Gabriela Firea, Primar general al municipiului București: Am încheiat ședința Comandamentului pentru Situații de Urgență, în urma vijeliilor și ploilor abundente din capitală. Având în vedree că s-au înregistrat circa 130 de apeluri la Serviciul de Urgență 112, 75 de sesizări la Dispeceratul Poliției Locale prin care se semnalau în sinteză, faptul că au fost 68 de străzi inundate, multiple subsoluri de blocuri și case inundate, trei spitale inundate în zona de subsol, CF2, Panduri, Filantropia, de asemenea inundații la Gara de Nord, la Pasajul Circului, 5 intersecții semaforizte blocate din cauza lipsei de tensiune, doi copaci căzuți, unul în strada Pangrati și unul în strada Roman, am dispus următoarele măsuri:
- toate instituțiile abilitate rămân în dispozitiv până la remedierea punctelor deficiențelor constatate;
- se vor monitoriza toate zonele afectate precum și cele care pot deveni vulnerabile în următoarea perioadă;
- se va verifica existența semnalizării corespunzătoarea a șantierelor și lucrărilor din capitală pentru a evita posibile accidente;
- de asemenea, se va verifica starea panourilor publicitare pentru a observa dacă nu au fost afectate de vijelie și dacă nu ar putea să cadă în perioada următoare, pentru a fi susținute/reparate;
- se va declanșa, în cel mai scurt timp, o procedură de achiziție a aparaturii pentru tomografia arborilor din parcuri dar și pe aliniamentele stradale deoarece sunt multe situații de arbori care arată bine în exterior, dar care sunt bolnavi, îmbătrâniți și pot fi afectați de vijelii;
- operatorii de salubritate vor acționa cu precădere pentru curățarea carosabilului pentru degajarea rigolelor care ajută la scurgerea rapidă a apei;
Am solicitat operatorului Apa Nova București o acțiune de curățare preventivă a rețelei de canalizare care va crește capacitatea de absorbție a apei în cazul unor căderi masive de apă într-un interval scurt de timp așa cum s-a întâmplat astăzi, vă spuneam 40, 5 litri pe metrul pătrat în mai puțin de o oră, în 45 de minute. Primăria generală a capitalei, prin instituțiile din subordine, va demara un program amplu de înlocuire a arborilor îmbătrâniți s au îmbolnăviți de pe aliamentele stradale dar și din parcuri cu specii noi, adecvate condițiilor meteo extreme.
Dacă aveți 2-3 întrebări, vă stăm la dispoziție pentru a vă răspunde acestora.
Jurnalist: [indescifrabil].
Dl X: Incidente la gurile de scurgere astăzi în total semnalate până la ora 17:30 au fost 11 incidente, la nivelul municipiului București sun 40 de mii de guri de scurgere. Cel puțin 36 de mii de scurgere cu observația că în zonele care sunt predispuse la inundații, operațiunea se face mai des, sunt curățate anual. Rețeaua de canalizare la rândul ei este curățată. Am avut de a face cu un fenomen [indescifrabil] excepțional, în special pe partea de nord a orașului, care are o repetabilitate de 1 la 20 de ani, pe curbele intensitate/frecvență, refăcute de către Institutul Național de Meteorologie și Hidrologie. Despre acest lucru este în, aceasta este cauza principală. Vom analiza prin inspecțiile ulterioare pe care le vom face dacă nu sunt și alte probleme care au fost în zonele în care s-au înregistrat probleme.
Jurnalist: [indescifrabil].
Dl X: Pentru astfel de ploi care iau în considerare curbele noi de ploi, iau în considerare și schimbările climatice, deci vă rog să realizați că luând în calcul aceste schimbărie climatice care înseamnă ploi de intensitate extrem de ridicată pe perioade relativ scurte de timp, chiar și în aceste condiții, ploaia de calcul este depășită, 1 la 20 față de 1 la 5, 1 la 10, cât e dimensionată în mod normal în rețeaua de canalizare, din această cauză, am explicat mai devreme și doameni primar general că avem un program care vizează o monitorizare mai atentă și o curățare mai atentă a rețelei de canalizare și de ce nu, discutam cu unul dintre colegii mei ceva mai devreme, vom veni către municipalitate cu o propunere ca în anumite zone ale orașului să realizăm bazine de retenție de mari dimensiuni care să crească capacitatea de preluare a apelor de ploaie, ape de ploaie care ulterior să fie descărcate în la timp neploios în sistemul de canalizare.
Jurnalist: [indescifrabil].
Gabriela Firea: Avem situația creată în strada Roman din sectorul 1, primarul sectorului 1, domnul Daniel Tudorache a fost la fața locului, acel arbore a primit aviz de tualetare de la direcția de mediu din cadrul primăriei generale a capitalei, din păcate această tualetare nu a avut loc, arborele pe exterior arăta a fi viabil, din păcate exact ceea ce vă spuneam puțin mai devreme, este nevoie de aparatură de specialitate, de ultimă oră, de un tomograf care să ne spună care este adevărata stare a unui arbore și dacă este nevoie să se intervină urgent pentru că doar o vizualizare nu mai este suficientă. Așa cum știți, au fost mai multe cazuri în ultima perioadă, am înțeles că ICAS, institutul de cercetări are un astfel de dispozitiv, dar trebuie să fie achiziționat de către Direcția de mediu, de către ALPA, trebuie să fie în folosința arborilor din parcuri sau de pe aliniamentele stradale care sunt în administrarea Primăriei generale a capitalei.
Jurnalist: [indescifrabil].
Dl X: Un tomograf pentru sistemul de canalizare avem și vă rog să mă credeți, avem sute și mii de ore dde filmări în rețeaua de canalizare. Unele dintre filme au fost și publicate, cele referitoare la caseta principală de [indescifrabil], dar voiam să intervin un pic în legătură cu asigurările. Aș face un apel către bucureșteni să fie mai atenți la rețelele de canalizare ale imobilelor, pe de o parte în sensul de a nu evacua în ele orice, anual din rețeaua de canalizare evacuăm 20 de mii de metri cubi de materiale care nu au ce căuta acolo și în plus să-și doteze imobilele cu așa-numitele clapete antiretur care este un sistem care blochează pe timp de ploaie apa din stradă ajungă în subsolul imobilului.
Gabriela Firea: Ultima întrebare, pentru că trebuie să semnez dispozițiile în urma convocării comandamentului.
Jurnalist: [indescifrabil].
Gabriela Firea: Este vorba despre un program amplu pe care trebuie să-l demarăm așa cum am spus, întotdeauna mă voi consulta cu cetățenii, cu toate fundațiile și organizațiile de mediu, dar prioritară este siguranța cetățeanului. Câtă vreme există din ce în ce mai multe situații în care arborii arată bine la exterior, la o simplă vizualizare este nevoie de acest tomograf care să analizeze viabilitatea arborilor, atât din parcuri cât și de pe străzi. Sunt convinsă că ONG-urile și fundațiile vor înțelege că nu putem risca ca acești arbori să cadă peste cetățeni sau să producă anumite avarii și aceștia nu vor fi înlocuiți dicreționat ci doar acolo unde trebuie luate măsuri urgente. Am o mare grijă pentru natură, sunt un iubitor de natură și sub nici o formă nu vor fi înlocuiți arbori viabili ci doar după ce specialiștii, pe semnătură, vor spune că acel arbor poate să fie un pericol public ori poate să cadă la o vijelie și poate să afecteze, să accidenteze o persoană sau să producă anumite daune, pagube materiale.
Jurnalist: [indescifrabil].
Gabriela Firea: Nu este vorba despre ani foarte mulți, este vorba despre o perioadă de timp rezonabilă pe care o vom aprecia imediat după ce vom avea tot raportul de la Direcția de mediu în urma analizării pe care o vom face cu această aparatură de spcialitate. Tot domniile lor vor face un program foarte clar pe care vi-l vom aduce la cunoștință pentru a ști și cetățenii ce urmează.
Jurnalist: [indescifrabil].
Gabriela Firea: Procedura aș vrea să demareze săptămâna viitoare, pentru că este o procedură de achiziție și cât durează o licitație în mod curent. Vă mulțumesc foarte mult.
Jurnalist: [indescifrabil].
Gabriela Firea: M-am gândit că poate... n-avem nici un secret. Absolut tot ce s-a discutat v-am prezentat eu. Nu a fost nimic în plus. Practic fiecare direcție și-a, instituție și-a evaluat situația, mi-au spus ce solicitări au primit, care este situația, care sunt reclamațiile, cum s-a intervenit, cu ce aparatură, cu cât personal și la sfârșit am tras concluziile. ... m-am gândit că poate pentru prima ședință am vrut să văd dacă există nuștiu, anumită timiditate față de presă. V-am prezentat absolut tot. N-a fost secret.