Declarațiile de presă susținute de Președintele României, Klaus Iohannis, la finalul Summitului șefilor de stat și de guvern din statele membre ale Consiliului Europei
Bună ziua,
Tocmai s-a terminat al patrulea Summit al Consiliului Europei, sub motto-ul “Uniţi în jurul valorilor noastre / Uniţi pentru Europa“.
Prin Declaraţia politică a Summitului pe care am adoptat-o, reafirmăm angajamentul nostru puternic faţă de valorile fundamentale ale Consiliului Europei şi voinţa politică de apărare a valorilor democratice.
Facem astăzi un pas important în domeniul protecției internaționale a mediului: am adoptat un document politic, parte a Declarației Summitului, care afirmă recunoașterea, la cel mai înalt nivel politic, a dreptului la un mediu curat, la un mediu sănătos și durabil ca fiind un drept al omului aflat în strânsă legătură cu alte drepturi ale omului și cu dreptul internațional, impulsionarea activității Consiliului Europei în materie și înființarea, în viitor, a unui Comitet pentru mediu și drepturile omului. Deci, iată, avem chiar o noutate – se recunoaște la acest nivel, de lideri, că avem cu toții dreptul la un mediu curat, la un mediu sănătos. Este un pas înainte care mie mi se pare foarte important.
Am adoptat şi Declaraţia de înfiinţare a unui Registru al Daunelor cauzate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, prin care reiterăm condamnarea fermă a agresiunii ruse împotriva Ucrainei, dar concretizăm şi o contribuţie a Consiliului Europei la contracararea consecinţelor războiului de agresiune împotriva Ucrainei.
Acest Registru constituie un prim pas pentru înfiinţarea unei structuri care să compenseze toate prejudiciile cauzate de război.
Reafirmăm astfel angajamentul statelor participante față de importanța realizării obiectivului aducerii în fața justiției internaționale a persoanelor responsabile pentru planificarea și comiterea crimei de agresiune împotriva Ucrainei.
România este un susținător ferm al valorilor Consiliului Europei, cu precădere al celor privind statul de drept, valori care sunt câteodată supuse unor provocări în unele state membre.
Totodată, valorile sale fundamentale - drepturile omului, democraţia şi statul de drept - trebuie menţinute în centrul atenţiei. Pe lângă acestea, agenda de dezbateri a Consiliului Europei trebuie actualizată cu teme de interes pentru cetățenii europeni.
Contextul politic actual din Europa este, din păcate, marcat de ascensiunea extremismului, populismului, xenofobiei, intoleranţei şi naţionalismului nesănătos, precum și de încercări de a acționa împotriva valorilor noastre democratice fundamentale. De ce subliniez naționalism nesănătos – naționalismul, ca și sentiment, este, în esență, unul pozitiv, dar dacă este exacerbat și dus înapoi, în secolul XIX sau XVIII, poate să dăuneze grav unei societăți democratice din secolul XXI.
Este esenţial, în acest context, să acţionăm cu fermitate, inclusiv folosind instrumentele Consiliului Europei, pentru a combate toate aceste fenomene care atentează la drepturile omului, atentează la valorile și principiile democratice din secolul XXI.
Dacă există întrebări legate de aceste teme sau de alte teme, poftiți.
Sesiune de întrebări și răspunsuri:
Jurnalist: Voiam să vă întreb pe teme interne. Profesorii au declanșat astăzi greva de avertisment și spun că de săptămâna viitoare ar putea intra într-o grevă generală care ar afecta și examenele naționale. Ei sunt nemulțumiți în principal de salariile mici. Ce soluții vedeți dumneavoastră pentru a nu se ajunge în această situație?
Președintele României: Am fost informat despre toate aceste chestiuni, inclusiv că astăzi au avut loc mai multe întâlniri în care s-au negociat mai multe chestiuni. Trebuie să vedem un pic lucrurile cum se așază ele. Prima chestiune – solicitările dascălilor pentru măriri salariale, după părerea mea sunt îndreptățite. În condițiile în care am avut și avem încă o inflație destul de mare, este clar că aici vorbim de o reașezare, dar în realitate avem nevoie de mult mai mult și am spus aceste lucruri de foarte multe ori în timp ce lucram la proiectul România Educată. Dacă dorim să avem în România un învățământ de foarte bună calitate, atunci trebuie să avem toate condițiile, nu doar școli moderne, săli de clasă bine dotate, cabinete dotate, trebuie să avem grijă și de cei care formează tânăra generație, adică trebuie să avem grijă de dascăli, să aibă condițiile pentru a-și face treaba așa cum trebuie, printre care una foarte importantă este evident, salarizarea. Deci, dascălii trebuie plătiți la adevărata lor valoare. Aici le dau dreptate. Această chestiune, cel puțin așa mi s-a părut în spațiul public, este artificial amestecată cu dezbaterile pe Legile educației. În Legile educației chestiunile salariale nu apar, ele nu au locul lor acolo, salarizarea trebuie să apară în grila națională de salarizare, care trebuie să fie actualizată și aștept și eu și o să insist pe această chestiune ca la Ministerul Muncii să se lucreze un pic mai repede pe noul proiect de lege a salarizării și grilele care se fac pentru învățământ să fie unele care, sigur, satisfac nevoile sistemului. Dacă aceste chestiuni se obțin prin grevă, sigur este o întrebare care se poate pune, însă sindicatele își fac planul lor și nu acestea le discut, eu discut despre nevoile sistemului educațional din România, și aici trebuie să avem grijă, dacă vrem într-adevăr un sistem foarte performant și avem pretenții de la dascăli, trebuie să-i și plătim.
Jurnalist: În această perioadă partidele din Coaliție pregătesc intens rotația guvernamentală. În opinia dumneavoastră, protocolul ar trebui renegociat și, dacă UDMR amenință că iese de la guvernare, Coaliția ar mai avea aceeași stabilitate?
Președintele României: Chestiunile legate de împărțirea ministerelor, de cine și cum face Coaliția sunt chestiuni care se negociază între partide. Nu este o negociere la care trebuie să participe Președintele statului, însă așteptarea mea este ca această negociere să se finalizeze până săptămâna viitoare, să se intre efectiv în procedurile care se vor finaliza, sper, în puține zile cu un nou Guvern prin care se realizează așa numită rotație, adică prin miniștri să se schimbe și ministerele să se ocupe cu oameni performanți.