Marian Lupu, deputat, președinte al Partidului Democrat din Moldova: Bună ziua întâi de toate. Am îăncheiat discuțiile pe care le-am avut astăzi la solicitzarea colegilor noștri de la Partidul Liberal Democrat, vreau să calific acest discuții ca unele pozitive, constructive, în pofida faptului că nu cunoaștem încă finalitatea acestora, fiindcă o decizie în acest sens colegii urmeză să o adopte, fie că azi seara, fie că mâine dimineața. Conținutul discuțiilor este următorul: colegii au venit cu un șir de subiecte, un șir de întrebări pentru a clarifica mai multe momente și din punctul meu de vedere am avut o discuție foarte sinceră, deschisă, toate lucrurile au fost puse pe masă, sunt clare pentru absolut toți. Am constatat toți împreună că la momentul acestei întrevederi astăzi noi avem o majoritate parlamentară formalizată, 56 de deputați, urmare a declarației semnate și prezentate ieri către șeful statului. Concomitent, am dat un mesaj foarte pozitiv privind extinderea cestei majorități printr-o eventuală decizie pozitivă a fracțiunii PLDM să adere la constituirea acestei majorități parlamentare.
Astăzi nu am purtat negocieri. Nu am purtat negocieri vizavi de Guvern, structuri, partajări, funcții, zone de responsabilitate politică. Atât noi cât și colegii de la PLDM au acceptat o logică incontestabilă că nici nu are rost acum aceste negocieri să le facem, odată ce, precum am menționat și ieri: formarea majorității parlamentare nu s-a bazat pe rezultatul unor negocieri care nici nu au început. A fost o decizie bazată pe responsabilitate politică, respectiv aceste negocieri am convenit cu colegii de la PLDM de rând cu colegii de la PL și deputați din alte grupuri parlamentare, să le începem imediat după semnarea Decretului de către Președintele țării privind desemnarea candidatului la funcția de Prim-ministru. Două puncte importante ale acestei logici: întâi și întâi de toate, ne imaginăm foarte bine că noi suntem astăzi după 2 luni și jumate de Guvern în exercițiu, suntem într-o perioadă când ne-a rămas practic o zi până ce expiră termenul-limită ca Președintele țării să semneze în ziua de 14 ianuarie, numai târziu, Decretul de desemnare a candidatului la funcția de Prim-ministru.
Negocierile nu pot să dureze o zi, cu siguranță din experiența noastră, negocierile prezintă discuții serioase, detaliate, pe alocuri tehnice, care vor fi de o durată, fie câteva zile, fie o săprămână, fie mai mult, pe care motiv, dacă ne angajăm astăzi în aceste negocieri, evident că riscul este iminent, că ele nu se încheie până în ziua de 14. De asta am convenit de comun acord, că colegii de la PLDM vor merge și vor discuta în cadrul ședinței fracțiunii. O decizie în acest sens, urmează să fie emisă din nou repet, poate astăzi pînă la sfârșit de zi sau mâine la începutul zilei, sper eu. Urmare a acesti decizii, dacă ea va fi pozitivă, asta înseamnă că colegii de la PLDM cei care nu au semnat Declarația de formare a majorității parlamentare prezentate ieri șefului statului deci să o semneze și respectiv din momentul deciziei pe care urmează să o adopte Partidul Democrat mâine, în prima jumate a zilei în cadrul Biroului său Politic. Imediat după ce Președintele semnează Decretul, ne așezăm, negociem întreg pachetul ca o etapă absolut firească în procesul de pregătire a prezentării în Parlament a Programului de guvernare, a Programului Guvernului și a componenței Executivului. Mulțumesc. Vă rog, întrebări!
Jurnalist: Dle Președinte, în ce condiții ar adera ceilalți deputați din cadrul fracțiunii PLDM la această majoritate parlamentară și în opinia dumneavoastră cam câți ar putea să mai vină la această, la formarea acestei majorități?
Marian Lupu: Ca să vă zic sincer de tot, noi am discutat despre o condiție globală, care de altfel reprezintă un angajament al nostru al tuturor, mă refer aici la conturarea și mai bună practic a priorităților de politică internă și externă a țării, mă refer aici la implementarea Acordului de Asociere. Alte condiții n-au sunat, nu au fost prezentate, a fost o discuție, un dialog, dar nicidecum condiționat de alte momente decât interesele principiale ale Republicii Moldova.
Jurnalist: Unii deputați din PLDM spuneau că linia roșie este Vlad Plahotniuc candidat la funcția de Prim-ministru.
Marian Lupu: Întîi de toate noi nu am avut asemenea discuții astăzi, nici în trecut, vreau să vă zic că această citată a dumneavoastră este una incorectă, una falsă, din momentul în care Partidul Democrat urmează să decidă candidatul pe care îl va înainta, iar această decizie intervine în ziua de mâine după ședința Biroului nostru Politic.
Jurnalist: Voiam să vă întreb, recent pe facebook a apărut o pagină Vlad Plahotniuc Prim-ministru, voiam să vă întreb dacă este o pagină oficială administrată chiar de dumnealui sau...
Marian Lupu: Două comentarii la acest subiect: suntem în era tehnologiilor informaționale, facebookul este o parte importantă din viața noastră, dar fiți de acord cu mine că pe facebook puteți găsi orice. Orice. și a doua parte a comentariului, nu-mi este cunoscută istoria acestui site. Site-uri sunt multe și cu referință la diferite persoane, diferite funcții în acest stat, ca să nu mă axez acum în detalii, unele mai tăioase, altele mai serioase, dar este opinia fiecăruia din noi și din punctul meu de vedere asta contează un pic mai puțin, ce site-uri, ce se promovează sau ce se antipromovează, important este în ultima instanță, decizia colegilor care trebuie să fie adoptată astăzi, decizia noastră din ziua de mâine. De ce este importantă această decizie și am salutat-o, în cazul dacă va fi una pozitivă, fiindcă în acest caz vom avea o majoritate parlamentară deja creată dar una și mai largă, una și mai trainică, una care va da asigurări suplimentare pentru eficiența și durabilitatea ei.
Jurnalist: Cum comentați protestul organizat de membrii Platformei DA în fața sediului Reședinței de Stat care au cerut Președintelui... [indescifrabil]...
Marian Lupu: Scurt și simplu: orice societate democratică, or eu gândesc că noi pretindem să fim o societate democratică, există și trebuie să existe pluralismul de opinii. Atîta timp cât manifestările unui cetățean sau a unui grup de cetățeni se înscrie în buchia și spiritul legii, nici nu ai ce comenta. Este dreptul fiecăruia la
opinia sa.
Jurnalist: Protestele care există astăzi în mai multe raioane ale țării pentru formarea unui Guvern, sunt înaintate de Partidul Democrat?
Marian Lupu: Protestele care sunt în sens invers sunt organizate de cineva? deci din punctul meu de vedere, mai puțin contează și noi știm cu dumneavoastră că sunt proteste spontane și mai puțin spontane și sunt proteste bine organizate, din nou, este la fel o regulă a pluralismului de opinie și de acțiuni într-o societate dmeocratică. Important ce este, că fiecare cetățean al țării noastre are posibilitatea și dreptul să-și expună opinia sa, fie pro, fie contra.
Jurnalist: Sunt organizate de Partidul Democrat?
Marian Lupu: Găsiți vă rog răspuns în cele ce v-am spus eu.
Jurnalist: Dar mâine, Partidul Democrat va organiza vreo manifestație?
Marian Lupu: Ceea ce pot să vă promit, în calitate de Președinte al Partidului Democrat, Partidul Democrat va depune toate eforturile pentru a organiza un act de guvernare ordonat, unul eficient, care să aducă rezultate pentru moldoveni.
Jurnalist: Deci protestul, manifestația va fi organizată de Partidul Democrat sau nu? A fost confirmat de unii reprezentanți ai partidului.
Marian Lupu: Nu vă supărați vă rog, doar să vorbiți cu mine. Noi suntem un partid democrat și în cadrul Partidului Democrat, vă promit, niciodată nu va exista o ambianță totalitară. Orice membru al Partidului Democrat este în drept și are posibilitatea să-și exprime propriile sale viziuni și gândesc că este absolut inerent al oricărui membru al Partidului Democrat.
Jurnalist: Deci sunt vorbe că va fi organizat de un membru al Partidului Democrat.
Marian Lupu: Vreau să vă zic că ceea ce este în planurile și ale mele personale, este neapărat să contribuim, să participăm. Să știți că va fi cu siguranță mâna Partidului Democrat să organizăm un Guvern. Mulțumesc, o zi bună!