Gabriela Firea, Primar general al municipiului București: ... specialiștii noștri în finanțe să stabilească un calendar de eșalonare a acestei datorii.
Victor Vlad Grigorescu, ministru al energiei: Mulțumesc și eu dna Primar general pentru că ne-am întâlnit astăzi, am avut o discuție bună, o discuție pragmatică, axată pe soluții concrete, cum sepune și doamna Primar general am pornit de la două idei și anume că avem câteva lucruri care trebuie rezolvate în perioada imediat următoare prin stabilirea unui grafic de lucrări și reparații care trebuie executate în perioada verii pentru a ne pregăti pentru sezonul rece, prin stabilirea unui grafic care să asigure că de fapt aceste lucrări sunt făcute în comun și că au un impact minim asupra consumatorului final. De asemenea, vom avea în vedere în perioada imediat următoare și o serie de discuții pentru o soluție pe termen lung, dar decuplăm cele două lucruri cum este și firesc, facem lucrurile care trebuie făcute astăzi, mâine și în perioada imediat următoare, printr-o mai bună colaborare la nivel tehnic între cele două companii și sigur prin inițierea acestui dialog pragmatic cu reprezentantul ales la nivel local care astăzi și-a preluat acest mandat, mă bucur că această discuție a avut elemente extrem de concrete și imediate care vor fi puse în practică și vom avea ocazia să ne întâlnim și în perioada următoare pentru a discuta și alte chestiuni eu știu, pe care le putem gândi de strategie cu privire la maniera optimă în care cele două companii și sistemul de termoficare centralizat al capitalei poate să devină mai eficient și să se transforme dintr-o apăsare atât pe umerii instituțiilor cât și o temere pe consumatorul final într-un sistem până la urmă potrivit care poate să ofere consumatorului final un produs de calitate și siguranță în alimentare.
Jurnalist: Concret, ce se va întâmpla cu cei 3,5 milioane alocate Primăriei...
Victor Vlad Grigorescu: Din punct de vedere, doamna Primar general, dacă-mi permiteți, sunt aspecte tehnice, ceea ce este important este că ne-am stabilit că vom face împreună un grafic de reparații și evident că dacă facem împreună astfel încât el să fie coordonat din punct de vedere tehnic și să asigure că rezolvă dificultățile de ambele părți și sigur că vom aloca împreună și surse financiare, împreună, proporțional cu nevoile acestor companii, astfel încât să acoperim necesarul. Cum anume tehnic vom merge este chestiunea care se va stabili la nivel tehnic între companii și între cei responsabili de astfel de...
Jurnalist: S-a mai cerut protocol în această vară de ridicare a .... și nu s-a întâmplat acest lucru, de aia vă întreb acum.
Gabriela Firea: Dați-mi voie să vă răspund, acestei întrebări. La rugămintea noastră expresă ca cele 3,5 milioane de euro, bani care vor merge de la Consiliul general, Primăria generală a capitalei către RADET pentru reparații urgente în vederea pregătirii pentru sezonul de iarnă, rugămintea din partea Ministerului a fost aceea ca suma să fie completată cu o altă sumă care să reprezinte datoria cea mai presantă și anume subvenția neachitată de către Primăria în ultimile 6 luni către ELCEN. Am agreat acest mod de lucru pentru că nu este un mod corect de a te raporta la colaboratorii pe care îi ai la entitățile economice și anume să nu-ți plătești datoriile, mai ales atunci câdn există această posibilitate. Eu am moștenit această situație, câteva luni de zile nu s-a mai plătit subvenția din partea Primăriei generale a capitalei, subvenție care putea să fie plătită, onorată, deoarece ieri am avut o întâlnire cu reprezentanții Direcției economice și aceste sume existau, puteau să fie transferate ca parte a acestei datorii. Domnul director vă poate da mai multe detalii.
Valentin Vițalariu, director general al Regiei Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice (RADET): Da, vreau să felicit și eu pe doamna Gabi Firea pentru câștigarea alegerilor și preluarea mandatului de Primar general al capitalei. Mulțumesc pentru inițiativa pe care a avut-o domnul ministru a o invita la o primă discuție la minister, eu reieșit concluzii foarte foarte bune, până joia viitoare vom raporta ministerului un grup de lucru care va coordona în perioada următoare, până la sfârșitul lui septembrie, un program de reparații atât pentru ELCEN cât și pentru RADET. Grup de lucru care va constitui după aceea, Dispeceratul Unitar Comun RADET-ELCEN care să funcționeze pe perioada sezonului rece. Din punctul meu de vedere există totala disponibilitate a ELCEN-ului de a fi în echipă cu RADET-ul de așa manieră încât să asigurăm un serviciu de calitate, atât pe perioada aceasta a verii, cât și pe perioada sezonului rece. Sunt convins că vom găsi toate soluțiile și financiare, ca în perioada următoare să le depășim și ambele entități să aibă un aport cât mai bun la furnizarea agentului termic.
Jurnalist: Concret, care este suma care o cereți?
Valentin Vițalariu: Concret și va răspuns și doamna Primar general și-i mulțumesc pentru aceasta, este această subvenție care n-a fost acordată din...
Jurnalist: În sumă de....?
Valentin Vițalariu: În sumă de 33 de milioane pe martie, 15 milioane pe aprilie, 12 milioane pe mai și vreo 7 pe iunie, în totatl vreo 70 de milioane de lei, care trebuie achitați pe subvenție care n-au fost acordate.
Jurnalist: Și dumneavoastră cât lăsați pentru din conturile RADET pentru reparații?
Valentin Vițalariu: Păi este o lege care guvernează această relație comercială dintre RADET și ELCEN care e estipulată în Ordonanța 115, care spune că întreaga sumă net din contul Esco din care ELCEN-ul își ia 60,5%, 30 își ia RDET-ul și restul se împarte la ceilalți participanți la acest [indescifrabil]. Deci vor exista condiții optime ca să avem resurse financiare atât noi ELCEN-ul cât și RADET-ul cât și ceilalți mici producători, de așa manieră încât să ne aducem aportul la un serviciu de calitate. Sunt condiții că e pentru prima dată când am înțeles foarte bine că putem lucra într-o echipă bună în perioada următoare. Plec cu această convingere că soluțiile vor exista în perioada următoare și mă bucur pentru această inițiativă de a avea o discuție la minister din partea ministrului Victor Grigorescu.
Gabriela Firea: Domnul director general va spus acum chiar în amănunt care este cuantumul datoriei urgente prin neplata subvenției de către primărie. Am stabilit de comun acord să ne întâlnim cât mai grabnic pentru ca împreună cu Direcție economică să stabilim exact care este eșalonarea pentru plata acestor sume. Cea mai importantă va fi în momentul în care se va acorda și suma pentru reparații și ulterior vom stabili de comun acord un grafic de plăți, care să fie constant, predictibil și în interesul atât al RADET cât și al ELCEN.
Jurnalist: Domnule ministru veți face o propunere pentru modificarea legislației, pentru că este vorba de un serviciu publica atât al RADET-ului care îl prestează către populație cât și al ELCEN în așa fel încât în datoria pe care o are istorică RADET către ELCEN să nu se mai ia înainte penalitățile, este practic, acuma ELCEN funcționează ca o bancă dacă nu mă...
Victor Vlad Grigorescu: Sigur că acuma putem să discutăm dacă ELCEN funcționează ca o bancă, dacă RADET funcționează ca o bancă sau dacă RomGaz sau TransGaz sau altcineva funcționează ca o bancă, cred că această problemă este una istorică cum spunea și doamna Primar General, am prleuat o situație generată de decizii politice și legislative care nu vizează numai aspectul pe care l-ați menționat, ci și alte lucruri și anume: subvenții neplătite de instituții ale statului, dileme sau dispute juridice care au ajuns până la urmă să coste bucureștenii și acest lucru nu este în responsabilitatea și nu a fost în responsabilitatea nici a mea și nici a doamnei Primar general, iar abordarea pe care astăzi trebuie să o avem este una mult mai articulată și cu o privire pe termen lung. Vom discuta în perioada următoare, împreună cu alți factori de decizie, pentru că nu ține nici de Ministerul Energiei sau de Primăria generală a capitalei exclusiv ci și de alte instituții și vom iniția această dezbatere pentru a vedea împreună ce este de făcut pentru că au fost mai multe și soluții care s-au discutat de-a lungul vremii și modificări legislative inclusiv există o lege a termiei în Parlemnt, am abordat mai multe lucruri, dar aș prefera să trecem să ne apucăm de lucruri concrete și după aia să vorbim, să nu discutăm numai despre planuri. Vă vom informa cu siguranță și eu și doamna Primar general. Pe măsură ce avansăm în aceste discuții cu privire la soluțiile pe care le întrevedem și la modul în care vom colabora și cu alte instituții, inclusiv cu Parlamentul României, pentru a ne asigura că ieșim din această zonă de incertitudine...
Gabriela Firea: Voiam să mai adaug faptul că și RADET la rândul său, ca regie are de încasat de la terțe instituții, peste 260 de milioane de euro, dintre care, aproximativ 160 de milioane de euro, echivalent în lei, firește, în moneda națională, din perioada 2007-2011, de la Ministerul Administrației și Internelor, sumă care ar trebui să poată să fie recuperată în perioada următoare, tocmai pentru a nu interveni prescripția, cu alte cuvinte vorbim despre două entități economice, ELCEN și RADET, care la rândul său au sume mari de încasat, de aceea, de comun acord cu domnul ministru al energiei și salut și apreciez deschiderea domniei sale, încercăm să găsim soluțiile potrivite acestui moment, pentru a nu ne plânge de grea moștenire, dar totuși, pentru a putea pregăti împreună capitala pentru sezonul rece.
Jurnalist: Mai am o întrebare, există riscuri să crească prețul final pentru bucureșteni?
Gabriela Firea: Nu se pune problema în acest moment absolut deloc și nici în perspectivă. Noi am discutat despre măsuri punctuale, pentru ca rețeua de termoficare să poată să fie la parametrii decenți, să se poată face atât reviziile din partea ELCEN, cât și reparațiile din partea RADET printr-un plan comun, printr-o viziune comună, de asemenea să reînceapă să funcționeze dispeceratul comun ELCEN-RADET, care a avut o durată de funcționare dar care a încetat să mai existe, nu mai discutăm acum care sunt cauzele și motivele și în ce măsură Primăria generală a capitalei poate să garanteze că este un bun platnic și toată această decizie este doar în interesul cetățenilor. Dacă Primăria generală a capitalei nu-și plătește datoriile sau obligațiile, subvențiile, asta înseamnă că până la urmă cetățeanul are de suferit, dar subliniez faptul că sunt și alte instituții ale statului care ar trebui să se comporte ca atare, mă refer la ministerele indicate puțin mai devreme. Vă mulțumim.