Marian Lupu: Cum dispoziția? Plouă, nu? I-an stai puțin așa, să le mișcăm. Bun. Întâi de toate tuturor bună ziua. Vreau să vă salut în cadrul acestui briefing pe care l-am convocat urmare a ședinței Biroului Politic care s-a desfășurat acum la sediul Partidului Democrat.
Vreau să vă anunț că subiectul principal pe agenda acestei ședințe a fost formarea majorității parlamentare și a noului Guvern. De altfel, subiectul numărul unu în situația noastră politică actuală.
În cadrul ședinței împreună cu colegii, membrii biroului permanent a Partidului Democrat am analizat situația din prezent, respectiv situația determinată și de blocajul creat de unii din liderii Partidului Liberal Democrat prin refuzul de a dialoga cu partidele pro-europene. Și vreau să vă spun că suntem în situația să constatăm pe de o parte acest blocaj creat de persoanele vizate, pe de altă parte faptul că deși avem numărul necesar de deputați ca să votăm un nou Guvern pro-european, nu reușim să ne așezăm cu toții la aceeași masă de negocieri și să formăm mai întâi o alianță politică. Este un lucru devenit deja foarte și foarte evident urmare a săptămânilor care s-au scurs. Este de altfel un paradox și trebuie să-l constatăm, dar în politica moldovenească nu este pentru prima dată când din cauza orgoliului unora sau a lipsei de responsabilitate ajungem în astfel de situații. Însă nu putem să lăsăm toată țara, toți moldovenii, toată lumea din țara noastră captivi capriciilor și frustrărilor a câtorva persoane și suntem anume în asemenea situație obligați să găsim soluții.
Ca urmare a celor discutate astăzi în cadrul ședinței Biroului Permanent a Partidului Democrat, noi am ajuns la concluzia că trebuie găsită de urgență soluții pentru formarea noului Guvern și vom iniția acest proces chiar începând cu ziua de astăzi prin decizia care a fost luată în cadrul ședinței. Noi constatăm că anumite forțe politice nu doresc formarea unei alianțe politice. Din motive diferite. Fie că unii vor anticipate, fie că alții sunt pur și simplu lipsiți de maturitate și responsabilitate politică. Pe de altă parte, suntem în situația să constatăm că alianțele politice nu au fost niciodată pe deplin funcționale în politica noastră. Iar acordurile politice pe care le-am semnat au fost ușor denunțate de către unii în mai multe reprize. De asemenea, nu putem să nu luăm în calcul și situația compicată în care se regăsește Republica Moldova, inclusiv divizarea fără precedent a societății moldovenești care impune un dialog larg între toate partidele parlamentare. Diferențele ideologice majore însă dintre unele partide fac dificilă formarea unei alianțe. Alianță cu partidele de dreapta nu putem face precum vedeți la distanță de o lună de zile de când a căzut Guvernul și nu putem face pentru că nu avem voturi. Nu putem face, fiindcă ne confruntăm cu blocajul impus de către unii din liderii Partidului Liberal Democrat.
Pe de altă parte, alianță de stânga nu putem face, atâta vreme cât nu există un consens legat de viitorul european al țării noastre.
Ce ne rămâne de făcut, este să găsim consensul pentru a vota un Guvern pro-european de către acei deputați care sunt responsabili pentru viitorul țării. Un Guvern pro-reforme, în ultima instanță un Guvern pro-Moldova.
Pe aceste motive, Partidul Democrat va iniția, chiar începând cu ziua de astăzi, consultări cu toate forțele politice din Parlamentul țării noastre. Vom face analiza posibilității de a crea o majoritate parlamentară în jurul noului Guvern și nu în jurul unei alianțe politice care se dovedește dificil de creat în acest moment pe motive pe care le-am evocat numai ce. Vom discuta inclusiv posibilitatea ca membrii viitorului Guvern să nu fie afiliați politic. Aici vreau să vă zic, acest principiu în viziunea noastră se răsfrânge asupra candidaturii, sau viitoare candidaturi la funcția de prim-ministru. Tot aici vreau să fac câteva precizări foarte importante. Întâi de toate, vreau să pun punct, sau să nu admit tot felul de speculații și tot felul de declarații ieftine pe care deja le-am observat astăzi în anumite mijloace mass-media: noi nu venim cu o listă predeterminată de oameni pentru funcția de prim-ministru, cu toate că Partidul Democrat este gata să-și asume responsabilitatea pentru acest nou Guvern. Noi nu o să venim cu o poziție principială. Venim a fi flexibili și noi preferăm ca candidatul la funcția de prim-ministru să vină în rezultatul acestor consultări care o să demonstreze această persoană va întruni numărul necesar de voturi în Parlament pentru numirea noului Guvern.
Totodată aici vreau să citez din unele declarații care au fost făcute săptămâna trecută de unii din colegii noștri. Citat „Guvernul să activeze fără încorsetări stabilite în acordurile unor alianțe, iar primul ministru să fie neafiliat politic” - citat închis. Scopul acestor acțiuni este să creăm un Guvern care să nu fie depedent de decizii politice. Să avem un premier care să nu trebuiască să alerge de fiecare dată la șeful său de partid, așa cum a fost până acum în unele Guverne. Scopul este să avem un Guvern care să nu Guverneze cu acordul coaliției în față, ci cu programul său de guvernare.
Apropo, dacă observați, asta era și una din „doleanțele” Partidului Liberal Democrat pe care însă nu a venit să ne-o spună prin dialog la masa de negocieri așa cum ar trebui să facem ca niște politicieni maturi, dar sunt mesaje care ne-au fost transmise prin intermediul presei. Și de altfel, vreau vă spun că dacă colegii de la Partidul Liberal Democrat ar fi avut interesul, sau cel puțin ar fi avut curiozitatea să vină la discuții, ar fi văzut că multe din dolianțele menționate de ei sunt și acelorlalte partide pro-europene, și nu de o săptămână, și nu de două.
Deci practic toate aceste declarații nu erau altceva decât să bată la ușa deschisă. Bine, ei au preferat să se ascundă și să caute pretexte pentru a nu veni la negocieri și să țină blocată situația cu formarea Guvernului în speranța că vor depăși aceste deprinderi de până acum.
Noi credem că la fel, în țara vecină, în România, pe acest exemplu, fiindcă suntem martorii unui asemenea model, unui asemenea formule aplicate, am putea să formăm noua majoritate parlamentară în jurul Guvernului și în jurul obiectivelor acestui Guvern. Nu neapărat în jurul alianțelor politice. Acolo dacă ați observat și Dumneavoastră, două partide total opuse ideologic, au votat împreună Guvernul fără să facă nici o alianță politică. Până la urmă obiectivul principal al nostru este declanșarea reformelor și pentru asta trebuie să căutăm sprijin parlamentar cât mai consistent pentru noul Guvern de care are nevoie Republica Moldova.
Noi suntem siguri, noi credem, că o astfel de formulă ar putea să fie cea mai potrivită pentru situația noastră actuală în care societatea este atât de divizată, partidele sunt atât de diferite sub aspect ideologic, unele partide scindate relativ pe interior cu lipsa de capacitate clară de a lua o decizie unitară. În ceea ce privește stabilitatea unui astfel de Guvern, din punctul nostru de vedere, ea nu este diferită de stabilitatea unui Guvern votat de coaliție. Știți cu toții cât de ușor au fost denunțate acordurile unor alianțe, am mai trecut situații prin ziua de 13, ora 13 și multe alte situații de acest gen.
Deci, la situația pe care o avem în prezent, noi avem nevoie de un Guvern votat să facă reforme și nu să facă politică. De altfel, în cadrul ședinței de astăzi am discutat și situația din Parlament și am constat că în ultimele 3-4 ședințe ale plenului Parlamentului, am reușit să votăm un pachet de circa 50 de proiecte de legi, de altfel foarte importante. Un număr de proiecte similar nu a fost votat pe durata a 6 luni de zile, deci în prima jumate a acestui an.
În încheiere, vreau să spun că zilele următoare, începând cu ziua de astăzi, azi-mâine, ne vom întâlni cu fiecare partid parlamentar în parte. Vom iniția acest dialog, astfel încât în 2-3 zile să putem avea deja o concluzie generală pe acest subiect și să putem să avem consultări cu președintele țării.
În mod evident că anume pe baza acestor consultări și identificarea candidatului la funcția de prim-ministru urmează să ne prezentăm la președintele țării pentru ca această persoană să fie nominalizată prin decret prezidențial. Anume acest model ar putea să aducă șanse cât mai înalte pentru ca exercițiul de vot asupra noului Guvern în Parlament să fie cu succes de la prima încercare.
Îmi exprim speranța că toate partidele vor accepta această invitație la dialog și vreau la fel să menționez că pe această cale dăm și un mesaj că suntem flexibili. Până acum am mers pe ideea din trecut, cea de formare a unei alianțe. Iată că urmarea a 4 săptămâni înțelegem că această idee nu este viabilă. Ne-am inspirat și din evenimentele politice și deciziile politice din țara vecină. Suntem flexibili. Suntem în căutarea unor soluții viabile, soluții rapide pentru stabilizarea situației în Republica Moldova și instaurarea unui nou Guvern.
Timp avem destul de puțin la dispoziție. Am văzut astăzi dimineața și decizia Curții Constituționale care foarte clar dă de înțeles că dacă într-un termen de 90 de zile un nou Guvern, cel târziu, un nou Guvern nu va fi votat în Parlament, Parlamentul urmează să fie dizolvat de către șeful statului și urmează alegeri anticipate. Și prin prisma acestei decizii a Curții Constituționale, așa cum înțeleg eu, aceste alegeri anticipate dacă se ajung la ele ne așteaptă prin luna martie anul curent. Dacă plecăm de la prevederea legislativă că pentru campania electorală în cazul unor alegeri anticipate, e vorba nu de 2 luni de zile, ci de 30 de zile. Și eu gândesc că această situație, acest dialog la care invităm, noi cei de la Partidul Democrat, toate partidele parlamentare va fi un test pentru noi toți, pentru clasa politică, pentru partidele politice, fiindcă dacă partidele politice, cei care au fost votați să vină în Parlament să reprezinte forul legiuitor a Republicii Moldova, au potență politică, au capacitate, inteligență, au dorință să rezolve această problemă - cu siguranță o vor face. În caz contrar, dacă cineva și-a pus drept scop mergerea în alegeri anticipate - să iasă la rampă, să fie sinceri, deschiși și în acest caz toată lumea din Parlament, toată societatea să cunoască cu exactitate care este poziția fiecărui partid politic.
Eu o să-mi cer scuze, fiindcă mă presează. Trebuie deja să merg în continuarea inițierii acestui dialog. Vreau însă să vă promit un lucru, că discuția noastră de astăzi o să continue în câteva zile după ce vom avea primele rezultate a acestei prime runde de consultări.
Vă mulțumesc și vă doresc o zi bună.