Gabriela Firea, Primar general al municipiului București: Bună ziua, așa cum v-am anunțat, am avut astăzi prima întâlnire de la sediul Primăriei generale a capitalei cu primarii de sectoare din municipiul București. Intenționăm ca acest tip de întâlnire să aibă loc săptămânal, pentru ca împreună, să facem tot ceea ce ne stă în putință, astfel încât Bucureștiul să se dezvolte armonios, în toate sectoarele capitalei. am identificat o serie de probleme comune tuturor sectoarelor municipiului București, dar sunt și câteva probleme specifice fiecărui sector în parte. Cu permisiunea dumneavoastră aș începe cu problemele care țin de toate sectoarele capitalei și împreună, am identificat soluții pentru rezolvarea acestora.
Am propus să existe un program coordonat pentru reparații, să nu mai fie afectate parcurile, locurile de joacă, spațiile verzi demultiplele lucrări ale frunizărilor de utilități și mă refer aici la apă, canal, gaze, electricitate. Au fost foarte multe reclamații din partea bucureștenilor care sesizau faptul că furnizorii de utilități veneau pentru anumite reparații, sau avarii sau alte tipuri de lucrări în succesiune. Trebuie să existe un program coordonat pentru toate acestea.
Mergem mai departe, este vorba despre dezinsecție și deratizare, acestea trebuie să fie efectuate în regiuni de urgență, în întreaga capitală pentru stârpirea țânțarilor, căpușelor și rozătoarelor. Așa cum știți, acesta este un atribut al Primăriei generale a capitalei, ceea ce a ținut de anumite sectoare s-a realizat deja, dar a fost o licitație contestată în instanță, procedura este blocată în acest moment, de aceea am luat măsurile necesare pentru a merge pe o procedură simplificată, având în vedere urgența acestei măsuri și multiplele sesizări pe care le-am primit atât eu la Primăria generală a capitalei cât și toți primarii de sectoare.
De asemenea, măsuri urgente pentru tratamentul copacilor, arborilor atât din parcuri cât și de pe alei, pentru a nu mai cădea crengi care să ducă la rănirea persoanelor.
Un obiectiv important și este comun tuturor sectoarelor, pe care l-am stabilit împreună astăzi, se referă la construirea de piste pentru biciliști de către Primăria generală a capitalei, dar cu identificarea acestor piste de către toate primăriile de sectoare. Deja câțiva domni primari de sectoare, aș menționa aici în special primarul sectorului 3 a identificat astfel de zone și în perioada următoare în regim de urgență, vom construi aceste piste pentru biciliști.
În ceea ce privește iluminatul public, acesta are foarte multe disfuncționalități. Am primit multe sesizări de la cetățeni, că există pasaje rutiere, de asemenea există locuri de joacă, parcuri, chiar cartiere întregi care suferă din cauza faptului că iluminatul public nu este unul constant. Am stabilit de comun acord să solicităm companiei Luxel un responsabil pentru fiecare sector care să preia toate aceste urgențe care aparla nivelul cartierelor din capitală.
În ceea ce privește serviciul de salubritate. am stabilit de comun acord, de asemenea, să existe un program coerent, astfel încât mașinile de salubritate să nu mai încurce traficul pe aleele circulate, în special la orele de vârf, mă refer dimineața, când pleacă cetățenii la serviciu, sau seara bcând se întorc. Într-adevăr curățenia este prioritate pentru noi toți, dar și programul trebuie să fie unul adecvat, pentru a nu îngreuna, așa cum spuneam, circulația în timpul zilei.
De asemenea, există un subiect la care am reflectat împreună și am identificat următoarea soluție pe care o vom aplica de comun acord în următoarea perioadă, care se referă la parcări, mai bine spus la lipsa parcărilor în capitală. Atât Primăria generală a capitalei cât și primăriile de sector vor identifica terenuri care pot să fie amenajate ca parcări, având în vedree faptul că parcările supraterane necesită un timp de așteptare, un an de zile cel mai puțin, pentru a fi construite.
O altă decizie pe care am luat-o împreună se referă la începerea, demararea unui program de semaforizare inteligentă pentru evitarea blocajelor în intersecții. Aceasta este o necesitate, nu este un moft, având în vedere faptul că sunt foarte multe situații în care doar prin simpla reglare a semafoarelor se poate fluidiza traficul din capitală.
Acestea au fost problemele care se referă la toate sectoarele din capitală și am identificat și câteva probleme punctuale pe care le putem rezolva împreună, imediat.
În ceea ce privește sectorul 1, așa cum știți există o piață foarte cunoscută, piața Amzei, care din păcate în acest moment nu mai este o atracție pentru producătorii agricoli din București, din zona limitrofă, din zona județului Ilfov, Ialomița, Giurgiu, Argeș și așa mai departe, pentru că chiriile sunt foarte mari, astfel încât locuitorii din zonă sau cei care merg în centrul capitalie nu mai pot să meargă la piața Amzei pentru cumpărăturile de strictă necesitate. Am stabilit să propunem Consiliului general ca cuantumul acestor chirii să se reducă substanțial, astfel încât acele spații să devină atractive, iar piața Amzei să fie redată bucureștenilor din această zonă.
În ceea ce privește sectorul 2 al capitalei, domnul primar ne-a solicitat să ne implicăm direct și o vom face pentru a aplica măsuri urgente în vedere finalizării lucrărilor din zona Pantelimon-Iancului, așa cum știți acele lucrări trenează de foarte mult timp și vom face tot ceea ce stă în puterile noastre și avem măsuri pe care să le aplicăm pentru această zonă.
În privința sectorului 3 al capitalei, domnul primar Ober Negoiță a propus și sunt întru totul de acord cu domnia sa, să declanșăm procedurile pentru construirea unor jardiniere de protecție în zona râului Dâmbovița, ca măsură de protecție într-o zonă foarte periculoasă, așa cum știți acolo s-au întâmplat din nefericire foarte multe accidente, există soluții la îndemână care se pot lua și aceasta este una dintre ele.
În privința sectorului 4 al capitalei, identificarea unor rute alternative la pasajul Piața Sudului, acolo unde se aglomerează foarte mult circulația, pentru că lucrările sunt încă în curs în zona strada Cărăruia, care face legătura între Calea Văcărești și șoseaua Olteniței.
Cu privire la sectorul 5, aici așa cum știți, este singurul sector pentru care de serviciul de salubrizare se ocupa tot Primăria generală a capitalei, pentru că se invoca lipsa banilor, domnul primar Florea consideră că-și va prioritiza bugetul în așa fel încât serviciul de salubritate să se întoarcă așa cum este firesc și normal, la sectorul 5. De asemenea, am stabilit împreună, conform legii să ne asociem pentru a construi în regim de urgență măcar încă o grădiniță și o creșă.
În privința sectorului 6 al capitalei, domnul primar solicită să administreze în continuare Parcul Crângași pentru că această posibilitate este prevăzută prin documente care sunt pe cale să expire, de asemenea să procedăm împreună pentru măsuri de fluidizare a traficului pe bulevardele Iuliu Maniu și Timișoara.
Cu privire la Regia Autonomă de Transport București, voi avea chiar mâine o întâlnire atât cu managementul cât și cu sindicatele, domnii primari de sectoare au solicitat să se îmbunătățească transportul public după cum urmează: în sectorul 1 relocarea traseelor pentru zonele Bucureștii-Noi, Străurești, Chitila, Șoseaua Centurii și Odăii. Pentru sectorul 2 al capitalei, extinderea traseului Andronache, introducerea traseului pentru cartierul Creangă și Grădinile Fundeni. Pentru sectorul 4 al capitalei ami multe stații și mai multe mașini pentru șoseaua Turnu-Măgurele - bulevardul Constantin Brâncoveanu. Pentru sectorul 5 extinderea liniilor de troleibus 96, 226 și 227, iar pentru sectorul 6 al capitalei, suplimentarea liniei Giulești-Sârbi și pentru cartierul Anele Brâncuși.
Acestea au fost subiectele, temele, deciziile pe care le-am luat astăzi împreună, așa cum vă spuneam, ne vom întâlni cel puțin o dată pe săptămână, vom vorbi chiar și mai des, pentru a urmări ca tot ceea ce ne-am propus astăzi să se și pună în aplicare și bineînțeles cu siguranță vor fi de fiecare dată și alte subiecte pe care le vom aborda și teme și probleme pe care vom încerca împreună să le rezolvăm.
Dacă domnii primari de sectoare doresc să intervină acum sau să răspundă întrebărilor dumneavoastră, vă rog, puteți interveni.
Robert Sorin Negoiță, primar al sectorului 3, municipiul București: Bun, extinderea RATB-ului și noi îl dorim în sectorul 3, dar trebuie văzut în ce măsură este și viabil, adică să fie și performant. Că noi înțelegem că totul costă bani și nu cerem chestiuni care, nu știu, trebuie făcută o analiză, dar transportul public trebuie extins evident și în sectorul 3, repet, având la bază un calcul clar și făcut un proiect în sensul ăsta.
Gabriela Firea: Dacă aveți 1-2 întrebări, vă rog.
Jurnalist: [indescifrabil].
Gabriela Firea: Am avut astăzi o discuție cu doamna Iuga, director de utilități în Primăria generală a capitalei și cu directorul de achiziții, la fel din Primăria generală a capitalei, care mi-au explicat că practic această procedură de achiziție nu mai poate să fie așteptată, adică noi o putem aștepta, dar rezultatele le vom avea la toamnă, la iarnă, iar țânțarii sunt acum nu la iarnă. nu mai discutăm despre faptul că ar fi trebuit să se înceapă această rocedură imediat cum a expirat contractul, pe 15 decembrie. Acum nu mai căutăm vinovați pentru că nu mai este timp, bucureștenii vor să se acționeze urgent cu soluție în întreaga capitală pentru stârpirea țânțarilor, pentru că măsuri împotriva căpușelor s-au luat oricum nu suficiente, se va interveni în continuare și pentru rozătoare. Le-am spus instituțiilor din subordinea Consiliului general și Primarului general, am vorbit și cu ALPAP să facă în așa fel încât în această seară să găsim soluția legală pentru ca instituțiile din subordinea Primăria generală a capitalei în rgeim de urgență să se ocupe de această acțiune.
Jurnalist: ... veți consulta populația în fiecare măsură pe care o veți lua? mă refer la strada Cărăruia, cetățenii din zonă știu foarte sigur că se opun acestui lucru pentru că mișcarea este improprie și nu există nici un beneficiu... și ce veți face dacă oamenii vor ieși în stradă?
Robert Negoiță: Am să răspun eu la această întrebare. Am să vă spun așa, este o stradă care a fost închisă abuziv și vă voi prezenta documentele de rigoare, inclusiv comisia de circulație de la nivelul Primăriei capitalei în cele din urmă ne-a furnizat un răspuns în care a constatat și această comisie că a fost închisă abuziv acea stradă, este un drum public cu alte cuvinte. Din punct de vedere juridic problema proprietății este rezolvată întrucât proprietarul acelei fâșii de teren cedează, donează municipalității bucata de teren, astfel încât discutând despre un drum public, cred că fiecare dintre noi are această responsabilitate de a respecta prevederile legale și trebuie să dăm dovadă de altruism, să ne gândim și la miile de oameni care trec zilnic pe acolo. Mai mult decât atât, propunerea pe care am avut-o a fost aceea de a restricționa circulația și anume până la ora 22 și știți bine lucrul acesta și în timpul weekend-ului să fie închisă, astfel încât să venim în ajutor în timpul orelor de aglomerație. Mulțumesc.
Jurnalist: Vreau să vă întreb la ce fel de spații vă gândiți când spuneți că vreți să faceți parcări, vorbim despre spații verzi, ce fel de spații, ce fel de spații, nu prea mai sunt spații...
Gabriela Firea: Sub nici o formă spații verzi, sunt identificate anumite spații care nu au nici vegetație pe ele, nu este vorba nici de a defrișa sau nici de a deteriora anumite amenajări de plante, de gazon și așa mai departe. Spații care sunt acum nefolosite, poate unele chiar colectează anumite gunoaie sau anumite lucruri care nu sunt proprii unui oraș civilizat, atât care sunt în proprietatea consiliilor locale sau Consiliului municipiului București și toate aceste spații vor fi folosite pentru parcări. Deoarece nu cred că trebuie să începem cu măsuri coercitive împotriva bucureștenilor sau a românilor care trec prin capitală, până când nu oferi soluții, măcar acolo unde se poate, în special pentru că acolo se aglomerează de fapt cel mai mult dimineața și la prânz, în zona școlilor, poate în zona policlinicilor, spitalelor sau administrațiilor financiare unde există o aglomerare mai mare de persoane în anumite intervale orare.
Jurnalist: Asta urma să vă întreb. Există probabilitatea să luați din nou acea măsură de limitări a mașinilor în unele sectoare unde nu sunt spații de parcare, adică sunt mai mult mașini decât spații de parcare.
Jurnalist: Există în dezbatere publică o lege care asta prevede, voiam să vă întreb dacă vreți să faceți același ... [indescifrabil].
Gabriela Firea: Poate vă voi surprinde, dar sub nici o formă eu nu vreau să-mi încep mandatul de Primar general al capitalei penalizându-i pe bucureșteni pentru că municipalitatea, de 20 de ani de zile nu a fost în stare să construiască parcări. Eu cred că trebuie să procedăm de o manieră inteligentă și cu respect față de public. Consider că acest proiect de lege este inoportun în acest moment pentru că trbeuie să avem și noi răgazul care suntem proaspăt aleși să ne implicăm, să construim cât mai mult parcări deocamdată la nivelul solului și în perspectivă imediată, un an de zile, un an și jumătate parcări supraterane, pentru ca bucureștenii și cetățenii car evin în capitală să aibă alternativă. Dacă punem carul înaintea boilor, nu șiu dacă este cea mai bună soluție, repet, prin prisma faptului că se trece la coercitive sau la anumite amenzi după ce oferi alternativă, dar sunt cartiere întregi în care nu este vorba despre dorința explicită de a încălca legea, sau nu este o încălcare voluntară a legii, pur și simplu sunt șoferi care nu mai au unde să parcheze. eu nu mă refer aici la cei care sunt abuzivi și-și parchează mașina blocând intrarea în spitale, în policlinici, în școli și așa mai departe, nu mă refer la acele persoane rău intenționate. Dar nu cred că putem să-i catalogăm pe toți șoferii, pe toți participanții la trafic ca fiind persoane rău intenționate care cu bună știință parchează ilegal și sunt practic supuși prevederilor acestei legi. Nu cred că este momentul pentru acest proiect de lege. Mă bucur că este în dezbatere publică, acesta este punctul meu de vedere. Este o lege normală firească în orice oraș, dar după ce oferi alternativă măcar atât cât se poate, având în vedere condițiile specifice ale capitalei, numătul foarte mare de mașini și numărul foarte mic de locuri de parcare.
Jurnalist: Mă bucur de faptul că sunteți cu toții aici, o întrebare este ce intenționați să faceți cu enorm de marele număr de aurorași și cerșetori din București, dacă există vreun program ceva, aducându-vă ca argument cunoscut de toți parcul Unirii unde sunt drogați, cerșetori, țigani sau cum li se zice pe stil nou romi care vând tot felul. A doua întrebare, Arena Națională a costat 250 de milioane de euro și stadionul din Frankfurt- 150. Diferența de 100 de milioane pierdută de primărie, cum intenționați să recuperați de la fostul conducător având în vedere că din datele mele dânsul are vreo șapte clinici private, din care două în bucurești, două în Viena, Praga, Varșovia și așa mai departe. Cea de-a treia: în mandatul domnului Oprescu a fost dat afară arhitectul și adjunctul lui, din cauza cărora nu se puteau face măgării mai mari decât s-au făcut. S-au adresat în instanță, instanța i-a repus în funcție, a hotărât ca primăria să-i despăgubească. Pe 6 iulie mai vine o tură de 14 oameni, e vorba delotul bibliotecii metropolitane, Florin Rotaru și încă 13 angajați vor fi și ei reîncadrați, plătiți. De unde veți lua acești bani pe care primăria i-a plătit pentru aceste lucruri...
Gabriela Firea: În privința persoanelor fără adăpost care în acest moment rămân choar și în timpul nopții în parcuri, unele dintre ele sunt să spunem responsabile și nu deranjează pe nimeni, dar am avut și situații care mi-au fost semnalate, inclusiv și în ultima perioadă chiar dacă nu eram încă primar general în funcție, eram primar general ales și din punctul meu de vedere, soluția este la îndemâna noastră. În primul rând poliția locală trebuie să evidențieze toate aceste situații, atât primăriile locale de sector cât primăria municipalității, de asemenea poliția loaclă a municipalității, pentru ca toate persoanele fără adăpost să fie sprijinite, să meargă la centre specializate, oricum să li se aducă la cunoștință prevederile legale, să fie evitate anumite incidente, anumite accidente și să nu fie tulburată și să nu fie tulburată liniștea și ordinea publică, pentru că aici intrăm deja într-un alt capitol de legiferare.
Cu privire la diferența de preț pe care ați sesizat-o și dumneavoastră, între obiectivul de investiție Arena Națională și alte obiective de intestiție similatre, există instituții ale statului care pot să rezolve această dilemă și pot să dea un răspuns calificat, mult mai calificat decât al meu. cu privire la domnul arhitect Bondar, acesta, pot să vă spun, a participat și azi dimineață la întâlnirea pe care am avut-o cu toți directorii din Primaria generală a capitalei, nu am sesizat dorința domniei sale de a pleca din această postură, eu sunt o persoană care nu are idei preconcepute, câtă vreme se respectă legea, iar angajații fie că sunt directori, consilieri, referenți sau au alte poziții sunt onești, dovedesc integritate și profesionalism, până la proba contrarie, eu nu pot decât să merg pe buna lor credință. Dacă vor fi situații în care se va dovedi lipsa de profesionalism, lipsa de implicare și lipsa de integritate, vă garantez că vom lua măsurile care se impun. Ați pus trei întrebări. Vă rog.
Jurnalist: Întrebarea era cine plătește banii...
Gabriela Firea: Instituțiile statului vor stabili care sunt responsabilii și cine va plăti aceste sume. Mulțumesc.
Jurnalist: [indescifrabil].
Gabriela Firea: Din punctul meu de vedere, transportul public este o necesitate în capitală, el trebuie să fie dezvoltat atât în ceea ce privește autobusele, troleibusele, tramvaiele, dar și o colaborare mai bună cu MetroRex pentru linii de metro acolo unde acestea sunt esențiale. Într-adevăr se spune de fiecare dată că nu sunt bani sau nu sunt bani suficienți dar eu cred că a venit momentul să găsim aceste surse de finanțare, împreună, atât Primaria generală a capitalei cât și Guvernul României, pentru că pur și simplu capitala ar fi trebuit să arate din acest punct de vedere cu totul diferit, ca o capitală europeană și din punct de vedere al transportului, dar de fiecare dată s-a venit cu această scuză că nu sunt bani, să se finalizeze liniile de metro, sau să înceapă construirea altora, cuma r fi către aeroport, pentru că este într-adevăr o necesitate. În cel mai scurt timp voi avea o întâlnire, mă voi autoinvita la ministrul transporturilor și probabil și la domnul Prim-ministru pentru a-i explica care sunt urgențele în capitala României, iar aceste urgențe, să știți că din punctul meu de vedere nu ar trebui să fie gestionate numai de Primaria generală a capitalei, ci unele dintre el și în cooperare cu Guvernul României.
Jurnalist: [indescifrabil].
Gabriela Firea: Așa cum v-am spus de fiecare dată, sunt genul de persoană și de manager care măsoară de trei ori până taie o dată. Nu voi lua nici o decizie până nu mă voi consulta cu cei mai buni specialiști, iar atunci când voi considera că nu-i identific în proximitatea mea, mă voi consulta cu mediul univeristar și academic și vom lua împreună deciziile cele mai bune, cele mai potrivite respectivei situații. Mulțumesc și eu. Vă rog.
Jurnalist: Referitor la salubritate. Ați spus că ar trebui să fie un program astfel încât să nu mai încurce traficului auto. Care ar fi orele la care vă gândiți că ar trebui să fie ridicat gunoiul? iar referitor la RATB, dacă în continuare considerați că acesta ar trbeui să fie un transport public gratuit pentru toți bucureștenii și dacă vor fi create noi [indescifrabil] destinate doar transportului public?
Gabriela Firea: În ceea ce privește serviciul de salubritate, am discutat cu domnii primari de sector și domniile lor și eu am convenit să existe un program predictibil, astfel încât traficul să nu fie îngreunat. Am sesizat de asemenea faptul că de multe ori și dimineața, la opt, la nouă, la zece, când sunt foarte multe cartiere aglomerate, încă mai lucrează mașinile de salubritate, dar tot domnii primari de sectoare mi-au spus că unii cetățeni sunt deranjați și când se lucrează noaptea, pentru că se face o anumită gălăgie, se face un zgomot. De comun acord, am stabilit să se creioneze un program al acestor mașini care să nu deranjeze nici somnul, odihna cetățenilor în cartiere, dar nici să nu blocheze căile de acces spre marile bulevarde. Vă rog, domnul Negoiță, că aici ați avut un punct de vedere pertinent să interveniți, ami ales că aveți foarte multă experiență deja, sunteți la al doilea mandat și dumneavoastră mi-ați ridicat și această problemă, a faptului că totuși mașinile de salubritate lucrează zilnic, lucrează pe timpul zilei, în continuare, nu se poate lucra doar pe timpul nopții.
Robert Negoiță: Da, știu că sunt sesizări, domnule la mine vine la șapte dimineața, așa are programul să treacă mațina, dar în multe situații lucrează din noapte până în noapte, adică nu se înțelege că mașinile de salubritate lucrează doar la ora șapte. La ora șapte trece doar prin zona aia, așa are calendarul, și am convenit de comun acord cu toții să regândim programul de colectare a gunoiului astfel încât în perioadele de vârf să încercăm să evităm zonele mai aglomerate, dar cel mai important și asta se întâmplă deja în sectorul 3, au un program clar și anume știi că dacă e joi astăzi, la ora 10 trece gunoiul și evit zona, iar e adevărat că nu cunosc cu toții, dar riveranii care știu programul mașinii de gunoi, știu să evite zona în perioada în care ceasornic trece mașina de gunoi. Nu se poate nici fără, și cum spunea și doamna Primar general, lucrăm până noaptea că nu facem față când cantitățile de lucru care necesită, dar și noaptea e deranjant, pentru că acele tomberoane când le trântește, când le scutură, știți. Dar avem nevoie de salubritate.
Jurnalist: [indescifrabil].
Robert Sorin Negoiță, primar al sectorului 3, municipiul București: Nu este exclus, pentru că mașinile trebuie să lucreze toată perioada zilei, repet, și noaptea se întâmplă să colectăm gunoi. Poate reușim și asta încercăm, asta ne-am propus, să reorganizăm astfel încât în perioadele de vârf să evităm zonele aglomerate.
Gabriela Firea: În ceea ce privește este ultima întrebare, pentru că mai am acum o întâlnire la care trebuie să ajung, dar oricum, așa cum știți, vom avea întâlniri ori de câte ori vom avea nevoie, aceasta a fost o declarație de presă cu câteva întrebări legate de întâlnirea pe care am avut-o astăzi cu domnii primari de sectoare, nu este o conferință de presă generală cu taote subiectele din capitală. V-am rămas restantă cu răspunsul privind transportul public, în ceea ce mă privește, am spus și așa voi acționa, în primul rând mașinile RATB trebuie să fie într-un număr decent, într-un număr suficient în trafic, din cele 1000 de autobuse RATB așa cum știți 300 sunt în autobaze, sunt în parcări și doar 700 sunt pe teren, din nefericire, din aceste 700 de autobusedoar jumătate au aer condiționat, ceea ce în această perioadă afectează sănătatea călătorilor. Am discutat atât cu managementul cât și cu directorii de sindicate de la RATB să începem un program prin care autobusele să fie dotate cu aer condiționat. Din nefericire, uzina RATB poate să monteze doar 50-60 de astfel de aparate în interval de o lună, iată, stau să mă întreb, dacă s-ar fi început acest proces în ianuarie, ferbuarie, martie, nu mai stăteam acum vara să montăm aer condiționat. Costul, am înțeles, pentru o climă la un autobus, ar fi de 10 mii de euro, eu cred că putem să găsim și variante mai economicoase, variante mai ieftine, așa mi s-a comunicat că ar costa 10 000 de euro, mi se pare foarte mult, mai mult decât atât, există 150 de autobuse în parcare, care au aer condiționat dar cărora le lipsesc alte piese și i-am rugat să afcă o evaluare tehnică, să vedem dacă nu cumva este mai ieftin să reparăm acele autobuse care sunt acum în garaj dar au aer condiționat și acestea să intre în trafic cât mai urgent posibil, iar în privința gratuității, va demara un proiect-pilot, vă voi comunica dar nu acum care este data, în primul rând pentru gratuitate înainte și după vârfurile programului RATB, cum ar fi dimineața, înainte de ora cea mai aglomerată, cu jumătate de oră și după acest vârf de asemenea există o propunere și cred că este destul de simplu acum de aprobat. Anumite zile, un număr de zile fix, în care călătorii să poată să beneficieze de gratuitate. Sub nici o formă nu va începe acest proiect până când nu ne asigurăm că autobusele RATB sunt în număr suficient în trafic, că acestea sunt curate, cât se poate de reparate, să nu existe posibilitatea ca acestea să mai aibă defecțiuniîn trafic și cât mai multe dintre el să fie dotate și cu aer condiționat. Pentru că interesul este să creștem calitatea acestui serviciu, nu să oferim gratuitate pentru niște autobuse care vin rar în stație, unde cetățenii stau înghesuiți, und eeste foarte cald, unde mașina se oprește în mijlocul intersecției, nu aceasta este intenția mea, chiar dacă așa au fost răstălmăcite vorbele acum 2-3 săptămâni. Insist asupra faptului că programul de gratuitate va începe numai după ce ne asigurăm că avem calitate în cazul serviciului public de transport. Vă mulțumesc foarte mult și ne vom revedea cât de curând.
Benzi? în privința benzilor proprii, pentru autobusele RATB, pentru salvări și pentru taxiuri, am consultat mai mulți specialiști în transport urban și mi-au spus că există suficiente zone în capitală în care se poate rezerva bandă proprie pentru transportul în comun, e adevărat nu toate bulevardele permit acest sistem de benzi proprii pentru că ar îngreuna și mai mult circulația, dar acolo unde se va putea începe acest program, o vom face în cel mai scurt timp.
Săptămâna viitoare va avea loc prima ședință a Consiliului general al municipiului București, vă vom anunța din timp și pe dumneavoastră și mai ales pe domnii consilieri generali care este ziua, ora și firește, ordinea de zi. Vă mulțumesc, o zi bună.