Valeriu Streleț: Vă mulțumesc pentru că ne așteptați. Am avut astăzi o rundă de clarificări mai repede, decât de progrese. Am reiterat încă o dată poziția Partidului Liberal Democrat că noi așteptăm o atitudine, o reacție din partea celorlalte partide la planul de acțiuni care le-a fost prezentat încă miercurea trecută, pe data de 9 decembrie privind scoaterea din subordonare partinică a instituțiilor cu aptitudini de reglementare, control, supraveghere, lista din 12 instituții care deja am făcut-o publică și în octombrie.
Am reiterat de asemenea poziția Partidului Liberal Democrat că noi optăm ferm pentru funcția de prim-ministru subliniind că noi suntem într-o perioadă extrem de complexă, că situația nu este una ordinară. Este o situație extraordinară. Noi nu suntem după alegeri parlamentare imediate ca să vorbim despre careva formule, număr de mandate. Am reiterat argumentele care le-am expus și ieri. Și am cerut explicații de ce Partidul Democrat a înaintat un candidat domnului președinte Timofti, și anume pe domnul Vladimir Plahotniuc, subliniind că noi avem o altă abordare, că noi insistăm pe dreptul Partidului Liberal Democrat de a desemna un prim-ministru menționând că anume prin această cale noi vedem cea mai optimală metodă de a avea un prim-ministru fără afiliere politică, dar orice nume care se vor fi prezentate ulterior vor fi discutate inițial în formatul de negocieri și după ce vor fi discutate inițiale, vor fi prezentate președintelui.
Respectiv, am dorit să aflăm ce s-a întâmplat ieri la președinție, deoarece domnul președinte Timofti m-a convocat pe mine personal ieri să mă întrebe dacă noi avem de gând să susținem candidatura domnului Plahotniuc. Evident că i-am răspuns că nu putem examina o asemenea perspectivă din mai multe considerente. Dar nici nu a fost discutată această candidatură, nici la partid, nici în cadrul anumitor formate de negocieri care au avut loc până în ziua de ieri. De aceea, am tot reiterat fiecare viziunea sa asupra principiului cum trebuie să fie repartizată funcția de prim-ministru și celelalte funcții supreme în stat. Am convenit ca mâine să ne întâlnim cu domnul președinte Timofti, să expunem situația curentă și viziunile părților, după care să vedem dacă există loc ca această stare de blocaj, atunci când pentru funcția de prim-ministru pretinde și Partidul Liberal Democrat și din câte înțelegem și Partidul Democrat, dacă această situație poate fi depășită.
Asta este situația la zi. Din care cauză, așteptăm poate vom avea progrese mâine. Deocamdată poziția noastră rămâne neschimbată. Așteptăm răspunsuri la întrebările care le-am formulat.
Jurnalist: [indescifrabil]
Valeriu Streleț: Of, Doamne. A fost o istorie întreagă despre faptul că a fost 10 decembrie, și apoi a fost 14 decembrie și nu mai era timp și de fapt au venit cu mai multe candidaturi. Nu au zis doar de domnul Plahotniuc. Eu nu am temei să nu-l cred pe domnul președinte Timofti, din cauză că dânsul ne-a vorbit preponderent despre aceasta candidatură și faptul că s-a insistat foarte mult pe candidatura domnului Plahotniuc, ba chiar se insista ca decretul să fie semnat chiar ieri, pe data de 14 cu referință că dacă va fi semnat decretul pe 14, atunci Guvernul urma să fie investit până joi, pe 17, sau cel târziu vineri pe 18. În aceste condiții noi am întrebat colegii din Partidul Democrat ce aveți de gând nedescutând cu noi, care suntem 18 mandate în acest format al viitoarei majorități, să vă asumați asemenea angajamente, înseamnă că aveți careva scenarii ascunse. Rog să ne explicați. Nu am mai primit prea mari explicații sau explicații prea explicite, din care cauză sperăm ca mâine lucrurile să se limpizească.
Jurnalist: PLDM a propus șefului statului vreun candidat?
Valeriu Streleț: Noi nu am propus președintelui nici un candidat, din motive că acest candidat trebuia să-l discutăm la partid, și după cum vă spun, să-l discutăm în formatul acestei majorități în devenire în cadrul negociarilor. Abia după asta urmând logica negocierilor, urma să mergem la președinte. Și anume așa ne vom comporta mai departe. Celelalte speculații precum că noi am exercitat presiuni și am ține în captivitate președinția, zău, sunt rodul unei fantazii foarte bogate. Din motive că noi nici nu pretindem că am putea exercita o asemenea influență asupra președinției, dar nici nu considerăm corect că ar putea fi. Adică, de aceea evident că e dreptul președintelui, e dreptul domniei sale suveran de a decide asupra candidaților care vor fi înaintați, dar noi nu am exercitat nici un fel de presiuni.
Jurnalist: Totuși un premier apolitic, sau poate și poitic?
Valeriu Streleț: Precizăm această confuzie care deliberat ieri a fost lansată în spațiul public. Noi le-am spus și colegilor: pentru a avea certitudinea că vom putea desemna un premier din afara partidelor și acesta este unul din argumentele care ne face să insistăm anume noi pe funcția de prim-ministru, ca să avem această certitudine. În virtutea dreptului de veto, cum se vehiculează și cum a fost aplicată și în guvernele precedente, dacă un candidat în baza unor argumente care sunt incontestabile va fi respins, dacă va fi respins al doilea candidat, noi nu excludem situația că din rândul partidului sau din rândul actualilor funcționari care nu sunt membri de partid, am putea să propunem un candidat de compromis. Dar scopul nostru este ca să avem un prim-ministru neafiliat politic. Pardon. Să nu fie din rândul unor partide, fiindcă un prim-ministru odată votat, devine responsabil politic.
Jurnalist: Dar cine ar putea fi candidații Partidului Liberal Democrat, pentru că în presa a apărut numele lui Ion Sturza. Dacă dumnealui ar putea fi candidatul [indescifrabil]
Valeriu Streleț: Urmează să decidă în primul rând, organele colegiale. Dacă această candidatură va fi înaintată, atunci noi vom decide, fiindcă la o primă evaluare se încadrează în rigorile care noi ni le-am propus ca obiective. Adică este un candidat care nu vine din partide, care nu a fost la guvernare în ultimii 6 ani cât au fost la guvernare partidele din cadrul AIE și un candidat în viziunea mea personală are aptitudini și calități suficiente, ba chiar multe pentru a depăși situația actuală. De aceea, atâta timp cât domnia sa încă nu este propus de către nimeni, noi nu ne putem pronunța cu certitudine, iar în cazul în care va fi recunoscut dreptul Partidului Liberal Democrat de a desemna un candidat, atunci noi vom prezenta opiniei publice deja numele candidaților noștri.
Mulțumim foarte mult.