Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Alocuțiunea Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, susținută cu prilejul ceremoniei de decorare a domnului profesor Yehuda Bauer, Președintele onorific al Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului

„Domnule profesor Yehuda Bauer,
Doamnă Ministru,
Excelențele Voastre doamnelor și domnilor ambasadori și reprezentanți ai Corpului Diplomatic,
Onorați delegați ai Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului,
Onorați reprezentanți ai asociațiilor pentru victimele Holocaustului,
Doamnelor și domnilor,

Încep prin a vă felicita pe dumneavoastră, domnule profesor, pentru această distincție, conferită în semn de înaltă apreciere și recunoaștere pentru contribuția semnificativă la cercetarea fenomenului Holocaustului, precum și pentru rodnica și prestigioasa colaborare pe care o aveți cu țara noastră.

De asemenea, vă felicit, în numele statului român, pentru sprijinul și entuziasmul de care ați dat dovadă în crearea Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului. Fără efortul dumneavoastră neprețuit este greu de crezut că Alianța ar fi fost ceea ce este astăzi.

Ați împlinit, anul acesta, onorabila vârstă de 90 de ani. În bogata dumneavoastră carieră, ați demonstrat că sunteți și veți rămâne un reper inconfundabil în cercetarea Holocaustului, antisemitismului și mișcării de rezistență a evreilor în timpul persecuției.

Unul dintre îndemnurile care vă aparțin redă în definitiv adevărata față și dimensiune a Holocaustului: „Să nu fii victimă. Să nu fii agresor. Mai presus de toate, să nu fii spectator”.

Atent la acest fenomen, care a făcut milioane de victime, ați dorit să vă asigurați că marele public are acces la înțelegerea istoriei acestei drame, unice în sine. Apreciez claritatea mesajului dumneavoastră de a atrage atenția asupra consecințelor pe care lipsa cunoașterii atrocităților din perioada Holocaustului le-ar putea avea în viitor.

Doamnelor și domnilor,

Anul acesta are o semnificație aparte. La doisprezece ani de la acceptarea ca membru cu drepturi depline al Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului, România a preluat președinția organizației.

Suntem onorați și mulțumim pentru încrederea pe care cele 31 de state membre ne-au acordat-o. Aceasta demonstrează recunoașterea eforturilor pe care România le-a depus, în ultimul deceniu, în privința asumării trecutului istoric, comemorării victimelor Holocaustului și continuării proiectelor în care ne-am angajat.

Tot în acest an, peste numai o lună, se împlinesc 75 de ani de la cel mai mare masacru împotriva evreilor de pe teritoriul Românie - Pogromul de la Iași. Cu acest prilej, reiterăm angajamentul ferm de a rămâne consecvenți în politica de combatere a oricăror manifestări antisemite, rasiste sau xenofobe.

Credem că onorarea victimelor Holocaustului este, înainte de toate, o datorie fundamentală a statului român democratic.

În perioada exercitării președinției Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului, prioritățile României sunt cele pe care le-am anunțat deja la începutul acestui an: colaborarea cu media și social media pentru promovarea cunoașterii perioadei Holocaustului, combaterea extremismului, discriminării, xenofobiei, rasismului și antisemitismului.

Un al doilea obiectiv, la fel de important, este reprezentat de consolidarea educației în domeniul Holocaustului în statele membre și observatoare ale Alianței. Totodată, ne propunem promovarea cercetării academice în domeniu.

În acest sens, unul dintre punctele centrale îl constituie extinderea programelor educaționale pe acest subiect pentru funcționarii publici, oamenii politici, diplomați, personal din structurile de ordine și siguranță publică. Despre aceste lucruri am vorbit la București, la Ierusalim și la Washington.

Dar demersurile României în această direcție nu se vor opri la finalul mandatului. Ne vom concentra, în continuare, pe implementarea unor proiecte menite să conserve memoria colectivă privitoare la Holocaust. Prin urmare, reafirm susținerea mea pentru crearea cât mai curând în România a unui Muzeu al evreilor și al memoriei Holocaustului.

În plan extern, vom lansa în curând inițiativa organizării la București, la începutul anului viitor, a unui summit internațional dedicat acțiunii comune împotriva manifestărilor antisemite, precum și a altor forme de manifestări extremiste.

Doamnelor și domnilor,

Îmi aduc aminte că pe unul dintre zidurile Memorialului Holocaustului de la Washington, pe care l-am vizitat acum câteva luni, stă scris un citat din pastorul Martin Niemöller, supraviețuitor al terorii naziste, și care arată în esență cum a fost posibil Holocaustul: „Mai întâi au venit după socialiști și nu am zis nimic. Nu eram socialist. Apoi au venit după sindicaliști și am tăcut. Nu eram membru de sindicat. Când au venit după evrei, am tăcut din nou. Nu eram evreu. Când au venit după mine, nu mai era nimeni care să-mi ia apărarea”.

Statul român a înțeles pe deplin sensul acestei mărturii și a făcut eforturi considerabile pentru a rămâne vigilent și ferm. Am întărit legislația și am sprijinit inițiativele de educare și asumare.

Prin tot ceea ce am realizat, am arătat că vrem cetățeni responsabili, că dorim să conservăm memoria istorică a Holocaustului, că onorăm memoria victimelor genocidului evreiesc. Credem într-o societate a toleranței, capabilă să treacă cu succes testele la care comunitatea europeană și internațională este supusă în ultima vreme: criza migranților, atacurile teroriste și puseurile antisemite, xenofobe și rasiste.

În final, vă felicit încă odată, domnule profesor Yehuda Bauer, pentru că sunteți astăzi aici, vă doresc tuturor o întâlnire rodnică și să vă bucurați de frumusețile României.

Vă mulțumesc!”