Iurie Leancă: Bună ziua. Mă bucur că ați răspuns invitației noastre. Ați venit la noi la partid. Nu ne-am văzut de ceva timp. Sper că v-a fost dor de noi. Nouă categori ne-a fost dor de Dumneavoastră. Am zis că subiectul acestei conferințe este vizita de lucru pe care am întreprins-o cu colegii mei la Berlin. Și am să-l rog pe colegul meu, domnul Chiveri, care are și funcția de secretar responsabil pentru relațiile internaționale ale PPEM-ului să prezinte succint despre obiectivele vizitei, despre cine a finanțat această vizită și în mod special despre rezultatele vizitei. Și după aia voi reveni și eu cu o prezentare repetată a poziției Partidului Popular European din Moldova pe subiectele de actualitate. Bineînțeles cel mai important subiect fiind criza guvernamentală din păcate și mult mai largă politică, economică, și care ar trebui să fie reacția imediată a celor care țin la soarta cetățenilor din Republica Moldova, la viitorul european al Republicii Moldova. Dar le luăm pe rând. Valeriu, te rog.
Valeriu Chiveri: Bună ziua încă o dată. Bună ziua tuturor. Mă bucur că ați răspuns invitației noastre de a participa la acest briefing. Partea care mi s-a oferit este cea cu privire la vizita unui grup de membri ai Partidului Popular European din Moldova la Berlin. Până a trece la vizita propriu-zisă, aș vrea să menționez că această vizită a oferit unora aici la Chișinău un prilej sau prilejul pentru anumite speculații. Și aș vrea să mă refer foarte succint și anume la... și la aceste subiecte.
Unu. De ce am plecat anume în această perioadă când Moldova trece printr-o criză fără precedent. Vreau să spun că vizita a fost planificată mult timp în urmă. Și poate este o coincidență fericită că a avut loc anume în această perioadă. Mă voi referi puțin mai jos despre acest lucru.
Doi. Vreau să spun că vizita a fost finanțată de Fundația Konrad Adenauer. Și banii nu au fost găsiți prin anumite buzunare aici la Chișinău așa cum s-a mai speculat în anumite media.
Trei. Un moment foarte important cred eu că din grupul care a plecat la Berlin au făcut parte nu numai membrii ai conducerii ai Partidului, dar și tineri din anumite regiuni ale Republicii Moldova. Deci am încercat să construim o echipă balansată atât prin poziția ierarhică în partid, cât și prin activismul și dorința de a se implica în activitatea partidului în teritoriu.
Cât privește vizita propriu-zisă. Am avut două componente de bază. Una este legată de întrevederi foarte bune la nivel înalt cu funcționari și politicieni germani care au un cuvânt de spus serios atunci când este formulată poziția Germaniei și a Uniunii Europene printre altele referitor la regiunea noastră și referitor la Republica Moldova. Aceste întrevederi ne-au permis să testăm într-un fel cum gândește Germania în această perioadă de criză din Republica Moldova, chiar și atunci când Germania trece printr-o criză nemaipomenită migrațională. Am simțit că colegii de la Berlin urmăresc cu atenție ce se întâmplă la Chișinău. Doresc cât mai repede un Guvern care ar putea să miște țara înainte. Deci au împărtășit aceleași idei, că avem nevoie de un Guvern funcțional, care și-ar asuma responsabilitatea pentru viitorul țării, care ar combate corupția, ar compate fraudele, iar statul de drept ar impune comportamentul oricăruia, indiferent de funcția și poziția. Sentimentul care l-am avut eu personal și colegii mei este că colegii noștri de la CDU, acesta este partidul Angelei Merkel, susțin această necesitate de a veni cât mai repede cu un Guvern reformator care va implimenta reforme nu în vorbe, dar în fapte. Colegii noștri au trimis semnale de încurajare și noi considerăm că aceste semnale trebuie transmise și altor colegi aici la Chișinău care mai au anumite dubii pentru a reveni pe făgașul unor reforme prin intermediul unui nou Guvern pro-european.
Aș vrea să mă refer foarte succint și la partea doua, sau componenta doua, vizitei noastre la Berlin. A fost un transfer de experiență de la CDU către Partidul Popular European din Moldova prin care am fost încurajați și am simțit o încredere din partea colegilor noștri de la Berlin că partidul merge pe calea corectă. Evident, suntem tineri și avem nevoie de sprijinul colegilor noștri inclusiv european. Am stabilit relații de cooperare și la nivel bilateral cu partidul respectiv. Dar și am solicitat sprijin pentru afilierea politică a Partidului Popular European din Moldova la Partidul Popular European, cea mai mare familie politică din Europa. Și vreau să vă spun că am primit această încredere că vom reuși în timpul cel mai apropiat să devenim și parte la această familie politică. Doar să menționez că toate demersurile necesare pentru a începe acest proces de aderare au fost deja inițiate. Sperăm că în timpul apropiat vom avea și un rezultat final corespunzător.
Vă mulțumesc.
Iurie Leancă: Deci asta a fost despre vizita noastră la Berlin. Acum după cum am spus în debutul acestei conferinței de presă câteva cuvinte despre situația actuală din Republica Moldova și ce ar trebui să întreprindem.
Vreau să încep puțin cu altceva. Acum câteva zile în urmă când Instutul Republican American a publicat ultimul sondaj, sper că nimeni nu va încerca să vină cu tot felul de comentarii că iarăși a fost un sondaj plătit, un sondaj cu rezultate cunoscute anterior. În momentul în care acest sondaj a fost făcut public la Washington, am pus o postare succintă pe Facebook. Mă aștept că după acest sondaj atacurile împotriva mea personal și împotriva proiectului politic PPEM se vor intensifica. Și spuneam că nu voi fi mirat dacă voi vedea și mai multe calomnii, și mai multe minciuni pentru a prezenta atât rolul meu, activitatea mea, dar și a colegilor mei într-o lumină cât se poate de nefastă și în mod special incorectă. Și din păcate constat că iată după acest sondaj în mod special, aceste atacuri s-au intensificat. Și din păcate, constat că aceste atacuri vin și din partea stângă a eșchierului politic, dar și din partea dreaptă. Bineînțeles că mă întreb și eu și colegii mei dacă cei care s-au lansat în această campanie de denigrare de inventivă se gândesc la situația din țară, se gândesc la democrație, se gândesc la respectarea adevărului și a demostra că întradevăr sunt atașați acestor principii pluraliste, abordări democratice, de toleranță cel puțin, de a prezenta câteva puncte de vedere. Mă întreb ce au făcut ei la rândul lor pentru îmbunătăți condițiile de viață ale cetățenilor lor, poate au reușit ei să negocieze regimul fără de vize, poate au ieșit ei să contribuie la semnarea acordului de asociere, poate au reușit ei să atragă investiții în infrastructură, în proiecte sociale, să îmbunătățească viața copiilor noștri, să majoreze pensiile și salariile așa cum s-a întâmplat în anii precedenți până la începutul acestui an 2015. Poate ei vin cu soluții la problemele din sistem, cum le reformăm instituțiile noastre drept în mod special pentru a elimina influența politicului, cum facem cu regulatorii noștri, în mod special cum reformăm justiția și dacă au sprijinul fără de care este imposibil să reformăm aceste instituții, să scoatem instituțiile din captivitate, dacă au sprijinul partenerilor noștri europeni fără de care noi nu vom reuși cel puțin tot respectiv privizibilă să trecem la reformele necesare dramatice, dure, dar absolut necesare astfel încât să tratăm aceste probleme și să facem așa încât să asanăm organismul care se numește societate și Republica Moldova.
Eu vreau să le transmit un mesaj celor care se ocupă de această denigrare, venind cu totu felul de acuzații, că am dosare. Și apropo, iată am luat răspunsurile și de la CNA, dar și de la Centrul Serviciu Tehnologie Informațională ale Ministerului de Interne. După ce am auzit primele acuzații despre faptul că aș avea dosare, am solicitat și de la o instituție, și de la cealăltă, dacă există dosare pornite pe mine în calitate de bănuit sau în calitate de învinuit. Am răspunsuri clare în acest sens și de la o instituție, și de la alta. Apropo, o instituție este controlată cum s-ar spune de un partid, și alta de alt partid, ca să nu mai anticipez acum că după asta voi fi iarăși acuzat că iarăși a fost dată comanda ca împtroiva mea de moment să nu fie deschise aceste dosare, iar eventual pe urmă să fiu șantajabil cum mai zic ei.
Deci în primul rând vreau să le mulțumesc pentru grija pe care o au față de umila mea persoană. Și față de colegii mei. Să le mulțumesc, fiindcă și prin această comunicare negativă îmi creează o imagine pozitivă până la urmă, fiindcă cetățenii din Republica Moldova au capacitatea de a analiza cu descernămând cine e vinovat și cine nu-i vinovat. Cine a adus țara în 2015 doar după câteva luni de așa zica guvernare într-o criză fără precedent și cine a reușit totuși să creeze ceva în această Republica Moldova și să dea anumită perspectivă. Dar totodată i-aș ruga totuși să se preocupe de propriile lor persoane. Să demonstreze că sunt mai buni decât noi. Înțeleg că suntem într-o competiție acerbă. Să vină cu soluții după cum vă spuneam, cu soluții de sistem. Nu doar ca să se diminueze la atacuri împotriva unei persoane, sau alteia. Atâta timp cât sistemul este corupt, este perimat, indiferent cine va trage sforile, pleacă unul și va veni altul, asta nu este soluția. Am zis că avem nevoie de soluții de sistem și este abordarea pe care o întâlnesc și la colegii noștri occidentali care ne doresc în continuare doar bine. Domnul Chiveri a zis despre faptul că colegii de la Berlin în continuare în pofida crizei prin care trece întreaga Europa, împotriva faptului că le dăm anumite semnale dacă doriți de ciocnirea civilizațiilor, împotriva faptului că deseori am sentimentul că noi revenim în secolul XXI aflându-ne în perioada întunecată a istoriei noastre, se asemănă mai mult cu Evul Mediu decât cu Modernitate și deschidere. Și totuși trecând prin astfel de crize puternice, fiind supuse acestor atacuri barbare teroriste și nimeni nu are sentimentul și certitudinea că ar putea fi ultimul atac. Deci uitați-vă ce jertfe umane se aduc pe altarul democrației. Iar noi în loc să beneficiem de această deschidere care mai există față de noi în astfel perioade critice, iată noi ne lansăm în tot felul de chestii mărunte care nu au nimic cu interesul nici al cetățeanului, nici cu interesul nostru al tuturor să transformăm Republica Moldova într-o zonă stabilă, într-o zonă previzibilă, într-o zonă care va genera securitate pentru cetățeni, dar și pentru continent în ansamblu și ne ocupăm de găinărie de astea foarte-foarte mărunte.
Eu încă o dată vreau să zic, să ne gândim unde am ajuns noi. Și nu din cauza noastră, ci a lor de la PPEM. Unde am ajuns datorită celor care au votat împreună cu comuniștii un guvern minoritar, unde au ajuns că astăzi nu avem nici Guvern, nici Guvernator la Banca Națională, instituții nefuncționale, economie, sistem social în criză totală. Să ne gândim trebuia că la finele lunii să vină misiunea FMI. Și din cauza faptului că iarăși noi nu ne mișcăm, iarăși toți s-au ascuns după anumite supărări, frustrări, confuzii, de parcă nimeni nu poartă nici o responsabilitate pentru faptul că am ajuns aici. Deci, îi rog încă o dată să apel la rațiunea celor care în mod special au fost aleși în 30 noiembrie pe platforma pro-europeană. Apelez în mod special colegii mei din Partidul Liberal Democrat. Nimeni nu-i împiedică ei să lanseze o inițiativă. Ei să vină cu propuneri și viziunea lor asupra faptului cum ar trebui această coaliție să fie creată. Și noi ne-am angajat în elaborarea unor priorități. Și nu avem nevoie de prea multe priorități și cunoaștem cu toții care sunt domeniile cele mai afectate de acest virus al corupției, al interesul unor forțe obscure și așa mai departe. Noi vom veni... suntem gata să venim cu contribuția noastră. Și contribuția noastră este bazată nu doar pe experiență proprie și este luată împreună cu partenerii noștri din străinătate. Venim cu soluții de sistem. Suntem gata să uităm de frustrări, de supărări și să demonstrăm maturitate și responsabilitate. Iată asta sper să fie cuvântul cheie.
Fiindcă cel mai rău ce s-a întâmplat cu societatea moldovenească, a dispărut speranța. A dispărut perspectiva la oamenii din Republica Moldova. Avem deci o mare responsabilitate să le dăm această speranță cetățenilor noștri. Să le dăm această speranță cetățenilor noștri, să le redăm încrederea celor din afară care mai sunt încă interesați după cum vă spuneam în momente complicate pentru ei să vină în ajutorul nostru cu o condiție: noi știm cum vrem să ne ajutăm, că avem această deschidere, că avem această determinare pentru a face reformele după cum vă spuneam instituționale, dificile, dar absolut necesare pentru a arăta cetățeanului - că uite dacă acum strângem cureaua, facem acțiunile necesare într-o lună... într-un an, într-un an și jumătate, se va schimba situația dramatică din Republica Moldova.
Așa că, asta este apelul nostru la rațiune. La responsbilitate. Și la maturitate. Și atunci sunt convins că vom reuși cu multă muncă și cu sprijinul cetățeanului și celor din afara să ieșim din această criză și să revenim mai mult decât la normalitate. Vă mulțumesc. Dacă aveți întrebări.
Jurnalist: [nedeslușibil]
Iurie Leancă: Eu pot zice că este cazul ca toate partidele politice care pot juca un rol acum în a contura cel puțin o perspectivă de scoatere Republica Moldova din criză, trebuie pe de o parte să dea dovadă de abordare rațională, să uităm cu toții de aceste supărări, frustrări. Toți avem suficiente. S-au acumulat în acești ani 2009 încoace. Să venim cu un mesaj constructiv. Să venim dacă doriți cu foaia albă pe care să punem încă odată prioritățile ce contează pentru societate, că se vor numi condiții, condiționalități, defenim cum dorim. Important încă o dată să putem elabora aceste priorități pentru reformarea instituțiilor. Apropo, discuțiile pe care le-am avut cu partenerii noștri din occident arată că spre marea mea surprindere încă nu au pierdut, cum spuneau, încrederea în noi. Ar fi gata să ne asiste în elaborarea acestor priorități, în stabilirea unor obiective foarte clare și după aia sunt gata să fie garantați, dacă doriți, ca aceste angajamente, aceste priorități pe care le vom lua împreună, să le transpunem în viață. Atunci în iarna anului 2015, dacă vă aduceți aminte, am încercat să-i aduc la aeoport pe reprezentații celor 3 familii, doar că din păcate unii colegi și-au arătat și atunci lipsa de seriozitate. Deci, iată ei sunt în continuare gata să vină, să ne asiste la fiecare etapă, astfel încât de data aceasta să nu mai greșim. Astfel încât de data aceasta încrederea care mai există încă, mică, să nu fie irosită. Astfel încât acest apel dacă ne vizează pe toți pe noi și PL-ul, și PD-ul, și PLDM-ul și noi la fel, încă o dată să fim raționali, să fim și autocritici în suficientă măsură. Deci asta trebuie s-o facem analiza fiecare la el acasă. Dar atunci când venim și trebuie să venim la negocieri, iată atunci să ne uităm la problemele cheie și să venim cu soluții, fiind astfel încât putem contura priorități și plan de acțiuni pe fiecare domeniu. Am zis-o și cu alte ocazii. Am găsit mai multe elemente raționale în propunerea PLDM-ului, am văzut mai multe propuneri raționale în ceea ce a publicat PD-ul, noi la rândul nostru după cum vă spuneam venim și noi nu în competiție, dar venim cu acțiuni complementare pentru a face fiecare angajament, fie e vorba de justiție, fie că e vorba de evaziune fiscală, să le facem cât mai punctuale și cât mai cuantificabile astfel încât să zicem că peste 100 de zile cetățeanul și societatea să poată să spună - uite ăștea întradevăr se țin de cuvânt, își respectă angajamentul sau iarăși e o bulă de asta care se sparge foarte repede.
Jurnalist: [nedeslușibil]
Iurie Leancă: Am zis că toate partidele. Nu singuralizez într-un fel. Trebuie să demonstreze exact aceeași atitudine. Să dea dovadă de o atitudine constructivă, să nu ne mai acuzăm unii pe alții. Eu aș fi primul care ar trebui să fac acest lucru, să acuz și PD-ul, și PLDM-ul pentru faptul că atunci la începutul anului am mers pe calea unui partid minoritar. Dar am zis că asta e deja istorie. Că acum să tragem o linie. Am spus-o și cu alte ocazie. Să tragem această linie și să ne axăm pe ceea ce așteaptă de la noi societatea. Mai avem încă o oportunitate. Știți că este o expresie în limba engleză: Orice criză este și o oportunitate cu condiția că ai suficientă capacitate analitică și critică față de ce-ai făcut și ce urmează în mod special să faci. Deci, pe asta m-aș axa. Ceea ce contează acum pentru noi e să ne adunăm cu abordări raționale și să găsim aceste soluții pentru problemele noastre sistemice.
Jurnalist: [nedeslușibil]
Iurie Leancă: Uitați-vă că discut cu mai mulți colegi din PLDM. Nu uitați că eu și mai mulți colegi de-ai mei de-acolo am venit. Avem relații foarte bune. Și la nivel central cu colegii din Parlament și cu cei din teritorii. Deci, eu cel puțin constat că o bună parte din ei o înțelegere a situației critice, dramatice dacă doriți. Înțelegerea foarte clară că un Guvern sau o majoritate de stângă, sau chiar și alegerile anticipate pentru care de altfel noi suntem gata, ați văzut și sondajele că suntem o alternativă reală, dar ce înseamnă asta pentru țară. Asta înseamnă că intrăm în fază și mai mare de stagnare. O astfel de alternative nu sunt viabile. Unica soluție e să depunem cel puțin efortul. Să ne așezăm la masa de negocieri. Și să încercăm să găsim o astfel de abordare comună împreună cu partenerii noștri occidentali. Iată asta este unica alternativă. Vreau și eu sunt nu știu de ce, cred că colegii din PLDM o să ajungă această concluzie, doar că rugămintea mea este față de ei este să înțeleagă că fiecare zi ne costă. Ați văzut au suspendat colegii de la Bucureștiu asistența creditul rambursabil. Mesajul după mine este foarte clar și asta ni l-au conformitat și cei de la Berlin că de astăzi înainte fără reforme făcute de noi, iarăși după cum spuneam cuantificabile, fără punctuală discutată, nu vor mai veni bani aici la Chișinău. Ceea ce este foarte bine. De asta avem nevoie noi. Bani... Cum era la 12 Stuliev „Utrom denighi, a vecerom stuliev... sau invers”. Deci până nu facem ceva concret, nu vor mai veni acești bani. Și asta după mine e o abordare absolut necesară. Deci iată sper să pornim de la această situție, de la o analiză foarte riguroasă. Ea e la suprafață de fapt și să ne axăm încă odată pe ceea ce depinde acum de noi, nu de nimeni altcineva, nu de mâna Moscovei, sau mâna Bucureștiului, sau mai nu știu cine. Totul acum ne stă nouă la dispoziție. Dacă mai este o întrebare, dacă nu...
Jurnalist: [nedeslușibil]
Iurie Leancă: Uitați-vă la mai multe emisiuni și o să vedeți Dumneavoastră. Am zis că și din stânga și din dreapta în mod foarte interesant stânga se unește cu dreapta. Nu știu dacă este bine. Vorbește despre anumite probleme în abordarea unor politicieni. Eu nu voi coborâ la nivelul lor să utilizez exact limbajul și retorica lor. Am zis din totdeauna că noi suntem un partid serios. Noi niciodată nu ne vom lansa în atacuri împotriva unor persoane. Noi vom ataca fenomenul. Noi vom ataca cauzele problemelor care se confruntă Moldova și vom veni cu soluții. Și am venit deja cu mai multe soluții pe diverse probleme.
Jurnalist: [nedeslușibil]
Iurie Leancă: Așa după cum a spus și Valeriu. Partenerii noștri mai au încredere în noi. Pornesc de la ideea că noi încă nu am ajuns în punctul când nu mai e remidiabilă situația și zburăm în abis, ce a mai rămas... Noi am ajuns la fund, dar mai e și abisul sub fund încă. Iată ca să ne oprim la acest fund și să revenim, mai avem capacitatea. Mai avem șanse. Încă o dată colegii noștri din afară cunosc foarte bine ce se întâmplă azi la Chișinău. În acest sistem globalizat se cunoaște foarte bine și în detaliu care e situația, care sunt problemele, și care sunt soluțiile. Colegii noștri pornesc și ei de la aceeași înțelegere că fără soluție de sistem și trebuie să începem cu justiția, trebuie să începem cu instanțele noastre, cu procuratura, cu instituțiile noastre anticorupție care sunt menite să combată acest fenomen trebuie să fie clădit sistemul. Am vorbit despre acest lucru cu colegii de la Institul nostru, cu participarea celor de la București, de la Berlin. Cum transformăm CNA-ul în DNA astfel încât să fie o altă abordare și atunci vă asigur că nu vom mai fi oameni care iată pot influența sistemul într-o manieră absolut exagerată, cu influențe nefaste. Și atunci vom avea un sistem în care indiferent ce funcție ai, ce poziție, ai depășit competențele, ai acest amestec în funcționarea regulatorie a instituțiilor independente, ele să fie pedepsite prin sancționări, prin bagatul la închisoare și așa mai departe. Iată ăsta este obiectul nostru.
Vă mulțumesc încă o dată și o zi bună în continuare.