Chiril Lucinschi, deputat, membru al Partidului Liberal Democrat din Moldova: Bună ziua, stimați reprezentanți ai instituțiilor media din Republica Moldova, vă mulțumim că ați dat curs invitației noastre. Astăzi vrem să vă informăm despre faptul că 11 din 12 deputați ai Fracțiunii Partidului Liberal Democrat au semnat inițiativa legislativă cu privire la modificarea Constituției. Se propune revenirea la alegerile Președintelui Republicii Moldova prin vot universal, unical, direct, secret și liber exprimat.
Vreau să aducem aminte că prin intervențiile în textul Constituției în 2000 a fost creat un model constituțional deficient care a generat multe blocaje și crize politice. În 2000, astfel, primele tentative de alegere a Președintelui conform noii proceduri, în decembrie 2000, au eșuat. Situația s-a repetat în 2009, prin urmare a fost dizolvat Parlamentul Republicii Moldova. În 2010 după alegerile anticipate am intrat într-un blocaj politic care a durat doi ani. Exemplele sus-menționate demonstrează că mecanismul de alegere a șefului statului este incomplet și poate genera crize politice în viitor. PLDM este consecvent în promovarea acestor modificări, obiectivul respectiv se regăsește în Programul Partidului Liberal din 2008. La referendumul din 2010, Partidul Liberal Democrat a participat activ împreună cu Partidul Liberal și cu Partidul Democrat, apoi în 2014, Partidul Liberal Democrat, prin fracțiunea sa a înaintat sesizarea la Curtea Constituțională în privința desfășurării referendumului național cu privire la modificarea Constituției împreună cu data desfășurării alegerilor parlamentare. În noiembrie 2015, fracțiunea PLDM a înaintat două sesizări la Curtea Constituțională, una din care a fost întoarsă, iar alta urmează să fie examinată, din câte cunoaștem noi, în luna februarie-martie. și astăzi noi înaintăm o nouă inițiativă legislativă, pentru modificarea Constituției și anume art. 78 și 89.
Această inițiativă a apărut în urma declarațiilor făcute de domnul Președinte al Parlamentului Andrian Candu, care a expus disponibilitatea majorității parlamentare de a susține desfășurarea referendumului național în această privință. Ultimile sondaje sociologice arată foarte clar că există un număr covârșitor al populației care susține această modificare, de aceea, reieșind din faptul că Republica Moldova se află astăzi într-o situație destul de complicată din punct de vedere socio-economic, noi propunem ca această modificare se va produce în Parlament. Ar fi un test bun și pentru cei deputați care au spus că susțin desfășurarea referendumului, rezultatul căruia noi deja putem să prezicem, reieșind din acele sondaje care au fost pomenite mai sus. De aceea nu trebuie să avem această procedură atât de complicată, lungă și costisitoare. Noi trebuie să ținem cont și de acele revindecări care au fost expuse de societatea civilă, exact pe acest subiect. De aceea, noi facem un apel către toți deputații din Parlamentul Republicii Moldova să adere la acest proiect ca să avem cel puțin 54 de semnături și să avem posibilitatea să înaintăm această inițiativă către Curtea Constituțională spre avizarea acesteia.
Vă mulțumim pentru atenție și vă doresc o zi bună în continuare.