Igor Dodon, Președinte al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova: Stimați reprezentanți mass-media, vă mulțumesc că ați venit al acest briefing scurt. Unul din componentele de bază care au fost incluse în platforma mea în calitate de candidat la funcția de președinte al Republicii Moldova este păstrarea statalității, neutralității și identității moldovenești. eu consider că datoria unui șef de stat este păstrarea statalității și identității noastre moldovenești. Noi vedem că pe parcursul ultimului timp tot mai activ și mai agresiv se comportă cei care sunt deschis pentru lichidarea Republicii Moldova. Vedem cum unioniștii devin din ce în ce mai agresivi. Aici în Republica Moldova, fiind susținuți și de unii parteneri vecini care ar trebui să respecte statalitatea și neutralitatea și identitatea moldovenească. Constituția Republicii Moldova spune foarte clar, eu o să citesc un articol pentru cei care poate au uitat. Articolul 41, punctul 4: partidele și alte organizații social-politice care prin scopurile lor ori prin activitate militează împotriva suveranității și independenței, a integrității teritoriale a Republicii Moldova sunt neconstituționale. Acest lucru îl spune Constituția. Ce vedem noi? cei care pledează pentru lichidarea statalității Republicii Moldova, unii dintre ei stau în Parlament, plasează diferite panouri, vedeți panouri și în Chișinău. Iar constituția spune foarte clar, ei sunt anticonstituționali. De aceea, în funcția de președinte al Republicii Moldova, vă promit, și-mi asum angajamentul public, pentru înreprinderea, în primul rând, unele dintre primele acțiuni vor fi următoarele:
1. Voi întreprinderi toate acțiunile necesare pentru a interzice prin lege unionismul în Republica Moldova. Tot felul de unionism. Și cei care vor să se unească în Est și în Vest. noi trebuie să pstrăm statalitatea Republicii Moldova.
2. Codul educațional trebuie modificat și va fi modificat. Voi veni cu inițiativa ca în școli să fie predată istoria Moldovei. Noi suntem un stat care avem o istorie bogată, o istorie de peste 560 dacă total exact să spunem 567 de ani. Deja statul nostru moldovenesc. Avem cu ce ne mândri. Avem istoria noastră. Pe parcursul mai multor secole noi am luptat pentru acest pământ, strămoșii noștri au luptat. De aceea trebuie să învățăm istoria țării noastre, istoria Moldovei.
3. Vă promit că voi modifica componența Consiliului Superior de Securitate. Acolo trebuie să fie patrioți adevărați. Stataliști. Nu ceea ce avem acuma, diferiți unioniști care pledează pentru lichidarea statatlității. Va fi aprobată o nouă strategie de securitate națională, unde unionismul va fi pericol pentru securitatea statului.
4. Eu consider că toți acei care sunt în funcții de conducere și dețin cetățenia altui stat, România, Rusia, alte state, nu au ce căuta în conducerea țării, de aceea funcțiile care vor depinde de președintele țării vă promit că în funcții vor fi promovate doar persoanele care au cetățenia Republicii Moldova. Dacă au a doua cetățenie nu au decât să se refuze de ea.
Și 5. Republica Moldova este un stat neutru. Republica Moldova este un stat neutru. Strategia națională de neutralitate- o lege nouă cu privire la neutralitate. O garanție a marilor puteri mondiale va fi o prioritate să o obținem pentru ca statutul de neutralitate să nu fie subiect de discuții. Aici niciodată nu vor fi soldați NATO, tancuri NATO, indiferent, nu doar americani, a oricărui stat. Noi suntem un stat neutru, nu putem să ne permitem ca aici în Republica Moldova să fie trupele altor state. Acestea sunt 5 obiective de bază și stimați prieteni, haideți să nu uităm: Republica Moldova și acest pământ și această țară de 657 de ani se numește Moldova. Noi trebuie să ne mândrim cu acest lucru. Moldova, cum spunea marele Ștefan, și acest pământ, nu este al nostru, este al nepoților nepoților noștri. Haideți să păstrăm această țară pentru viitoarele generații, pentru copiii noștri. Vă mulțumesc și sunt ferm convins că Moldova are viitor.
Necunoscut: Eu mă adresez către acei părtași ai statalității moldovenești care mai au dubii, mai au îndoieli în ceea ce privește pentru cine să voteze. Deci eu vă chem să votați pentru liderul Partidului Socialiștilor Igor Dodon, care este cel mai de vază politician al Moldovei contemporane care stă pe pozițiile statalității moldovenești. Deci dacă vreți să aveți stat moldovenesc, dacă vreți ca statul ăsta să se dezvolte, să prospere și oamenii noștri să nu plece din țara asta, eu vă chem să votați pentru Dodon. De asemenea, dacă vreți ca în țara asta să se respecte legea, să fie echitate socială, să avem relații normale cu toate țările în interiorul țării noastre să fie o armonie interetnică, votați pentru Dodon. Și dacă vreți să rămânem moldoveni, să nu ne românizăm, să punem capăt acestei plage care se numește românismul, votați pentru Dodon.
Necunoscut: [indescifrabil].
Necunoscut: Stimați prieteni, stimați reprezentanți mass-media, situația în care s-a pomenit astăzi țara într-adevăr confirmă vorba istoricului că Moldova se află în calea tuturor relelor. Cu părere de rău, dacă aceste rele atunci veneau din afară, astăzi ele vin și din năuntru. Or, noi avem o duzină de candidați care vor să devină președinți ai acestei țări, dar ei nici măcar nu cred în această țară. Sânt candidați care au cetățenia altui stat, sânt oameni care nu văd rost în independență și suveranitate. Păi dacă ei nu văd rost în independență și suveranitate, la ce mai fac acest pas? pentru că ei doresc să ne distrugă viitorul nostru, iar Moldova are un viitor prosper, are un viitor bun cu un președinte statalist, cu un președinte patriot al acestei țări, cu un președinte care crede în această țară și care va face tot posibilul ca Moldova să dăinuiască în timp și să aibă un viitor bun pentru cetățenii săi. Eu vă îndemn, atunci când vom merge la alegeri să ținem cont că data de 30 octombrie este un examen pentru națiunea noastră. Noi trebuie să ne păstrăm țara, să ne păstrăm neamul și identitatea noastră moldovenească. Mulțumesc.
Necunoscut: Stimați colegi, onorată asistență, eu vreau să spun că componentele care au fost enunțate de către președintele Dodon: identitate moldovenească, istoria Moldovei, statul moldovenesc sânt componentele ce constituie mantia în care noi dăinuim ca națiune, ca moldoveni. În care noi creăm familii, în care noi privim la viitor. În acest sens, este imposibil să nu fii alături de președintele Dodon care luptă și va lupta în continuare pentru a întări această mantie care se numește în general, statalitatea Republicii Moldova. Să ținem alăturea de domnul președinte Dodon și vom avea succes. În caz contrar noi vom repeta ceea ce deja am mai avut, asta va fi o mare tragedie. Vă mulțumesc.
Igor Dodon: Stimați prieteni, stimați concetățeni, statalitatea, neutralitatea și integritatea moldovenească, identitatea noastră strămoșească este ceea ce ne face mai puternici. Următorul președinte trebuie să respecte în primul rând Constituția Republicii Moldova. Constituția Republicii Moldova indică foarte clar că noi suntem un stat suverna, independent, că noi avem limba noastră limba moldovenească, noi avem istoria noastră, istoria poporului nostru. Eu voi face tot posibilul în funcția de președinte al țării ca aceste valori să fie fundamentul pe care se vor baza toate instituțiile de stat. Moldova are viitor cu un președinte statalist, care știe trecutul, respectă istoria acestui neam și eu sunt ferm convins că poporul va lua o decizie corectă. Vă mulțumesc.
Jurnalist: În calitate de președinte doriți să puneți punct pe procesul de integrare europeană?
Igor Dodon: Nu, atunci când Marian Ilici face așa declarații că eu sunt principalul oponent eu cred că el aicea are dreptate. Da, eu sunt principalul oponent și dușman al actualei guvernări. Și aicea Marian Ilici confirmă ceea ce spune și Mihail Fiodorovici, toți prietenii lui din alianță. Și Ghimpul spune același lucru, și Leancă spune același lucru, numai că mi se pare că Marian Ilici trăiește pe altă planetă. El trăiește undeva pe planeta Lupu sau nuștiu care. Lasă să mai discute cu lumea, lasă să meargă printre oameni să vadă ce se întâmplă în țară. Da, într-adevăr noi suntem dușmanul numărul unu al cestei guvernări. Aici are dreptate. Marian Lupu a fost președinte al țării. Interimar. Ce-a făcut pe parcursul la tot mandatul său de președinte? concret ce a făcut? unde a fost când s-a furat miliardul?ce fac la Partidul Democrat membrii lui de partid? cui i se subordonează? ce fel de președinte o să fie el? Marian Ilici, eu sper că noi o să avem posibilitate într-o dezbatere electorală să discutăm detaliat, numai să nu te f... să nu fugi. Eu știu că poate să-ți deie indicații de la partid să nu vii cu Dodon la dezbateri, eu public te invit. Hai ș-om discuta. Atunci când în Parlament te pupai cu Ghimpu, atunci când votai pentru deschiderea oficiului NATO în Chișinău, atunci când apărai unioniștii, iaca despre ce, hai ș-om discuta. Nu cu declarații de estea scrise, cineva îți scrie un interviu și-l dai. Marian Ilici poftim. Am fost colegi de partid cândva sau am fost împreună într-o echipă. Hadem. Ieșiți la dezbateri. Poftim, eu îs gata cu Marian Ilici să discutăm detaliat și despre Constituție și despre viziunea sa și despre așa-numita integrare europeană cu care ei se acoperă și fură miliarde. Nu am nici o problemă.
Jurnalist: El spune că vreți să puneți cruce pe integrarea europeană și doriți federalizare. Cum comentați?
Igor Dodon: Integrarea europeană și parteneriatul nostru cu Uniunea Europeană este necesar. Acordurile care au fost semnate pe scuns, fără a consulta opinia poporului, aicea este o problemă. Trebuie poporul să decidă și vor fi referendumuri naționale care vor decide în acest sens. Dar nu Marian Ilici trebuie să decidă la partid sau alții. oamenii trebuie să decidă cum mergem și încotro. În ceea ce ține de Transnistria eu am spus foarte clar că problema transnistreană trebuie rezolvată, noi avem o soluție trebuie să oferim o autonomie lărgită. Noi vorbim de federalizare, nu vă place denumirea? haideți să dăm o altă denumire, dar asta este unica soluție, dar ceea ce fac ei în ultimul timp cu unionismul, cu NATO, cu tot este un pericol pentru Republica Moldova. Poate să provoace situații de destabilizare, eu nu doresc acest lucru. Colegii lui de alianță, Ghimpu și alții vor să cheme NATO ca să intre cu armata în Transnistria, asta înseamnă război, eu sunt împotriva acestui scenariu. La masa de negocieri ne așezăm, discutăm, găsim o soluție.
Jurnalist: Adrian Candu, președintele Parlamentului a spus pentru o publicație internațională că de fapt Rusia ar intenționa să se bage, să zic așa, în alegerile prezidențiale și că de fapt ar finanța partide proruse de la noi, dând de înțeles că și dumneavoastră ați fi printre aceste partide.
Igor Dodon: Eu cred că Andrian Candu încearcă să facă careva favoruri și plecăciuni în fața americanilor în speranța că le vor mai da vreo 10, 20, 50 de milioane de dolari ca să-i fure mai departe această guvernare. Dacă ei vor încerca să ne excludă din cursa electorală sub diferite motive, care știm că sunt meșteri, eu le promit în această piață vor ieșitoți cei care au semnat pentru înaintarea candidaturii mele. Și atuncea se va pune punct foarte rapid. O parte vor fi în altă parte. O parte vor fi la televiziuni, nu trebuie să ajungem la acest scenariu, eu sunt împotriva destabilizării. Dați posibilitate oamenilor să decidă. Dacă o să le furați și această ultimă speranță, asumați-vă atunci toate consecințele. Dr consecințe vor fi.
Jurnalist: Întrebarea este, partidul dumneavoastră este finanțat indirect de Rusia?
Igor Dodon: Orice partid care este finanțat indirect de către cineva din străinătate este în afara legii și aicea nu trebuie de făcut nicio excepție.
Jurnalist: Dar a fost o investigație RISE care a arătat...
Igor Dodon: Care acuma a fost atacată în judecată pentru defăimare pentru că a lansat niște informații, le-a interpretat greșit și de fapt a indus în eroare opinia publică.
Jurnalist: Păi zice că această companie din Bahamas ar avea totuși legături cu Rusia...
Igor Dodon: Niciun leu din finanțare externă nu a ajuns la finanțarea partidului sau candidatului partidului din această cursă.
Jurnalist: Domnule Dodon și ultima întrebare, dumneavoastră aveți cetățenie română?
Igor Dodon: Nu am avut, nu am și nu voi avea cetățenia altui stat, indiferent care, a României, a Rusiei sau altui stat.
Jurnalist: Mulțumim.