Comisar Monica Dajbog: În contextul sărbătorilor de Paști, a Zilei Internaționale a Muncii și a Zilei Internaționale a Tineretului, la nivelul Ministerului Afacerilor Interne au fost luate măsurile necesare pentru asigurarea ordinii și siguranței publice și prevenirea unor incidente grave.
În urmă cu două săptămâni, ministrul afacerilor interne, Petre Tobă, a aprobat un Plan General de acțiuni care a vizat întărirea climatului de siguranță, combaterea evaziunii fiscale, intensificarea controalelor pe linia comercializării de produse alimentare și prevenirea vânzării de mărfuri contrafăcute.
Numai în ultima săptămână, Poliția Română a desfășurat aproximativ 2.200 de acțiuni de control în colaborare cu Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului și Agenția Națională de Administrare Fiscală în zone comerciale, piețe și târguri agroalimentare pentru a preveni și combate faptele ilegale de comerț care pot pune în pericol sănătatea populației.
Au fost constatate peste 40 de infracțiuni de natură economică și s-au aplicat aproape 2.000 de sancțiuni contravenționale în valoare de aproximativ 3,3 milioane de lei.
Acțiunile de control vor continua astăzi și mâine, având în vedere că odată cu apropierea Paștelui, comerțul cu produse specifice de sărbători se intensifică. Recomandăm cetățenilor să cumpere numai din locurile autorizate și să verifice calitatea și valabilitatea produselor.
În planul asigurării ordinii publice, efectivele de poliție, jandarmerie, poliție de frontieră și pompieri au fost suplimentate, zilnic fiind prezente în stradă peste 10.000 de patrule care au acționat mai ales în locurile aglomerate din piețe, târguri sau zone comerciale.
Doar în ultima săptămână, au avut loc 12.300 de intervenții pentru gestionarea unor evenimente cu potențial de risc, dintre care peste 10.000 au fost sesizate prin sistemul unic de urgență 112.
Polițiștii au constatat 387 de infracțiuni dintre care 24 contra persoanei și 84 contra patrimoniului. 675 de persoane au fost cercetate, 80 fiind reținute, iar 57 arestate. Au fost prinși în flagrant 387 de autori de infracțiuni. Totodată, polițiștii au depistat 99 de urmăriți național și 34 de urmăriți internațional.
În ultimele șapte zile, Poliția Rutieră a acționat pe principalele artere de circulație pentru fluidizarea traficului și prevenirea accidentelor grave, fiind constatate 102 infracțiuni la regimul circulației rutiere. Au fost aplicate 30.239 de sancțiuni contravenționale, dintre care 248 pentru consum de alcool și 12.329 pentru depășirea vitezei legale.
De asemenea, 336 conducători auto au rămas fără permis pentru că se aflau sub influența băuturilor alcoolice, iar 449 pentru că au depășit limitele de viteză.
Ținând cont de faptul că mulți români merg în pelerinaj sau petrec aceste zile de sărbătoare în stațiuni turistice, numărul echipajelor de poliție rutieră va fi suplimentat, în special pe drumurile despre care știm, din experiența anilor trecuți, că se aglomerează în preajma sărbătorilor de Paște. În ultimele zile valorile de trafic au crescut pe arterele care converg către marile aglomerări urbane, cu precădere spre centrele comerciale.
Din dispoziția ministrului afacerilor interne, în acest sfârșit de săptămână, Poliția Rutieră va beneficia de sprijinul a două elicoptere ale Inspectoratului General de Aviație pentru supravegherea aeriană a traficului și coordonarea echipajelor de la sol.
În stațiunile turistice și pe principalele drumuri europene și naționale, polițiștii rutieri vor acționa cu 420 aparate radar pentru prevenirea accidentelor de circulație grave.
Măsuri speciale au fost luate și în punctele de trecere a frontierei având în vedere că mulți români care lucrează în străinătate revin în țară de Sărbători, în timp ce un număr mare de cetățeni pleacă de Paște peste hotare.
Mai mulți români din străinătate, au ales să petreacă Paștele în România
Încă de acum o săptămână, pentru a reduce timpul de așteptare la intrarea și ieșirea din țară, Poliția de Frontieră a operaționalizat la capacitate maximă punctele de trecere a graniței, prin suplimentarea arterelor de control și a numărului de polițiști.
Față de o săptămână obișnuită, în aceste zile s-a înregistrat o creștere a traficului în punctele de trecere a frontierei cu aproape 25%. Raportat la anii precedenți, se constată o creștere a numărului de intrări în țară cu 38%, ceea ce înseamnă că în acest an, mai mulți români din străinătate au ales să petreacă sărbătorile de Paște în România.
Reamintim, că în paralel cu măsurile de fluidizare a circulației de mașini și persoane prin punctele de trecere a graniței, Poliția de Frontieră efectuează verificări sistematice atât pe sensul de intrare, cât şi pe cel de ieşire din ţară, pentru a evita tranzitarea granițelor de către persoane, care pot reprezenta o ameninţare reală la adresa siguranței și securităţii cetățenilor.
Așa cum știți, pentru a evita aglomerația din frontieră, în preajma Sărbătorilor de iarnă, a fost operaționalizată o aplicație online cu timpii de așteptare din punctele de trecere a graniței, această aplicație fiind acum actualizată și cu informații despre camioane, TIR-uri și alte autovehicule de transport marfă. Aplicația este urcată pe o platformă nouă a site-ului Poliției de Frontieră și poate fi accesată și de pe telefoanele mobile.
Controale pe linia prevenirii și stingerii incendiilor
În ceea ce privește prevenirea situațiilor de urgență și a riscului de incendiu, în ultimele șapte zile echipe ale inspectoratelor pentru situații de urgență au efectuat peste 1.600 de controale la obiective economice, unități turistice sau lăcașuri de cult.
S-au aplicat 3.376 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 400.000 de lei și au fost identificate 106 obiective care funcționau fără autorizație de securitate.
În această săptămână pompierii au executat peste 7.300 de intervenții dintre care 300 pentru stingerea incendiilor, 30 pentru descarcerarea victimelor unor accidente grave și aproximativ 6.500 pentru acordarea asistenței medicale de urgență.
În aceeași perioadă, Inspectoratul General de Aviație a executat 125 misiuni aero-medicale pentru transportul persoanelor care aveau nevoie urgentă de asistență medicală și 9 misiuni în sprijinul structurilor operative.
Pentru liniștea acestor zile de sărbătoare, ministrul afacerilor interne a cerut efectivelor MAI să aibă o prezență activă în stradă, în locurile cu aglomerări de persoane și în zona lăcașurilor de cult pe timpul procesiunilor religioase. Pe lângă echipajele de pompieri pregătite să intervină în cazul unor situații de urgență, în zona celor peste 16.400 de biserici și mănăstiri, unde se așteaptă un număr semnificativ de credincioși, vor fi prezenți polițiști și jandarmi pentru descurajarea faptelor de tulburare a ordinii publice.
Pentru zilele de 1 și 2 mai, având în vedere că foarte mulți tineri se vor afla pe litoralul Mării Negre, MAI a suplimentat echipajele de polițiști și jandarmi din județul Constanța pentru asigurarea liniștii publice.
Poliția Rutieră va supraveghea cu atenție sporită traficul rutier și va acționa pentru a prevenirea consumului de băuturi alcoolice la volan. Astfel, în stațiunile de pe litoral vor fi mobilizați zilnic 350 de polițiști și 240 de jandarmi.
De asemenea, în stațiunile de la munte, vor fi prezenți 420 de jandarmi montani, pentru a ajuta turiștii aflați în situații de pericol.
La nivelul întregii țări sunt estimate a se desfășura peste 200 de evenimente publice și spectacole în aer liber, efectivele MAI urmând să asigure măsurile de ordine publică la fiecare dintre acestea.
Urmează așadar, o perioadă de minivacanță pe care ne dorim ca românii să o petreacă în siguranță și de aceea, din dispoziția ministrului Petre Tobă, aproape 29.000 de angajați ai MAI vor fi zilnic la datorie, în stradă.
În final, permiteți-mi ca în numele conducerii ministerului și al colegilor mei să vă doresc tuturor Sărbători fericite și liniștite.