Maia Sandu, președinte al Partdidului Acțiune și Solidaritate: Corupția estea cea mai mare problemă a Republicii Moldova. O spun cetățenii, o confirmă sondajele, o spun experții naționali și internaționali, o spun partenerii noștri de dezvoltare. Din păcate, majoritatea politicienilor în loc să fie model de moralitate și bun simț, aleg să-și fure poporul atunci când ajung la guvernare. În toți acești ani lupta cu corupția, lupta împotriva corupției a fost mimată. Politicienii corupți nu doresc să-și taie creanga de sub picioare. DAcă lupta împotriva corupției ar începe pe bune, clasa politică ar fi prima care ar suporta consecințele. Și-ar pierde averea și ami ales libertatea. Vedem astăzi ce eforturi titanice fac partidele de la guvernare pentru ca să rămână în continuare să ne conducă. Reformarea instituțiilor responsabile de lupta împotriva corupției este prima prioritate pe agenda mea în calitate de președinte al Republicii Moldova. În ferburarie 2016, guvernarea anunța cu mult fast adoptarea noii legi a procuraturii. Ne-a spus atunci că este o reformă așteptată de mai mult de 20 de ani. Ceea ce este adevărat, pentru că Republica Moldova încă în anul 1995 și-a asumat angajamentul față de Consiliul europei de a reforma instituția procuraturii, reconsiderând modelul sovietic și transformând-o într-o instituție e tip european. La 1 august, majoritatea prevederilor acestei legi au intrat în vigoare, cu excepția articolului privind numirea procurorului general de către președintele țării. Pe 22 septembrie 2016 a fost lansat concursul cu privire la selectarea procurorului general. Chiar dacă guvernarea și-a asumat angajamentul în fața cetățenilor și în fața partenerilor de dezvoltare să selecteze procurorul general, în conformitate cu noua lege nu este clar care sânt adevăratele intenții ale guvernării și de ce concursul a fost lansat acum.
Reamintesc, Constituția nu a fost modificată încă, astfel încât procurorul general să fie numit de către președintele țării, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor. Este curios faptul că guvernarea s-a îngrijit ca modificarea Constituției să se poată face doar după 3 noiembrie, adică după primul tur al alegerilor prezidențiale. Cerem ca guvernarea să-și respecte angajamentul de punere în aplicare a legii procuraturii în întregime, imediat ce cadrul constituțional va pemrite acest lucru și ca numirea noului procuror general să se facă în cadrul legii noi a procuraturii. Există și alte semne de întrebare, cu privire la procedura de concurs pentru funcția de procuror general. Prima ține de credibilitatea instituției care organizează acest concurs. Este vorba de Consiliul Superior al Procurorilor. Ne întrebăm, cum cu oameni care au admis consolidarea acestui sistem corupt se poate face demolarea aceluiași sistem? îmi este foarte greu să cred că oamenii care au gestionat până acum managementul carierii procurorilor vor fi în stare să facă un altfel de management de acum încolo.
Amintesc că printre competențele Consiliului Superior al Procurorilor se numără și slelectarea colegiilor specializate ale procuraturii care sunt determinante pentru implementarea reformei procuraturii. Aici mă refer la cele entru selecția și cariera procurorilor, pentru evaluarea performanțelor acestora și pentru disciplină și etică. Am văzut deja primele pseudorealizări ale acestui Consiliu Superior al Procurorilor. În două funcții cheie, cea de președinte al Colegiului pentru Selecția și Cariera Procurorilor și cea de președinte Colegiului de evaluare a performanțelor procurorilor au fost selectate persoane despre care presa independentă a scris că au dosare dubioase. Aceștia au gestionat dosare împotriva oponenților politici pe timpul guvernării comuniste. Unii au semnat mai multe demersuri privind judecarea și reținerea tinerilor protestatari la 7 aprilie 2009 în comisariatele de poliție, altul a instrumentat un dosar urmare a căruia Republica Moldova a fost condamnată la CEDO și l-a scos de sub urmărire penală pe fostul ministru de interne Gheorghe Papuc în dosarul maiorului Domnișor. Credibilitatea scăzută a actualului Consiliu Superior al Procurorilor va descuraja participarea oamenilor integri, independenți, buni profesioniști la concurs.
A doua problemă este una de legalitate. Conform art. 69, alineatul 8 din noua Legea a procuraturii, procurorii aleși în calitate de membri ai Consiliului Superior al Procurorilor, se detașează din funcție pe durata exercitării mandatului. Dacă ne uităm însă pe siteul procuraturii generale, vom vedea că actualii membri ai Consiliului Superior al Procurorilor dețin în continuare pe lângă calitatea de membru al consiliului și funcția de procuror în procuraturile respective. De exemplu, un membru al CSP este în continuare procuror al sectorului Ciocana, altul este procuror al municipiului Bălți, al treilea este procuror în raionul Hâncești și așa mai departe. Chiar dacă legea spune că membrii CSP se detașează din funcțiile pe care le dețin, această prevedere legală n este respectată. În acest sens insist ca CSP-ul actual să intre de urgență în legalitate, părăsind funcțiile care sunt incompatibile cu calitatea de membru al Consiliului Superior al Procurorilor.
Și a treia problemă. Din anumite surse, am auzit că numele persoanei care urmează să fie selectată de CSP pentru funcția de procuror este deja cunoscut. Toate acestea nu înseamnă altceva decât mimarea concursului. În acest context, vreau să reiterez următoarele: în calitate de președinte al Republicii Moldova voi numi în funcția de procuror general doar o persoană integră, profesionistă și care are calitățile necesare să pornească reforma adevărată a procuraturii. Dacă nu vom găsi o astfel de persoană în țară, o vom căuta și sunt sigură că o vom găsi peste hotare. Doi. Voi respinge orice candidatură propusă de CSP, indiferent dacă este vorba de prima nominalizare, a doua sau chiar a zecea, în cazul în care persoana va avea probleme de integritate sau vor exista semnale și informații de mimare a concursului sau în procesul de selectare vor fi comise ilegalități. Vă mulțumesc.
Jurnalist: Doamna Sandu ați vorbit că deja se cunoaște numele viitorului procuror. Cunoașteți despre cine este vorba?
Maia Sandu: Este vorba despre actualul viceprocuror, Harujen. Despre asta se vorbește. O asemenea persoană nu poate să ajungă în funcția de procuror general și vreau să-i informez pe cei care-și pierd timpul acum organizând un concurs de ochii lumii că această persoană nu va fi numită în funcție de președintele Republicii Moldova dacă ajung în această funcție.
Jurnalist: Doamna Sandu, potrivit ultimului sondaj, dumneavoastră vă poziționați mai jos decât Năstase. Cum comentați acest sondaj?
Maia Sandu: Sunt sondaje credibile și sânt sondaje mai puțin credibile. Am văzut sondajul IRI, care spune că pentru prima opțiune și eu și domnul Năstase avem același scor, pentru a doua opțiune eu am un pic mai mult, așteptăm al doilea sondaj ca să luăm o decizie finală în acest sens.
Jurnalist: Următorul sondaj de către cine realizat?
Maia Sandu: Este sondajul... noi am convenit asupra a două sondaje. următorul sondaj este unul care s-a făcut la solicitarea noastră cu sprijinul financiar al fundației Germane Kondradt Adenauer și în câteva zile trebuioe să apară rezultatele acestui sondaj. Atunci o să discutăm și o să luăm o decizie.
Jurnalist: Și după înregistrarea la CEC a candidatei Maia Laguta, dumneaei spunea că vă va face praf. Cum comentați aceste afirmații?
Maia Sandu: Nu are decât, o să avem dezbateri în care fiecare candidat va putea să convingă alegătorul de ce este cel mai potrivit/ cea mai potrivită pentru această funcție. Toată lumea va avea această ocazie. Merci. O zi bună.