Andrian Candu, președintele Parlamentului Republicii Moldova: Bună seara dragi reprezentanți ai presei și bună seara cetățenilor. Vrem să vă anunțăm că astăzi a fost semnat acordul cu privire la parteneriatul național pentru integrarea europeană între coaliția de guvernare, majoritatea parlamentăr și Partidul Popular European din Moldova, condus de domnul președinte Iurie Leancă.
Dumnealui va spune mai multe și bineînțeles despre scopul acestui acord, însă vreau să vă anunț totodată că recent a avut loc ședința biroului permanent al Parlamentului și biroul permanent al Parlamentului a luat decizia ca Consiliul Parlamentar pentru Integrare Europeană să fie condus de domnul Iurie Leancă, cu experiența dumnealui atât și ca ministru de Externe, cât și ca prim-ministru cu un bagaj de cunonștințe și în domeniu. Este cu siguranță o decizie foarte bună a biroului permanent ca acest consiliu parlamentar de integrare europeană să fie condus de dumnealui, astfel asumându-și și angajamentul ca visul nostru de apropiere față de Uniunea Europeană să fie realizat cât mai repede și calitatea pe care noi o așteptăm foarte mult.
Eu îi mulțumesc foarte mult domnului Leancă că a aceptat această misiune și sunt sigur că acest consiliu transmit în mâini bune la nivel de conducere a acestuia și sunt sigur că vom avea succese și rezultate foarte bune. Vă rog frumos.
Iurie Leancă, președintele Partidului Popular European din Moldova: Mulțumesc domnule Președinte. Bună seara tuturor. Așa după cum a anunțat domnul președinte Candu, astăzi am semnat un acord de parteneriat între Partidul Popular European din Moldova și coaliția majoritară. Un acord politic care vizează un parteneriat pentru modernizarea Moldovei și integrarea ei europeană. Am pornit de la ideea că acest obiectiv este unul național, este unul fundamental. Invitația pe care am primit-o din partea colegilor din coaliția majoritară a rezultat din faptul că e nevoie de consolidat aceste eforturi și totodată pornind de la ideea că Partidul Popular European are expertiza, experiența și resursele umane necesare pentru a contribui la accelerarea parcursului european. Totodată, bineînțeles că s-a mizat mult și pe faptul că dispunem de o doză de credibilitate importantă din partea partenerilor noștri europeni.
Dacă îmi permiteți, voi preleva câteva elemente cheie din acest acord, elemente din punctul meu de vedere noi care vor permite să vorbim în primul rând despre faptul că integrarea europeană nu este doar o alegere geopolitică, dar este în primul rând un proiect de modernizare a Republicii Moldova, un proiect care ne permite să luptăm cu flageurile sistemice care avem încă destul de puternice în societatea noastră. Și bineînțeles că pornesc și de la ideea că din păcate, din 2014, după alegerile din noiembrie, relația noastră cu Uniunea Europeană a intrat într-un declin. Un declin în mod special pe dimensiunea politică, pe dimensiunea financiară, ceea ce a afectat și imaginea noastră, dar și situația noastră politică-economică-financiară, astfel încât e nevoie de o resetare a dialogului cu Uniunea Europeană. E nevoie de consolidat aceste eforturi. Astfel încât elementele cheie ale acestui acord tocmai pornesc de la problemele cheie cu care se confruntă Republica Moldova: justiția, reforma justiției și lupta împotriva corupției. Experiența țărilor la vest de noi, fie că e vorba de România, fie că e vorba de țările baltice, demonstrează că fără implicarea, susținerea din partea Uniunea Europene este foarte greu de realizat acest obiectiv. Iată că în acest acord am convenit și am stipulat un obiectiv important: să apelăm la ajutorul Uniunii Europene cu o solicitare de a trimite în Republica Moldova o misiune pe reforma justiției. Este o idee despre care am vorbit în 2014. Din păcate, după asta s-a cam uitat despre ea. Dar este o idee și un obiectiv care ne va permite să venim în acest proces de reformă a justiției cu legimitate, cu obiectivitate și cu cea mai bună expertiză europeană. În același timp, inclusiv din poziția pe care mi-au oferit-o colegii din biroul permanent al Parlamentului de președinte al Consiliului Parlamentar pentru Integrarea Europeană voi insista mult ca să tranpunem recomandările misiunii UE de evaluare a instituțiilor de drept în strategiile cu privire la sectorul justiției și anticorupție.
Guvernarea a reușit recent un lucru important care se numește stuff level agreement cu FMI-ul, care nu înseamnă doar bani de la FMI, dar înseamnă în primul rând și o ștampilă, dacă doriți, asupra faptului că politicile sunt corect. Asta bineînțeles că dezleagă mâna pentru donatorii principali, cum ar fi: Uniunea Europeană, cum ar fi Banca Mondială. Dar pentru a reuși să beneficiem din partea Uniunii Europene de acest sprijin bugetar de care din păcate am dus lipsă și în 2015 și deocamdată și 2016, e nevoie de făcut anumite chestii sectoriale. Iată în rolul meu de președinte al acestui Consiliu Parlamentar, voi avea șansa fiind susținut și de domnul Președinte și de alți colegi, nu doar să supraveghem procesul general de reforme, dar să venim cu anumite imputuri, cu anumite contribuții, astfel încât acest proces care va deschide finanțarea cât mai plenară din partea Comisiei Europene să fie una reală. La fel am discutat și mă bucur că colegii au acceptat în acest acord să formulăm și ideea de a institui acest proces de transparent prin concurs de numire a conducătorilor regulatorilor și a instituțiilor de drept. Am salutat inițiativa președintelui Candu de a iniția concursul pentru selectarea Guvernatorului Băncii Naționale. O idee foarte bună după mine, care iată și arată deja efectele pozitive. Deci, prin acest acord ne angajăm împreună să extindem această practică benefică și absolută necesară.
Și apropo, dacă am zis doar o chestie pe frauda bancară. Sunt cel mai interesat să facem cât mai repede lumină ca investigația să meargă cât mai repede. Și iată din poziția de președinte al Consiliului Parlamentar, având șansa pe această platformă să discut instituțional cu reprezentanții Uniunii Europene, voi cere acolo unde e nevoie de expertiză și experți să ne ajute pe noi astfel încât viteza investigației să fie una mai repede.
Un obiectiv asupra căruia la fel am convenit este deoffshore-zarea în sectorul public și privat. Este o sarcină importantă. Am avut o discuție la acest subiect cu domnul președinte Candu. Avem o inițiativă legislativă. Se regăsește parțial și în proiectul pe integritate, astfel încât iată promovarea acestei legislații care ar face ca banii publici în mod special să fie cheltuiți cu maximă eficiență și transparență. Sigur că va fi o prioritate.
Am mai vorbit și este reflectat în acord și ideea efectuării auditelor externe pentru investigarea modului de a administrarea a asistenței externe în Republica, fie că vorba de granturi, fie că e vorba de credite. Avem proiecte mai multe, unele se implimentează cu succes, altele din păcate cu scârț. Iată astfel de audit sunt convins că va contribui la eficientizarea sprijinului financiar din partea Uniunii Europene.
Un subiect foarte important pe care la fel l-am reflectat în acord este vorba de securitatea energetică și interconectarea sistemului nostru energetic la cel european. Cred că nu va fi prea mult, fac foarte nemodest să zic atunci când am fost în Guvern. Am lansat interconectarea, după aia din păcate turbulențele politice iarăși au vrut așa încât să nu prea avanseze deloc în ceea ce privește interconectarea și pe gazoduct, dar și pe energia electrică. Am avut în 2013-2014 o conlucrare cu Bucureștiul și Bruxellesul. Iată și din poziția de președinte al Consiliului Parlamentar voi avea ocazia și șansa să mă implic mult mai puternic.
În încheiere, vreau să vă zic, bănuiesc că știți, că am o obsesie. Această obsesie ca până la mandatul acestui Parlament, deci până în 2018, împreună să reușim să creăm premisele necesare pentru a depune cererea de aderare la Uniunea Europeană. Poate că această declarație a mea va genera anumite zâmbete, anumite reacții răutăcioase, malițioase, că uite Leancă iarăși face fantezii. Eu vreau să vă aduc aminte că atunci când în 2010 am inițiativ dialogul pe regimul de fără de vize, țin minte suficiente reacții extrem de neîncrezătoare, pesimiste, din partea de tot felul de experți și politicieni. Și uitați-vă dacă am depus muncă, dacă ne-am sucit mânicile și am lucrat, iată am obținut. Ucraina și Georgia, din păcate zic, nici astăzi nu au acest regim fără de vize. Această afirmație a mea vine nu doar din baza dorinței mele și acestei obsesii, dar și în urma unor discuții pe care le-am avut chair recent, atât la Bruxelles, cât și la Berlin, astfel încât știu o chestie: că depunerea până la finele mandatului parlamentul este o chestie fezabilă, doar că crearea acestor premize și convingerea celor din Bruxelles că întradevăr merităm să avansăm pe această cale - depinde de noi. Iată astăzi prin acest parteneriat ne propunem să valorificăm toate oportunitățile existente. Vă mulțumesc.
Andrian Candu: Vă punem la dispoziție acordul, copia acordului o să-l primiți ca să-l aveți.
Jurnalist: Dacă puteți să ne spuneți dacă acesta a fost motivul pentru care domnul Plahotniuc a fost astăzi aici, la Parlament.
Iurie Leancă: Eu nu cunosc pentru ce motiv a fost domnul Plahotniuc.
Jurnalist: Dar Dumneavoastră?
Andrian Candu: Nici eu nu cunosc.
Jurnalist: Nu v-ați văzut?
Andrian Candu: L-am văzut, dar am discutat despre chestiuni pur ce ține de fracțiunea Partidului Democrat.
Jurnalist: Domnule Leancă, acest acord înseamnă că putem să considerăm că faceți parte din majoritatea parlamentară?
Iurie Leancă: Sub nici o formă. Din contra, este o pârghie suplimentară oferită opoziției pentru a monitoriza sau a se implica mult mai activ în monitorizarea procesului de integrare europeană. Iarăși obiectiv fundamental. Bineînțeles că ne oferă anumite pârghii de a analiza împreună, a acționa împreună, deci după mine e un început care să vedem unde ne va duce.
Andrian Candu: E un început și bineînțeles urmează să vedem deja din luna septembrie, sunt sigur, mai multe rezultate și când ne vom vedea la prima ședință a sesiunii parlamentare din toamnă deja și cu unele rezultate, mai ales pentru domnul Leancă în calitate de președinte al Consiliului Parlamentar pentru Integrare Europeană. Vă mulțumesc foarte mult.
Jurnalist: Domnule Leancă, dacă puteți să ne spuneți dacă admiteți să fiți candidatul majorității parlamentare la funcția de președinte.
Iurie Leancă: Speranța, mi-ați adresat această întrebare. Din momentul în care mi-ați adresat-o acum câteva zile în urmă nu s-a schimbat nimic. Sunt candidatul Partidului Popular European din Moldova pentru această funcție. Vă mulțumesc.
Andrian Candu: Și apropo, Partidul Democrat din Moldova își va avea și propriul candidat. Vă mulțumesc foarte mult și găsiți acordul aici. O zi bună și ne mai vedem. Revenim în sala plenului.