Igor Dodon, deputat, Președinte al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova: Bună ziua. Eu cred că este necesară această conferință de presă pentru a veni cu unele detalii și a răspunde și la unele întrebări care la sigur le aveți.
Însă din start, câteva declarații, care consider că o parte din întrebări o să le scot. În primul rând, referitor la alegerea directă a Președintelui de către stat, de către popor. Este o cerință și este un lucru care și-l doresc majoritatea cetățenilor Republicii Moldova. Și faptul că în acest an vom alege Președintele noi, cetățenii Republicii Moldova este un lucru bun. Procedura prin care s-a ajuns la aceste alegeri există foarte multe semne de întrebare și dubii. Ar fi fost mai bine ca Constituția să fi fost modificată sau prin vot în Parlament de către 67 de deputați și acest lucru noi l-am propus de câteva ori, am mers la Curtea Constituțională, am cerut acest lucru sau prin referendum, pentru că semnăturile practic au fost deja colectate de Platforma DA. S-a mers pe această cale. Dacă s-ar fi modificat prin referendum sau în Parlament, legitimitatea clar că era mult mai mare. Din aceste considerente, noi socialiștii, vom solicita opinia comunității internaționale și în secial a Comisiei de la Veneția referitor la procedura ce urmează de alegere a Președintelui Republicii Moldova.
Președintele Republicii Moldova trebuie să aibă legitimitate nu doar pe intern, având votul majorității cetățenilor Republicii Moldova, dar un lucru extrem de important este legitimitatea pe extern, adică trebuie să fie recunoscut pe plan internațional. Dacă va fi considerată că procedura de modificare a Constituției sau de schimbare a procedurii de vot nu este recunoscută internațional, atunci ce fel de Președinte vom avea? În caz dacă se va considera procedura perfect legal, poziția Partidului Socialiștilor din Republica Moldova este următoare: Partidul Socialiștilor va participa în campania electorală prezidențială și va avea propriul candidat la aceste alegeri. În același timp, nu renunțăm la obiectivele noastre de bază: alegeri parlamentare anticipate, care ar fi bine să aibă loc concomitent cu alegerile directe ale Președintelui și eliberarea din funcție a conducătorilor unor instituții care au nemijlocită participare sau influență la tot ceea ce se numește alegeri. Cel puțin CEC, Audiovizual și așa mai departe.
Pentru atingerea acestor obiective protestele trebuie și vor continua, până la atingerea acestor obiective, paralele cu alegerile directe ale Președintelui. Solicităm ca guvernarea și partenerii externi să dea dovadă de înțelegere și să fie organizate alegerile parlamentare în acest an, cât mai repede. Acest lucru și-l doresc cetățenii Republicii Moldova. Alegerile prezidențiale, care cineva încearcă să spună că vor fi în toamnă, nu trebuie să vă jucați, pentru ce? lui Timofti îi expiră mandatul peste două săptămâni. Haideți să organizăm în regim de urgență, pe 23 expiră mandatul, cât trebuie pentru modificarea legislației, primirea avizelor de pe exterior? alegerile prezidențiale trebuie să aibă loc în luna mai-iunie, nu mai târziu. Apelurile la boicotarea alegerilor: în opinia noastră sunt contraproductive din următoarele considerente: în primul rând boicotarea algerilor prezidențiale nu asigură atingerea obiectivului alegeri parlamentare anticipate. În interesul cui este boicotarea alegerilor prezidențiale? este evident, în interesul oligarhilor de la guvernare. Dacă opoziția boicotează aceste alegeri, atunci vom avea un Președinte ales de popor, care va fi reprezentantul guvernării.
Trebuie să lăsăm sau să lase cineva frustrările personale, referitor la boicoturi și așa mai departe. Scopul boicotării apropo, este demoralizarea opoziției. Și din nou, scopul este evident, a face jocul oligarhilor de la guvernare. În opinia noastră și conform legislației, am făcut o analiză detaliată: Șeful statului are atribuții destul de importante și poate lua decizii importante pentru viitorul și pentru destinul Republicii Moldova. Anume din aceste considerente, opoziția trebuie să preia funcția de Președinte. Și eu sunt ferm convins că în acest an Președintele Republicii Moldova va fi reprezentantul opoziției. Sperăm că toți partenerii de proteste, partenerii de opoziție să înțeleagă importanța acestor alegeri, să lase frustrările personale, acuma orice conflict în interiorul opoziției face jocul oligarhilor. Noi din contra trebuie să ne consolidăm pozițiile, mai ales pe eșichierul de stînga. Noi avem șanse reale ca Președintele să fie un garant al statalității și neutralității Republicii Moldova, ceea de ce avem nevoie acuma cel mai mmult. Iar cineva din ambiție și frustrări personale încearcă să facă jocul cui, unioniștilor, oligarhilor, americanilor sau cui jocul face? miza este prea mare, acuma mă adresez colegilor și partenerilor de proteste, de opoziție, miza este prea mare: soarta Republicii Moldova. Lăsați interesele și ambițiile personale. Asta ceea ce am vrut să vă spun, acum sunt gata să răspund la întrebări.
Jurnalist: De cine spuneți că încearcă să facă jocul?
Igor Dodon: Uitați-vă în declarațiile de presă în ultimile zile și o să găsiți de cine.
Jurnalist: Păi, vă referiți la Usatîi, la domnul Usatîi?
Igor Dodon: Păi în special la personajul ăsta politic. Alte întrebări?
Jurnalist: V-ați gândit cine ar putea fi un eventual candidat la funcția de Președinte?
Igor Dodon: Vreau să vă spun că eu personal, Dodon Igor, din partea Partidului Socialiștilor, sunt pregătit să candidez la funcția de Președinte al Republicii Moldova. În caz dacă partidul va lua o astfel de decizie și în caz dacă procedura va fi perfect legală, dar decizia finală urmează să fie aprobată de către Consiliul Republican sau de către Congresul Partidului Socialiștilor în funcție de atunci când va avea loc Președintele, va avea loc alegerile. Însă câteva lucruri extrem de importante. Prima: alegerile trebuie să fie recunoscute pe plan internațional. Nu ne trebuie un Președinte ales care peste câteva luni cineva pe extern va spune dar nu a fost procedura legală, sau Comisia de la Veneția o să spună că nu s-a modificat legal Constituția. Asta este prima condiție de bază, de aceea pentru a lua o decizie participăm sau nu, trebuie să vedem care va fi și poziția pe exterior. În caz dacă va fi o decizie clară, o abordare clară, o argumentare, o evaluare din partea partenerilor externi, că da, procedura este legală și următorul Președinte ales de popor va fi un Președinte legal, atunci da, Partidul Socialiștilor va participa și eu personal sunt pregătit să fiu candidat. Dacă partidul va lua o astfel de decizie.
Jurnalist: În cât timp credeți că vom putea să primim răspuns de la comunitatea europeană?
Igor Dodon: Noi sperăm că ținând cont de faptul că acuma suntem pe ultimile săptămâni de mandat ale Președintelui Timofti, evident că evaluarea și avizele trebuie de pe extern trebuie să fie foarte rapide. Evident că trebuie în regim de urgență de elaborat proiectele de acte legislative care trebuie să modifice și Codul electoral și Legea cu privire la procedura de alegere a Președintelui și așa mai departe. Și trebuie să fie un aviz cât de se poate de repede, astfel ca alegerile să aibă loc la sfârșitul lunii mai, luna iunie. Ar fi ideal pentru toți absolut.
Jurnalist: Dar ce premise vă fac să puneți la îndoială legalitatea deciziilor [indescifrabil]?
Igor Dodon: Sunt o mulțime de premise care se discută în ultimul timp foarte activ, de aceea trebuie să vedem opinia partenerilor externi.
Jurnalist: Dar ce anume?
Igor Dodon: Păi unde s-a mai modificat așa Constituția, prin decizia Curții Constituționale? asta este și problema de bază, unde în decurs de, sau printr-o decizie s-a dat peste cap tot ce s-a întâmplat ultimii 16 ani. Da, noi dorim ca Președintele să fie ales de popor, așa își dorește majoritatea cetățenilor și în caz dacă vom ajunge la alegeri, trebuie să participăm, pentru că ce înseamnă să nu participăm la alegeri? noi ultimii ani am promovat acest proiect, noi ultimile luni am ajutat Platforma să colecteze semnături și acum cineva spune nu, de aceea că nu poate cineva să stea în capul mesei, hai să dăm foc la toată casa. Nu, așa se primește, hai să boicotăm totul absolut.
Jurnalist: Cum trebuia modificată Constituția în opinia dumneavoastră?
Igor Dodon: Două modalități: sau prin votare în Parlament de către 67 de deputați și eu înțeleg că voința politică în principiu dacă s-a mers pe așa cale, putea să fie, sau prin referendum. Semnăturile practic Platforma DA din câte cunosc și noi tot am contribuit, zeci de mii de semnături au colectat și colegii noștri, au ajutat cel puțin în teritoriu, semnături pentru modificarea Constituției prin referendum au fost colectate. Se putea de mers prin referendum.
Jurnalist: Cum credeți ce-l face pe domnul Usatîi să boicoteze [indescifrabil]?
Igor Dodon: Întrebați-l pe dânsul.
Jurnalist: Dar cum s-a ajuns să aveți opinii diferite, doar sunteți într-o... în aceeași direcție până acum ați mers?
Igor Dodon: Eu am discutat astăzi cu domnul Năstase la telefon, probabil deseară o să avem și o întrevedere unde vom discuta tot ce ține de reforma constituțională și tot ce ține de procedura de alegere a Președintelui în continuare, apropo am discutat cu domnul Năstase și vineri după ce a fost anunțată această decizie, vineri eram aici, nu așa cum cineva califică că pe la ora trei nuștiu unde am zburat și așa mai departe. La orele patru m-am întâlnit cu domnul Năstase și am discutat care ar trebui să fie atitudinea. Și eu le-am propus un lucru foarte clar: stimați parteneri de proteste, vor fi alegeri prezidențiale dacă va fi legal totul, mergeți în campania electorală dumneavoastră, mergem noi, nu ne atacăm reciproc, avem guvernarea, împotriva lor am luptat ultimile luni, ultimii ani, așa se primește în să avem un partener de proteste care de fapt pentru dânsul la două săptămâni trebuie să atace socialiștii. Am eu o vorbă, dar...
Jurnalist: Păi spuneți, vineri a fost și domnul Usatîi la acea întrevedere sau nu? sau nici nu a fost invitat?
Igor Dodon: Da el nu știi pe unde-i... ba e la Bălți, ba nuștiu unde, ba zboară, ba vine, încă ce întrebări sunt?
Jurnalist: Să înțelegem că v-ați certat, sau nu?
Jurnalist: Dar cum comentați faptul că domnul Usatîi a declarat că v-ați fi întâlnit în minivacanța dumneavoastră cu domnul Plahotniuc?
Igor Dodon: Așteptam această întrebare, vă mulțumesc. În primul rând, acesta este rezultatul imaginației nefondate și bolnave probabil a domnului Usatîi. Nu știu, frustrările personale și problemele pe care le are în ultimile zile, nu știu, poate asta l-a dus să facă astfel de declarații. Într-al doilea rând, el a spus că are probe, lasă să le prezinte, cu toate că probe nu pot să fie. Eu am fost cu familia la odihnă. Și dacă nu are probe și ele nu pot fi, eu îi cer public să dezmintă și cer scuze publice, în caz contrar, va fi calificat de mine și de echipa noastră ca laș, fricos și este o vorbă în limba rusă, care e mai aproape de el, că de acolo vine: balabol. Altă declarație nu am și alt răspuns nu am.
Jurnalist: Dacă ar fi să vorbim de prezidențiale, pe cine ați privi ca contracandidați?
Igor Dodon: Poporul va decide.
Jurnalist: Dar în opinia dumneavoastră personală, cine ar putea candida?
Igor Dodon: Poporul va decide, dar eu sunt ferm convins că unul va fi reprezentantul opoziției, Președinte al țării și doi, consider că candidatul de pe stânga are șansele majore.
Jurnalist: Adică dumneavoastră vă vedeți următorul Președinte al Republicii Moldova?
Igor Dodon: Decizia de a mă înainta sau nu va fi luată de către partid, am spus că sunt pregătit să candidez la această funcție.
Jurnalist: Și punând cap în cap declarațiile...
Igor Dodon: Deducerea este a dumneavoastră.
Jurnalist: [indescifrabil] dumneavoastră v-ați întâlnit sau nu?
Igor Dodon: Cu cine?
Jurnalist: Cu domnul Plahotniuc.
Igor Dodon: Prostii. Și aberații a unei persoane cu frustrări și probleme. Bine, hai să nu mergem mai departe, cum n-ar fi parcă-s parteneri, dar am spus foarte clar. Public dezmințirea, scuze publice sau balabol. Vom vedea.
Jurnalist: Domnul Dodon, nuștiu unde ați fost acum la odihnă dar mulți vă critică că sunteți prorus cum ar fi, dar vă odihniți în Europa. Cumva se bat cap în cap aceste lucruri.
Igor Dodon: Știți este o abordare neocomunistă. Adică dacă ești pro-moldovean, trebuie să stai numai în Moldova. Sau dacă ești pentru parteneriat strategic cu Rusia nu trebuie să mergi în Europa, eu nu am nici o problemă să merg și în europa și în Rusia și în Ucraina și în România, absolut nici o problemă. Și acest lucru îl voi face tot timpul.
Jurnalist: Da, dar nu vă odihniți în Rusia.
Igor Dodon: Am fost și în Rusia ultimile zile, chiar mâine voi fi în Rusia dacă vă interesează, să nu luați din presă. Mâine voi fi la Moscova, unde am întrevederi și cu conducătorii unor partide din Duma de Stat cât și particip la un eveniment șahist alături de Președintele Armeniei. Așa că nu văd nici o problemă.
Jurnalist: Da, dar nu vă odihniți acolo, mergeți...
Igor Dodon: Data viitoare când merg în Federația Rusă la odihnă, am fost chiar în toamna anului trecut, o să vă pun mai multe poze, bine?
Eu vă mulțumesc, o zi bună!