lucrurile în Republica Moldova. Ce-i drept din păcate nu ne-a reușit fiindcă unii din colegii noștri s-au crezut mai deștepți și au băgat mâna în buzunarele dumneavoastră, dar cum spune vorba veche, Dumnezeu e mare și toate nu pot rece pe alături. Și astăzi are pe dreptate bună odihnă pe Bernardazzi 13, fiindcă i-a plăcut foarte mult data de 13, 13 și ora 13, când a denunțat acordul AIE-2, pe data de 13 februarie 2013, la ora 13. Ai căutat cifra 13, ai găsit-o vroba ceea, nu săpa groapa altuia că o să cazi în ea. Vă îndemn, stimați membri și simpatizanți ai Partidului Democrat, ca pe 30 octombrie să fiți alături de mine, așa cum sunteți astăzi în această criză totală după furtul miliardului și noi am reușit să aducem stabilitatea, să facem reforme încât să întoarcem încrederea europenilor, instituțiilor europene, Fondului Monetar, Băncii Mondiale și altor finanțatori care ne-au ajutat și vor să ajute Republica Moldova. Eu sunt sigur că mărul dumnevoastră este unul gustos, așa cum sunt toate merele în Republica Moldova. Vă mulțumesc.
Jurnalist: Domnule Ghimpu dar dumneavoastră ați anunțat că vă retrageți din cursă, cum îi îndemnați iar să voteze pentru dumneavoastră.
Mihai Ghimpu: Eu am spus că atât timp cât nu am răspuns din partea candidatului unic, campania mea continuă. În cazul în care voi primi un răspuns că-și asumă unirea Republicii Moldova cu România, ne întâlnim din nou.
Jurnalist: La mai multe întâlniri ale dumneavoastră cu alegătorii ați declarat că Maia Sandu este susținută de oligarhii Țopa și Filat. Vreau să vă întreb dacă acum renunțați la această afirmație pe care ați făcut-o...
Mihai Ghimpu: Eu și în 2009 când am venit și am format alianța AIE-1 și AIE-2 așa, eu știam cu cine voi participa în aceasta luptă. Scopul meu a fost să debracăm guvernarea comunistă, crezând că totuși unii oameni își știu locul și măsura, dar vedeți că timpul a arătat altceva. Acuma e aceeași situație. Eu aș vrea să o întreb pe doamna Maia Sandu, cum va lupta dumneaei cu corupția, când dumneaei este înconjurată de oameni corupți ca Filat, fostul ei șef care a promovat-o și la funcția de ministru și a vrut s-o facă și Prim-ministru, de verișorii Țopa care a are susținerea dumnealor fiindcă platforma este Platforma nu DA, dar Platforma Țopa-Țopa, care primii au deschis această schemă de credite neperformante și au dat start distrugerii băncii sau devalidării Băncii de Economii. Vă amintiți că Viorel Țopa a dat credit lui Victor Țopa. Unul lucra șef de bancă, altul lucra șef la Air Moldova și până astăzi banii nu au fost. Și nu mint fiindcă numele lor este în raportul Kroll. Și mai e ceva, dacă am văzut la o dezbatere pe Anatol Țăranu, pentru Maia Sandu deja nu pentru Filat, deci însemană că cum a stat în spatele lui Vlad Filat Petru Lucinschi, așa este și în spatele Maiei Sandu.
Jurnalist: Păi și reieșind din declarațiile dumneavoastră, spuneți că Maia Sandu este înconjurată de oameni corupți, în aceste condiții, cum puteți să-i cedați locul pentru că v-ați referit doar la acest obiectiv din programul dumneavoastră electoral - unirea cu România, în aceste condiții o lăsați pe Maia Sandu să meargă candidatul unic și-i cedați locul dumneaei, dacă e înconjurată de oameni corupți?
Mihai Ghimpu: Cedez locul pentru că unirea asta înseamnă trecerea Prutului a DNA-ului și s-a terminat cu toți ăștia. În punctul meu, unirea este că corupția poate fi combătută și sărăcia la fel, numai în cazul în care DNA trece Prutul și dacă DNA trece Prutul, s-a terminat și cu Filat și cu Țopi și cu toți ceilalți care în toți acești ani de zile s-au făcut bogați pe sărăcia moldovenilor. N-am nici o frică. Doi. Vă rog frumos. Doi. Oricum lupta cu corupția nu ține de atribuțiile președintelui. Lupta cu corupția o au structurile de drept și după cum ați observat s-a început o luptă srioasă. Sunt arestați judecători, vameși, polițiști, mulți oameni de afaceri, așa că noi și până la trecerea DNA facem acest lucru. Președintele din păcate singura putere o are de a da ordine și medalii, restul totul este în conlucrare cu Parlamentul, cu consiliul Superior al Magistraturii și cu Guvernul. Nu poate elibera nici un ministru dacă nu face un demers Prim-ministrului, nu poate înainta candidaturi la funcția de Prim-ministru fiindcă este decizia Curții Constituționale că asta o face majoritatea parlamentară când își asumă actul guvernării și formează Guvernul. Și iaca aceste promisiuni că voi numi procuror, că voi numi Prim-ministru ăstea sunt povești pentru copii și lumea crede, din păcate.
Jurnalist: Deci ca să înțelegem corect, dacă Maia Sandu nu-și asumă idealul unirii, atunci dumneavoastră rămâneți în cursă, da?
Mihai Ghimpu: Este clar. Eu lupt nu ca Maia Sandu într-o lună de campanie electorală pentru această cauză națională, eu lupt de o viață și 30 de ani activ, din 88. Și eu nu pot să refuz la idealul nostru numai pentru faptul că cum a zis dați-vă toți într-o parte că vine Maia Filat Năstase. Maia Sandu, mă scuzați.
Jurnalist: Cât timp sunteți dispus să așteptați un răspuns?
Mihai Ghimpu: Nu, e clar că nu după 30. După 30 nu mai are sens să-mi răspundă. Acuma trebuie să-mi răspundă.
Jurnalist: Dar ce v-a făcut ca să luați această decizie, că ați putea să vă retrageți în favoarea doamnei Maia Sandu?
Mihai Ghimpu: Ce?
Jurnalist: Ce v-a făcut ca să luați această decizie, că ați putea să vă retrageți în favoarea doamnei Maia Sandu?
Mihai Ghimpu: O să vă răspund după răspunsul doamnei Maia Sandu.
Jurnalist: În acea seară v-ați întâlnit cu domnul Plahotniuc? v-ați revizuit condiția după această întâlnire nocturnă cu...
Mihai Ghimpu: Mihai Ghimpu nu coordonează cu nimeni activitatea sa și deciziile luate decât cu colegii de partid. Și am promis, și am promis, vă rog frumos, și am promis, în profunzime, că eu am spus că rămânîn cursă, dar decizia a luat-o partidul și voi consulta cu colegii. și am avut consultări cu colegii și colegii au spus să rămân în cursa electorală fiindcă lupta pentru cauza românească n-o poate duce și n-o va duce nimeni mai bine decât Partidul Liberal.
Jurnalist: Dar ce căuta mașina domnului Plahotniuc la sediul PL?
Mihai Ghimpu: Eu n-am văzut-o. Ați văzut-o personal?
Jurnalist: Păi erau pe net fotografii care...
Mihai Ghimpu: E, fotografii, eu pot să vă arăt mașina lui dumneavoastră la ambasada Rusiei sau la Dodon într-o fotografie o iai și o plaseziși o pui cum vrei, haideți să lăsăm...
Jurnalist: Adică dumneavoastră negați acest fapt...
Mihai Ghimpu: Eu vreau să vă spun așa, nu cătați nod în papură, cum zic moldovenii. Haideți să vedem lucruri mai mari și mai importante. Acuma eu vorbesc despre unire. Întâlnirea mea cu Plahotniuc sau cu Năstase sau cu Dodon e o problemă secundară. Astăzi Republica Moldova cetăețnii ma bine zis, au nevoie de unire cu România ca să trăiască această viață scurtă, foarte scurtă. Asta e problema. Dar poate s-a întâlnit cu Țopii, de unde știți?
Jurnalist: Păi au fost surprinse, a fost văzut automobilul domnului Plahotniuc la sediul PL și nu...
Mihai Ghimpu: Eu vreau să vă spun că pe drumul ăsta, pe drumul ăsta atâtea mașini trec și a lui Năstase, și Năstase pe jos merg, pot să vă arăt că am camerele și eu îi văd când trec și Năstase când se opresc se mai ceartă ei între ei aicea, ceva nu împacă, ăsta e drum, ăsta e drum.
Jurnalist: Datoria noastră este să vă întreb. Dumnevoastră puteți să ne răspundeți nu sau da.
Mihai Ghimpu: Datoria mea este să vă răspund și eu v-am răspuns.
Jurnalist: Că nu?
Mihai Ghimpu: Că nu.
Jurnalist: Acuma îi propuneți doamnei Maia Sandu să facă unirea, după cum am înțeles.
Mihai Ghimpu: Dar puteți să vă prezentați, de unde sunteți?
Jurnalist: NTV Moldova.
Mihai Ghimpu: NTV? aa, maia liubovi. Govorite.
Jurnalist: Păi v-am întrebat.
Mihai Ghimpu: Ce?
Jurnalist: Din declarațiile dumneavoastră reiese că acum doamna Maia Sandu urmează să facă unirea. Să decidă dacă acceptă acest fapt sau nu.
Mihai Ghimpu: Deci dacă acceptă acest singur punct din programul meu unirea Republicii Moldova cu România, punem punct. Și șefului dumneavoastră Dodon se termină cu speculația și a primit bani de la Moscova numai ca să țină moldovenii în continuare în minciună și sărăcie, și corupția, toți. Și Ghimpu se duce la odihna bine meritată.
Jurnalist: Nu știu despre ce vorbiți dumneavoastră, dar...
Mihai Ghimpu: Eu știu despre ce vorbesc. Eu întotdeauna am știut despre ce vorbesc și acuma tot știu.
Jurnalist: Și noi tot știm [indescifrabil].
Mihai Ghimpu: Mă bucur. Mă bucur că știm dar nu ne prea înțelegem. Mai sunt întrebări? așadar dragii mei, am o surpriză pentru dumnevoastră înainte de a pleca, o fac cu mare plăcere, fiecărui dintre dumneavoastră vă dau harta României Mari. Vreți ori nu vreți dar o să trăiți în România Mare. Asta este viitorul. Cu mare plăcere. Prima o primiți dumneavoastră cei de la NTV. Pentru cauza românească, pentru România Mare.
Jurnalist: [indescifrabil].
Mihai Ghimpu: Depinde nu de mine, de Maia Sandu. Ne-am înțeles? Vă rog frumos, așa la toți, cameramanii și la toți, să vadă ei că țara noastră este România. Dar aici în față ați primit da? trăiască unirea, trăiască românii de pretutindeni, uniți pentru unire, țineți minte 3 cuvinte: Mihai Ghimpu președinte. Mulțumesc și o zi bună.