Declarațiile de presă susținute de Președintele României, Klaus Iohannis, înaintea participării la Summitul Uniunea Europeană - Comunitatea Statelor Latino-Americane și Caraibiene
Bună ziua!
În câteva minute va începe Summitul istoric Uniunea Europeană – Comunitatea Statelor Latino-Americane și Caraibiene, prescurtat CELAC. Obiectivul principal al acestuia este de a reînnoi și a consolida parteneriatul între regiunile și statele noastre.
România a contribuit substanțial la pregătirea acestei reuniuni de nivel înalt, inclusiv prin contactele pe care eu le-am avut cu omologii mei cu ocazia vizitelor întreprinse în regiune în acest an.
Uniunea Europeană și statele Latino-Americane și Caraibiene sunt aliați-cheie în susținerea ordinii internaționale bazate pe reguli și a principiilor Cartei ONU. Sunt convins că discuțiile din aceste două zile vor apropia și mai mult regiunile noastre.
Lumea s-a schimbat dramatic în ultimul an și jumătate.
De aceea trebuie să colaborăm îndeaproape pentru a promova și aborda interesele și provocările noastre comune cu care ne confruntăm la nivel global. Trebuie să asigurăm soliditatea relațiilor noastre pe termen lung.
Având în vedere războiul dus de Rusia împotriva Ucrainei, voi susține și la acest Summit că trebuie să acționăm în solidaritate cu poporul ucrainean și voi pleda pentru a sprijini independența, suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei.
Uniunea Europeană prezintă astăzi statelor din America Latină și Caraibi o ofertă concretă și substanțială, iar România este un susținător activ al acesteia.
În primul rând, Uniunea Europeană dorește consolidarea dialogului politic, unindu-ne în jurul valorilor și intereselor noastre comune pentru a promova împreună pacea, securitatea și democrația.
Voi susține necesitatea de a gestiona mai bine provocările cu care ne confruntăm, dar și de a valoriza mai eficient oportunitățile de cooperare.
În al doilea rând, trebuie să aprofundăm relațiile economice, inclusiv cele comerciale, pentru a aduce beneficii concrete cetățenilor din regiunile noastre. Voi susține că este nevoie de proiecte concrete, care să genereze valoare adăugată pentru comunitățile locale și noi locuri de muncă, care să protejeze mediul și să sprijine transformarea ecologică și digitală a economiilor noastre. Voi accentua, și în acest context, necesitatea combaterii schimbărilor climatice.
România are disponibilitatea deplină de a împărtăși bune practici în domenii-cheie, precum pregătirea răspunsului la dezastre, și voi sublinia acest lucru și în reuniune.
În al treilea rând, trebuie să consolidăm în continuare legăturile interumane, acesta fiind fundamentul parteneriatului nostru. Voi susține activ dinamizarea schimburilor și creșterea oportunităților pentru tinerii din cele două regiuni, inclusiv în domeniul educației.
Mai multe despre toate discuțiile de la Summit veți afla pe parcursul acestor două zile.
Dacă sunt întrebări din partea dumneavoastră, vă rog, poftiți!
Sesiune de întrebări și răspunsuri:
Jurnalist: Bună ziua! Unul dintre cele mai importante puncte ale Summitului îl reprezintă materialele critice. Conform anumitor studii geologice, întreprinse de geologii din România. Țara noastră are o mare, mare resursă – dar nu este folosită. Ar fi acest moment oportun pentru a profita, România să profite de această resursă pe care nu o exploatează? Mulțumesc.
Președintele României: Discuția pe resurse este una pe care am purtat-o în repetate rânduri în Consiliu și vom continua. Este foarte clar că din anumite erori strategice, le-aș numi, există o dependență prea puternică de anumite regiuni și state pentru economiile Uniunii Europene. Deci căutăm alternative. Există alternative și unele pot fi folosite imediat, altele necesită o pregătire un pic mai lungă. Și în România am purtat astfel de discuții și dorim să ne poziționăm suficient de bine, dar la acest Summit nu cred că este încă momentul să intrăm în aceste detalii. Dar tema este extrem de importantă, suntem conectați și se lucrează la ea.
Jurnalist: Rusia a anunțat astăzi că va ieși din Acordul privind exportul de cereale din Ucraina prin Marea Neagră, ceea ce înseamnă că vom avea și mai multă presiune pe rutele terestre de export. Ce înseamnă acest lucru pentru România?
Președintele României: În primul rând este regretabil că acea inițiativă, pentru care trebuie să vedem că s-au implicat foarte mulți politicieni din toată lumea, pare a nu avea un viitor strălucit. Oricum ar fi, și până acum jumătate din cerealele ucrainene s-au exportat prin România, prin rutele logistice românești, le-am adaptat, le-am îmbunătățit și vom continua în acest fel. Noi credem că este important și bine să fim noi de partea Ucrainei și să sprijim aceste exporturi, vom face aceste lucruri și în continuare pentru a preveni apariția unor sincope.
Jurnalist: Puteți avansa o dată, o lună la care vor începe antrenamentele pe aeronavele F-16 ale piloților ucraineni. Vă întreb acest lucru pentru că la Summitul de la Vilnius Secretarul General al NATO a vorbit despre această vară, premierul britanic a vorbit despre această vară, presa internațională vorbește despre luna august.
Președintele României: Da, este posibil să se înceapă deja în august, dar nu cred că are multă valoare să spunem acum o dată. Este un proces care pentru noi este important și este important să se mențină. Noi nu antrenăm piloți din august până în septembrie, ci începem la sfârșitul acestei veri și va fi un proiect care va ține foarte mult. Interesul meu este să avem un proiect bine pregătit, solid, cu instructori foarte performanți și să avem aici un proiect de succes pentru armată.
Jurnalist: Doi miniștri au demisionat în urma dezvăluirilor privind condițiile în azilele din Ilfov. PSD a făcut astăzi nominalizări pentru înlocuitori, pe de altă parte purtătorul de cuvânt al partidului spune că mai sunt și alți miniștri care ar putea face un pas în spate, în special doamna Turcan, care era ministrul Muncii în guvernul Cîțu. Veți semna decretele pentru doamnele Simona Bucura-Oprescu și Natalia Intotero și credeți că într-adevăr este cazul să asistăm și la alte demisii?
Președintele României: Acum cred că demisiile politice au fost suficiente. Pentru moment este important să se găsească toate persoanele care efectiv s-au făcut vinovate de grozăviile care au fost descoperite. Pe de altă parte, sigur că acele două portofolii așteaptă noi titulari. Premierul m-a informat despre intenția de a propune două persoane și probabil, miercuri deja, vor depune jurământul. Vă mulțumesc! Vă doresc o zi bună!