Tudor Deliu: Bună ziua. Aducem la cunoștința opiniei publice, că astăzi, fracțiunea Partidului Liberal Democrat din Moldova, deputații din această fracțiune au semnat un proiect de lege pentru amendarea articolului 78 din Constituție privind alegerea directă a Președintelui Republicii. Prima semnătura pe acest proiect, este a președintelui Partidului Liberal Democrat din Moldova, a deputatului din parlament, domnului Vlad Filat.
Conștientizăm faptul că modificările au fost operate în anul 2000 au creat un model constituțional deficient și respectiv a produs blocaje pe parcursul anilor. Astfel, primele 3 tentative de alegere a Președintelui Republicii Moldova în anul 2000 au eșuat, fiind declanșate alegeri anticipate. De asemenea și Parlamentului de legislatura a XVII-a nu a reușit să aleagă Președintele Republicii, acesta fiind dizolvat de către șeful statului în iulie 2009. Tentativele de alegere a Președintelui Republicii din noiembrie 2009, din decembrie 2009, astfel au eșuat și după alegerile Parlamentare din 28 noiembrie 2010, șeful statului care este actualmente Nicolae Timofti, a putut fi ales doar după o perioadă de aproape 2 ani de zile. Exemple expuse deasupra demonstrează că mecanismul de alegere a șefului statului prevăzut de articolul 78 din Constituție este unul incomplet și poate genera situații de criză și în viitor. Ori o societate democratică este guvernată pe principiile stabilității raporturilor juridice și previzibilității sistemului de guvernare.
Având în vedere cele expuse, propunem revenirea la alegerea directă a Președintelui Republicii Moldova, cu modificarea concomitentă și a procedurii de demitere a acestuia. De asemenea, vrem să anunțăm opinia publică că deputații din Partidul Liberal Democrat din Moldova își retrag semnăturile de pe proiectul nr 314 din 04.09.2015 care se referea la modificarea articolului 78 din Constituție prin diminuarea de la 3/5 la majoritatea deputaților din Parlament, dat fiind faptul că prin acest proiect, sau acest proiect de lege, nu răspunde doleanțelor cerințelor cetățenilor Republicii Moldova. În conformitate cu prevederile constituționale, modificarea Constituției la inițiativa, prin inițiativa deputaților, trebuie să conțină cel puțin semnăturile a 1/3 din deputații din Parlament. Am menționat anterior că fracțiunea Partidului Liberal Democrat din Moldova a depus semnături pe acest proiect de lege, dar este nu sunt suficiente. De aceea facem un apel către toți deputații din Parlament să susțină această inițiativă de modificare a Constituției pentru alegerea Președintelui Republicii Moldova în mod direct. Vă mulțumim.
Jurnalist: Domnule Deliu, de ce acum și cum a semnat Vlad Filat?
Tudor Deliu: Deci, noi am menționat că avem un briefing de presă. După câte cunosc eu, după briefing, întrebări nu există. Vă mulțumim.
Jurnalist: Doar două precizări.
Tudor Deliu: O să se înceapă precizările și o să se înceapă și întrebările.
Jurnalist: [nedeslușibil]
Tudor Deliu: Deci domnul președinte al Curții Constituționale s-a referit la proiectul de lege menționat anterior de mine, cu referire la modificarea articolului 78 prin Parlament și cu votul... diminuarea votului de la 3/5 la majoritatea celor aleși. Noi prin acest proiect de lege, după primirea avizului de la Curtea Constituțională așa cum prevede procedura legală, vom iniția organizarea unui referendum pentru modificarea Constituției.
Jurnalist: [nedeslușibil]
Tudor Deliu: Dacă cronologic să încercăm să punctăm, deci, după primirea de către Curtea Constituțională a proiectului de lege, Curtea Constituțională are la dispoziție 10 zile pentru a se pronunța asupra unui aviz. Și dacă avizul este pozitiv, respectiv proiectul de lege și cu avizul Curții Constituționale, se înregistrează la Parlament. El nu poate fi supus procedurilor Parlamentare mai devreme decât 6 luni de la termenul decât a fost înregistrat. De aceea, eu cred că se reușește... noi nu vrem să contrapunem aceste date: alegerea Președintelui Republicii Moldova, care expiră la data de 12 martie și respectiv organizarea referendumului pentru modificarea Constituției prin alegerea directă.
Jurnalist: [nedeslușibil]
Tudor Deliu: Eu am menționat în argumente că eu mă tem că noi vom nimeri într-un blocaj. Ieșirea din acest blocaj - e nevoie de modificat Constituția.
Jurnalist: [nedeslușibil]
Tudor Deliu: Eu am expus acest punct de vedere.
Jurnalist: [nedeslușibil]
Tudor Deliu: Am ținut cont și încă o dată repet, proiectul de lege va fi remis Curții Constituționale pentru avizare. Noi ne vom pronunța după ce vom primi avizul Curții Constituționale.
Jurnalist: Pentru a înregistra acest proiect, vă ajung semnături?
Tudor Deliu: Iarăși să repet. Eu am zis că facem un apel către toți deputații din Parlament să susțină această inițiativă prin semnătura lor sub acest proiect de lege.
Jurnalist: Domnul Vlad Filat cum a semnat?
Tudor Deliu: Domnul Vlad Filat a semnat cu mânuța și cu pixul. Astăzi. Vă mulțumim