Judecătorul: ...ispășirea pedepsei pentru un termen de 30 de zile...
Adriana Bețișor: Deci instanța de judecată a admis demersul Procuraturii Anticorupție prin care a fost aplicat arestul preventiv pe un termen de 30 de zile în privința învinuitului Filat Vladimir.
Jurnalist: De ce atât de mult a durat ședința?
Adriana Bețișor: Este dreptul instanței, deci ne-am expus noi, au fost foarte multe aspecte, foarte multe probe care nemijlocit atestau necesitatea de a fi aplicată măsura preventivă. Le-am rezumat, le-am motivat. Respectiv și apărătorii și-au expus pozițiile lor. Și instanța a rămas în deliberare.
Jurnalist: Dumneavoastră ați venit astăzi însoțită de foarte mulți ofițeri CNA. De ce?
Adriana Bețișor: Deci au fost... este o ordine publică care trebuie să fie respectată, definitiv. Ei au fost pentru asigurarea securității noastre. Mai mult ca atât că au fost și niște tensiuni în ziua de ieri, anumite momente cam nu pea plăcute și pentru a fi asigurată ordinea publică și buna examinare cauzei astăzi în instanța de judecată, a fost... am fost noi însoțiți de colaboratorii CNA.
Jurnalist: Totuși afară înțeleg că sunt protestatari, dar aici suntem doar jurnaliști.
Adriana Beților: Eu repet... au fost niște situații tensionate chiar și în ziua de ieri. Și voi ați văzut lumea multă care a venit pe culoarul judecății și până într-un final, pentru a asigura buna desfășurării a procesului fără careva altercații - am fost, s-a covenit să fie prezenți și aceste persoane.
Jurnalist: Domnul Filat de ce nu a venit?
Adriana Bețișor: A fost o cerere și pentru ziua de astăzi prin care s-a solicitat să fie examinată din partea dumnealui , în lipsa sa, demersul Procuraturii Anticorupție.
Jurnalist: Care a fost motivul?
Adriana Bețișor: Au fost motive diferite. S-a invocat că nu se simte bine, ceea ce nu este confirmat prin concluziile medicale. Însă este voița a învinuitului: dacă dorește, respectiv nimeni nu-l poate să-l priveze de acest demers, poate să nu se prezinte.
Jurnalist: [nedeslușibil]
Adriana Bețișor: Haideț să treacă 30 de zile, pentru că este o procedură care avem foarte mult, foarte-foarte mult de lucru. Sunt o serie de acțiuni care se fac... s-au făcut și până la moment, trebuie să verificăm fiecare declarație a fiecărui martor, inclusiv autodenunțul, să facem verificare care și am făcut și o facem în continuare. Nemaivorbind de rezultatele perchezițiilor care le-am avut și ceea ce am obținuit până la această etapă, care ne-a și dat dovadă de un probatoriu foarte fortificat și puternic. Documentăm în continuare. Peste 30 de zile, dacă sunteți atât de curioși, vom ajunge și vom vedea ce vom face.
Jurnalist: Mulțumim.
Adriana Bețișor: Cu mare plăcere.
Igor Popa: Bună ziua la toată lumea. Îmi pare rău că deliberarea instanței a durat așa mult și în special pledoriile noastre, ale avocaților. Instanța a emis încheire prin care a stabilit și a aplicat arestul preventiv pentru 30 de zile în privința domnului Filat. De regulă și legal este corect ca avocații să nu comenteze aceste încheieri judecătorești. De aceea eu nu voi spune nimic ce ține de substanța acestei încheieri sau a actelor de urmărire penală. Vreau doar să vă spun, cu certitudine, urmează ca avocații, echipa noastră să meargă mai departe. Următoarea instanță este Curtea de Apel, după care, dacă și la Curtea de Apel va menținut arestul preventiv, atunci vom merge la CEDO. Totodată vreau să fac două declarații importante. Domnul Vlad Filat aseară târziu a depus o plângere penală împotriva lui Ilan Shor, care a oferit, sau a depus declarații minciunoase sau false. În dovedirea acestei declarații minciunoase au fost anexate și anumite acte care confirmă acest lucru. Pe de altă parte, o să mă refer la publicarea în presă a diferitor mijloace de probă sau acte ale urmării penale, care au afectat grav dreptul la apărare a domnului Filat și s-a încălcat principiul, s-a încălcat prezumția nevinovăției, deoarece nu putem să facem justiție la televizor. Publicarea actelor de urmărire penale în internet este o încălcare gravă a articolului 315 și noi sperăm că organele de drept se vor autosesiza și vor porni o cauză penală pentru a depista cine se face vinovat de publicare acestor mijloace de probă importantă. Cam atât.
Jurnalist: Atunci când vă veți adresa la Curtea de Apel, ce veți invoca? Credeți că au fost încălcate careva proceduri sau de ce?
Igor Popa: Am zis mai devreme că nu voi comenta substanța pledoriei noastre, fiindcă nu este corect. Dar când vom merge la CEDO, veți afla acele elemente care au stat la baza pledoriei noastre.
Jurnalist: Vlad Filat de ce nu a venit astăzi la ședință?
Igor Popa: Dumnealui a depus o cerere prin care a solicitat ca ședința să fie desfășurată în lipsa lui. Totodată dumnealui a invocat tensiune arterială ridicată.
Jurnalist: [nedeslușibil]
Igor Popa: Nu pot să vă spun de ce a durat deliberarea atât de mult, dar plredoria a durat aproximativ 3 ore. Pentru că a fost de expus mai mult de 12 pagini.
Jurnalist: [nedeslușibil]
Igor Popa: Ieri domnul Filat a solicitat asistent medical și el a fost examinat de către medicul din izolator.
Jurnalist: [nedeslușibil]
Igor Popa: Este interpretabil evident. Atunci când domnul Filat solicită medicul din izolator și dumnealui vine în același timp, normal că este interpretabil. Nu trebuie să speculăm foarte mult pe acest subiect. Important este ca domnul Filat să fie tratat într-un mod uman, decent și să fie asigurat toată indicațiile necesare atunci când le solicită.
Jurnalist: [nedeslușibil]
Igor Popa: Nu cunosc.
Jurnalist: [nedeslușibil]
Igor Popa: Este probabil corect pentru că în joc este și integritatea avocaților și probabil a procurorilor.
Jurnalist: [nedeslușibil]
Igor Popa: Nu pot să comentez asta. Atât?