Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Klaus Iohannis: Bună seara! Astăzi am avut o ședință foarte bună la Consiliul European. A fost, dacă ne gândim la tema migrației, probabil cea mai bună întâlnire de până acum, o întâlnire în care s-au discutat problemele de fond, o abordare foarte constructivă și dintre chestiunile care au fost discutate aș menționa doar câteva.
 
În alocuțiunea pe care am avut-o am încercat să enumăr un pic tematicile care ne-au preocupat pe toți și în acest sens v-aș relata un pic care a fost abordarea mea. În primul rând, este evident că, dacă vrem să gestionăm eficient fenomenul migrației, trebuie să mergem la cauza acestui fenomen, adică în zonele de criză, de exemplu, dar nu singura, zona Siria și trebuie să încercăm să intervenim acolo pentru a termina conflictul și pentru a reinstaura pacea în zonă. Acest lucru este destul de dificil și Uniunea Europeană singură, cu certitudine, nu poate să facă acest lucru, dar poate contribui la acest lucru.
 
O a doua temă pe care am reiterat-o este importanța care trebuie acordată zonelor sigure din jurul zonei de criză, de exemplu, țărilor precum: Iordania, Libanul sau Turcia, unde se găsesc un număr foarte important de refugiați. Orice sprijin dat acestor țări, dă un rezultat mult mai consistent și mult mai rapid decât un sprijin acordat refugiaților care au ajuns deja până în Europa. În acest context, a fost reluată rugămintea din partea Înaltului Reprezentant și din partea Președinției Consiliului de a veni cu un ajutor substanțial pentru programul alimentar mondial care se ocupă foarte mult de refugiații care se află în aceste tabere care înconjoară zonele de conflict - și aici pot să vă spun că România a decis să aloce 300 de mii de euro pentru următorii trei ani. Această sumă reprezintă un multiplu al sumei care a fost până acum alocată de România pentru acest scop.
 
În fine, este clar că trebuie întărită frontiera externă a Uniunii Europene. Am reluat acest lucru și am subliniat că în afară de această chestiune, unde probabil va fi nevoie și de acțiuni coordonate ale Uniunii, nu numai ale statelor membre, este nevoie să combatem acele rețele care se ocupă cu migranții, cu refugiații, care vor să treacă dintr-o țară în alta, deci practic cu traficanții de refugiați. În fine, am ajuns la tema așa-numitor „hot spots” care sunt gândite centre unde refugiații vor fi înregistrați, vor putea să stea un timp, nu foarte lung, până se temină procedurile de înregistrare și atunci să fie trimiși ori înapoi, dacă nu îndeplinesc condițiile pentru refugiați, respectiv să fie trimiși mai departe într-o țară țintă. Aici mi-am permis să fac propunerea să judecăm împreună, dacă nu ar fi eficient ca aceste „hot spots”, deci aceste centre să devină centre europene, fiindcă problema nu este una națională a țării unde ajung refugiații, ci este evident o problemă europeană. Această propunere pe care am făcut-o a fost foarte bine primită și reluată de mai mulți participanți la această reuniune. În fine, s-a discutat despre un concept integrat, am solicitat un concept integrat, pentru a putea aborda întregul mecanism de la sursă până la țara unde ajunge în final refugiatul care are acest drept.
 
Declarația la care se lucrează astăzi sau concluziile sunt în curs de finalizare și pe bună dreptate unii dintre participanți au cerut ca anumite chestiuni care sunt menționate acolo, de exemplu operaționalizarea acestor „hot spots”, deci a centrelor de primire, să fie mai bine clarificată, în speță să ne înțelegem când anume vor începe acestea să devină operaționale, să funcționeze din plin.
 
Asta legat de întâlnirea din această seară. Unii dintre colegi, majoritatea, au rămas în continuare în sală fiindcă s-a mai lucrat un pic pe text, dar întâlnirea este pe finalizare. Eu m-am scuzat, fiindcă avem încă un drum foarte lung de făcut până mâine dimineață, când trebuie să fim în New York și avem deja întâlniri acolo. Există încă două teme pe care le-aș aborda foarte pe scurt, care nu țin de agenda întâlnirii Consiliului din această seară. Este o temă falsă care a apărut în România, probabil din neștiință, nu cred că pot să merg așa de departe să spun că tema a fost exploatată politic de politicieni foarte cunoscuți, fiindcă nu am astfel de date. Una peste alta, decizia Consiliului JAI de ieri nu a fost luată în discuție astăzi. Nici nu s-ar fi putut. Consiliul European nu ar fi putut să revoce sau să anuleze sau să schimbe decizia JAI de ieri. Vă amintiți decizia JAI, adică Consiliul Justiție și Afaceri Interne, a hotărât prin vot un anumit mecanism de repartizare a refugiaților. știu că unii au vehiculat ideea că la Consiliu se poate rearanja, se poate relua. Este o informație fundametal greșită și pe aceia îi rog să citească un pic regulamentele Uniunii.
 
Ultima chestiune: astăzi au fost lansate 40 de proceduri de infringement împotriva a 19 țări, proceduri lansate de Comisia Europeană. Două din aceste proceduri de infringement sunt îndreptate împotriva României. Împreună cu echipa mea am verificat, sunt două proceduri relativ simple care privesc chestiuni de acordare a azilului și am primit toate asigurările că Guvernul lucrează pe aceste spețe și nu va fi absolut nicio problemă, este vorba de transpunerea lor în legislația națională. Nu cred că avem aici motive de îngrijorare. Vă mulțumesc!