Clotilde Armand, consilier primăria sectorului 1, membru al USB: ... ieri a avut loc consiliul primăriei sectorului 1, noine-am angajat să fim o echipă complet transparentă, adică în fiecare lună, după consiliu, o să vă invităm aici în fața primăriei pentru a vă spune ce s-a discutat și pentru a împărtăși cu dumneavoastră toate doucmentele pe care le-am avut noi ca să le studiem și ca să le dezbatem. Vedeți aici este un teanc de documente, erau pe ordinea de zi în număr de 31 de subiecte, unele au fost retrase în ultimul moment, altele au fost adăugate, chiar aveți aici am proiecte de peste ordinea de zi, care ne-au fost comunicate o zi înainte și primul proiect pe care-l vede aici este proiect de hotărâre privind acordarea unui sprijin financiar în valoare de 10 milioane de lei pentru finanțarea unor lucrări la Catedrala Mântuirii Neamului primăriei sectorului 1 al municipiului București. Vom vorbi un pic mai mult de fiecare dintre aceste subiecte, am vrut numai să înțelegeți care este procedura, care este contextul.
Jurnalist: Fiindcă ați legat de acest subiect, ce s-a discutat ieri în acea ședință și cum ați votat?
Clotilde Armand: Ok, atunci, fiecare dintre consilieri va vorbit despre subiectele de care el, pe care el le-a studiat și pe care este expert, da? eu o să vorbesc despre acest proiect dar să știți, noi n-am avut timp să-l studiem, adică vorbesc de un subiect pe care nu l-am studiat, a venit cu o zi înainte, noi avem foarte mult de lucru, de făcut, dar avem decât o zi să dezbatem între noi nu estimăm că este suficient. Acest proiect pentru Catedrala Mântuirii Neamului a fost dezbătut o zi înainte în Comisia de buget la care participă domnul Cristian Zailă, am înțeles că nu s-a ajuns la nici o concluzie, a venit a doua zi în consiliu a fost prezentat acest proiect. Noi chiar dacă n-am avut timp să-l studiem, noi știm că este un proiect de țară important, că de 100 de ani românii și românii ortodocși își doresc această catedrală, am spus totuși că este o sumă destul de mare, sunt 10 milioane de lei noi, ca să fie o dezbatere publică, adică noi nu suntem aici ca pe ascuns așa, în viteză să votăm a doua zi ceva pe care n-am putut să-l studiem și care n-a fost dezbătut...
Jurnalist: Dar e așa de amplu? ce-i așa de studiat? 10 milioane de lei pentru Catedrala Mântuirii Neamului, sunteți de acord sau nu? se pot face alte lucruri cu acești bani?
Clotilde Armand: Vedeți, noi avem o altă părere despre cum trebuie un consilier să voteze, adică noi considerăm că noi aici suntem pentru a respecta voința poporului, noi nu ne-am poziționat asupra acestor proiecte pentru că sunt proiecte foarte ample, sunt proiecte care implică absolut toată lumea, cum este ceva de bună guvernare, noi știm exact ce avem de făcut. Cum este un proiecte care fiecare român poate să-l înțeleagă, nu este ceva tehnic, este ceva care ne privește pe fiecare dintre noi, aici este extrem de normal să cerem părerea oamenilor.
Jurnalist: Adică să-i întrebați pe cei din sectorul 1 dacă sunt de acord să dea acești bani?
Clotilde Armand: Bineînțeles. Noi considerăm că este o sumă mare, noi am insistat foarte mult să se aloce niște bani pentru spitale și suma care a fost propusă după ce am insistat de domnul primar a fost de 250 de mii de euro, adică de fapt, de zece ori mai puțin. Cum v-am spus, noi nu suntem individual împotriva acestui proiect, chiar eu cum știți, sunt o persoană care chiar sunt religioasă. Noi ce vrem aici este să nu dăm părerea noastră personală, cum am spus, este un proiect care este nu depinde de tehnocrație, este un proiect care privește pe fiecare dintre noi. Noi o să organizăm, pentru prima dată, o dezbatere publică, și pe internet, și cu întâlniri cu oamenii, cu reprezentanții asociațiilor, cu reprezentanții cetățenilor din sectorul 1 și o să avem o părere bună despre ce-și doresc oamenii. Noi credem că în paralel cu acest proiect este bine să propunem un alt proiect pentru nu sănătatea spirituală, dar sănătatea fizică și atunci o să mergem în paralel cu aceste două proiecte, noi credem că dacă mergem în paralel, oamenii vor înțelege și vor aproba, dar acest lucru este numai o părerea lor actuală. Noi credem în dmeocrație, credem într-un demers democratic, nu credem că noi avem adevărul, credem pentru aceste subiecte care nu necesită o expertiză tehnică, ca fiecare cetățean poate să aibă opinia lui respectată.
Jurnalist: Dezbatere publică. Îi chemați pe locuitorii din sectorul 1 să participe, să vadă proiectele...
Clotilde Armand: Exact, exact. O să vedem asta și prin niște discuții prin internet și cu discuții cu societatea civilă, ONG-urile se vor exprima.
Jurnalist: [indescifrabil].
Clotilde Armand: Eu vă spun cum am procedat, pentru că ne-am găsit în fața unei dileme. Ei ne spuneau că dacă nu se aprobă, nu e bine pentru acest proiect care și-l doresc așa de mult. Atunci am făcut un compromis, pentru că suntem niște oameni care știm să facem compromisuri când este necesar. Și am spus așa: vă propunem acum, să alocăm 2 milioane de lei pentru acest proiecte și pentru suma restantă, de 8 milioane, să facem ce propunem noi, adică ceva ce mi se pare normal, o dezbatere publică. Când am făcut această propunere ad-hoc, a acceptat domnul primar și domnul președinte de ședință să o punem la vot această propunere, noi toți de la USB considerăm că era o propunere rezonabilă, noi toți am votat pentru, dar din păcate și PSD și PNL au blocat adică ei au blocat alocarea aceasta de 2 milioane de lei care o propuneam. Două secunde, domnule, să termin. După ce am propus acest lucru, propunerea PSD-ului de 10 milioane de roni, noi ne-am abținut. Ne-am abținut pentru că nu avem la ora actuală o părere, fără să avem feedbackul cetățenilor. PNL-ul a votat împotrivă, atunci este un lucru care cred că trebuie spus, este că PNL-u la toate propunerile, a votat împotrivă. Noi am votat abținere și pentru ceva.
Jurnalist: Ați votat împotrivă și la statuie, pentru că ați vorbit în trecut și despre aceasta...
Clotilde Armand: Cu statuia a fost retrasă de pe ordinea de zi, dar o să-l las pe colegul meu Cristi Zailă să comenteze și să vă explice exact despre ce este vorba.
Jurnalist: Ieri au fost și reprezentanții de la biserică?
Clotilde Armand: Da, au fost într-adevăt un preot, doctor profesor care a fost aici și ne-a explicat acest proiect. E păcat că nu, adică el ne-a spus că din ianuarie tot s-au cerut acești bani, consiliul precedent nu s-a ocupat de asta și mi s-a părut că totuși pentru o sumă așa de importantă să ceri și a doua zi, scuze, și a doua zi să fie propus, fără să fie un minim de dezbatere, fără să treacă prin niște comisii, vedeți noi aicea am cerut pentru Spitalul de Arși și n-a fost posibil să fie prezentat astăzi.
Jurnalist: Revenind însă la statuie, un milion două sute de lei pentru o statuie, va trebui să urcăm și pe la domnul primar tocmai de aceea insist [indescifrabil].
Jurnalist: Haideți să ne lămurim cu dumneavoastră, că dumneavoastră ne-ați chemat aici.
Clotilde Armand: Nu. Până la urmă au fost 11 voturi pentru, vorbesc de cele 10 milioane, da? au fost 11 voturi pentru dar nu a trecut.
Jurnalist: Deci se poate discuta.
Clotilde Armand: Se poate discuta și eu sunt convinsă că după dezbaterea publică care se va organiza, se va rediscuta.
Jurnalist: Când veți organiza dezbaterea publică?
Clotilde Armand: Să știți că este o problemă, pentru că suntem în perioada concediilor, și atunci va fi un pic dificil pentru că bucureștenii din sectorul 1 care pe jumătate sunt în concediu, sau, o jumătate și o bună parte să aloce timp pentru asta, dar o să încercăm să organizăm cât mai repede posibil. Trebuie să vă mărturisesc că o dezbatere pentru un astfel de proiect, în general durează între 6 luni și 2 ani. Nu vrem acest lucru, da, nu vrem. Adică ne adaptăm la context. Am vrut numai să vă spun cum ar fi fost normal.
Jurnalist: Și doamna Armand, pentru că acuma aveți partid, USB-ul a fost făcut, domnul Liviu Mihai este coleg cu dumneavoastră, bănuiesc că sunteți la curent cu ceea ce...
Clotilde Armand: Nu cred că este membru de partid. Nu, nu este el...
Jurnalist: Susținător.
Clotilde Armand: Eu sincer nu-l cunosc, într-adevăr nuștiu cum a fost ales susținător, el nu este în niciun caz membru de partid. Nu.
Jurnalist: Legat de acest scandal, ar putea să-l împiedice să devină membru de partid?
Clotilde Armand: A, bineînțeles. Nici n-a cerut, nici n-a fost o discuție, e clar că...
Jurnalist: [indescifrabil]... și face un denunț și...
Clotilde Armand: Nu, nu, nu, eu cred că aici nu trebuia mass-media să sesizeze de un lucru care în nici un caz nu este ceva relevant, a fost la un moment dat un om cum sunt foarte mulți care au susținut USB, să știți că sunt foarte multe persoane care spun că susțin USB sau care spun că sunt legați de USB, noi nu putem să-i împiedicăm pe oameni să ne susțină, înțelegeți? da eu vă spun de faptul că toți oamenii care sunt acum în USB sunt oameni corecți, care nu au avut nicio legătură cu domnul Vultur sau n-am știut noi și ne-au ascuns acest lucru. Dar acest domn nu face parte din USB.
Jurnalist: Dar până acuma, ca să luați decizia aceasta, ați avut vreun sondaj privind Catedrala Neamului?
Clotilde Armand: Nu, am fost, ne-am consiliat între noi consilierii pe moment, pentru că nu am avut un alt moment și am ajuns cu această propunere de compromis pentru că nu vrem să dăm un semnal care nu este corect.
Cristian Zăilă, consilier primăria sectorului 1, membru al USB: E vorba despre o statuie care urmează să fie amplasată în zona lacului din Parcul Chiselef. Proiectul care s-a aflat pe ordinea de zi inițial și care a fost retras, presupunea amenajarea spațiului respectiv, deci nu e vorba de statuie în sine...
Jurnalist: Nu doar de statuie...
Cristian Zăilă: Nu doar despre statuie, în sensul în care ea a fost deja achiziționată după cum avem informație de la ADP sectorul 1. Deci era vorba despre amenajarea spațiului respectiv, dar proiectul de amenajare presupunea alei asfaltate, dacă puteți să mergeți chiar și dumneavoastră acolo sânt alei deja din dale. De ce să asfaltăm o alee care există deja și e din dale. Doi, parcul e plin de bănci din lemn. Proiectul prevedea niște bănci din beton, adică o schimbare a cărui rost nu l-am văzut acolo. Posibil că acestea să fi fost motivele pentru care s-a și retras proiectul. O altă problemă majoră pe care noi am identificat-o în proiectul respectiv era că zona respectivă, numită lac în momentul de față, dar care de fapt e groapă, urmează să fie întradevăr umplută cu apă în schimb îi lipsește o minimă balustradă la câteva zeci de metri de un loc de joacă pentru copii chiar micuți de tot. Nu putem să nu ne luăm minime prevederi. Proiectul...
Jurnalist: [indescifrabil].
Cristian Zăilă: Proiectul? se pare că e o firmă angajată de primăria sectorului 1 care ne-a înaintat acest material.
Jurnalist: Cine l-a inițiat?
Cristian Zăilă: Statuia în sine? statuia în sine este inițiată de Direcția de cultură a municipiului București. A fost un concurs în 2014. Înțelegem de la ADP sectorul 1 că este pe cale de a fi recepționată, în următoarele 30 de zile spuneau dânșii că urma să intrăm în posesia ei.
Jurnalist: Retras înseamnă că s-a renunțat de tot la acest proiect sau că doar a fost amânat pentru altă ședință?
Cristian Zăilă: Mi-e greu să vă răspund la întrebare referitor la acțiunile care nu ne aparțin și nu-mi aparțin. A fost pusă pe ordinea de zi de către primarul sectorului 1, retrasă tot de dânsul.
Clotilde Armand: Aș dori să vorbiți și despre Liceul Mircea cel Bătrân [indescifrabil].
Oliver Păiuș: Vorbind de Colegiul Tehnic Mircea cel Bătrân de pe strada Feroviarilor numărul 37, este o construcție retrocedată, de fapt pierdută de către Primăria Generală, din informațiile pe care le avem, prin neprezentarea avocaților primăriei. Această clădire în prezent este Colegiul Tehnic Mircea cel Bătrân, deci această clădire a fost preluată, hai să-i zicem așa, de CCCP și dată, printr-un proces-verbal, către societatea Cord S.A. din Buzău. Această societate Cord S.A. este în insolvență. Toate lucrurile astea s-au întâmplat în anul 2000. Primăria de atunci plătește o chirie lunară de 15 euro pe metrul pătrat, o [indescifrabil] este de 33 de metri pătrați, deci în jur de 25,500 mii de euro plus TVA, pe lună. Deci gândiți-vă, că până acum s-au plătit 1 000 200 euro, cu condiția deci în acest contract de închiriere era o condiție că de premțiune și în cazul în care Primăria dorea să cumpere imobilul respectiv, suma plătită până la data respectivă să fie compensată. E, există un raport de evaluare, cu o valoare de 16 milioane de lei, vorbim de o sumă foarte mare. Această evaluare practic, mie mi se pare exagerată. Deci vorbim de o suprafață de 2333 de metri patrați, terenul este exclusiv al statului iar destinația imobilului nu poate fi schimbată. cu alte cuvinte, este o evaluare, care din punctul meu de vedere, trebuie verificată și de dumneavoastră și parctic ar trebui cerută o nouă reevaluare. În prezent, se încearcă găsirea unui nou spațiu, negocierile sunt într-un impas, se refuză practic recunoașterea acestui contract de închiriere, adică scăderea sumei achitată până în prezent, aproximativ 1 000 200 de euro din valoarea reală a imobilului, deci practic suntem într-un impas cu acest colegiu.
Jurnalist: Care-i valoarea imobilului?
Oliver Păiuș: Valoarea conform evaluării, este de 16 milioane de lei, dar repet, mi se pare o evaluare exagerată. Pentru că sunt 2333 de metri patrați, construiți, nu vorbim de o... este o clădire construită în 1970, o clădire retrocedată și ar trebui să verificați dumneavoastră cum a putut fi retrocedată o asemenea clădire și de ce a fost retrocedată, de ce repet, din informațiile pe care le avem, avocații primăriei capitalei nu s-au prezentat, da, și a fost pierdută, cum a ajuns de la CCCP la Cord S.A., o firmă din Buzău, care este într-un apartament în momentul ăsta și este și în insolvență. Și noi practic, acum trebuie să găsim teoretic un alt spațiu unde din toamnă, copiii să-și desfășoare activitatea școlară.
Jurnalist: Numele, ni-l spuneți, vă rog?
Oliver Păiuș: Al meu? Oliver Păiuș, mă numesc.
Jurnalist: Vă mulțumim frumos.
Clotilde Armand: Încă un subiect. Încă trei de fapt, dacă tot... faceți cum vreți, eu vă spun ce am de spus. E încă un subiect care este piața Amzei. Ieri au fost invitați de către primărie niște producători, știți că piața Amzei redeschiderea pieței Amzei pentru a fi o piață adevărată, pentru producători care-și vând legumele și fructele proaspete acolo este o promisiune din campania noastră. Este și un proiect de care ne ocupăm în mod activ. Consilierul care se ocupă, Dorina Benișevna, n-a putut să vină astăzi. Ieri domnul primar, de fapt a invitat niște producători din păcate nu i-a lăsat să vorbească, a plecat înainte, ei au fost foarte frustrați și aici public îmi cer scuze față de ei chiar dacă nu au fost invitați de noi. PSD-ul și domnul primar lucrează activ la redeschiderea pieții și noi, USB-ul lucrăm activ în aceeași direcție. eu sper să putem să vă anunțăm în scurt timp că se va redeschide piața Amzei. Voiam să vă spun că am propus noi două proiecte de hotărâri și aș fi vrut colegul să vă spună despre ele pentru că se... iar primul consiliu v-am spus, am venit deja cu două propuneri.