Dorin Chirtoacă: Mie îmi pare rău. Informația nu s-a făcut publică acum. Acest subiect subiect este discutat de cel puțin doi ani de zile decând a început pregătirea implementării proiectului. Este vorba despre insistența mea personală către serviciile de resort pentru a nu lăsa așa cum este pentru că în proiect este așa a descris domnul Paciu și pentru a forța pentru a reuși totuși să lărgim putin. Deci nu este un subiect nou.
Jurnalist: [nedeslușibil]
Dorin Chirtoacă: Deobicei, din aceleași sursă care sunt pentru proiect, din contul economisirii la alte capitole, din contul lucrărilor suplimentare, așa cum permite acordul cadru. Dar eu cred că este o lucruare necesară să avem aceeasi lărgime de 6 benzi pe tot Ștefan cel Mare, inclusiv acel tronson. Ar fi păcat acolo să rămânem la mai puține benzi de circulație. Deci câte 3 pe fiecare sens.
Jurnalist: [nedeslușibil]
Dorin Chirtoacă: Lărgirile practic niciodată nu sunt incluse în nici un proiect. Este vorba despre insistențele mele personale în acest sens: Vadul-lui-Vodă, Alecu Russo, altele. Alecu Russo la fel a fost lărgit ca o urmare a instenții mele personale.
Jurnalist: [nedeslușibil]
Dorin Chirtoacă: Se complică, dar dumnealor încearcă să mă convingă, de specialiștii în domeniu încearcă să mă convingă că nu are rost. Eu consider că are rost și încerc să-i conving că trebuie și la fața locului sper să găsim soluții tehnice corecte în acest sens. Cred că este posibil din ce-am văzut nu cred că ar fi cea mai mare complicație. Ați văzut că au spus și ei, dar trebuie strămutate o serie de lucru pentru o serie de rețele, de defrișări, și așa mai departe, mutatealte obiective pentru a lărgi câte 1,60 pe fiecare parte. Adică 3,20 în total. Nu știu dacă ne trebuie să lărgim cu 3 metri acel tronson. Probabil lărgirea cu un metru, un metru și jumătate ar fi sufiecientă pentru a crea șase benzi circulație, trei câte trei pe fiecare sens. Dar cred că ar fi necesar, altfel vom avea un tronson de stradă mai îngust decât toate celelalte tronsoane. Dacia este larg, Ciuflea este larg, Negruzzi este larg, Ștefan cel Mare în mare parte este 6 benzi practic integral, Calea Ieșilor este 6-8 benzi, ar fi bine și acolo să fie 6.
Jurnalist: [nedeslușibil]
Dorin Chirtoacă: Tronsonsul de la Universitatea de Medicină până la Universitatea Creangă. Insist deja de mai multă vreme. Ei încearcă să mă convingă fiind în specialiști în domeniu că nu este posibil, că este complicat și așa mai departe. Eu insist în continuare că trebuie. Și le-am spus că în cel mai rău caz, atunci când vom ajunge la implementare, o să luăm decizii de facto la fața locului și ele vor trebui după aceea cuprinse în proiect.
Jurnalist: [nedeslușibil]
Dorin Chirtoacă: Cantemir, da. De la Calea Ieșilor până la Universitatea de Medicină. Până la Centru de Combatere a Corupției, practic pentru că după aceea se lărgește imediat.
Jurnalist: [nedeslușibil]
Dorin Chirtoacă: A sectorului Rîșcani?
Jurnalist: [nedeslușibil]
Dorin Chirtoacă: În zona respectivă nu știu ce în măsură putem vorbi despre pericolul de prăbușire a sectorului, dar despre existența acestei pânze de ape friatice se știe de ani de zile. Despre Mina Chișinău și respectiv situația de acolo de asemenea se cunoaște și cei care lucrează în domeniu, la ziua de azi oricum i-au măsuri de prevenire. În mod normal ar trebui un proiect mai amplu de schimbare a destinației probabil a acestei mine, care în mare parte deja s-a cam epuizat resursa de extragere pietrei. Sunt modalități tehnologice, au fost depuse, din câte cunosc, proiecte de... inclusiv de finanțare din exterior, în așa fel încât să fie găsită soluția optimă pentru prevenirea unui asemenea pericol, nu știu, pentru tot. În cazul în care ar fi eminent, Departamentul Situații Excepționare ar atrage atenția. Vorbim despre ceva care la capitolul sau mă rog, acum la nivel de păreri, la nivel de suspiciuni și așa mai departe. Expertizele deocamdată nu au demonstrat că o asemenea situație. Ceea ce trebuie făcut este conservat această mină pe viitor. Sunt mai multe modalități am înțeles. Ori umplure cu apă, acum nu știu cât de rost toate detaliile, inclusiv destinație turistică de exemplu pentru vizitare și așa mai departe.
Jurnalist: [nedeslușibil]
Dorin Chirtoacă: Nu vă pot da acum sume și cred că oricum se ridică la câteva milioane de lei cel puțin și sursa aceeași proiectul de implementare prin acord de lucrări suplimentare cum s-au făcut pentru alte lucrări când a fost necesar sau din contul economiei, dacă sunt întregistrare de către Direcția Transport. Din aceleași surse ale proiectului, deci din cadrul aceluiași proiect. Alte surse nu pot fi. Din același proiect. Oricum pe parcurs au mai apărut diverse lucrări suplimentar. De exemplu pe Alecsandri, acolo inițial au fost vreo nu știu câte numărate, când s-a scos primul strat de astfel, numărul lor s-a treptat. Analogic se face.
Jurnalist: [nedeslușibil]
Dorin Chirtoacă: Negruzzi - nu. Alecsandri în mod normal trebuie finalizat până la 1 septembrie. În ceea ce privește Negruzzi acolo lucrările sunt abia la început. Deci până acum am lucrat supteran, la canalizare pluvială. În mod normal Negruzzi și Ștefan cel Mare trebuie să meargă la partea de carosabil.
Jurnalist: [nedeslușibil]
Dorin Chirtoacă: Am răspuns la această întrebare săptămâna trecută. Dumnealor văd că sunt în sală în fiecare săptămână. Le mulțumesc pentru faptul că au început să păstreze liniștea în sală. La început erau mai gălăgioși. După cum se vede vor să învețe să lucreze fiindcă nu știu ce au de făcut, cum au de făcut și vin aici să învețe la ședință. Nu se isprăvesc cu sarcinile lor. În timp de un an de zile ultimele ședințe durează 3-4 luni, bugetul fost votat în luna iulie. Neisprăvindu-se cu cu sarcinile care le au, nepricepându-se să facă ceva util pentru oraș - au inventat această poveste cu referendumul. Este până la urmă dreptul lor și eu le urez succes și nu am de gând să particip și să mă implic în această manipulare a cetățenilor și otrăvire a proiectelor de dezvoltare a orașului, că asta ei fac: una două strigă că este rău totul: Alecu Russo este rău, Ștefan cel Mare este rău, Alecsandri - rău. Nici nu am apucat să facem ceva, că oricum este rău. Dumnealor se pregătesc de următoarele alegeri: locale, parlamentare, de care vor. Din campanie electorală în campanie electorală. Nu vor să muncească, vor să facă doar spectacol și să-și crească popularitatea în fața cetățenilor pe baza acestui spectacol legat de referendum. Poftim succes și înainte. Activiștii respectiv civici dacă sunt acei care am văzut aici, au candidat pe listele partidelor care au inițiat gălăgia în consiliul municipal. Puteți verifica listele. Eu nu particip sub nici o formă la toată această chestiune, pentru că altfel nu aș avea nici când să mă ocup de ceea ce tocmai ați auzit la ședință o listă de vreo 20 de probleme. Cu plăcere: