Nicușor Dan, Președinte Uniunea Salvați Bucureștiul: Ok?
Bună ziua! Bine ați venit venit la conferința noastră de presă. Deci, cunoașteți pe colegele mele: Roxana Wring și Clotilde Armand. În primul rând vrem să vă anunțăm că s-a ... Uniunea Salvați România, este înscrisă în registrul partidelor politice, deci există în mod oficial ca partid. O să avem un, după cum știți, legea nu permite partidelor locale, Legea partidelor, partidele care nu candidează în șaptezeci de localități sau la Parlamentare, vor fi radiate și vom fi obligați să fcem un congres de fuziune între noul partid Uniunea salvează România și vechiul partid Uniunea Salvați Bucureștiul. Uniunea Salvați Bucureștiul va deveni filiala București a partidului Uniunea Salvați România. Acest congres va fi făcut la jumătatea lunii august. În felul acesta, mandatele de consilieri pe care noi le-am câștigat în numele Uniunea Salvați Bucureștiul, vor eveni mandate de consilier ale Uniunea Salvați România.
După cum știți, foarte multă lume din țară ne-a contactat. Suntem în cursul acestui proces de extindere. Clotilde Armand o să ne spună mai multe despre acest proces. Vreau doar să vă spun că conform statutului, fililalele județene ale Uniunea Salvați România vor avea o foarte mare autonomie, adică nu vor putea, conform statutulu, centrul nu poate să impună candidați în județ. Această atribuție revine organizațiilor județene. Centrul poate doar să cenzureze anumite persoane pe care le consideră nepotrivite, dar niciodată nu poate să propună el nume.
Vreau doar să spun, deci Clotilde o să spună detalii ce se va întâmpla în săptămânile următoare și ce s-a întâmplat în săptămânile de până acum. Eu voi face un turneu în săptămâna viitoare, în vestul țării: luni - Baia Mare, marți - Oradea, joi - Timișoara, vineri - Arad. În fiecare din aceste localități vom vorbi, pe de o parte, cu presa locală, cu un public general interesat și pe de altă aprte, cu oamenii care ne-au scris deja și cu care colegii noștri au vorbit deja și s-au înțeles să constituim cu ei niște grupuri de inițiativă, care vor deveni la un moment dat fililalelel județene ale partidului.
Uniunea Salvați România vine să ocupe un gol în politica românească. Sunt foarte multe decizii care s-au luat în ultimii ani, în care s-a văzut o ruptură între clasa politică și societate. Ultimul exemplu: votul din Parlament pe pensiile speciale ale aleșilor locali și pe dezincriminarea conflictului de interese. Uniunea Salvați România vrea să ne trezim cetățenii și să fie o contra-pondere pentru o clasă politică pe care am văzut-o că acționează pentru interese personale și mai puțin pentru interesul public. Am văzut... vedem zilelel astea înainte de alegerile parlamentare uniuni între oameni care s-au înjurat ani de zile, nu-i numesc, e vorba de întreg mod a face politică în care accesul la putere și la resurse permite ..., pentru acces la putere și resurse se permite orice. Noi vrem să venim ca să servim cu adevărat cetățenii care ne dau mandat și este foarte important pentru noi modul în care până la alegerile parlamentare din toamna acestui an vom comunica cetățenilor modul în care ne-am respectat promisiunile față de ei în cele cinzeci și patru de mandate pe care le avem în Consiliile Locale din București.
Vă anunț că, pe de o parte un succes, ne-am întâlnit în urmă cu două săptămâni într-o conferință de presă legată de toaletări și defrițări de copaci din București. În urma propunerilor pe care noi le-am făcut s-a agreat la Primăria Generală un mod, un parteneriat cu Asociația Peisagiștilor, ei sunt specialiștii în tot ceea ce înseamnă vegetație urbană și sperăm că de acum în colo lucrurile să intre într-un program normal, să existe un regulament, exact ce v-am spus atunci în conferința de presă.
Avem și exemplul la limita opusă. Vă spuneam atunci că nu reușim să obținem actele de la Primăria sectorului trei, în privința defrișărilor care se fac în sectorul trei. Nici până acum nu le-am obținut în ciuda a ceea ce spune explicit legea, orice consilier are voie la orice act din Primărie în termen de zece zile și pare-mi-se acolo veți auzi de procese în instanță pentru că este singura modalitate în care consilierii noștri pot să-și facă, să ajungă să-și exercite mandatul pe care cetățenii l-au dat.
Cam asta despre USR. O să vă dau la sfârșit extrasul din Registrul Partidelor Politice sau chiar de acum. O invit pe Clotilde Armand să vă spună cum se întâmplă, ce se întâmplă în țară cu filialele de URB constituite.
Clotilde Armand, Vice-președinte Uniunea Salvați Bucureștiul: Bună ziua tuturor! Mă ocup pentru USB / USR de echipele care sunt însărcinate să creeze, să ajute la crearea filialelor în toată România. Noi ne bazăm pe două principii majore, sunt și alte principii, dar două sunt extrem de importante pentru noi, integritate și avem un cod etic care trebuie respectat, care este validat la nivel de USM și care pentru noi este baza pentru a selecționa primul nucleu de oameni și avem autonomia, despre care a vorbit Nicușor, autonomia filialelor. Adică noi nu credem într-un sistem unde în București se hotărește totul, unde noi avem adevărul și restul trebuie să asculte. Noi pledăm la faptul că cetățenii trebuie să fie implicați, ei știu ceea ce este bine și local se știe ce este bine pentru comunitățile locale. Combinând aceste două principii, cum ne-am gândit:
Noi am primit foarte multe cereri, adică mail-uri. Noi le-am eplicat oamenilor, ne-au contactat din toată țara și din afară, o să ne spună și Roxana. Noi am spus ok, cei care chiar sunt de nivel, vă rog să se înscrie ca simpatizanți și când oamenii se înscriu ei ne dau detalii despre ei: cine sunt, ce au făcut, care este parcursul lor, care este motivația lor. Oamenii noștri, noi avem o echipă destul de bună, sunt oameni care au trăit deja, o campanie, chiar ne cunoaștem și ne apreciem și avem încredere unii în alții, echipa noastră preia aceste înscrieri și se uită dacă oamenii sunt compatibili cu codul nostru etic. Este foarte importantă, nu vă spun că sunt foarte mulți, care vin la noi sperând că este o altă oportunitate, că de fapt vor ... face ceea ce nu au reușit să facă alte partide din diferite motive, vor să facă la noi, dar într-un mod care nu e compatibil cu valorile noastre. Deci, suntem extrem de atenți să..., valorile noastre, v-am spus, de integritate, de binele comun să fie respectate. Noi preferăm chiar să mergem un pic mai încet, dar fiind siguri că mergem pe drumul cel bun. Suntem un partid care e făcut de oameni și depindem de fiecare dintre oamenii care sunt în acest partid. Și dacă oamenii nu sunt eact cum ne dorim, atunci nici partidul nu va fi cum ne dorim. Da? Totuși selecția oamenilor de la început este extrem de importantă. După ce ne-am uitat la toate înscrierile, selecționăm pe cei care respectă, de fapt, nu facem o selecție adică, ne uităm la cei care chiar respectă codul nostru etic. Și acești oameni care vor să contribuie și respectă valorile noastre, încercăm să facem un grup care să îl coagăluăm.
Trebuie să vă spun că încercăm și să fie un grup reprezentativ. Adică, nu vrem un grup de nișă, vrem oamenii care chiar sunt reprezentativ pentru societatea românească locală. Dacă vin numai, nu știu, zece oameni care sunt extrem de ecologiști, dar nu sunt și altceva, e o problemă, pentru că nu vrem ca USR să fie confiscați de o anumită ideologie, știți? După ce am identificat pentru un oraș persoanele care sunt... ar putea constitui un grup reprezentativ și etic, pentru noi USR, punem oamenii în contact și încercăm să coagulăm acest grup. După ce oamenii chiar vedem că funcționează, adică e o sinergie, este o idee, avem aceleeași viziune, atunci vine Nicușor, vin eu, vin alții și începe dialogul și cu noi, să vedem dacă într-adevăr avem încredere că acești oameni vor reprezenta bine ceea ce ne dorim noi pentru USR.
După ce suntem... credem că acest lucru este într-adevăr este ceea ce ne dorim, ne gândim că la sfârșitul lui august, începutul lunii septembrie vom crea filialele propriu-zise, care apoi vor fi autonome, și aici este creat, este ceea ce ne face să credem că noi suntem un partid cu viitor, este că chiar ne bazăm faptul că oamenii simpli, ei știu ce este bine pentru România. Autonom înseamnă... o filială autonomă înseamnă că ei vor veni cu propunerile pentru alți membri, în plus de membrii fondatori care au creat acea filială. Ei vor veni cu propunerile de agendă, pentru comunitatea locală, ei vor veni cu candidații filialei.
Ce aș putea să vă spun mai mult, este ce... acum unde ne vom duce cu Nicușor, cu mine și cu alții. Și eu m-am dus ... bineînțeles Roxana. În primul rând, când ne ducem undeva, exact ceea ce a spus Nicușor, sunt în general patru lucruri pe care încercăm să le facem: să ne întâlnim cu oamenii care deja vor să se implice, ne-au scris, i-am verificat acest grup inițial. Vrem să ne întâlnim și cu un grup mai larg, cu oamenii care nu au făcut pasul de a se înscrie, dar totuși vor să răspundă la apelul nostru pe facebook, fără să știe cine suntem și ăștia îi vom..., ne vom întâlni și cu acești oameni într-o întâlnire diferită. Vrem să ne întâlnim cu presa pentru a ajunge la un public și mai larg și vrem să ne întâlnim și cu televiziunea, unde se poate, pentru a ajunge la oameni care nici nu citesc ziarele, dar se utiă la televizor. Deci, noi ne ducem acolo pentru a vorbi cu toți, toți cetățenii, și cei care vor să se implice activ, și cei care nu știu încă de noi.
Ce am prevăzut? Deja pe douăzeci iulie m-am dus la Cluj, o să ne ducem la Ploiești mâine, în Ilfov în acest weekend, săptămâna întâi din august, Nicușor o să fie luni la Satu Mare, marție - la Oradea, miercuri - la Arad, joi - la Timișoara și vineri la Deva. În paralele, eu o să fiu luni la Bacău, marți - la Iași, miercuri - la Botoșani și Suceava, joi - la Mihăileni și Rădăuți și vineri - la Romani. Săptămâna din șapte - unșpe august o să ne ducem în Constanța și în Tulcea, de fapt, șapte - unșpe am zis, da, șaptișpe - optișpe august o să ne ducem la Craiova, la Pitești, la Târgoviște și săptămâna din douăzeci și doi august - la Galați, Brăila, Buzău și vom continua așa mai departe.
S-a terminat.
Nicușor Dan: Vreua să fac doar o corecție pentru că am schimbat programul ieri, înainte și nu am mai comunicat. Pentru programul meu, luni - Baia Mare, marți - Oradea, miercuri - zi de pauză, joi - Timișoara și vineri - Arad.
Jurnalist: Programul ni-l trimiteți, probabil.
Clotilde Armand: Da, o să vi-l spunem exact.
Nicușor Dan: Și acum Roxana Wring - pe diaspora.
Roxana Wring, Vice-președinte Uniunea Salvați Bucureștiul: Bună ziua! Sunt Roxana Wring pe diasporă. În diasporă sunt ... Ceea ce se numește diasporă, de fapt, în afara granițelor țării sunt aproximativ patru milioane de români, nimeni nu este sigur dacă această cifră este corectă, dar știm cu toții că mai ales, începând din 2007, mulți dintre concetățenii noștri au plecat în Uniunea Europeană, în special, pentru a căuta o viață mai bună, pentru a asigura un trai decent lor și familiilor lor. Mulți dintre acești cetățeni, la un moment dat și eu făceam parte, nu înseamnă că au uitat de România. Din potrivă, își doresc foarte mult o Românie în care ei să se poată întoarce și bineînțeles USR-ul este exact..., este partidul care li se adresează acestor oameni. Am început un fel de periplu în diasporăî între cei care sunt membri USB, Clotilde a fost, de exemplu, la Paris și eu am fost la Londra. De asemenea, (indescifrabil) a fost la Barcelona, eu mă voi duce în Dubai, duminică. Acolo sunt peste cinci mii de români, care toți lucrează în zona Horeca, fine restaurante, catering și sunt piloți în Emirate. Vom continua cu Italia, Spania, acolo unde sunt comunități mari de Români.
Bineînțeles că diaspora nu este un grup omogen. Fiecare dintre aceste comunități are un specific aparte. Italia și Spania, de exemplu, unde sunt cele mai mari comunități, sunt oameni care au plecat împreună cu familiile, mulți dintre ei sunt așezați acolo, dar în continuare păstrează spiritul românesc. În Anglia, de exemplu, unde am avut o întâlnire acu zece zile, a fost foarte interesant. M-am înntâlnit cu niște oameni remarcabili, mare parte din ei lucrează în zone de înaltă tehnologie, în servicii financiare și toți mi-au spus același lucru: ne dorim o țară ca afară, ne dorim ca și România să fie o țară în care statul de drept este respectat, în care nu există corupție, în care poți să ajungi acolo unde meritele tale îți arată ă poți să ajungi, deci unde există meritocrație, votăm cu... susținem USR-ul tocmai pentru că acesta este mesajul nostru: România trebuie să-și ocupe locul pe care îl merită în Uniunea Europeană, în acest moment, să performăm și nhe adresăm concetățenilor noștri să ne sprijine. Mulți ... o mare parte dintre ei vor, de fapt, să-și păstreze vie legătura cu țara.
Mesajul nostru pentru diasporă este că ar fi foarte bine pe ultima sută de metri, cei care vor să nu mai stea la cozi, să se înregistreze, există registre electorale, este foarte important din punctul ăsta de vedere, vorbim și cu cei cu care m-am întâlnit în Londra, legea hotărârii prin corespondență este un eșec. Un număr foarte mic de români s-au înregistrat. Legea este greu ... este, binînțeles birocratică, din păcate. Din câte vedem România este un cimitir al ideilor bune, adică ideea este bună, da, dar punerea în aplicare, dă mult de corit, ceea ce înseamnă că în continuare vom vedea aceste cozi la ambasade, secțiile consulare.
Al doilea mesaj pe care eu l-am transmis este că acolo unde există o sută de cetățeni români cu domiciliul sau reședința care vor să voteze în localitatea unde muncesc / locuiesc, trebuie să se înscrie neapărat în registre doar pentru a putea solicita deschiderea unei secții consulare. Spre deosebire de ultimele alegeri, aceste secții nu vor mai fi ... putea fi ... deci secțiile actuale nu vor putea fi suplimentate decât dacă există acese cereri, nu se poate vota decât la secțiile, instituțiile care aparțin statului român: ambasade, institute culturale și consulat. În anii anteriori, de exemplu, știam că la Liverpool, a fost organizată o secție sau într-unul dintre orașele către Liverpool sau Lipz, s-a organizat o secție într-o casă a uneia dintre consulii onorifici, nu în casa altcuiva. De data aceasta nu se mai poate, plus nu mai pot vota, trebuie să verific informația, pentru că mi-a fost transmisă de cineva din întâlnirea mea la Londra.
De asemenea, în ceea ce mai trebuie remarcat este că nu mai pot vota românii care sunt doar în trecere sau cei care, de exemplu, se află în străinătate și care nu și-au obținut încă niște documente care să dovedească că au dreptul de reședință în localitate. Pe de altă parte, este foarte greu de anticipat numărul celor care vor vota pentru că, de exemplu, eu mă uitam la cifre în 2015, în Anglia existau o sută douăzeci și opt de români care aveau National Ensurance Number, deci numărul acela de înregistrare, un fel de CNP, nu CNP un fel de ...în România nu există așa ceva. Echivalentul CNP-ului, care aveau dreptul să muncească în Anglia și aveau eventual și dreptul la beneficii sociale. În 2015, cifrele astea le am din presa engleză, existau două sute douăzeci și trei de români care se înregistrseră, de mii, două sute douăzeci și trei de mii. Ceilalți tot mii. Parcă-ai fi domnul Sava, când a citit bugetul. Deci, două sute douăzeci și trei de mii de români într-o perioadă atât de scurtă. Era numărul cel mai ... , britanicii remarcau că, era numărul cel mai mare de cetățeni ai unui stat european care se înregistrase și căpătase aceste numere. Deci, comunitatea e mare. Nu știm câți vor vota. Noi am vrea cam să voteze cât mai mulți, pentru că în ultimă instanță e în interesul tuturor să-și manifeste dorința.
Și peste toată această explicație mai apare și Brexit-ul, așa că un motiv în plus , din punctul meu de vedere, pentru românii din Anglia, de exemplu să voteze. Din păcate, în Europa și în Anglia acum există niște mișcări în societate care nu favorizează migranții și e bine pentru..., e bine pentru românii din diasporă să știe că există un partid precum e USR-ul, care pledează pentru o Românie, pentru oamenii decenți, muncitori, care cred în statul de drept.
Clotilde Armnad: Despre românii din Moldova. Vreau numai să vă spun că evident că Moldova este o țară importantă pentru diasporă și sunt mulți români din Republica Moldova, vorbesc de Republica Moldova, am fost acolo deja, m-am întâlnit cu ei, am avut o întâlnire mai specială cu Maia Sandu și o să mă mai duc. Adică, oarecum, în fiecare lună o să mă duc la Chișinău.
Vreau să mai spun ceva. Sunt niște orașe mari din România pe care nu le-am spus, evident vrem să ajungem și acolo. De exemplu Baia Mare, chiar am doi copii care sunt în Baia Mare, vreau să ajung și eu acolo. O să avem și sfârșitul lunii august, și luna septembrie pentru a ajunge în absolut toate orașele din..., nu toate orașele, toate orașele mari din România. Nu uităm pe nimeni.
Jurnalist: Vă deschideți porțile să discutați membrii de partid. Acceptați taxe mici?
Nicușor Dan: Nu. Este una din punctele din acel cod etic la care Clotilde Armand a făcut referire. Nu. Asta înseamnă că oameni, un om care s-a înscris în PNL în 2006 și a activat doi ani și și-a dat seama că nu are ce să caute acolo, e cineva care e perfect rezonabil. Dar cineva care a trecut prin patru partide și după aceea vine la noi, nu.
Și la fel, există o diferență între partidele noi și partidele vechi, încercări cum ar fi un MM-10, e într-o altă categorie de partide decât PSD.
Jurnalist: Și sunteți mai degrabă deschiși către aceștia care au provenit din partide nou înființate. Asta vreți să ziceți?
Nicușor Dan: Nu. Spunem că există o diferență între partidele vechi și partidele noi, oameni care pe plan local au avut o încercare, ne uităm altfel la ei decât la oamenii care au fost în partidele clasice.
Jurnalist: Adică mai bine (indescifrabil).
Nicușor Dan: Da, mai bine, da, mai bine.
Clotilde Armand: Dimpotrivă. Inișitive locale, de oameni integri, este exact ce ne dorim, exact ce vrem și noi să facem,. chiar vrem să fim în aceeași barcă cu ei. Norma, sigur.
Jurnalist: La Congres, probabil, veți alege și cine va ocupa principalele funcții în partid. Va fi un vot? Cum se vor desfășura lucrurile că de regulă, suntem obișnuiți să aibă loc congresul, abia apoi se trimit documentele la tribunal cu tot cu...
Nicușor Dan: Va fi un Congres în care oricine va putea să spună orice. Însă, pentru noi având și experința destul de neplăcută a înregistrării USB-ului, pe care am început-o în iulie și am terminat-o în februarie, ne grăbim să avem acest congres pentru ca până la alegerile parlamentare USB-ul să intre în USR și astfel să se considere că este un partid care din această fuziune participă la alegerile parlamentare și să excludem riscul ca consilierii care au câștigat locurile ca USB să-și piardă mandatele, deci e foarte posibil să fie un congres pur formal în care doar să decidem această fuziune și ...
Evident, fiind un congres, oricine poate să spună orice și să propună orice, inclusiv organe de conducere, da. Va fi un vot ...
Jurnalist: Dar v-ați hotărât care e structura organelor de conducere? Un președinte, președinte executiv, secretar?
Nicușor Dan: E foarte posibil ca actuala structură de conducere a USB-ului să conducă USR-ul.
Jurnalist: Sunt listele cu candidați?
Nicușor Dan: Este o, așa cum a fost o Hotărâre de Guvern care a dat calendarul alegerilor locale, va exista o hotărâre de Guvern care va da întreg calendar al alegerilor parlamentare și probabil va fi ceva de ordinul cinzeci de zile înainte de la data alegerilor. Deci, data alegerilor va fi, după cum se estimează, zece decembrie, vor fi listele de candidați, trebuie depuse în jur de 20 octombrie.
Jurnalist: Credeți că veți reuși să aveți candidați în ...? În câte locuri, de fapt, vă propuneți?
Nicușor Dan: Legea electorală ... Noua lege pentru alegerile parlamentare... Alegerile parlamentare se organizează pe liste județene și vom avea liste în toate județele din România și diasporă.
Jurnalist: Există un partid Uniunea Salvați România, înregistrat în martie...
Nicușor Dan: Păi despre el vorbim. Despre el vorbim.
Jurnalist: Denumirea avea înregistrat numele, prenumele dumneavoastră.
Nicușor Dan: Nu, nu. Acesta este un artificiu pe care ... la care am recurs pentru că este o diferență. Dacă vrei să-ți înregistrezi o asociație, te duci la Ministerul Justiției și blochezi numele pentru șase luni, timp în care ai timp să faci toate formalitățile. Pentru partid nu există situația aceasta. Oricare trei persone care vin cu statut și cer numele ăsta, îl obține. Și atunci ca să ne rezervăm acest nume, am recurs la acest artificu, am înființat acest partid care este al nostru și le vom fuziona pe cele două.
Jurnalist: Am înțeles. Și Uniunea Salvați Bucureștiul se dă, până la urmă, în Consiliul General? Cum activează? Adică, USR?
Nicușor Dan: Va fi USR, filiala București și filialele fiecărui sector, vor activa în consiliile sectoarelor.
Jurnalist: Câte procente sperați să obțineți la parlamentare?
Nicușor Dan: Ținta noastră e zece la sută.
Jurnalist: Mai am eu o întrebare. Ionel Dafin, Evenimentul zilei. Doamna Armand, ați declarat că „nu vrem USR să fie confiscat de o anumită ideologie”. Ce reprezintă pentru dumneavoastră ideologia în cadrul unui partid?
Nicușor Dan: Da... noi am axplicat foarte mult această temă, că nu suntem nici de dreapta, nici de stânga, nici așa, nici așa. Suntem un partid care vrem să fim reprezentativ în partide anti-sistem, fără opțiuni extremiste. Adică nu suntem extremiști. Suntem un partid care vrea, vrem o dezbatere democratică și vrem să luptăm pentru valorile noastre, pentru a schimba felul în care se face politică în România.
Da, noi în București suntem așa. Adică este foarte clar cine poate să vină în partid, opinii care pot fi diferite, dar avem aceeași putere și știm ce înseamnă bună-guvernare și ceea ce este ideologie acum nu sunt ordinul zilei. Chiar nu e nevoie să vorbim despre acestea. E foarte important să avem aceeași cultură, aceleași valori și un partid fidel pe care îl vom înființa și vom fi foarte atenți la acest lucru.
Jurnalist: Atunci când depuneți actele pentru înregistrarea unui partid, sunt secțiuni acolo: ideologie, orientare politică ...
Nicușor Dan: Nu. Este obligatoriu de depus un program politic, iar programul politic pe care noi l-am depus vorbește de acele lucruri de care vorbește Clotilde Armand: de reformarea administrației publice, de transparență, de cheltuirea banului public, deci este unu ca să spunem foarte, foarte pe scurt, un program tehnocrat care se utiă la urgențele pe care România le are în momentul ăsta.
Clotilde Armand:Tehnocrat și cu valori ... da... morale. Exact.
Jurnalist: Deci. Dumneavoastră nu faceți alianțe cu celelalte partide, cel puțin nu se dă nume. (Indescifrabil).
Nicușor Dan: Exact. Deci, discutăm cu toată lumea pe proiecte. Nu facem alinațe și nu facem alianțe pentru alegeri parlamentare.
Jurnalist: Și după?
Nicușor Dan: După ... vrem foarte mult ca numirea Guvernului să depindă de mandatele noastre în Parlament și vrem ca în felul ăsta să impunem în programul de guvernare acele lucruri pentru care milităm de mulți ani și vrem ca să fim o sperietoare pentru Guvern ca în situația în care nu îndeplinește ceea ce și-a asumat prin programul de guvernare, să-i retragem sprijinul.
Jurnalist: Credeți că veți fi a treia forță politică după alegerile parlamentare? Pentru că ziceți ca din mandatele dumneavoastră să depindă Guvernul. Asta înseamnă că pe lângă partidul câștigător, ar trebui ca dumneavoastră să fiți partidul care asigură o eventuală majoritate. Sperați?
Nicușor Dan: Exact ce am spus. Sperăm să reprezentăm cât mai mulți oameni din România și sperăm ca .. Nu vrem să ne ducem acolo ca să dăm câteva poziții deconcentrate sau modul în care s-a făcut poltică până acum. Vrem ca de mandatele noastre să depindă modul în care se guvernează România până acum și da, asta înseamnă participarea la o majoritate în Parlament, dar nu o alinață. Pentru că o alinață înseamnă tu iei alea, tu iai alea. Nu vrem asta. vrem să influențăm programul de guvernare și modul în care se guvernează efectiv.
Jurnalist: Indiferent care dintre cele două mari partide ar obține mai multe mandate, sunteți impuși să asigurați majoritatea alături PSD sau ...?
Nicușor Dan: Știți că am spus de multe ori că PSD-ul este de departe partidul cel mai corupt din România. E greu de crezut că o să fim într-o majoritate alături de ei. Totul depinde însă de numirea într-o situație la care vă referiți, în care nimeni nu face majoritatea, totul depinde conform Constituției de persoana pe care Președintele o mandatează ca Prim-ministru să obțină o majoritate pentru un program în Parlament.
Jurnalist: În acest context, PNL-ul a anunțat deja că nu este de acord cu un guvern tehnocrat în continuare, că ar trebui să vină la guvernare un Guvern non-politic susținut de Parlament. Cum se poziționează USR-ul din acest punct de vedere? Cum îl vedeți pe Dacian Cioloș să continuie la Palatul și dacă îl usțineți pentru ...?
Nicușor Dan: Ca perspectivă generală, mult timp, adică practic toată politica românească post-decembristă a văzut o ruptură între clasa politică și societate. Avem opinie nuanțată față de Guvernul Cioloș. Sunt lucruri pe care am fi dorit să se întâmple mai repede, sunt reproșuri pe faptul că, spre exemplu, nu a intrat în acea discuție pentru alegerea în două tururi. Aveți niște victime aici la masă. Însă, un lucru important care consider că s-a petrecut în Guvernarea Cioloș a fost implicarea multor specialiștri din afară în proiecte de politici publice, în... există foarte mulți specialiști care lucrează pe acest proiect de birocratizare, din diferite domenii și ăasta este un aspect sănătos pentru societate și noi credem că un Guvern tehnocrat sau un guvern cu Premier tehnocrat și cu susținere în Parlament, ceea ce în momentul ăsta, dacă nu suntem inocenți, știu că nu se întâmplă, poate să aibă acel dialog constructiv cu societatea și poate să aducă foarte multe energii din societate dinspre actul de guvernare.
Jurnalist: Dar despre alegerile anticipate despre care se tot vorbesc în... se tot vorbește în materiale, chiar ieri paremi-se, alaltăieri, că susține o eventuală demisie a lui în bloc, a guvernării aparatului în bloc și organizarea alegerilor anticipate, dar nu (indescifrabil).
Nicușor Dan: Deci, Domnul Tericeanu are aici parțial drpetate într-o privință, că nu e cel mai plăcut lucru să alegi în decembrie, când vremea e nefavorabilă. Pe de altă parte dacă actuala lege rămâne în vigoare, există un calendar pe care ea-l presupune și care urmează să fie transpus într-o Hotărâre de Guvern și practic din punct de vedere tehnic, nu se mai poate altfel. Adică trebuie să existe o perioadă de cam două luni de zile în care partidele să strângă semnături și pentru noi să strângem 180 de mii de semnături la nivel național e chiar o... adică nu poți să impui, să spui partidelor să strângă semnăturile astea într-o săptămână. Deci, e un calendar, care din păcate, dacă legea rămâne așa, cu obligația asta de semnături, nu poate să fie continuat.
Jurnalist: Dar sunteți de acord cu ce susține el că ar fi nevoie de un proiect politic în multe partide, iar ele ar trbuie să dea (indescifrabil)?
Nicușor Dan: Păi da, asta este, deci așa cum i-am dat dreptate pe partea de calendar că nu e bine în decembriue, faptul că un Guvern trebuie să-i mai scurtăm de mandat sau două luni pe faptul că nu e politic, cred că asta e o demagogie pur și simplu, e o temă falsă de dezbatere în societate.
Jurnalist: Mulțumim mult.