Iurie Leancă, Președinele Partidului Popular European din Moldova: Așa, vreau să vă mulțumesc pentru faptul că ați răspuns invitației și ați venit azi la noi. Vreau să vorbesc puțin despre campanie și obiectivele acestei campanii.
Am zis de la bun început că doresc să avem o campanie constructivă, o campanie bazată pe soluții și să nu pierdem pur și simplu timpul cetățenilor din Republica Moldova. În curând voi lansa viziunea mea politică, formulată în zece priorități, dar sunt absolut convins că există anumite lucruri în comun, în baza cărora este absolut imperativ să construim un consens național. Mesajul pe care îl lansez astăzi este un pas către crearea acestui consens național. Și acest mesaj rezultă din analiza lucrurilor pe plan regional și plan global.
Din păcate, în istoria recentă a Republicii Moldova, oamenii de bună credință deseori dau dovadă de ezitare, de ezitare asupra opțiunii strategice a Republicii Moldova: să mergem alături de Rusia sau să mergem alături de Uniunea Europeană. Sunt convins că analiza la rece a situației directă demonstrează foarte clar că aceste clipe de ezitare ar trebui să treacă în trecut. Dacă analizăm situația din Rusia și din spațiul post-sovietic, vom constata foarte clar că Rusia se confruntă cu o criză puternică economică, pe fundalul scăderii prețurilor la petrol și la gazele naturale, dar și în urma sancțiunilor, analiza tendințelor globale, și în mod special de pe piața energetică, intrarea pe piața aceasta energetică a așa-ziselor gazelor de șist, demonstrează că prețul la țiței, prețul la gaze va rămâne și în continuare unul scăzut, ceea ce înseamnă că resursele financiare ale Federației Ruse vor fi relativ limitate.
Rusia trebuie să-și hrănească populația, să-și mențină aramata dacă dorește să mențină statutul de mare putere. Uniunea Euro-Asiatică vedeți că este una nefuncțională. Chiar ieri, Președintele Lucașenko a vorbit în acești termeni și a avertizat că Belorusia ar putea să iasă din această uniune. Deci, iată în situația actuală îmi vine greu să cred că Rusia ar avea resurse financiare, eventual pentru a ajuta și Republica Moldova și cetățenii ei.
În acest context opțiunea pro Uniunea Europeană nu este doar una ideologică, nu este doar una identitară, ci este singura opțiune rațională și logică. Uniunea Europeană a ieșit din criză. Există o creștere economică. Uniunea Europeană reprezintă exact ce ne dorim. Europenii trăiesc mai mult și au salarii mult mai bune. Totodată, Uniunea Europeană menține politica ușilor deschise. Foarte recent, cred că ați observat, că și Bosnia și Herțegovina a obținut statutul de țară candidat.
Iată în acest context invit toți contra-candidații mei să declare susținerea necondiționată față de opțiunea Progres. Solicit fiecărui candidat să se angajeze public în fața alegătorilor pentru susținerea menținerii și a aplicării Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Oricât de ciudat nu ar părea, dar această invitație se adresează și domnului Dodon. Sute de mii de moldoveni, de familii din Republica Moldova depind de banii trimiși de moldovenii din străinătate, astfel încât această dependență este una extrem de evidentă. Domnul Dodon spune că înțelege nevoile familiilor din Republica Moldova, care depind de aceste remitențe. Doar că Domnul Dodon trebuie să mai înțeleagă acum că nu se poate separa Acordul de Asociere de Acordul de regim fără de vize cu Uniunea Europeană. Dacă domnul Dodon nu înțelege l-aș invita să discute cu orice expert, de fapt, cu orice om cu analiză rațională și în foarte puțin timp va înțelege. După ce înțelege, îl aștept și pe domnul Dodon să-și ia acest angajament despre care îi vorbesc într-o scrisoare deschisă pe care o să v-o prezint și domniilor voastre, sau dacă nu înțelege, atunci să recunoască public că nu-i pasă de situația sutelor de mii de moldoveni.
Pur și simplu altă posibilitate logică nu există. Repet, nu putem separa Acordul de Aociere de regimul de vize în raport cu Uniunea Europeană. Dacă la domnul Dodon, înțeleg că ar putea fi o anumită ezitare inițială și până se lămurește, ar putea să treacă ceva timp, de la candidații care se declară pro-europeni, pro Republica Moldova, aștept cât mai devreme să-și confirme susținerea necondiționată pentru Acordul de Asociere. Astfel vom da un semnal clar pentru societatea din Republica Moldova, dar și pentru partenerii noștri din străinătate, că dorim să mergem pe drumul către vest, către prosperitate și către o justiție reală. Vă mulțumesc frumos și dacă aveți întrebări, vă ascult cu atenție, dacă nu, vă prezint textul acestei scrisori deschise. Poftiți.
Jurnalist: Spuneți, vă rog, Partidul Liberal Democrat din Moldova și-a anunțat susținerea pentru Maia Sandu, iar liderul Partidului Demnitate și Adevăr a spus că aceasta este o lovitură în spate. Cum comentați dumneavoastră această ceartă?
Iurie Leancă: Am un comentariu succint. De la bun început am spus că nu se vor înțelege și că va exista această ceartă. Din păcate, poate din naivitate, doamna Sandu s-a lăsat cumva atrasă în această cursă a domnului Năstase, a domnului Țopa. Țopiii .Astfel încât iată că s-a lansat în acest exercițiu fără finalitate.
Jurnalist: Puteți da un verdict al acestor meciuri declarative care s-au instalat?
Iurie Leancă: Între cine și cine?
Jurnalist: Între Maia Sandu și ...
Iurie Leancă: Îi privește pe ei. Eu am agenda mea, am prioritățile mele, de ele vreau să mă ocup.
Jurnalist: Dar reieșind din faptul că ați participat la emiterea acestui dialog?
Iurie Leancă: Pentru mine contează încă o dată să venim cu soluții pentru cetățenii Republicii Moldova. Am agenda mea, am prioritățile mele, pe ele mă voi axa în continuare.
Jurnalist: Și vreau să ne spuneți cum comentați faptul că Partidul Popoluar European și-a anunțat sprijinul pentru candidatul comun pe care îl va sprijini Partidul Liberal Democart din Moldoval, ținând cont de faptul că doamna Merkel care este, la fel, un politician important din această familie politică europeană și a exprimat o altă opinie, cea de a vă sprijini pe dumneavoastră.
Iurie Leancă: Nu văd o contradicție prea mare. A vorbit domnul Daul, a vorbit în calitatea sa de Președinte al Partidului Popoluar European. Partidul Popoluar European este o familie numeroasă, e o familie pluralistă, contează, în mod special, opinia actorilor cei mai importanți din Partidul Popoluar European. Doamna Merkel, Partidul său Uniunea Creștin-Democrată, joacă un rol absolut important, deosebit și definitoriu în mare, și formularea unor poziții. Contează nu doar sprijinul față de mine. Cel mai mult contează că acest sprijin în momentul în care devii Președinte să se transforme în acțiuni de solidarizare cu Republica Moldova, de susținere politică, de susținere financiară. Iată acest lucru contează foarte mult. Astfel încât și discuțiile și cu doamna Merkel, discuțiile cu Premierul Borisov, care este și Președintele Partidului GERB, care face la fel parte din Partidul Popular European, susținerea din partea lui, discuția pe care noi am avut-o cu Prședinta Partidului Național Liber la București, arată foarte clar că am susținerea unor membri marcanți și a unor partide extrem de importante din această familie. Discuția mea cu Partidul popular European e una constantă, e una vie. Voi avea și o întrevedere astfel încât sunt convins că vom avansa.
Jurnalist: Doamnul Leancă, ieri domnul Năstase a dat de înțeles că dacă va fi nevoie va lupta și cu Maia Sandu. Cum comentați aceste evenimente și ciocnirile dintre...?
Iurie Leancă: Am zis deja. Nu am crezut de la bun început că se vor înțelege. Cearta aceasta, din păcate, ne demonstrează acest lucru, astfel încât... Dar până la urmă îi privește pe ei doi. Am agenda mea, v-am spus și mă voi axa pe transpunerea în viață a acestei agende.
Jurnalist: Domnule Leancă, dar privitor la această uniune, inițial și dumneavoastră erați acolo, ați plecat și Maia Sandu spunea că ați preferat să mergeți împreună cu Vlad Plahotniuc. Adică ați fi omul lui Plahotniuc.
Iurie Leancă: Este o insinuare și fără probe. Nu sunt omul lui Plahotniuc sunt omul membrilor Partidului Popular European din Moldova, sunt omul cetățenilor din Republica Moldova, sunt omul, politicianul susținut din afară și acei din afară, în momentul în care te susțin, știu exact ce se întâmplă în Republica Moldova, ce s-a întâmplat, pe cine poți susține, în cine poți avea încredere, astfel încât nici nu vreau să comentez astfel de insinuări, care nu au nicio probă în sine.
Jurnalist: Dacă, de exemplu, în turul doi, vorbind utopic, iese Maia Sandu, cu Igor Dodon, așa cum arată sondajele, pe cine veți susține?
Iurie Leancă: În turul doi voi ajunge eu cu siguranță. Deci, să nu aveți niciun dubiu în acest sens. Cine va fi contra-candidatul meu, urmează să vedem.
Jurnalist: Asta vreau să vă întreb, pe cine îl vedeți cel mai mare oponent?
Iurie Leancă: Igor Dodon. Atât? Vă mulțumesc foarte mult. Călin, avem textul scrisorii deschise. Încă o dată vă mulțumecs și o zi bună în continuare.