Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, comisar de poliție Monica Dajbog: Bună ziua. Doamnelor și domnilor, în urmă cu puțin timp în Centrul Național de Conducere Integrată, a avut loc o ședință operativă, condusă de ministrul afacerilor interne, Petre Tobă în cadrul căreia a fost analizată situația din punct de vedere al menținerii siguranței publice la nivel național, în contextul alegerilor locale.
 
Concluzia acestei evaluări este că de la începerea votării și până la această oră, nu au fost semnalate situații deosebite în planul asigurării ordinii publice.
 
Au fost înregistrate 120 de sesizări cu privire la săvârșirea unor posibile contravenții sau infracțiuni, în urma verificărilor realizate până în prezent, 20 % nu au fost confirmate. Toate sesizările primite sunt cercetate cu operativitate de către structurile MAI pentru a confirma sau nu aspectele semnalate.
 
Au fost constatate 20 de fapte contravenționale, fiind aplicate amenzi în valoare de 11.000 de lei și 9 avertismente scrise. De asemenea, se efectuează cercetări cu privire la săvârșirea a 10 posibile infracțiuni.
 
Cele mai multe sesizări se referă la continuarea propagandei electorale, fotografierea sau filmarea buletinului de vot și prezența altei persoane în cabina de vot în afara celei care votează.
 
Referitor la situația din comuna Vernești din județul Buzău, doresc să precizez că pe perioada suspendării votării nu au existat probleme pe linie de ordine publică.
 
Permiteți-mi să dau acum și câteva exemple:
 
În județul Argeș, a fost întocmit un dosar penal pentru violarea confidențialității votului pe numele președintelui unei secții de votare care a intrat în cabina de vot cu un alegător cu dizabilități pentru a-l ajuta să voteze. Reamintim că în conformitate cu art. 90 din Legea 115/2015, alegătorul care nu poate să voteze singur are dreptul să cheme în cabina de vot, în scopul de a-l ajuta, un însoțitor ales de el, care nu poate fi din rândul membrilor biroului electoral, al persoanelor acreditate sau al candidaților.
 
În municipiul Medgidia, din județul Constanța, președintele unei secții de votare a părăsit sediul secției de votare cu ștampila de control, motiv pentru care i s-a întocmit dosar penal pentru neglijență în serviciu.
 
La Bistrița-Năsăud, pe numele unui președinte al unei secții de votare care a votat, deși nu avea domiciliul pe raza secției respective, s-a întocmit dosar penal pentru fraudă la vot.
 
În București, polițiștii efectuează cercetări specifice după ce un alegător a părăsit secția de votare cu ștampila de vot. Aceasta a fost ulterior înapoiată.
 
Totodată, în mai multe județe, printre care Argeș, Bistrița-Năsăud, Călărași, Cluj, Constanța, au fost înregistrate cazuri de persoane care și-au fotografiat buletinele de vot în timpul exercitării dreptului de vot. În aceste cazuri, polițiștii au aplicat sancțiuni contravenționale cuprinse între 600 și 1.000 de lei.
 
În localitatea Unirea din județul Dolj, o persoană a fost sancționată cu 1.400 de lei pentru că i-a indicat unui cetățean cu cine să voteze. În Râmnicu Vâlcea, ofițerii de poliție l-au amendat pe proprietarul unei locuințe care avea afișate pe balcon afișe care îndemnau populația să voteze un anumit candidat, iar în județul Vaslui, localitatea Murgeni, un polițist de frontieră a observat că un bărbat lipea afișe electorale pe un gard din apropierea secției de votare. Bărbatul a fost amendat cu 1.600 lei.
 
Vă asigur că în toate situațiile sesizate, se fac cercetări pentru a stabili cu certitudine existența aspectelor semnalate, iar acolo unde acestea se confirmă vor fi aplicate cu fermitate măsurile legale.
 
Pe lângă cercetarea semnalărilor privind incidentele electorale și asigurarea ordinii publice la nivel național, angajații Ministerului Afacerilor Interne vor însoți și echipele membrilor birourilor electorale ale secțiilor de votare care se deplasează cu urna specială la alegătorii care au depus cerere pentru a vota prin intermediul urnei speciale, în condițiile legii.
 
Conform legislației electorale, urna specială este transportată de o echipă formată din cel puțin doi membri ai biroului electoral al secției de votare, angajații MAI asigurând doar măsurile de protecție a acestora.
 
Tot prin intermediul urnei speciale și respectând aceeași procedură votează și persoanele asupra cărora s-a luat măsura arestului la domiciliu, cele deținute în baza unui mandat de arestare preventivă și persoanele care execută o pedeapsă privativă de libertate, dar care nu și-au pierdut drepturile electorale și care au domiciliul sau reședința în unitatea administrativ-teritorială, iar în cazul municipiului București, în sectorul pe raza căruia se află penitenciarul sau locul de deținere.
 
Inspectoratul General al Poliției Române asigură măsurile necesare pentru a permite persoanelor aflate în centrele de reținere și arest preventiv ale unităților de poliție să-și exercite dreptul de vot.
 
Dintre cele 138 de persoane din aceste centre care au depus cerere pentru a vota prin intermediul urnei speciale, au votat până la această oră 111. Menționez că 10 dintre persoanele care au depus cerere nu au aveau de fapt să-și exercite dreptul de vot.
 
Doamnelor și domnilor, efectivele Ministerului Afacerilor Interne rămân mobilizate în întreaga țară pentru a gestiona cu maximă responsabilitate orice situație care ar putea perturba procesul electoral.
 
Următoarea declarație de presă referitoare la misiunile desfășurate de structurile Ministerului Afacerilor Interne va avea loc la ora 15.30.