Marian Lupu, deputat, Președinte al Partidului Democrat din Moldova: Așa. Cum dispoziția? Tot normal? Bine. Întâi de toate tradiționalul mulțumesc pentru prezența la acest briefing în cadrul căruia aș vrea să fac o declarație în numele Partidului Democrat din Moldova. După cum ați văzut și dumneavostră, în urmă cu câteva ore mai mulți colegi din Parlamentul Republicii Moldova și-au asumat un pas, cel ca să facă o acțiune, să facă o mișcare înainte spre obținerea unui consens politic parlamentar mai larg. Din punctul nostru de vedere, la această etapă a analizei evenimentului de astăzi, vreau să constat că este un gest binevenit, un gest binevenit mai ales în contextul politic atât de tensionat prin care trece de câteva săptămâni Republica Moldova. Consider că anume de maturitate au dat dovadă astăzi unii colegi din Parlament, maturitate, dar în egală măsură și responsabilitate pentru viitorul Republicii Moldova. Personal, vreau să salut un asemenea gest făcut de colegii parlamentari, fie ei chiar și dintr-un alt partid. Și aici vreau, în mod special, să subliniez că mă refer nu la decizia lor de a părăsi Partidul Comunist din Republica Moldova, fiindcă este o decizie strict internă, care le aparține. Mă refer, întâi de toate, la decizia lor de a participa la formarea unei noi majorități parlamentare.
În ultima vreme am fost nevoit să vorbesc mai mult despre lipsa de responsabilitate când am făcut referire la alți colegi din Parlamentul Republicii Moldova. Ceea ce s-a întâmplat astăzi arată că dincolo de politica de partid poate să existe și responsabilitate față de viitorul țării. Salut nu doar gestul, dar și intenția colegilor din Parlamentul Republicii Moldova de a pune bazele unei platforme parlamentare social - democrate. Salut această intenție cu atât mai mult cu cât chiar Partidul Democrat din Moldova a fost cel care a venit cu propunerea respectivă cu mai mult timp în urmă. Confirm că am adresat propunerea aceasta inclusiv fracțiunii Partidului Comunist din Republica Moldova pentru că noi credem că Moldova are nevoie de o platformă social-democrată puternică, Moldova are nevoie de un proiect politic care să stea la baza reașezării noastre pe calea stabilității și pe această cale să fie asigurată și stabilitatea parcursului european al Republicii Moldova. Nu de puține ori depuați din Partidul Comunist din Republica Moldova au votat pentru o guvernare pro-europeană, penru măsuri de reformă, pentru măsuri social-democrate. Nu demult au votat chiar un cabinet condus de un premier din Partidul Liberal-Democrat din Moldova. Aceste lucruri, am spus mereu, ar trebui făcute în condiții de maximă transparență și așa am venit cu ideea de a crea o platformă parlamentară de sorginte social-democrată. Mă bucur că această intenție a noastră a primit recunoaștere și în zilele următoare ar putea deveni un proiect politic oficial.
Vă voi spune, în continuare, câteva din ideile pe care Partidul Deocrat le are cu referire la acest proiect, care a devenit astăzi un proiect de actualitate și ipotetic ar putea să înceapă să primească contururi foarte clare. Noi gândim că este foarte utilă formarea unei structuri sub forma unei platforme în cadrul Parlamentului nostru, în care să se reunească deputați care susțin măsuri pro-reformă, care susțin măsuri pro-Moldova, pro-modernizare, pro-Europa, pro bunăstare pentru cei mulți. Noi gândim că este foarte utilă crearea unei platforme parlamentare care ar urma să voteze unitar pentru acele proiecte sociale și pentru acele proiecte care implică dezvoltarea pro-europeană a țării noastre. Formarea unei platforme consolidate în Parlament înseamnă în mod automat și un număr consolidat de voturi. Beneficiile, din punctul nostru de vedere, sunt foarte clare. Un număr mai mare de voturi înseamnă implicit o voce mai puternică în Parlament, înseamnă stabilitate, înseamnă suport consistent pentru noul Guvern, în implementarea reformelor și Acordului de asociere cu Uniunea Europeană, și nu în ultimul rând, asta înseamnă și alegerea Șefului Statului în primăvara anului viitor, iar pe această cale, asigurarea unei stabilități pentru perioada de trei ani înainte.
Despre toate acestea vom discuta concret cu colegii din Parlament care astăzi au enunțat dorința lor de a participa la crearea unei platrofme parlamentare social-democrate. O primă întâlire tehnică o vom organiza chiar în seara zilei de astăzi. Eu, ca urmare a consultărilor pe care le-am avut chiar înaintea acestui briefing de presă, în cadrul conducerii Partidului Democrat, am ajuns la ideea să invităm pe colegii noștri parlamentari, care au făcut declarația azi dimineață la o întrevedere tehnică, și din partea Partidului Democrat voi delega un grup de colegi care va fi condus de colegul nostru, Dnul Vlad Plahotniuc. Ați văzut astăzi prin declație a anunțat că revine în pozițiile anterioare din care și-a anunțat suspedarea anterior. Noi am discutat mai mult la acest subiect și am considerat că este un gest necesar și binevenit. E o situație foarte grea. În această situație Partidul Democrat are nevoie de o concentrare maximă a tuturor capacităților sale umane și a celor analitice. Și eu sunt absolut sigur că aportul lui va fi și de această dată unul foarte important, exact așa cum s-a întâmplat și anteriror, când am format și celelalte alianțe pro-europene și majorități parlamentare. Exact cu acest aport, îmi aduc aminte, s-a venit și în cadrul alegerilor Șefului Statului din 2012, când după un timp foarte lung, noi toți împreună cei din Parlament am reușit să depășim o criză politică foarte și foare complicată. La întâlnirea din această seară vrem să vedem care este viziunea colegilor deputați legată de crearea platformei social-democrate, să vedem cum putem concretiza cât mai rapid acest proiect politic important.
O astfel de platformă poate constitui nucleul pentru o majoritate parlamentară pro-europeană stabilă, subliniez încă o dată acest lucru. De aceea, eu îmi exprim speranța, la moment, că echipele care vor participa la discuția din seara zilei de astăzi, vor reuși să stabilească rapid principalele obiective ale acestei colaborări, iar într-un termen proxim, îmi vine greu să vă zic când anume, totul depinde de conținutul acestor discuții, dar într-un termen proxim și dacă situația va fi de o natură foarte pozitivă, chiar până la sfârșitul acestei săptămâni să putem finaliza discuția și să putem semna un eventual acord politic de constituire a platformei social-democrate în cadrul Pralamentului Republicii Moldova.
Eu văd acest moment ca pe unul foarte important, un pas important, care se face spre ieșirea din criza politică în care ne regăsim încă. La întâlnirea cu Șeful Statului atăzi vom pune în discuție și faptul că iată am putea avea un suport consistent din partea acestui grup de deputați în formarea noii majorități parlamentare și pe baza acestei majorități mult mai solide să vedem formulele de depășire a acestei crize politice atât la etapa de investire a noului Guvern, cât și la etapa alegerii Șefului Statului. De ce repet aceste lucruri? Fiindcă în ultima vreme noi discutăm foarte și foarte mult, și pe bună dreptate, despre formarea majorității parlamentare și investirea Guvernului, doar că se vorbește puțin sau aproape deloc despre alegerea Șefului Statului. Aceste două condiții sunt condții sine qua non penru depășirea crizei politice și asigurarea stabilității pentru următorii trei ani de zile.
Urmează urmarea acestei întrevederi de astăzi, să vedem care este decizia Președintelui legat de momentul aplicării formulei și nominalizării unui candidat. Și aici pot să vă zic că Șeful Statului are toată liberatea și responsabilitatea în adoptarea acestei decizii, este liber să o facă și eu gândesc că după această întrevedere, sper cel puțin, că vom avea o claritate deja în ziua de astăzi. În paralel, Partidul Democrat își va concentra eforturile pentru a atrage cât mai mulți deputați în majoritatea parlamentară pe care dorim să o construim împreună cu colegii noștri din partidele pro-europene.
Aceasta a fost declarația pe care am dorit ă o aduc la cunoștința dumneavoastră. În rest, sunt sigur că ne vom mai întâlni după ședința la Președintele țării de la ora 14.00 și vom continua dialogul nostru. Vă mulțumesc și o zi bună.