Gabriela Firea, primar general al municipiului București: Vă mulțumesc frumos pentru că ați acceptat invitația de a participa la această declarație de presă. Voi fi cât se poate de concisă. Am încheiat acum câteva minute o ședință de lucru, dedicată situației urcărilor la două obiective de investiții majore pentru capitală. Mă refer aici la Pasajul Piața Turnului și la [indescifrabil] Plaiul Independenței [indescifrabil], autostrada București-Pitești.
Din discuțiile cu UIP-ul, cu Unitățile de Implementare Proiecte, consulatanții, proiectanții și constructorii firește, s-au desprins următoarele:
Ambele obiective au termene de finalizare depășite. Au avut probleme legate de proiectare, care nu au ținut cont de existența în amplasament ale rețelelor de utilități publice: mă refer aici la apă, la canal, la electricitate, la gaze, la curent slab. Dar au fost și întârzieri cauzate de asigurarea la decontării la termen a facturilor, fapte care pot fi invocate Primăriei Generale a Capitalei.
Să le luăm pe rând.
În cazul Pasajului Piața Turnului, există o sumă pe care Primăria Generală nu a decontat-o pentru că nu a recunoscut cheltuielile indirecte aferente situației de preț din cauza ploii foarte mari. Aproape șaizeci la sută, mai exact, cinzeci și nouă virgulă patru la sută, fără ca acestea să fie justificate cu docuemente de suport. Valoarea totală a acestui contract este de 127 de milioane de lei. Stadiul actual al realizării proiectului este de cinzeci și nouă la sută.
Ce-am stabilit în urma aceste întâlniri comune? Toate aceste datorii vor fi achitate în termen. De asemenea, facturile care au fost aduse la plată, cu excepția cheltuielilor indirecte care sunt încă în litigiu. Menționez că Primăria Generală a Capitalei are o restanță de circa șase milionae de lei, suma aferentă situației de lucrări pe aprilie - mai - iunie 2016. Am constituit un grup de lucru format din reprezentanți ai Primăriei Generale a Capitalei, constructori și consultanți pentru a găsi căile legale pentru a acoperi cheltuielile măcar a unui procent din cheltuielile indirecte. Firește, conform legislației fiscale românești.
Am primit asigurări de la constructor, asocierea companiei Euro Construct, că Pasajul Piața Sudului va fi finalizat în aprilie 2017, în condițiile asigurării cash-flow-ului, a unui ritm adecvat de preț confrom contractului. Pentru a preîntâmpina o întrebare ridicată de dumneavoastră, precizez faptul că am solicitat Curții de Conturi un audit în legătură cu acest contract.
În ceea ce privește Pasajul Ciurel, penetrația A1, întârzierile au avut următoarele cauze:
Litigiile în instanțe cu privire la validitatea autorizației de construcție, inexistența buzului pe zona de la Nodul Virtuții la A1, întârzierile mari la plata facturilor aferente la lucrările executate în octombrie, noiembrie și decembrie, de data aceasta 2015. Vor fi achitate urgent facturile aferente acestei perioade, octombrie, noiembrie, decembrie 2015, care au primit cont de plată încă din aprilie 2016, dar nu au fost achitate până acum în valoare de cinci virgulă șapte milioane de lei. În plus, vom achita facturi până la totalul sumei întârziate de douăzeci și două milioane de lei. S-a desprins de asemenea, o propunere de diminuare a culoarului de la trei, la două benzi, renunțarea la drumurile colectuale, ceea ce va diminua costurile exproprierilor și, de asemenea, se va garanta accesul în această zonă a tuturor proprităților la drumul public, solicitare, care așa cum știm, a venit de foarte multe ori, des și insistent din partea proprietarilor din zonă, să aibă acces direct.
De ce s-a ajuns la această soluție? Pentru că în proiectul inițial a fost prevăzut un drum de viteză, un drum expre, cu drumuri colectuale, stânga - dreapta, dar fără a fi aprobată documentația costului și nici finalizată exproprierea. Acest fapt a generat o eliberare de către Primăriuile de pe acest traseu a autorizațiilor de construcție, practic acolo s-a construit în toată această perioadă. Drumul nu a fost eliberat.
Am fi în situație, dacă nu am renunța la drumurile colectuale și la o bandă, să expropriem locuințe recent finalizate, ceea ce nu ar fi corect pentru proprietari și ar crește oricum și costurile aferente ale acestui proiect. Am fost asigurată că termenul pentru finalizarea acestui obiectiv este 1 iulie 2017, de către cosntructorul format prin asocierea Max Bogl, Astaldi, Euro Construct. Suma rămasă de achitat este de o sută optzeci de milioane de lei. Cea mai mare parte a sumei este solicitată până la finalul acestui an pentru achiziționarea hobanelor, tablierului și altor elemente de suprastructură. Valoarea totală a contractului este de patrusute optzeci și șapte de lei, fără TVA. Acum stadiul de realizare a proiectului este de aproape treizzeci și patru la sută, etapa întâi, nod Virtuții și aproape paisprezece la sută din totalul contractului. Dar cea mai mare parte a lucrărilor și cele care erau dificile, a fost deja realizată: pilonii centrali, pilele podului, fundațiile și așa mai departe. (Indescifrabil) se pot asambla, așa cum spuneam, până la întâi iulie 2017.
Acestea au fost elementele care s-au desprins din întâlnirea care am avut-o astăzi cu toți cei implicați în finalizarea obiectivelor Pasajul Piața Sudului, Ciurel și dacă aveți una-două întrebări vă stau la dispoziție.
Dacă vă puteți prezenta și dacă vă puteți adresa pe rând, vă rog ...
Jurnalist: [Indescifrabil].
Gabriela Firea: Da.
Jurnalist: [Indescifrabil].
Gabriela Firea: În ceea ce privește acel obiectiv de investiții și, de asemenea, alte domenii de activitate din Primăria Generală a Capitalei, am dorit să prezint bucureștenilor care este stadiul în care am preluat toate aceste obiective precum și diferitele contracte și achiziții realizate în ultimii ani. Și cred că este normal ca bucureștenii să știe exact, nu neapărat care suntvinovățiile, dar în ce mod s-au realizat aceste lucrări, de ce s-au pierdut bani europeni, de ce Primăria trebuie să suporte eventual penalități și toate aceste lucruri.
Jurnalist: [Indescifrabil].
Gabriela Firea: Și cum s-au desfășurat lucrările, dar foarte important este și cum s-a realizat contractul pentru că vorbeam și în cadrul ședinței de astăzi, acest contract poate fi dat la exemple așa nu, pntru că tocami pentru motivul că nu a fost un contract extrem de explicit și, cred eu, bine negociat s-a ajuns la un acest litigiu, astfel încât cinzeci și nouă din plăți să fie costuri indirecte pe care directorii din Primăria capitalei spun că nu pot să le recunoască și nu pot să le plătească deoarce ar putea să li se impute lor de către Curtea de Conturi. Avem totuși o legislație fiscală în vigoare. Am constituit acest grup de lucru format din reprezentanți ai aparatului Primarului General al capitalei, de asemenea UIP-ul, constructorul, proiectantul și împreună vom găsi cele mai bune soluții legale și eficiente pentru ca acest obiectiv de investiții să fie finalizat. Și l-am transmis constructorilor cu rugămintea de a avea toată deschiderea și cooperarea și să renunțe la sume pe care ... chiar nu pot să fie justificate sub nicio formă și să înțeleagă situația în care se află Primăria. Interesul nostru comun este să deblocăm aceste proiecte, în loc le lăsăm tot cum sunt acum înghețate și eventual Primăria să nu facă plăți din martie, aprilie până acum, atâtea luni de zile și ei, pe bună dreptate să se prevaleze pe faptul că nu au avut cash, că nu s-au plătit facturile și de aceea ritmul de lucru este unul încetinit. În loc să aibă două sute și ceva de lucrători pe șantier, să aibă o sută sau sub o sută, sau câteva zeci. Deci, am stabilit un mod de lucru care să aibă un obiectiv final și pe care să-l menținem toți și să-l respectăm. Termenul de finalizare să fie cel asumat astăzi și să nu trebuiască să mai fie atâtea prelungiri.
Jurnalist: [Indescifrabil].
Gabriela Firea: Da. Pentru că în proiectul inițial nu s-a prevăzut faptul că vor fi realizate devieri pe drum pentru utilități. Vă spuneam pentru apă, pentru canal, pentru gaze și toate aceste costuri au fost indirect introduse la plată. Dar ele nu erau prevăzute în proiect. Din câte am înțeles de la cei care sunt mai vechi în Primărie a fost atunci o foarte mare grabă pentru a nu se pierde banii europeni, dar aceștia au ajuns oricum să fie pierduți pentru că proiectul a fost blocat. Deci nu s-a ținut cont de situația din teren. Cum s-ar spune, a fost un proiect realizat în birou, ceea ce nu este normal să se întâmple în continuare. Un astfel de proiect de anvergură, atât de mare și care implică costuri atât de mari, este normal să fie realizat pe teren și nu în laborator, nu într-un birou. Deci acestea au fost diferențele de proiectare.
Jurnalist: [Indescifrabil].
Gabriela Firea: În ceea ce privește votul prin corespondență, nu fac la Primăria Generală a Capitalei declarații politice. Cât privește pregătirea campionatului, vreau să vă spun că în ceea ce privește Primăria Generală a Capitalei, noi ne vom respecta toate termenele și vom avea în perioada următoare mai multe întâlniri cu reprezentanții forumurilor europene, pentru a garanta că toate obiectivele asumate de Primăria Generală a Capitalei vor fi îndeplinite, în schimb fac un apel colegial la guvernul României să adapteze și updateze Comisia Interministerială care conține reprezentanții tuturor entităților, ministerelor, structurilor care sunt implicate în organizarea acestui campionat, pentru că este un obiectiv național, nu este doar a Bucureștiului. În fosta guvernare știu că acest comitet lucra chiar în subordinea unuia dintre Vice-premieri, dar după ce Guvernul Ponta nu a mai fost la palatul Victoriei, această structură interministerială nu a mai fost actualizată. Practic, în acest moment, așa mi s-a transmis chiar de către reprezentanții SMURD-ului și Federației, și autorități, nu există această structură care să se ocupe de organizarea campionatului. Nu este o critică. Probabil nu a fost chiar atât de urgent, au fost alte evenimente mult mai importante de rezolvat și alte probleme mult mai presante. important este să înțelegem faptul că Bucureștiul merită acest eveniment și trebuie să dovedească că poate să-l organizeze în condiții optime, inclusiv în ceea ce privește infrastuctura, inclusiv în ceea ce privește transportul, de asemnea pregătirea bazelor, inclusiv Arena Națională și când am spus infrastructură m-am referit și la cea sportivă, dacă mai trebuie să facem anumite investiții, parteneriat Guvern - Primăria Generală, eu personal sunt deschisă să contrbuim cu toate sumele necesare și cu toate hotărârile pe care ar trebui să le luăm pentru a nu frâna, ci a debloca acest obiectiv atât de important pentru România.
Jurnalist: [Indescifrabil].
Gabriela Firea: În primul rând, nu vor mai fi costuri suplimentare cu exproprierile. Vă dați seama că acolo s-au realizat construcții noi, pentru că Primăriile de sector nu au știut că acea zonă trebuia să fie rezervată pentru acest obiectiv de investiții și de fapt, ar fi crescut costurile inișiale ale contractului. Acum ne vom încadra în suma care a fost stabilită inițial.
Ultima întrebare, pentru că mă așteaptă domnul Raed Arafat și nu vreau să fiu nepoliticoasă să mă aștepte sus în birou.
Jurnalist: [Indescifrabil].
Gabriela Firea: Am avut o întâlnire cu Primăria sectorului unu, reprezentanții Primăriei sectorului șase, Primăria Chiajna, Primăria Chitila, de asemenea Garda de Mediu și autoritățile de mediu din București și din Ilfov și DSP. S-a degajat în această întâlnire necesitatea realizării unor monitorizări și a unor măsurători obiective ți profesioniste deoarece cetățenii din zona de nord a capitalei reclamă faptul că dimineața, seara și în weekend aerul nu poate să fie respirat și în mod evident există o poluare sesizabilă. Există și aici o mică controversă, în sensul că se presupune că ar fi doi poluatori, dar totuși din măsurătorile realizate de Grada de Mediu, doar unul ar fi până la urmă cel învinui că ar degaja aceatsă poluare și că ar trebui să-și ia pe viitor măsurile tehnice, măsurile de producție pentru înlăturarea poluării În perioada următoare vă asigur că aceste măsurători vor fi făcute la orele la care sunt semnalate de către cetț/eni, și vă spun și de ce. Reprezentanții Gărzii de mediu care au venit la întâlnire mi-au declarat faptul că se ocolește de obicei producția în timpul prigramului de lucru al funcționarilor de la Agențiile de Mediu și de la Garda de Mediu, cu alte cuvinte, se folosește perioada de dimineață, de seară și în weekend atunci când nu ar putea să vină un control inopinat. Nu vrem să acuzăm pe nimeni până nu avem toate probele, nu vrem să intrăm într-un litigiu cu nicio societate comercială. Ceea ce ne dorim este să înlăturăm sursa de poluare. Săptămâna viitoare vom avea din nou o astfel de întâlnire cu reprezentanții instituțiilor pe care le-am menționat și să sperăm că în scurtă vreme vom avea și rezultatekle acestor monitorizări care vor fi realizate și la alte ore decât este în mod normal programul unui funcționar din cadrul acestor instituții. Nu vrem să afectăm imaginea niciunei companii, vrem doar să luăm măsurile necesare. Sunt foarte multe cartiere afectate, așa cum vă spuneam: în Pajura, în Bucureștii noi, am avut declarații din Militari, din Giulești Sârbi, Drumul Taberei, de asemenea, în cartierul de locuințe Limitrof, București, din Chitila, un cartier nou construit, din Cheajna, sunt mai multe zone afectate, iar poluatorul, dacă se va dovedi că acesta este cu siguranță va trebui să remedieze sursa poluării.
Vă mulțumesc foarte mult și ne vedem la următoarea declarație.