Gabriela Firea, Primar general al municipiului București: Astăzi, așa cum v-am transmis ieri, am convocat o primă întâlnire cu directorii din Primăria generală a capitalei, motivul principal a fost acela de a constitui grupul de lucru municipal pentru sănătatea și siguranța cetățenilor. Acest grup de lucru, odată constituit, am abordat deja urgențele pentru bucureșteni în această perioadă.
Primul subiect pe care l-am abordat s-a referit la montarea corturilor de prim ajutor în 20 de puncte din capitală, cele care sunt considerate cele mai aglomerate. Aceste corturi vor fi amplasate începând cu 1 iulie, deci cu vinerea viitoare și vor avea un program între ora 11 și ora 19, vor avea medici, asistenți, apă, aer condiționat, tensiometre, aparat pentru glicemie, medicamente de prim ajutor. De asemenea, pentru că este vreme caniculară și tot de garantarea siguranței cetățenilor depinde și de ceea ce se întâmplă și la alte puncte aglomerate și anume la ștranduri, la bazine, la piscine. Am solicitat ca toate ștrandurile, bazinele și piscinele să fie verificate atât în ceea ce privește calitatea apei pentru a nu exista îmbolnăviri în rândul copiilor sau adulților, de asemenea toate piscinile și ștrandurile vor trebui să facă dovada că au salvamari, pentru a nu mai exista incidente, evenimente așa cum s-a întâmplat în ultima perioadă.
În ceea ce privește locurile de joacă și parcurile, am luat toate măsurile necesare pentru a începe în regim de urgență toaletarea arborilor pentru ca pe vreme de furtună să nu se mai întâmple incidente în parcuri, așa cum cunoașteți, să cadă crengi peste copii, copiii să ajungă la spital cu răni. Tot în privința parcurilor, am dispus ca toate locurile de joacă care aparțin municipalității să fie verificate pentru că am informații că sânt anumite locuri de joacă care pun în pericol viața copiilor pentru că nu sânt foarte bine verificate, nu au elemente de siguranță.
În privința subiectului pe care dumneavoastră l-ați ridicat de foarte multe ori și anume a țânțarilor din capitală, există acum o procedură de licitație, i-aș spune eu destul de complicată. Vechiul contract a expirat în decembrie și nu cunosc de ce nu s-a început procedura de licitație mai devreme, pentru ca acum când sânt foarte mulți țșânțari în parcuri și nu doar, în toată capitala, deja să se acționeze cu soluție, nu acum să se organizeze o licitație. Având în vedere că aceasta a fost contestată și s-a refăcut caietul de sarcini din câte am înțeles de la responsabili și se va relua procedura pe 17 iulie, bine că nu în decembrie, atunci nu mai erau țânțari pe cale naturală, am dispus ca începând de la, de săptămâna viitoare, printr-o cooperare cu primarii de sectoare și cu ajutorul Guvernului prin Prefectura București să acționăm în caz de urgență pentru a lua cea mai bună soluție și hotărâre și împreună să putem să facem față acestui fenomen fără să mai așteptăm o procedură care s-a dovedit atât de anevoioasă.
În ceea ce privește vânzarea produselor pe timp de caniculă în piețe și în alte spații care sunt descoperite, se vor face de asemenea verificări la dispoziția mea pentru ca alimentele să nu fie alterate sau să nu fie expirate. Am adresat o rugăminte specială tuturor instituțiilor care au atribuții de control să se poarte cu respect atât cu cetățeni cât și cu reprezentanții comercianților sau instituțiilor unde sunt adunări urbane și aglomerări urbane, să nu facă abuzuri, să nu supraliciteze, să aibă un comportament adecvat. De asemenea să informeze toți agenții economici care sânt regulile și care sânt legile pe care trebuie să le respecte și apoi, după informarea-avertisment să treacă eventual, pentru cei care nu respectă toate acestea, să se treacă la măsuri coercitive. Pentru că trebuie să-i respectăm pe toți cetățenii și pe cei care sunt consumatori, dar și pe cei care prestează servicii și vreau să le garantez că-i vom trata pe fiecare cu diferența cuvenită.
Au participat la această întâlnire, reprezentanți ai: ASSMB- Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale a municipiului București, ALPAB- Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement București, DSP- Direcția de Sănătate Publică București, de asemenea DSVSA- Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, ASMB- Administrația Străzilor Municipiului București, Poliția Locală a municipiului București. Personal am vorbit cu domnul director și mi-a garantat că Poliția Locală nu va face excese la fel cum celelalte instituții responsabile vor face aceste controale dar vor încerca să și informeze pe fiecare în parte ce reguli și ce legi trebuie să respecte.
În legătură cu acest subiect, dacă există 2-3 întrebări, dac nu, vă invit de pe acum la Conferința de presă care va avea loc săptămâna viitoare, dar numai după convocarea primei ședințe a Consiliului general al municipiului București.
Jurnalist: Am eu o întrebare care se referă la un aspect extrem de grav. Pe vremea lui Oprescu a fost dat afară arhitectul-șef, acesta a inițiat procesul împotriva primăriei, este despăgubit cu o sumă competentă să zicem, același caz în cazul lui Florin Rotaru și încă 13 angajați, voiam să întreb sau dacă știți cumva să vă interesați, după ce primăria îi va despăgubi pe acești oameni, cine va fi obiectul primăriei de a-și recupera banii de care primăria nu e devină că i-a cheltuit, ca despăgubire...?
Gabriela Firea: În ceea ce mă privește, relația mea cu angajații Primăriei generale a capitalei va urmări două direcții: profesionalism- integritate. Nu am venit cu idei preconcepute în această instituție, dar așa cum v-am transmis și dumneavoastră, eu subliniez aceste două calități pe care trebuie să le aibă orice angajat al Primăriei. Vom face împreună echipă bună doar dacă respectăm aceste principii: profesionalism, competență și bineînțeles cinste, onestitate, integritate. Cât privește cazurile punctuale, nu vreau să mă refer eu la acestea, prin direcțiile de specialitate vă vom comunica în scris toate răspunsurile cu detalii tehnice. Dacă în privina siguranței cetățenilor aveți întrebări.
Jurnalist: Legat de pasajul de la Piața Sudului... [indescifrabil]
Gabriela Firea: În legătură cu siguranța cetățeanului aceasta... în legătură cu toate obiectivele de investiții, v-am spus principiul de la care voi porni de fiecare dată când voi aborda obiectivele de investiții din capitală. În primul rând, toate contractele care vor fi de acum înainte semnate, vor cuprinde penalități foarte mari, astfel încât să-i descurajeze pe posibilii să spunem, reprezentanți ai unor societăți care fac contracte cu statul dar vor să-i înșele apoi pe cetățeni. Cât privește contractele deja în derulare, începând de săptămâna viitoare va exista atât un audit de resurse umane cât și unul care privește achizițiile, dar și situația financiară a primăriei. În privința auditului pentru achiziții și de asemenea derulării lucrărilor de investiții, vom avea o radiografie corectă și coerentă pentru a ști care este stadiul actual. În ceea ce mă privește, voi face în așa fel încât voi propune Consiliului general ca toate obiectivele de investiții să beneficieze de finanțare, chiar dacă va fi nevoie de rectificare bugetară, tocmai pentru ca într-un timp cât mai scurt, șantierele din capitală să se finalizeze. Pentru că și acestea sunt o cauză a blocajului din trafic așa cum cunoașteți și dumneavoastră, mai ales cei care urmăriți de mult timp activitatea Primăriei capitalei. Punctual, mă voi deplasa personal, așa cum am făcut-o și în perioada anterioară la toate obiectivele de investiții și vă voi invita și vorbim pentru fiecare caz în parte la locul faptei, cum se spune.
Jurnalist: Spuneați că directorii care nu doresc să facă o echipă și să lucreze pentru muncipalitate își pot da chiar demisia. Ați avut asemenea tendințe din partea vreunui director?
Gabriela Firea: Doar una deocamdată, domnul director de la SSMB s-a retras din poziția pe care a avut-o, domnul profesor Virgil Păunescu, îi mulțumesc pentru activitate și săptămâna viitoare voi face o propunere pentru un nou coordonator al acestei instituții. eu cred că așa este normal când o echipă nouă este învestită de cetățeni prin vot, deci este legitimă, vine la coordonarea unei astfel de instituții, este normal ca toți angajații să urmeze ritmul impus de noul conducător al instituției sau mai bine să ne despărțim în mod elegant.
Jurnalist: Cum și-a motivat demisia?
Gabriela Firea: Nu mi-a motivat în nici un fel, am aflat doar de la colegi că poziția este eligibilă pentru numire, deoarece s-a retras din activitate în momentul în care eu am câștigat alegerile. Și acum este.. directorul economic de la ASSMB asigură interimatul pe această perioadă a vacanței postului.
Jurnalist: Intenționați să cereți în mod expres un audit pe sectorul cultural al municipiului București unde s-a jefuit într-o nesimțire uriașă [indescifrabil].
Gabriela Firea: Așa cum v-am spus de fiecare dată și am adus argumente în acest sens, pentru mine cultura în București este extrem de importantă, intenționez să propun foarte multe evenimente culturale pentru că acestea înseamnă nu doar că Bucureștiul va deveni un oraș viu, un oraș atractiv din punct de vedere turistic, dar crește și calitatea vieții cetățenilor pentru că așa cum știm nu toți au posibilitatea să meargă în concediu sau să meargă la sfârșit de spătămână la munte sau la mare, dar atunci pot aici în capitală să se relaxeze, să beneficieze de acțiuni culturale care să le ridice atât nivelul spiritual cât și să-i determine să se simtă bine și să-și iubească orașul. Cu voia dumneavoastră, vă rog. Va fi cu siguranță un audit pe fiecare domeniu. Cu siguranță.
Jurnalist: Tot în legătură cu siguranța cetățeanului [indescifrabil].
Gabriela Firea: Am înțeles că este un proiect care a fost lansat în dezbatere publică de către Ministerul de Interne, îl voi citi și eu pentru că abia a fost lansat în dezbatere publică și vom formula un punct de vedere. În orice caz împreună va trebui să luăm cele mai bune soluții pentru ca aglomerația din capitală să rămână totuși o amintire, o amintire urâtă, dar să nu mai fie o realitate și sânt mai multe măsuri pe diferite planuri are trebuie să fie luate. Vi le vom comunica la momentul respectiv. Vă rog.
Jurnalist: Legat de siguranța cetățeanului și de trafic, ce a spus colegul. Cine credeți că ar trebui să ia măsuri pentru a elimina acele grupări de oameni acționează în centrul Bucureștiului și care se ocupă de parcările făcute de primărie, iar banii se duc în altă parte.
Gabriela Firea: Răspunsul este foarte ferm și voi acționa cu hotărâre în această direcție pentru că nu este doar un caz, sânt multiple cazuri, poliția locală a municipiului București, împreună cu polițiile locale de sector vor trebuie să se întâlnească în regim de urgență săptămâna viitoare le-am comunicat acest lucru pentru a nu mai permite perpetuarea acestui fenomen în care tot felul de grupări, de persoane acaparează zonele de parcare și încearcă să își atragă către ei aceste profituri. Deci este un fenomen care trebuie să înceteze și în ceea ce mă privește nu voi ezita nici o secundă să fiu cel care pune punct acestuia. Vă mulțumesc foarte mult.